ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
30ό ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Η εικόνα του αντανάκλαση της αβύσσου που χωρίζει τις δυο γραμμές στο συνδικαλιστικό κίνημα

Ούτε τη φυσική τους παρουσία δεν εξασφάλισαν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού...

Οι δύο γραμμές που συγκρούονται στο συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας, από τη μια οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού με τον εκφυλισμό που τις χαρακτηρίζει και από την άλλη οι ζωντανές και υγιείς ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, που μάχονται για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, αποτυπώθηκαν και στην ίδια την εικόνα που παρουσίασε το 30ό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) που έγινε την Κυριακή στο ΣΕΦ.

Ο εκφυλισμός του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού αντανακλά τη γραμμή και το ρόλο του

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε ύστερα από την παρέμβαση της αστικής δικαιοσύνης και την καθαίρεση της εκλεγμένης από τους εργαζόμενους διοίκησης του ΕΚΑ, σε μια εξέλιξη που υπηρετεί τους σχεδιασμούς εργοδοσίας και κυβέρνησης.

Και όμως η συνδικαλιστική πλειοψηφία, που αποτελείται από τα ψηφοδέλτια ΕΑΚ (στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ και Φωτόπουλο), ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Νέα Πορεία (διάσπαση της ΔΑΚΕ), η οποία αποδέχτηκε και νομιμοποίησε αυτές τις δικαστικές παρεμβάσεις, ήταν σχεδόν απούσα από τις εργασίες του συνεδρίου. Επιβεβαίωσε και με αυτόν τον τρόπο ότι ήθελε ένα συνέδριο «fast track», το οποίο με τη νομιμοποίηση των νοθειών, θα επιτρέψει στις δυνάμεις του κυβερνητικού (νέου και παλιού) και εργοδοτικού συνδικαλισμού να συνεχίσουν να κρατάνε το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας καθηλωμένο, εμπόδιο στην ταξική πάλη, εργαλείο ταξικής συνεργασίας. Η εικόνα που παρουσίασαν αυτές οι δυνάμεις ήταν η εικόνα απαξίωσης και εκφυλισμού του συνδικαλισμού που εκπροσωπούν και υπηρετούν χρόνια τώρα, όχι μόνο στο ΕΚΑ, αλλά στο σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η εικόνα αυτή αντανακλά και συμπυκνώνει με τον τρόπο της το ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, μαρτυρά την απουσία αυτών των συνδικαλιστικών δυνάμεων από κάθε αγώνα των εργαζομένων της Αθήνας, από κάθε προσπάθεια οργάνωσης της πάλης τους σε ταξική κατεύθυνση. Ο εκφυλισμός στην παρουσία τους, ακόμα και σε συνεδριακές διαδικασίες, είναι εκφυλισμός της γραμμής που εκπροσωπούν, αφού ήθελαν και θέλουν τους εργάτες να υποτάσσονται στα συμφέροντα και τους στόχους της εργοδοσίας. Η απαξίωση να συμμετέχουν στις εργασίες του συνεδρίου είναι στην πραγματικότητα η απαξίωση που έχουν προς κάθε διαφανή και μαζική αντιπαράθεση μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, αφού το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η λειτουργία των «μηχανισμών» πίσω από τις πλάτες των εργατών.

Συγκροτημένη παρουσία των δυνάμεων που πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης

Στον αντίποδα αυτής της απεχθούς εικόνας ήταν η παρουσία των αντιπροσώπων της ΔΑΣ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), οι οποίοι έδωσαν συγκροτημένα το «παρών» στις εργασίες του συνεδρίου, όπως όφειλαν ως αντιπρόσωποι των εργατών που τους εξέλεξαν.

Είναι οι δυνάμεις εκείνες που όλο το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησαν στην οργάνωση της πάλης, επιβεβαιώνοντας ότι παρά την υποχώρηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, υπάρχουν υγιείς και συγκροτημένες δυνάμεις που δεν τα διπλώνουν μπροστά σε δυσκολίες.

Ηταν οι αντιπρόσωποι των σωματείων και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και που μαζί με άλλους πρωτοπόρους αγωνιστές, έδωσαν τη μάχη ενάντια στο νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, για την υπεράσπιση των ΣΣΕ, όταν η πλειοψηφία της διορισμένης διοίκησης του ΕΚΑ όχι μόνο γύρισε την πλάτη σε αυτούς τους αγώνες, αλλά έσπευσε να πάρει μέρος στο «διάλογο» με την κυβέρνηση για τα Εργασιακά.

Ηταν οι δυνάμεις εκείνες που βλέπουν την ανάγκη τα συνδικάτα να παλεύουν για τις πραγματικές ανάγκες των εργατών και όχι για τους στόχους των εργοδοτών, υπογραμμίζοντας ότι γι' αυτό απαιτείται ακόμα πιο αποφασιστική πάλη για την αλλαγή των συσχετισμών στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, για την ανασύνταξή του.

Αποκλείστηκε το χρυσαυγίτικο σωματείο

Οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ ήταν εκείνοι που σήκωσαν και το κύριο βάρος για να μην περάσει στο συνέδριο η συμμετοχή αντιπροσώπων από το λεγόμενο «Κλαδικό Σωματείο Υπαλλήλων Ασφαλείας», ενός «σωματείου» που έχει αποδεδειγμένα στενές σχέσεις με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Ενώ το εν λόγω «σωματείο» είχε ομόφωνα αποκλειστεί από το σώμα του προηγούμενου Συνεδρίου του ΕΚΑ, επιχείρησε να πάρει μέρος στο 30ό Συνέδριο με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών στο οποίο είχε προσφύγει. Παρά την απόφαση του Πρωτοδικείου, όμως, ύστερα από κοινή πρόταση όλων των παρατάξεων πλην της ΔΑΚΕ, το συνέδριο με μυστική ψηφοφορία και συντριπτική πλειοψηφία απέρριψε την εγγραφή του συγκεκριμένου «σωματείου» στη δύναμη του ΕΚΑ και κατ' επέκταση τη συμμετοχή των αντιπροσώπων στο συνέδριο. Σε 380 ψηφίσαντες αντιπρόσωπους, 373 ψήφισαν υπέρ του αποκλεισμού από το ΕΚΑ, 6 κατά και 1 λευκό.

Και εδώ όμως ορισμένοι δεν απέφυγαν τα ήξεις αφήξεις. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΕΚΑ (στέλεχος της ΕΑΚ) στην παρέμβασή του για την πρόταση αποκλεισμού τού εν λόγω «σωματείου» δεν είπε λέξη για τη σχέση του με τη Χρυσή Αυγή και επικαλέστηκε μόνο τυπικούς και νομικούς λόγους... Η δε παράταξη της Νέας Πορείας απέφυγε να τοποθετηθεί.

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την εκλογή εφορευτικής επιτροπής, για τις αρχαιρεσίες που αναμένεται να γίνουν το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Φλεβάρη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΗ
Συνεχίζονται οι στάσεις εργασίας για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων

Συνεχίζονται οι στάσεις εργασίας των εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευή για την υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Οι στάσεις εργασίας, που ξεκίνησαν στα τέλη Γενάρη, προκηρύσσονται από τα παραρτήματα Πειραιά και Σαλαμίνας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, καθώς και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών.

Οι στάσεις εργασίας συνεχίζονται με βάση το εξής πρόγραμμα: Σήμερα, Τρίτη (7.30 π.μ. - 9.30 π.μ.), στα Ναυπηγεία Σπανόπουλου (Σαλαμίνα) και συγκέντρωση στο χώρο του Ναυπηγείου. Αύριο, Τετάρτη (7.30 π.μ. - 9.30 π.μ.), Ναυπηγείο Μπεκρή (περιοχή Καμινάκι, Σαλαμίνα) και (10 π.μ. έως 12 μ.), σε Φράττη, Κωτσέλη, Μπεκρή, Θεοδωρόπουλο και συγκέντρωση στα Ναυπηγεία Παναγιωτάκη.

Τα Συνδικάτα διεκδικούν: Υπογραφή νέας ΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών, επαναφέροντας σε ισχύ την τελευταία υποχρεωτική Σύμβαση (όπως αυτές κηρύχθηκαν υποχρεωτικές με Υπουργική Απόφαση, ανά ειδικότητα) των ετών 2009 - 2010. Υπογραφή συμφωνίας για κατάθεση κοινού αιτήματος προς την κυβέρνηση για την κήρυξη αυτής της Σύμβασης ως υποχρεωτικής για όλο τον κλάδο, με την ανάλογη επέκτασή της (όπως δηλαδή ίσχυε για όλες τις ΣΣΕ μέχρι και το 2010).

Παρέμβαση για το επίδομα τοκετού

Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ έχει προγραμματίσει για σήμερα, Τρίτη, στις 9 π.μ., ο Σύλλογος της ΟΓΕ στην Καλαμάτα για το επίδομα τοκετού.

Μετά την κατάργηση του επιδόματος (τέλη του 2012), μια σειρά μητέρες και στην περιοχή της Καλαμάτας έλαβαν σημειώματα με τα οποία καλούνταν να επιστρέψουν το ποσό που έλαβαν ως «αχρεωστήτως καταβληθέν», αφού τους χορηγήθηκε λίγες μέρες μετά την κατάργηση της σχετικής παροχής. Μετά από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, υιοθετήθηκε μια τροπολογία με την οποία αποφασίστηκε να μην απαιτηθεί η επιστροφή των χρημάτων από τις μητέρες στις οποίες το ΙΚΑ τα είχε ήδη καταβάλει. Σήμερα όμως, και ενώ έχουν περάσει μήνες από την ψήφιση της τροπολογίας, αυτή δεν έχει τεθεί σε ισχύ, «επειδή δεν έχει φτάσει το ΦΕΚ στις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες», όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος.

Ο Σύλλογος διεκδικεί επίδομα τοκετού για όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, άνεργες ή ανασφάλιστες, ύψους 1.000 ευρώ για ένα παιδί, 2.000 και 3.000 ευρώ για δίδυμη και τρίδυμη κύηση, με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Νεκρός εργαζόμενος στην Ηλεία

Θανάσιμα τραυματίστηκε χτες 35χρονος, κατά τη διάρκεια εργασιών σε δημοτικό έργο στην τοπική κοινότητα Γερακίου Αμαλιάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εργαζόμενος καταπλακώθηκε από φύλλο πάνελ, ενώ δούλευε σε έργο στη δεξαμενή Γερακίου. Μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος στο Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας, όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Σύσκεψη των εργαζομένων στο ΔΟΛ

Σε σύσκεψη - συζήτηση για τις εξελίξεις στον ΔΟΛ και τους τρόπους αντίδρασης για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων καλούν τους εργαζόμενους του Ομίλου η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, η Ενωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον ΔΟΛ που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ. Η σύσκεψη θα γίνει την Πέμπτη 9/2, στη 1 μ.μ., στην αίθουσα συσκέψεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, τρίτος όροφος).

Στην πρόσκληση των σωματείων επισημαίνεται ότι αντικείμενο της συζήτησης θα είναι «οι τελευταίες εξελίξεις και να βρούμε, από κοινού, πέραν των συνεχιζόμενων νομικών ενεργειών μας, άλλους παράλληλους τρόπους δράσης και υπεράσπισης των δικαιωμάτων όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων του οργανισμού. (...) Ευελπιστούμε να μιλήσουμε για τα δικά μας προβλήματα και όχι άλλων, και μέσα από αυτήν την συζήτηση να αναδειχθούν νέες προτάσεις για το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων στον ΔΟΛ».

ΛΑΡΚΟ
Στάση εργασίας των εργολαβικών εργατών

Τετράωρη στάση εργασίας (10.00 - 14.00) και συγκέντρωση στην πύλη 2-10 πραγματοποιούν σήμερα Τρίτη, με απόφαση του κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, απαιτώντας την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών και την απευθείας ενσωμάτωση των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα απαιτηθεί συνάντηση με τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ και μετά θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση για τον προγραμματισμό της δράσης.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 21 Φλεβάρη

Σε δυναμική απάντηση στους νέους εκβιασμούς και στα νέα μέτρα που ετοιμάζουν με το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» κυβέρνηση και κουαρτέτο για λογαριασμό της εργοδοσίας, καλεί το ΠΑΜΕ, διοργανώνοντας συλλαλητήριο την Τρίτη 21/2, στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια.

Μεταξύ άλλων, το ΠΑΜΕ στο κάλεσμά του τονίζει:

«Στον ρυθμό των επιχειρηματικών ομίλων, η κυβέρνηση, τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο και επιζητούν τα μνημόνια διαρκείας, αλλά και ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, μας θέλουν στην αδράνεια, τον συμβιβασμό, τη μοιρολατρική αποδοχή της βαρβαρότητας.

Χρειάζεται, τώρα, να δυναμώσει η αγωνιστική δράση από κάθε σωματείο, από κάθε χώρο δουλειάς, η οργάνωση της απάντησης σε παλιά και νέα μέτρα, η αντεπίθεση για δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τα παζάρια τους, από την ανάκαμψη και την "κανονικότητα" που μας ετοιμάζουν. Δεν θα μας επιστρέψουν τα δικαιώματά μας, τους μισθούς μας, τις συντάξεις. Αντιθέτως, αρπάζουν συνεχώς! Ολοι μαζί εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι να ορθώσουμε τείχος».

  • Πανεργατικό συλλαλητήριο οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, την Τετάρτη 22/2, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ενίσχυσε τον αγώνα των συναδέλφων τους στον «Καρυπίδη»

Την αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους τους στην επιχείρηση «Καρυπίδης» εξέφρασαν δεκάδες εμποροϋπάλληλοι, που πήραν μέρος στην εκδήλωση που οργάνωσε το Σάββατο ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Το σωματείο έκοψε την πίτα του, αφιερώνοντας τη βραδιά στους απλήρωτους εδώ και έναν χρόνο εργαζόμενους στον «Καρυπίδη» και στον αγώνα που δίνουν για τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας τους. Με αφορμή την εκδήλωση συγκεντρώθηκε οικονομική βοήθεια, η οποία θα παραδοθεί το επόμενο διάστημα στο σωματείο.

Ανάμεσα στους εργαζόμενους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για ενίσχυση των συναδέλφων τους, συμπεριλαμβάνονται και εργαζόμενοι στο «Μαρινόπουλο». Η συμβολή τους έχει ιδιαίτερη αξία, μιας και αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι το πρόβλημα της απληρωσιάς και την αβεβαιότητα για τις θέσεις εργασίας τους.

Η προσπάθεια του Συλλόγου για ενίσχυση των εργαζομένων στον «Καρυπίδη» θα συνεχιστεί στους χώρους δουλειάς, όπου θα διακινήσει το κουπόνι ενίσχυσης των εργαζομένων που έχει εκδώσει το Σωματείο τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ