ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24

Στη συζήτηση που αναπτύσσουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα με τον κόσμο που στήριξε το Κόμμα στις εκλογές της 25ης Γενάρη, με τους οπαδούς και τους φίλους του Κόμματος που μπήκαν ενεργά στη μάχη αλλά και με τους ανθρώπους που ψήφισαν ΚΚΕ, εκτιμώντας τη συνέπεια και τη μαχητικότητά του στην πάλη για τα συμφέροντα του λαού, ακόμα και αν δε συμφωνούν με όλες τις θέσεις του, είναι αφιερωμένο το σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση».

Στο επίκεντρο της συζήτησης μπαίνει το «από δω και πέρα», η ανάγκη να μην περάσει το κλίμα αναμονής που επιχειρούν να καλλιεργήσουν στο λαό τα αστικά επιτελεία, οι δυνατότητες που φανερώθηκαν από την ενεργό συμμετοχή οπαδών και φίλων του Κόμματος στην εκλογική μάχη και η ανάγκη οι δυνατότητες αυτές να γονιμοποιηθούν παραπέρα, να αποκτήσουν μόνιμα χαρακτηριστικά, μέσα από την ενίσχυση των αγωνιστικών και ιδεολογικο-πολιτικών δεσμών με όλο αυτόν τον κόσμο.

Ειδικότερα, στις σελίδες του σημερινού 4σέλιδου περιλαμβάνεται ρεπορτάζ με πείρα από τις μετεκλογικές συσκέψεις της ΚΟ Αττικής και άρθρα στελεχών του Κόμματος για την αντίστοιχη δουλειά σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο.


Πλατιά συζήτηση για τη λαϊκή μαχητικοποίηση την «επόμενη μέρα»

Πείρα από τις συσκέψεις που πραγματοποιούν με οπαδούς και φίλους του Κόμματος οι Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής

Από τη μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια
Από τη μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια
Δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές, και ενώ τα αστικά μέσα ενημέρωσης κάνουν απολογισμό των πρώτων βημάτων της νέας κυβέρνησης προσπαθώντας να πείσουν το λαό ότι κάτι αλλάζει προς όφελός του, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ συνεχίζουν το πλατύ άνοιγμα για την ενημέρωση και τη μαχητικοποίηση των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

Τα συμπεράσματα από το εκλογικό αποτέλεσμα, το νέο τοπίο που διαμορφώνεται, η επόμενη μέρα για το εργατικό - λαϊκό κίνημα, οι διεκδικήσεις των εργαζομένων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης σε δεκάδες συσκέψεις, εξορμήσεις, περιοδείες που πραγματοποιήθηκαν τη βδομάδα που μας πέρασε από Κομματικές Οργανώσεις συνοικιών και κλάδων, χώρων δουλειάς. Η επαφή με ανθρώπους που ψήφισαν το Κόμμα, που είναι δίπλα του, αλλά και με κόσμο που μπορεί ακόμα να μην έκανε το βήμα κάτω από την πίεση της κυβερνητικής εναλλαγής είναι καθημερινή, με στόχο να μη χαθεί στιγμή, να οργανωθεί η πάλη για την ανάκτηση των απωλειών των εργαζομένων, για τη διεκδίκηση της κάλυψης των σύγχρονων αναγκών του λαού.

Στις λαϊκές γειτονιές

Στη Νεάπολη της Νίκαιας, όπου το ΚΚΕ πήρε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά του πανελλαδικά, η συζήτηση αναδεικνύει ότι αυτό το αποτέλεσμα για το Κόμμα αποκρυσταλλώνει μια σκληρή προσπάθεια τα τελευταία χρόνια. Οπως επισήμανε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, ειδικά από το 2012, με σταθερότητα και συνέπεια ξεδιπλώσαμε την πολιτική μας πρόταση, τη θέση μας απέναντι στην αστική κυβέρνηση, με παράλληλη ανυποχώρητη προσπάθεια για την ανάπτυξη του κινήματος. Το ΚΚΕ, πρόσθεσε, συνεπές σε όσα έλεγε πριν τις εκλογές, θα δώσει όλες του τις δυνάμεις σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, για να δυναμώσει η δυναμική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή, για την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας, για την ανάπτυξη αγώνων, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που θα έχει το νέο πρόγραμμα, όπως και αν ονομαστεί.

Για το εκλογικό αποτέλεσμα συζήτησαν οι ναυτεργάτες
Για το εκλογικό αποτέλεσμα συζήτησαν οι ναυτεργάτες
Από την πλούσια συζήτηση προκύπτει η αναγκαιότητα τεκμηριωμένα να αντικρούεται η προπαγάνδα της κυβέρνησης και των κομμάτων της αστικής αντιπολίτευσης ότι η λύση στα καυτά λαϊκά προβλήματα βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις και τα παζάρια με τους δανειστές της χώρας. «Ο "Ριζοσπάστης" και το portal "902.gr" καθημερινά τροφοδοτούν με επιχειρήματα και χαρακτηριστικά παραδείγματα για να γίνουμε καλύτεροι στην αποκάλυψη των προθέσεων της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της», παρατηρεί ένας από τους παρευρισκόμενους. Ο διπλανός του συμπληρώνει χαρακτηριστικά: «Τα πράγματα θα είναι πιο σύνθετα. Αλλά το ΚΚΕ είναι συνηθισμένο στα δύσκολα και μάλιστα συσπειρώνει τους πιο αισιόδοξους εργάτες, τους λαϊκούς ανθρώπους που παλεύουν για την πιο δίκαιη κοινωνία. Αυτή είναι η απάντηση σε όσους μας κατηγορούν ότι είμαστε "γκρινιάρηδες και βιαζόμαστε να συγκρουστούμε με τη νέα κυβέρνηση". Εκτός από αυτούς, όμως -τονίζει μεταφέροντας πείρα από συναδέλφους του- υπάρχουν και πολλοί άλλοι που δε μας ψήφισαν αλλά μας εμπιστεύονται για τη μαχητικότητά μας. Για παράδειγμα, πολλοί που, παρασυρμένοι από το ρεύμα, ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας τις πρώτες του κινήσεις μας προτρέπουν να γίνουμε ακόμα πιο αποφασιστικοί: Να μην αφήσουμε σε χλωρό κλαρί τη νέα κυβέρνηση. Επομένως δεν πρέπει να χάσουμε ώρα από αγώνες».

Να γνωρίσει καλύτερα τη στρατηγική μας ο κόσμος που στήριξε το ΚΚΕ

Στο «παταράκι» της «Σύγχρονης Εποχής» η σύσκεψη της ΚΟΒ Ομίλου ΟΤΕ
Στο «παταράκι» της «Σύγχρονης Εποχής» η σύσκεψη της ΚΟΒ Ομίλου ΟΤΕ
Αντίστοιχη συζήτηση οργανώθηκε και στην Αγία Βαρβάρα, μια από τις δυτικές συνοικίες της Αθήνας όπου το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα θετικό για το Κόμμα και μάλιστα σε μια περιοχή όπου πλειοψηφούν οι εργάτες, οι άνεργοι, η φτωχολογιά, τα χαμηλά εισοδήματα. Στη συζήτηση αυτή, όπως και σε όλες σχεδόν τις συσκέψεις, μεταφέρθηκε ο προβληματισμός εργατικών - λαϊκών ανθρώπων για τη διαπραγμάτευση που γίνεται ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τις υπόλοιπες κυβερνήσεις και τα όργανα της ΕΕ. Οπως επισήμανε ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, το μόνο που δε διαπραγματεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι γονυκλισίες στο μεγάλο κεφάλαιο, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και αυτά είναι που καθορίζουν και τα υπόλοιπα. Η διαπραγμάτευση έχει δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο ότι γίνεται για λογαριασμό του κεφαλαίου, με δεδομένους τους βαθιά αντιλαϊκούς στόχους της ανταγωνιστικότητας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να κερδίσει κάτι για το λαϊκό κόσμο, λέγοντας: «Υπερασπίζεται τα συμφέροντα των αστών και όχι του λαού στα παζάρια που κάνει. Ο σκληρός ανταγωνισμός που διεξάγεται αφορά τους καπιταλιστές και όχι τη δική μας τσέπη».

Το στέλεχος του Κόμματος αναφέρθηκε, επίσης, στις επιδιώξεις να γίνει ο λαός συμπαραστάτης της κυβέρνησης: «Τις επόμενες μέρες ετοιμάζονται κινητοποιήσεις τύπου "αγανακτισμένων" για να στηρίξουν τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης. Θέλουν το λαό συνένοχο και χειροκροτητή. Το Κόμμα μας, φυσικά, δε θα συμμετάσχει σε τέτοιου είδους κινήσεις. Θα συνεχίσει την πάλη για τα αληθινά οξυμένα προβλήματα του λαού με διάφορες μορφές. Θα συνεχίσει να προβάλλει τη μοναδική φιλολαϊκή διέξοδο με το λαό στην εξουσία, ικανό να αναδείξει τη δική του διακυβέρνηση, της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, που θα καταργήσει την καπιταλιστική ιδιοκτησία».

Μαζική η σύσκεψη στην Αγία Βαρβάρα
Μαζική η σύσκεψη στην Αγία Βαρβάρα
«Ηρθαν νέοι ψηφοφόροι στο Κόμμα από άλλα κόμματα», σχολιάζει ένας από τους παρευρισκόμενους. «Πώς σκοπεύει το Κόμμα τέτοιους ανθρώπους να τους σταθεροποιήσει στον περίγυρό του;» Απαντώντας, ο Π. Αλέπης σημείωσε ότι το Κόμμα θα πάρει πρωτοβουλίες συζήτησης με εκείνους που έκαναν τη θαρραλέα κίνηση να μας ψηφίσουν για πρώτη φορά. Οπως είπε, «θα τους βοηθήσουμε πέρα από την ανιδιοτέλεια, την αγωνιστικότητα, τη μαχητικότητα που αναγνωρίζουν στο Κόμμα, να γνωρίσουν καλύτερα τις θέσεις μας, τη στρατηγική μας. Θα τους καλέσουμε να συμμετάσχουν πιο ενεργά στην πάλη, να αποκτήσουν προσωπική πείρα. Το βήμα που έκαναν να γίνει πιο σταθερό, μέσα και από τη γενική μας δουλειά. Για παράδειγμα, να γίνονται πιο τακτικά συζητήσεις, συσκέψεις ακόμα και θεματικές με ιδεολογικές πλευρές και μάλιστα πιο πλατιά. Να ακούμε επιφυλάξεις, αντιρρήσεις, προβληματισμούς. Πιο ενεργητικά να φτάσουμε και να κουβεντιάσουμε με περισσότερους».

Σε κλάδους και χώρους δουλειάς

Παρόμοια συζήτηση με φίλους του ΚΚΕ που δούλεψαν για τις εκλογές διεξάγεται και από τις κλαδικές Κομματικές Οργανώσεις στην Αττική. Οργανώσεις του Κόμματος σε χώρους δουλειάς που προσπάθησαν να μιλήσουν με χιλιάδες εργατοϋπάλληλους αξιοποιώντας όλες τις μορφές: Από την εξόρμηση και την περιοδεία, μέχρι την ανοιχτή συγκέντρωση και τη σύσκεψη σε σπίτια κ.ά. Εδώ η συζήτηση εμπλουτίζεται με παραδείγματα από τις εξελίξεις στους κλάδους, από τη στάση της εργοδοσίας, από τους αγώνες που ξεδιπλώθηκαν το τελευταίο διάστημα αλλά και τις διεκδικήσεις των ταξικών δυνάμεων.

Σε σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Ναυτεργατών, ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην επαφή με τους ναυτεργάτες που είχαν οι κομμουνιστές με συσκέψεις, εξορμήσεις, περιοδείες στα καράβια, με προσωπική συζήτηση άνθρωπο τον άνθρωπο, που έφεραν νέες ψήφους στο ΚΚΕ. Επίσης -ανεξάρτητα από το αν εκφράστηκαν στην κάλπη υπέρ του Κόμματος- με πολλούς ναυτεργάτες που είχε συζητήσει η Κομματική Οργάνωση το προηγούμενο διάστημα, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συναντηθούμε στους αγώνες, για συστράτευση στην καθημερινή πάλη.

Ειδικά για τον κλάδο, ο Γ. Τούσσας σημείωσε ότι, την ίδια στιγμή που η ανεργία, η φτώχεια, η εξαθλίωση, χτυπάνε κόκκινο για τη ναυτεργατική, τη λαϊκή οικογένεια, οι εφοπλιστές κατέχουν την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη της ναυτιλίας. Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε, «οι εφοπλιστές κατέχουν 5.046 πλοία, καθαρής χωρητικότητας 180,6 εκατομμυρίων τόνων, αξίας 99,5 δισ. δολαρίων, ενώ από το 2014 και μέχρι το 2018 είναι σε εξέλιξη η κατασκευή 529 πλοίων χωρητικότητας 30,4 εκατομμυρίων τόνων, αξίας 30 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα η ανεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ελευσίνας, Σύρου σπάει κόκαλα, γιατί οι κυβερνήσεις έχουν βάλει φαρδιά την υπογραφή τους στον καταμερισμό εργασίας στην ΕΕ που κατέστρεψε τη ναυπηγική βιομηχανία. Από τις πρώτες μέρες όμως δίνει εξετάσεις στον ίδιο δρόμο και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν δεν αμφισβητούνται».

Αναφερόμενος στην προσπάθεια που έκανε και θα κλιμακώσει το ΚΚΕ για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, σημείωσε ότι το Κόμμα δίνει καθημερινά μάχη στα καράβια, στα ναυπηγεία, στα λιμάνια, έχει ισχυρούς δεσμούς με τους εργαζόμενους. Κάλεσε τους ναυτεργάτες για το επόμενο διάστημα να συμβάλουν ακόμα περισσότερο στην οργάνωση της πάλης μέσα στους χώρους δουλειάς, να δυναμώσουν τη συμμετοχή τους στα σωματεία, να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης, να ηττηθεί η ρεφορμιστική και οπορτουνιστική γραμμή, η γραμμή του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Να ενισχυθεί το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, η συγκέντρωση δυνάμεων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, της εξουσίας του κεφαλαίου.

Καμιά αναμονή, κανένας συμβιβασμός με τα ψίχουλα

Πλούσια ήταν η συζήτηση και στη σύσκεψη της ΚΟΒ Εργαζομένων Ομίλου ΟΤΕ, που φιλοξένησε το «πατάρι» της «Σύγχρονης Εποχής», του βιβλιοπωλείου του Κόμματος, με εισηγητή τον Σπύρο Μπότση, μέλος του ΓΠ της ΚΟ Αττικής. Σε μία από τις τοποθετήσεις μεταφέρθηκε ο προβληματισμός για την καλλιέργεια στους εργαζόμενους κλίματος αναμονής και ανοχής απέναντι στη νέα κυβέρνηση. Πάνω σε αυτό το ζήτημα, όπως ειπώθηκε σε άλλη τοποθέτηση, το Κόμμα εξαρχής είχε μιλήσει για την επόμενη μέρα: «Η επόμενη μέρα ήρθε και τώρα είναι ο ρόλος μας να οργανώσουμε την παρέμβασή μας για να μην κερδίσει χρόνο η άρχουσα τάξη. Μέσα στους χώρους δουλειάς να αποκαλύπτεται, να διεκδικούμε μαζί με τους εργαζόμενους, με οδηγό το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Εχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας».

Αλλος εργαζόμενος, παίρνοντας το λόγο, σημειώνει ότι είναι πολύ θετικό που ο κόσμος κουβεντιάζει περισσότερο για την πολιτική μας. «Το κύριο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», υπογραμμίζει, «είναι η μείωση των απαιτήσεων, ειδικά για τους πιο νέους. Πολλοί λένε ότι ακόμα και μερικά ευρώ παραπάνω στο μισθό καλά είναι. Πόσο μάλλον όσοι έχουν την προσδοκία να πάει ο μισθός τους στα 751 ευρώ». Πολλοί από αυτούς τους νέους δεν έχουν γνωρίσει καν προηγούμενες συνθήκες για να διεκδικήσουν την ανάκτηση των απωλειών από την κρίση, παρατηρεί ακόμα ένας εργαζόμενος. Οπως συμπληρώνει άλλη μια νέα εργαζόμενη, αναδεικνύοντας της άσχημες συνθήκες δουλειάς στα τηλεφωνικά κέντρα, «ο τηλεφωνητής, π.χ., που δουλεύει 6 ώρες δε βλέπει την ώρα να κλείσει το τηλέφωνο και να φύγει από τη δουλειά. Ούτε λόγος για να διεκδικήσει 8ωρο».

Οι πρωτοβουλίες του Κόμματος θα συνεχιστούν ακόμα πιο εντατικά το επόμενο διάστημα. Με πολύμορφη δραστηριότητα και με στόχο να συναντηθούμε με όσους στέκονται κοντά μας, με όσους μας στήριξαν για πρώτη φορά αλλά και με πολλούς ακόμα που μπορεί να μην ψήφισαν ΚΚΕ, όμως ταλαντεύονται, περιμένουν από τους κομμουνιστές, από την πάλη στους χώρους δουλειάς. Με εντατική, ακούραστη, καθημερινή δουλειά μπορούμε να φτάσουμε πιο μακριά, να κερδίσουμε ακόμα περισσότερους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ