ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Χαράζει πορεία με οδηγό τους αντιλαϊκούς κανόνες της ΕΕ

Νέα συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου σήμερα

Η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις, που θα παρουσιαστούν την Κυριακή, θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου

Eurokinissi

Η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις, που θα παρουσιαστούν την Κυριακή, θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου
Σήμερα συγκαλείται εκ νέου το κυβερνητικό συμβούλιο (συμμετέχουν οι υπουργοί της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ), με κύριο αντικείμενο τις προγραμματικές δηλώσεις που θα αναγνώσει αύριο στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας. Η προσπάθεια που καταβάλλεται από τη συγκυβέρνηση είναι οι προγραμματικές δηλώσεις να ικανοποιούν την ΕΕ (ενόψει και των συνεδριάσεων Γιούρογκρουπ και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), δίχως να ερμηνευτούν στο εσωτερικό της χώρας ως υποχώρηση. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να συμβαδίζουν με την πρόταση που θα καταθέσει στο έκτακτο Γιούρογκρουπ της Τετάρτης.

Στο πλαίσιο αυτό, στο προχτεσινό κυβερνητικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός ζήτησε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «από τον κάθε υπουργό να τον ενημερώσει ποιες "σπατάλες" θα σταματήσουν και ποιες οικονομίες θα γίνουν σε κάθε υπουργείο», ρητορική θυμίζουμε που στο παρελθόν προηγούνταν κάθε κυβερνητικής προσπάθειας περιστολής δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα. Επίσης, φέρεται να έγιναν συστάσεις στους υπουργούς να αποφεύγουν τις πολλές δηλώσεις, ενώ έγινε και μια συνολική συζήτηση για το πώς θα συγκεκριμενοποιηθεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης στις προγραμματικές δηλώσεις. Δεν αποκλείεται, στο όνομα του να εξασφαλιστεί η συνέχιση της χρηματοδότησης, να πέσει «μαχαίρι» και στα ψίχουλα που αυτό προβλέπει για την ακραία φτώχεια.

Η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις θα ξεκινήσει με την ομιλία Τσίπρα την Κυριακή, στις 7 μ.μ., και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία την Τρίτη τα μεσάνυχτα. Αμέσως μετά, την κυβέρνηση θα απασχολήσει το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με το όνομα του Δ. Αβραμόπουλου να κυριαρχεί στα σχετικά σενάρια.

Και, ενώ συνεχίζεται η αντιλαϊκή διελκυνστίδα ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην ΕΕ για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου, η κυβέρνηση αξιώνει την «ενεργοποίηση των πολιτών» για να τη στηρίξουν στη διεκδίκηση μέτρων ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, χάριν της οποίας τσακίζονται τα λαϊκά δικαιώματα.

«Καλή διάθεση» για «αμοιβαία επωφελή λύση»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Βήμα», ζήτησε να πιστωθεί στην κυβέρνηση «ότι έχουμε επιδείξει όλη την καλή διάθεση να συζητήσουμε με όλους, με κυβερνήσεις, με θεσμούς της ΕΕ και με τους υπόλοιπους πιστωτές μας, έτσι ώστε να εξευρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση (...) Οσο ταχύτερα βρεθεί η λύση, τόσο το καλύτερο και για την κυβέρνηση αλλά και για την ΕΕ».

Παραπέρα, σε μια απροκάλυπτη προσπάθεια εξωραϊσμού της ΕΕ υποστήριξε: «Είναι κανόνας της ΕΕ το μνημόνιο; Κανόνας της ΕΕ είναι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 0,5 % του ΑΕΠ. Κανόνας της ΕΕ είναι το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης. Αυτοί είναι οι κανόνες της ΕΕ»! Παρέλειψε ότι το μνημόνιο αποτελεί εξειδίκευση των ευρωενωσιακών συμφώνων που αναφέρει, ο πυρήνας των οποίων συντίθεται από βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα.

Συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη

Υποδείξεις στην κυβέρνηση να τα «βρει» με την ΕΕ και το ΔΝΤ και να προωθήσει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται το κεφάλαιο για να ανακάμψει η κερδοφορία του, κάνουν οι ΗΠΑ μέσω της πρεσβείας τους στην Αθήνα.

Χτες, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρέσβη, Ντ. Πιρς, ο οποίος ολοκλήρωσε έτσι έναν κύκλο επαφών που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και υπουργούς, όπως τον Ν. Κοτζιά, τον Γ. Σταθάκη, τον Γ. Βαρουφάκη. Αμέσως μετά, απ' την αμερικανική πρεσβεία εκδόθηκε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, ο πρέσβης «αναγνώρισε τις σημαντικές θυσίες που έχουν γίνει από τον Ελληνικό λαό, τονίζοντας ταυτόχρονα τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις διοικητικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ασκεί συνετή δημοσιονομική πολιτική. Κατά την άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις που την καθιστούν πιο ελκυστική σε ξένες επενδύσεις, ώστε η χώρα να μπορεί να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να επανέλθει στην ευημερία».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικό η Ελληνική Κυβέρνηση να συνεργασθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της καθώς και με το ΔΝΤ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εκλέχθηκε το νέο προεδρείο της Βουλής

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζ. Κωνσταντοπούλου εκλέχθηκε, όπως αναμενόταν, πρόεδρος της Βουλής. Στους 298 παρόντες βουλευτές (απουσίαζαν οι Ν. Δένδιας και Ν. Μιχαλολιάκος), υπέρ ψήφισαν 235, λευκό 61, ενώ βρέθηκαν και 2 άκυρα ψηφοδέλτια. Η ψηφοφορία ήταν μυστική.

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρόεδρο της Βουλής είχαν ταχθεί η ΝΔ, το ΠΟΤΑΜΙ, το ΠΑΣΟΚ και οι ΑΝΕΛ.

Στη διάρκεια της ομιλίας της προς την Ολομέλεια μετά την εκλογή της, η Ζ. Κωνσταντοπούλου παρέθεσε τις θέσεις της κυβέρνησής για τις διαπραγματεύσεις, το χρέος, την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς κλπ. Επισήμανε ότι η νέα Βουλή θα ανασύρει και θα διερευνήσει όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις που έχουν διαβιβαστεί από τη Δικαιοσύνη, όποια και αν είναι τα ελεγχόμενα πρόσωπα και δεσμεύτηκε για σωστή λειτουργία του κοινοβουλίου.

Το απόγευμα ακολούθησε η εκλογή των αντιπροέδρων, των γραμματέων και των κοσμητόρων της Βουλής. Σύμφωνα με τον κανονισμό, υπάρχουν 7 θέσεις αντιπροέδρων που μοιράζονται τα 5 πέντε πρώτα κόμματα της Βουλής. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πρώτο κόμμα, πρότεινε τους Αλ. Μητρόπουλο (α' αντιπρόεδρο), Γ. Μπαλάφα (β' αντιπρόεδρο) και Δ. Χαραλαμπίδου (γ' αντιπρόεδρο). Η ΝΔ πρότεινε τον Ν. Κακλαμάνη. Η ΧΑ έχει προτείνει τον Μ. Αρβανίτη αλλά αναμενόταν η θέση να μείνει κενή, όπως έγινε και στην προηγούμενη Βουλή, καθώς δεν προβλεπόταν να συμπληρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός ψήφων που είναι 75. Το ΚΚΕ πρότεινε τον Γ. Λαμπρούλη και το Ποτάμι τον Σπ. Λυκούδη.

ΑΡΘΡΟ
Τόση η «συναίνεσή» τους που τους ξεσκεπάζει

Εγραφαν χτες τα «ΝΕΑ» στο βασικό τους άρθρο: «(...) Η συναίνεση είναι εφικτή (...) Πρέπει να ανοίξει η πόρτα της συναίνεσης σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία η πίεση που δέχεται η χώρα από τον ξένο παράγοντα είναι μεγάλη και ο κίνδυνος εκτροχιασμού ορατός».

Το πρόταγμα συνεννόησης και ομοψυχίας, μπροστά στο ενδεχόμενο επίτευξης μιας νέας συμφωνίας με τους δανειστές για διαχείριση του χρέους υπέρ του κεφαλαίου, προβάλλεται όλο και εντονότερα, τελευταία, από μια σειρά αστικά επιτελεία.

Και πώς αλλιώς να γίνει, εφόσον η όποια τέτοια συμφωνία κάνει η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα σημάνει συνέχιση του υπάρχοντος αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου, μη ανάκτηση των εργατικών - λαϊκών απωλειών, προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τέως πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, το είπε καθαρά την Πέμπτη, μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, παρουσιάζοντας τη ΝΔ ως «κόμμα εθνικής ευθύνης», έτοιμο να στηρίξει την κυβέρνηση εφόσον διαπραγματευτεί «σωστά» με τους πιστωτές για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, καταλήξει άμεσα σε ένα τέτοιο συμβιβασμό και προχωρήσουν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Αντίστοιχες διαβεβαιώσεις έχουν δώσει ΠΟΤΑΜΙ και ΠΑΣΟΚ, βάζοντας και αυτοί ως ζητούμενο τις «μεταρρυθμίσεις» και εισπράττοντας ως απάντηση από τον Αλ. Τσίπρα ότι θα τις κάνει και θα είναι «σαρωτικές».

Σημειωτέον, οι τέτοιες τοποθετήσεις υπέρ της «εθνικής προσπάθειας» που καταβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζονται και από πλευρές του αστικού πολιτικού σκηνικού που μοιάζουν αναπάντεχες αλλά δεν είναι, εφόσον όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, κόμματα και μορφώματα, κάθε λογής παράγοντες, πατάνε στην κοινή βάση εξυπηρέτησης των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου, που τις ντύνουν με κάθε λογής εθνικο-πατριωτικούς μανδύες.

Εξ ου και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου επί κυβέρνησης Σαμαρά, Τ. Μπαλτάκος, απομακρυνθείς από τη θέση του όταν δημοσιοποιήθηκαν οι σχέσεις του με χρυσαυγίτες, δήλωσε χτες: «Εγώ ο δεξιός, βαράω προσοχή, όπως λένε στο στρατό, μπροστά σε αυτά που κάνει η αριστερή -δυστυχώς για μας- κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και θα ήλπιζα και ευχόμουν και παρακαλούσα αυτά που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι να τα κάνουμε εμείς».

Αλλά και ο ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιος, ο οποίος είχε κατηγορηθεί παλαιότερα ότι χάιδευε τη Χρυσή Αυγή λέγοντας, π.χ., ότι θα μπορούσε να αναδειχθεί σε «γλυκιά ελπίδα», έγραψε στο προσωπικό του ιστολόγιο ύμνους για τον Τσίπρα: «Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΕΓΕΜΙΣΕ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ! ΔΟΞΑ ΣΟΙ, Ο ΘΕΟΣ!», «Από τις πρώτες κιόλας στιγμές της αναλήψεως των ευθυνών διακυβερνήσεως της πολύπαθης Χώρας μας ο νέος Πρωθυπουργός και οι Συνεργάτες του εφαρμόζουν μια πολιτική, που αποπνέει ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ! Φαίνεται πως πέρασε πια η εποχή των μεγάλων και δουλικών ΝΑΙ, ΝΑΙ, ΝΑΙ σε ΟΛΑ! Περάσαμε στην εποχή της αντιστάσεως! Στην μανία των Ευρωπαίων κατακτητών μας, λέγε με Τρόικα κλπ., αντιτάσσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια! Η στάση του κ. Τσίπρα μας γεμίζει τα στήθη με υπερηφάνεια! Αλλωστε είναι σε όλους γνωστόν, ότι οι μεγάλες νίκες στην πορεία του Εθνους μας ποτέ δεν κατακτήθηκαν από τα Μεγάλα ΝΑΙ, αλλά από τα μεγάλα ΟΧΙ! Αθάνατο παραμένει στη μνήμη μας και στην καρδιά μας το "Μολών λαβέ" του Λεωνίδα και το ΟΧΙ του Ιωάννη Μεταξά!».

«Βεβαίως το παιγνίδι Τσίπρα είναι πολύ επικίνδυνο!» προειδοποιεί ο Αμβρόσιος, δίνοντας μια εικόνα του τι φέρνουν -έτσι και αλλιώς- στο λαό: «Μπορεί να εξοργίσει τους Ευρωπαίους δανειστές - δολοφόνους μας, αλλά είναι καλύτερα μια έντιμη πενία από μια ευτελιστική και ταπεινωτική ευπορία!»

Και καταλήγει στέλνοντας τι ευλογίες του στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: «Γεια σου, Πρωθυπουργέ κ. Τσίπρα λεβέντη! Βάλε πια μια τελεία και παύλα, στις μονομερείς και εθνοκτόνες υποχωρήσεις μας! Ο Χριστός μαζί Σου! Η Παναγιά μας στο πλευρό Σου!».

Από κοντά και η εφημερίδα «Ακρόπολη», εκδότης - διευθυντής της οποίας είναι ο υποψήφιος στις πρόσφατες εκλογές βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Αρης Σπίνος. Εγραφε στο χτεσινό της πρωτοσέλιδο:

«Ολοι οι πατριώτες με μια φωνή», «Να πάνε και οι 6 πολιτικοί αρχηγοί (σ.σ: μαζί και ο Μιχαλολιάκος) μαζί με τον πρωθυπουργό και τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενημερώσουν όλα τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Οποιος δεν ακολουθήσει θα είναι κατάπτυστος από όλους τους Ελληνες»...

Τα συμπεράσματα δικά σας!


Θ. Μπ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ