ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Να παρθούν άμεσα μέτρα για το πρόβλημα σίτισης στους παιδικούς σταθμούς

Σχετικά με το πρόβλημα της σίτισης στους παιδικούς σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών (ΔΒΑ), ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τόνισε, παρεμβαίνοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης: «Υπάρχει η δήλωση της προέδρου του ΔΒΑ στη συνεδρίαση του ΔΣ του Βρεφοκομείου ότι το φαγητό επαρκεί μέχρι την Τρίτη 10/2. Κι ερχόμαστε τώρα τρεις μέρες πριν το dead line να συζητήσουμε αυτό που εμείς σάς έχουμε προτείνει από τον Οκτώβρη του 2014 και στο ΔΣ του ΔΒΑ, να προχωρήσουμε σε πρόχειρο διαγωνισμό με απευθείας ανάθεση για κάλυψη των αναγκών ανά κατηγορία για τρεις μήνες και είπατε ότι αυτό δεν είναι νόμιμο. Και είναι νόμιμο από τότε μέχρι σήμερα να υποσιτίζονται τα παιδιά! Υπάρχει εικονικό διαιτολόγιο. Αλλα γράφετε, άλλα τρώνε τα παιδιά. Υπάρχει πρόβλημα με τους χορηγούς. Εδώ και τρεις μήνες αυτή η υποτυπώδης σίτιση γίνεται με χορηγούς. Ποιος ελέγχει και τι ελέγχει; Υπάρχει, επίσης, θέμα με αυτά που διαφήμιζε ο δήμαρχος προεκλογικά, ότι σιτίζει ο Δήμος παιδιά στα δημοτικά και στα γυμνάσια. Ομως αυτό δεν γίνεται - τουλάχιστον αυτή είναι η δική μας πληροφόρηση. Δεν δίνονται αυτά τα 1.500 γεύματα στους μαθητές. Και ταυτόχρονα υπάρχει και το πρόβλημα με τον ΚΥΑΔΑ που αναφέρθηκε από τους συναδέλφους, δηλαδή χορηγία σε τρόφιμα του ΚΥΑΔΑ προς το ΔΒΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ΚΥΑΔΑ.

Υπάρχει, επίσης, μείζον θέμα με τη λήξη των δίμηνων συμβάσεων για 126 εργαζόμενους. Τι θα γίνει, γιατί πρόκειται για κρίσιμες ειδικότητες. Εμείς ζητάμε, εάν υπάρχει δυνατότητα αφού δεν πρόκειται και για τα ίδια φυσικά πρόσωπα του προηγούμενου διμήνου, να παραταθούν οι συμβάσεις τους. Να πάρουμε απόφαση και να το προχωρήσουμε. Το ότι ελπίζετε στα 5μηνα, όταν και εάν έρθουν, αφήνει στον αέρα κρίσιμες λειτουργίες των παιδικών σταθμών. Προτείνουμε, λοιπόν, να εξετάσετε την περίπτωση πρόχειρου διαγωνισμού γιατί τόσο τα χρονικά περιθώρια όσο και το νομικό πλαίσιο είναι ασφυκτικά και εκτιμάμε ότι δεν προλαβαίνουμε. Γιατί υπάρχει ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τη σίτιση στους παιδικούς σταθμούς, αλλά αν φτάσουμε να μην έχουμε καθόλου φαγητό στους παιδικούς σταθμούς σε τρεις μέρες, καταλαβαίνετε πόσο σοβαρό πρόβλημα είναι.

Υπάρχει ανησυχία και κινητικότητα στο χώρο των γονιών. Και υπήρχε το περιθώριο το ΔΒΑ να καλέσει και να ενημερώσει τους γονείς. Ολοι οι παιδικοί σταθμοί έχουν εκπροσώπους, κάποιοι έχουν και Συλλόγους Γονέων ανά σταθμό, υπάρχει και ο Σύλλογος Γονέων όλων των Παιδικών Σταθμών του Δήμου της Αθήνας και να συζητήσει μαζί τους. Να τους κάνει κοινωνούς του προβλήματος, όχι με την έννοια της ευθύνης, αλλά της διεκδίκησης. Εμείς καταθέτουμε στα πρακτικά τις αποφάσεις από συλλόγους γονέων δύο παιδικών σταθμών αλλά και του Συλλόγου Γονέων της Αθήνας. Πρέπει να επιταχύνουμε τη λήψη απόφασης και μάλιστα σήμερα».

Απαντώντας στις τοποθετήσεις του Γενικού Γραμματέα του Δήμου, αλλά και του δημάρχου κ. Καμίνη ότι οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων που μίλησαν για υποσιτισμό των παιδιών είναι υπερβολικές, ο Νίκος Σοφιανός τόνισε: «Δεν σκόπευα να δευτερολογήσω, αλλά δεν μπορεί να βγαίνετε κι από πάνω. Προσπαθούμε να συναινέσουμε για να βρεθεί λύση. Υποσιτισμός σημαίνει - και διαβάζω από την ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων της 5ης Δημοτικής Κοινότητας Αμασίου Β': "Εδώ και καιρό, μήνες, λείπουν κρέας, ψάρι, τυρί, φρούτα, λαχανικά, σαλάτα με αποτέλεσμα το εβδομαδιαίο πρόγραμμα να είναι μονότονη επανάληψη γευμάτων με ρύζι και ζυμαρικά. Και εικονικά να αναφέρονται χορτόσουπες, ενώ είναι ρύζι με ίχνη καρότου". Αυτό είναι ο υποσιτισμός. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μην την αλλάζετε».

Αναφέρθηκε, επίσης, και στις ευθύνες που υπάρχουν από την πλήρη ενσωμάτωση των οδηγιών της ΕΕ για τους διεθνείς διαγωνισμούς που αυτούς επικαλούνται όσοι έχουν ευθύνη για τη σοβαρότατη κατάσταση με τη σίτιση στους παιδικούς σταθμούς, αλλά και στην ανάγκη να παρθεί απόφαση άμεσα και με κοινή συμφωνία, τόσο για την κάλυψη των αναγκών του ΔΒΑ, όσο και για τα γεύματα στα σχολεία και τον ΚΥΑΔΑ.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Διεκδικήσεις προς το συμφέρον των λαϊκών οικογενειών

Αμεση, έκτακτη οικονομική επιχορήγηση ύψους 350.000 ευρώ διεκδικεί η δημοτική αρχή Καισαριανής, παράλληλα με το, ξεχασμένο από τις υπόλοιπες παρατάξεις, αίτημα της αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης. Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε χτες, ο δήμαρχος, Ηλίας Σταμέλος, στηλίτευσε το αντιδραστικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί η Τοπική Διοίκηση και την κυβερνητική κατεύθυνση το 60% των εσόδων των δήμων να προέρχεται από φόρους, τέλη και πρόστιμα, δηλώνοντας την πρόθεση της δημοτικής αρχής για μέτρα στήριξης και ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων.

Στην κατεύθυνση αυτή, η νέα διοίκηση του δήμου προχώρησε, ανάμεσα σε άλλα, στην κατάργηση των τροφείων που πληρώνουν στους παιδικούς σταθμούς οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ και άλλες ευπαθείς ομάδες, δρομολογεί το άνοιγμα των γηπέδων για τη νεολαία και το μαζικό λαϊκό αθλητισμό, προχώρησε στην κατάργηση των σύγχρονων «δουλεμπορικών» των ΚΟΙΝΣΕΠ και ΜΚΟ (όπως τις χαρακτήρισε ο Ηλ. Σταμέλος). Στις προτεραιότητες του δήμου είναι η πλήρης απομάκρυνση της σκοπευτικής εταιρείας από το Σκοπευτήριο, το οποίο διεκδικεί να περιέλθει στο δημόσιο και το δήμο. Επίσης, η δημοτική αρχή προχωρά στην καταγραφή των απόρων του δήμου ώστε να τους παρέχει υπηρεσίες ανακούφισης, ενώ στις άμεσες προτεραιότητες είναι και η επίλυση των χρόνιων προβλημάτων των υποδομών στα σχολεία.

Τα προβλήματα που συσσώρευσε η νέα δημοτική αρχή από την προηγούμενη είναι πολλά, καθώς υπάρχουν αρκετά χρέη, απλήρωτοι εργαζόμενοι και τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, ειδικότερα στην καθαριότητα. Ο Ηλ. Σταμέλος στηλίτευσε, τέλος, τη σπέκουλα από τους «κατ' επάγγελμα συκοφάντες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ», η οποία καταγγέλλει τη σημερινή δημοτική αρχή για το σχεδιασμό της προηγούμενης διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί με δίμηνα και πεντάμηνα κοινωνικής εργασίας. Επανέλαβε, τέλος, την πρόθεση της δημοτικής Αρχής να ζητήσει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού από το Δήμο

Την απόφαση του Δήμου Αθηναίων να βγάλει σε πλειστηριασμό το σπίτι οικογένειας αυτοαπασχολούμενων για ένα πρόστιμο ύψους 1.005 ευρώ, από το 2006, κατήγγειλε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η «Λαϊκή Συσπείρωση». Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κάλεσε το Δήμο να αποφασίσει πως δε θα προχωρήσει σε κανέναν πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Αναρωτήθηκε, ακόμα, πόσες φορές έχει ο Δήμος κινηθεί με πλειστηριασμούς κατά των μεγαλοοφειλετών, την ίδια στιγμή που απειλεί να αφήσει εργαζόμενους, άνεργους και αυτοαπασχολούμενους χωρίς σπίτι.

Στη διαμαρτυρία της οικογένειας, με την κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής του 2ου Διαμερίσματος και το Σύλλογο Αυτοαπασχολουμένων, Επαγγελματιών και Εμπόρων στο Δήμο Αθήνας την περασμένη Τετάρτη, η Διεύθυνση Οικονομικών αρκέστηκε να υποδείξει τη δυνατότητα για εξάμηνη αναστολή των αναγκαστικών μέτρων, την οποία προβλέπει ο νόμος. Αξιώνει, με άλλα λόγια, να εισπράξει το ποσό της οφειλής από μια οικογένεια που πασχίζει να επιβιώσει, δίνοντας το πολύ πολύ μια ολιγόμηνη παράταση στην απειλή να πλειστηριάσει την κατοικία της.

Απλήρωτοι οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί των σχολών του ΟΑΕΔ

Απλήρωτοι παραμένουν για σχεδόν τέσσερις μήνες οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί των σχολών του ΟΑΕΔ και για το θέμα έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που έκαναν ήδη παρέμβαση στη Διοίκηση του Οργανισμού, ενώ θα θέσουν το θέμα και στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του.

Να σημειώσουμε ότι για άλλη μια φορά φέτος, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, οι σχολές ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ στελεχώθηκαν με ωρομισθίους εκπαιδευτικούς με μεγάλη καθυστέρηση. Οι σχολές άνοιξαν μεν στις αρχές του Σεπτέμβρη αλλά οι πρώτοι ωρομίσθιοι προσλήφθηκαν στις 10 Νοέμβρη και κάποιοι στα μέσα Δεκέμβρη. Από τότε, όλοι τους παραμένουν απλήρωτοι και έρχονται αντιμέτωποι με την εξαθλίωση, καθώς δεν μπορούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες. Επίσης, η καθυστέρηση στις προσλήψεις συνεπάγεται λιγότερες μέρες εργασίας για τους ωρομίσθιους και έχει ως αποτέλεσμα πολλοί εκπαιδευτικοί να μην μπορέσουν το καλοκαίρι να μπουν στο ταμείο ανεργίας. Αυτά τα ελάχιστα, όμως, χρήματα του επιδόματος ανεργίας είναι το μοναδικό έσοδο για τους περισσοτέρους τους μήνες της ανεργίας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με σχετική ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, σα να μην έφταναν τα παραπάνω, «ο αρμόδιος Πάρεδρος (ελεγκτικό συνέδριο- υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών), αρνήθηκε να εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμής των ωρομισθίων εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ, με το "αιτιολογικό" ότι δεν έχει προβλεφθεί μείωση στο ωρομίσθιό τους αντίστοιχη με τη μείωση των μισθών που προέβλεπε το νέο μισθολόγιο για τους μόνιμους δημόσιους υπάλληλους! Δηλαδή και σε έχω απλήρωτο και σε εκβιάζω, ώστε να δεχθείς μείωση του μισθού! Πρόκειται κυριολεκτικά για αίσχος!», σχολιάζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ απαιτούν από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ:

  • Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα.
  • Να μη γίνει καμιά περικοπή στο ωρομίσθιο.
  • Να προβλεφθεί επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ωρομισθίους εκπαιδευτικούς, για όλους τους μήνες της ανεργίας.
  • Να μονιμοποιηθούν επιτέλους όλοι οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, που εργάζονται πολλά χρόνια με αυτό το απαράδεκτο καθεστώς.

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ καλεί τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, από κοινού με τους μόνιμους αλλά και τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΟΑΕΔ, να οργανώσουν τον αγώνα τους με όλους τους τρόπους (παραστάσεις διαμαρτυρίας, επίσχεση εργασίας κ.ά.) για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ