ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Το σημαντικό, κρίσιμο και καίριο ζήτημα της Ενέργειας, ένα ζήτημα επίκαιρο, αλλά και με μακροπρόθεσμη αξία, συζητήθηκε χτες στο πλαίσιο της ημερίδας της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Εξελίξεις και τάσεις στον τομέα της Ενέργειας και η πρόταση του ΚΚΕ στον αντίποδα των επιλογών της αστικής τάξης», που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Τιτάνια». Αντικείμενο της ημερίδας, όπως σημείωσε και κατά το άνοιγμα των εργασιών η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «είναι η προβολή και δημόσια συζήτηση των θέσεων του ΚΚΕ στο ζήτημα της Ενέργειας, σε αυτόν τον στρατηγικής σημασίας τομέα της οικονομίας», σε αντιπαράθεση με την κυρίαρχη πολιτική.

Την ημερίδα «άνοιξε» η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τη σύνδεση του θέματος με το πεδίο της οικονομίας και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αναλυτικά παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ ο επικεφαλής του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, Μάκης Παπαδόπουλος.

Στη συζήτηση που ακολούθησε δόθηκε η ευκαιρία ανάπτυξης των θέσεων τόσο της κυβέρνησης, όσο και ενεργειακών και επιστημονικών φορέων. Στις θεματικές τοποθετήσεις εξετάστηκαν τα ζητήματα του στρατηγικού ενεργειακού σχεδιασμού, των συνεπειών από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, των παρεμβάσεων στις εργασιακές σχέσεις. Επίσης, υπήρξαν τοποθετήσεις για το ζήτημα της διαμόρφωσης των τιμών του πετρελαίου, του πετρελαϊκού δυναμικού της χώρας, αλλά και για τον διεθνή ενεργειακό «πόλεμο». Ιδιαίτερα αναπτύχθηκε και το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και οι τελευταίες αρνητικές εξελίξεις.

Στην κατάμεστη αίθουσα, από νέους, εργαζόμενους, επιστήμονες, και εκπροσώπους από ένα πλήθος φορέων, αναδείχτηκαν τόσο η σημασία του θέματος, όσο και η αξία της πρωτοβουλίας του Κόμματος που αναγνωρίστηκε από όλους.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κρατική - κοινωνική ιδιοκτησία όλου του τομέα της Ενέργειας

Από το άνοιγμα των εργασιών της χτεσινής ημερίδας της ΚΕ του ΚΚΕ για την Ενέργεια, που έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τη θέση του ΚΚΕ να είναι ο τομέας της Ενέργειας κρατική - κοινωνική ιδιοκτησία, υπογράμμισε, κάνοντας το πολιτικό άνοιγμα των εργασιών της χτεσινής ημερίδας της ΚΕ του ΚΚΕ για την Ενέργεια, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

«Πιστεύω ότι όλοι όσοι είμαστε εδώ, αλλά και πέρα από εμάς, συμφωνούμε ότι το επίκεντρο της πολιτικής ζωής του τόπου δεν μπορεί να είναι δύο, τρία, τέσσερα ζητήματα, όσο και αν αυτά θεωρούνται σημαντικά και σοβαρά», επισήμανε ξεκινώντας την ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τόνισε ότι «το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια μονοπώληση της ενημέρωσης, αλλά και της αντιπαράθεσης με ορισμένα ζητήματα που δεν τα υποτιμούμε. Λέγονται και είναι σκάνδαλα. Αλλά για εμάς είναι εκφράσεις - εκφάνσεις μιας γενικότερης στρατηγικής, πολιτικής και κατάστασης πριν από όλα στο πεδίο της οικονομίας και αναμφισβήτητα επηρεάζει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και το πολιτικό εποικοδόμημα. Αυτή η συζήτηση, όπως γίνεται, βάζει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα σημαντικά και οξυμένα ζητήματα».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι «εμείς ως ΚΚΕ θέλουμε και να αντιδράσουμε σε αυτή την κατάσταση, η οποία τείνει να εξελιχθεί σε μια αρρωστημένη κατάσταση που δεν πρόκειται να βγει και σε καμιά άκρη. Υποκαθιστά τη συζήτηση και αντιπαράθεση για ουσιαστικά ζητήματα».

Εξήγησε ότι «βεβαίως αυτή την ημερίδα την είχαμε αποφασίσει σε ανύποπτο χρόνο. Δεν την κάνουμε για αντιπερισπασμό σε όλο αυτό που ζούμε καθημερινά, που όσο και αν έχουν πολιτικό πυρήνα και περιεχόμενο μας αηδιάζουν. Θεωρούμε ότι ήταν ευτυχής σύμπτωση και συγκυρία».

«Πρέπει να σας πω - σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα - ότι είμαστε αποφασισμένοι, όσο εξαρτάται από εμάς, να συμβάλουμε στη μετακίνηση του κύριου πεδίου της πολιτικής αντιπαράθεσης σε μεγάλα και ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν και το πεδίο της οικονομίας και τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων, το σήμερα και το αύριο».

Αναφερόμενη στις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για την Ενέργεια, η Αλέκα Παπαρήγα, ανάμεσα σε άλλα, επισήμανε ότι «εμείς το θέμα της Ενέργειας το αντιμετωπίζουμε με αφετηρία το πεδίο της οικονομίας, τις σχέσεις ιδιοκτησίας». Και συμπλήρωσε ότι «άλλωστε, αυτό είναι η φιλοσοφία, η ιδεολογία, η πολιτική του ΚΚΕ. Ταυτόχρονα μας ενδιαφέρει και είναι στενά συνδεδεμένο με το πώς η πολιτική που ακολουθείται, σε ποιο βαθμό, είτε ναι, είτε όχι - εμείς λέμε όχι - συμβάλλει στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Λαϊκές ανάγκες που δεν τις βλέπουμε σε ένα πεδίο συνδικαλιστικό, που δεν το υποτιμούμε, αλλά έχει σχέση με το χαρακτήρα της ίδιας της ανάπτυξης που ακολουθείται στον τόπο. Και η Ενέργεια δεν είναι απλώς ένας τομέας για να έχουμε φτηνό ρεύμα. Σχετίζεται με την όλη υποδομή της ανάπτυξης που εμείς παλεύουμε να γίνει φιλολαϊκή».

Ακόμα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξήγησε ότι «πριν μερικά χρόνια το πεδίο της αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ήταν: Κρατική επιχείρηση του τομέα της Ενέργειας ή ιδιωτική; Ηταν ένα πεδίο αντιπαράθεσης που στοιχεία του υπάρχουν και σήμερα». Και ξεκαθάρισε: «Αλλά εμείς βάζουμε και ένα άλλο ζήτημα. Κρατική κοινωνική ή ιδιωτική; Ο όρος κοινωνική που προσθέτουμε δείχνει και την ουσιαστική διαφορά μας με απόψεις που υποστηρίζουν ότι η ΔΕΗ πρέπει να είναι κρατική ή μισοκρατική ή μισο-ιδιωτική. Εμείς μιλάμε για κρατική κοινωνική ιδιοκτησία, αλλά όχι μόνο της ΔΕΗ, αλλά όλου του τομέα της Ενέργειας».

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Οι σύνθετες πλευρές του ενεργειακού ζητήματος

Στις έξι θεματικές τοποθετήσεις υπήρξε ανάλυση πλευρών της εγχώριας και διεθνούς ενεργειακής κατάστασης.

Ο Ι. Παυλόσογλου, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Birmingham, αναφέρθηκε στα τεράστια ποσά που έχουν δαπανηθεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για «δήθεν» έρευνες των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της χώρας, χωρίς ωστόσο να έχουν κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν τόσο για τα χρηματιστηριακά «παιχνίδια» που κατά καιρούς παίζονται με τα υποτιθέμενα πετρελαϊκά κοιτάσματα της χώρας μας, όσο και με τις μεθοδεύσεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το ξεπούλημα των πετρελαίων του Πρίνου, ζημιώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ο Αιμ. Μπούσιος, τ. βοηθός γενικός διευθυντής ΔΕΗ, μίλησε για την αξιοποίηση του εγχώριου λιγνίτη και την κλιματική αλλαγή. Τόνισε ότι η εκμετάλλευση του λιγνίτη είναι η μεγαλύτερη παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα και επισήμανε ότι ο λιγνίτης πρέπει για 25 χρόνια να συνεχίσει να είναι το στρατηγικής σημασίας καύσιμο στη χώρα.

Ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μίλησε για τον ενεργειακό «πόλεμο» ΗΠΑ - Ρωσίας στο πλαίσιο των γενικότερων ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο των αγορών. Η αντιπαράθεση των δύο δυνάμεων οξύνεται σε όλα τα επίπεδα, από τον καθορισμό συνόρων στην Αρκτική για τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου της περιοχής, μέχρι τον εξοπλιστικό ανταγωνισμό στο Διάστημα.

Ο Η. Σταμέλος, αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, αναφέρθηκε στην κατάσταση των εργαζομένων στον τομέα της Ενέργειας. Μια κατάσταση που χειροτερεύει παράλληλα με την εξέλιξη της απελευθέρωσης της αγοράς, τόσο στη ΔΕΗ, όσο και σε άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις. Βασικά στοιχεία είναι το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και της μόνιμης απασχόλησης, η απελευθέρωση των απολύσεων, η ανάπτυξη «ελαστικών» σχέσεων εργασίας, προσλήψεις με συμβάσεις, αύξηση των εργολάβων, πολυειδίκευση, εντατικοποίηση της εργασίας, χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μετατροπές προς το χειρότερο των κανονισμών εργασίας και δραματική αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, των «εγκλημάτων» της εργοδοσίας, όπως είπε.

Η Φλ. Παπαδέδε, αναπλ. γραμματέας Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ, μίλησε για το μέλλον της ΔΕΗ στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης», υπογραμμίζοντας ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εμπόδισαν στην Επιχείρηση να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις, οδηγώντας τη χώρα στα πρόθυρα του black out, ανοίγοντας στη συνέχεια το δρόμο για την είσοδο ιδιωτών στην παραγωγή ρεύματος, δίνοντάς τους επιπλέον γενναίες κρατικές επιχορηγήσεις.

Η Ναυσ. Τόλια, μέλος του ΔΣ του Σωματείου ΕΚΟ, αναφέρθηκε στην αγορά πετρελαιοειδών στην Ελλάδα και στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Επισήμανε την ενισχυόμενη τάση συγκέντρωσης στην αγορά όπου κυριαρχούν 2 διυλιστήρια και 4 εταιρείες εμπορίας και τόνισε ότι η τελική τιμή των υγρών καυσίμων διαμορφώνεται από φόρους και δασμούς που φτάνουν στο 50% και στη συνέχεια προστίθενται τα περιθώρια κέρδους της αλυσίδας πώλησης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ