ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ «ΧΩΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ» ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ
Οργή και αγανάκτηση για τις αποθήκες ανθρώπων

Κλιμάκιο του Κόμματος, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, συζήτησε με τους 130 μετανάστες για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης

Συζητώντας με τους μετανάστες
Συζητώντας με τους μετανάστες
Στο «στρατόπεδο συγκέντρωσης» στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου, που η Νομαρχία Εύβοιας ονομάζει «Χώρο υποδοχής μεταναστών και προσφύγων», βρέθηκε κλιμάκιο της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Οι κομμουνιστές διαπίστωσαν από πρώτο χέρι τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής και συζήτησαν με τους 130 μετανάστες, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από το Πακιστάν (υπάρχουν ακόμα δύο Αφγανοί και ένας Ινδός).

Η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο είναι απερίγραπτη, άθλια και προκαλεί οργή. Οι μετανάστες είναι περικυκλωμένοι από συρματοπλέγματα, πεταμένοι σε χώρους χειρότερους από στάβλους, μέσα στη βρωμιά, χωρίς θέρμανση, με περιστασιακή διάθεση ζεστού νερού, με ορισμένες μόνο χημικές τουαλέτες, χωρίς συστηματική ιατρική φροντίδα, χωρίς επικοινωνία με τους δικούς τους.

Το ζήτημα παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι κατά την περίοδο 2000 - 2007 έχουν περάσει από το κέντρο περίπου 4.000 μετανάστες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην κομματική αντιπροσωπεία ο προϊστάμενος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας, Κ. Τσιμπλής. Το ίδιο το Γραφείο και ιδιαίτερα το τμήμα που ασχολείται με τους μετανάστες - πρόσφυγες, είναι υποστελεχωμένο χωρίς καμία υποδομή και εξοπλισμό.

Ενοχη η πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Σ' αυτές τις συνθήκες προσπαθούν να επιβιώσουν 130 ψυχές...
Σ' αυτές τις συνθήκες προσπαθούν να επιβιώσουν 130 ψυχές...
Σε δήλωσή του αμέσως μετά την περιοδεία, ο Γιώργος Μαρίνος σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Οι ευθύνες της κυβέρνησης και όλων των κυβερνήσεων που εν γνώσει τους διατηρούν αυτή την κατάσταση είναι μεγάλες. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Αυτή η πολιτική που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και την ΕΕ, καταπατά κάθε έννοια ανθρώπινου δικαιώματος, καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αυτό ισχύει για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταυλισμών που στοιβάζουν μετανάστες ή πρόσφυγες, οι οποίοι μέσα από μια μεγάλη περιπέτεια, διωγμένοι από τη φτώχεια, τα αυταρχικά καθεστώτα, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αιχμάλωτοι των κάθε είδους δουλεμπορικών κυκλωμάτων, αναζητούν μια θέση στον ήλιο.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει, θα εντείνει τις προσπάθειές του, για να αναδειχτεί το πρόβλημα και να βρεθεί άμεσα λύση, στηρίζοντας και τις πρωτοβουλίες του ταξικού κινήματος, σε όλες τις περιοχές. Για να απελευθερωθούν οι φυλακισμένοι μετανάστες και να μην υπάρχει κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών - προσφύγων. Να διαμορφωθούν χώροι υποδοχής με ανθρώπινες εγκαταστάσεις, υπηρεσίες καθαριότητας και σίτισης, συστηματική ιατρική φροντίδα, ειδικά μέτρα για τις γυναίκες, τις μητέρες και τα παιδιά.

Να δοθεί πολιτικό άσυλο σε αυτούς που το έχουν ανάγκη και να χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε αυτούς που επιθυμούν να ταξιδέψουν. Να δοθεί άδεια διαμονής και να υπάρξει φροντίδα για να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη δουλειά και στη στέγη. Η πάλη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, είναι υπόθεση της εργατικής τάξης, που ακόμα περισσότερο επιβάλλεται να βρεθεί κοντά τους, να υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους».

Εγκαιρη παρέμβαση και από τη Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία

Σημειώνεται ότι το αίτημα για ένα πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο Κέντρο Υποδοχής, με όλες τις υποδομές, είχε καταθέσει έγκαιρα και επανειλημμένα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο η νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ Σοφία Ντούρου. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί, η πλειοψηφία, με διάφορα προσχήματα, έχει παραπέμψει το αίτημα στις καλένδες.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Δουλειά μέχρι τελικής πτώσης

Στις πιο βρώμικες, επικίνδυνες και απαιτητικές εργασίες στα κράτη - μέλη της ΕΕ απασχολούνται κυρίως μετανάστες. Οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης είναι τόσο βάρβαρες που τους οδηγούν μέχρι την εξάντληση. Οι μετανάστες στην ΕΕ των «15» που απασχολούνται σε εργασίες «του ποδαριού» σε τομείς όπως η γεωργία και η κηπευτική, οι κατασκευές, η υγειονομική περίθαλψη, οι οικιακές εργασίες, οι μεταφορές, τα τρόφιμα και σε άλλα επαγγέλματα χαμηλών δεξιοτήτων - δηλαδή σε αυτό λέμε χαμαλοδουλειές - υπολογίζονται σε 4,4 έως 5,5 εκατομμύρια.

Ο αριθμός αυτός, όπως παραδέχονται και οι επίσημοι φορείς, είναι υποπολλαπλάσιος του πραγματικού, λόγω έλλειψης στοιχείων. Γι' αυτού του είδους τις εργασίες το ευρωενωσιακό κεφάλαιο έχει θεσπίσει τον όρο «λαθραία εργασία».

Τα παραπάνω στοιχεία περιέχονται σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία. Οι διαπιστώσεις συνοδεύονται από την υποκριτική ανησυχία για την τύχη των μεταναστών, καθώς δεν αναφέρουν ούτε μια λέξη για τις ευθύνες των κυρίαρχων κρατών της ΕΕ που με την ιμπεριαλιστική πολιτική τους συμμετείχαν, πρώτα, στον ξεριζωμό αυτών των ανθρώπων και στη συνέχεια στη βάρβαρη εκμετάλλευσή τους, δημιουργώντας έτσι τους σύγχρονους δούλους στον - επίσης σύγχρονο - ευρωπαϊκό Μεσαίωνα.

Αποκαλυπτική είναι και η διαπίστωση ότι «οι μετανάστες συχνά απασχολούνται σε υψηλά ποσοστά σε εργασίες βρώμικες, επικίνδυνες και απαιτητικές (γνωστές ως "3D jobs") και σε τομείς υψηλού κινδύνου. Ενώ η εργασία τους συχνά χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, άσχημες συνθήκες εργασίας και χαμηλές αμοιβές».

Στο κεφάλαιο για την «επίδραση των συνθηκών εργασίας στην υγεία και ασφάλεια των μεταναστών», η Εκθεση αναφέρει: «Οι μετανάστες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν επιπρόσθετους κινδύνους στην υγεία και την ασφάλεια λόγω της σχετικά σύντομης περιόδου απασχόλησης στις χώρες υποδοχής και της περιορισμένης γνώσης τους σχετικά με τα υπάρχοντα συστήματα υγείας και ασφάλειας. Αναφέρουν επίσης ότι υφίστανται παρενόχληση πιο συχνά από ό,τι οι ντόπιοι συνάδελφοί τους. Σε συνδυασμό με τις δυσμενέστερες συνθήκες εργασίας, μια προφανής επίπτωση είναι τα υψηλότερα ποσοστά άγχους και εξάντλησης».

Εργάτρια απέβαλε λόγω κόπωσης...

Τις άθλιες συνθήκες εργασίας με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι εκατομμύρια μετανάστες που παλεύουν για το μεροκάματο, αλλά και την πλήρη απουσία δομών για την υποστήριξη της μητρότητας, έρχεται να επιβεβαιώσει η αποβολή ενός εμβρύου τεσσάρων μηνών από μια μετανάστρια μάνα εργάτρια στην Κρήτη.

Το περασμένο Σάββατο, η νεαρή Ρουμάνα απέβαλε το έμβρυο που κυοφορούσε λόγω υπερκόπωσης. Η νεαρή μητέρα είχε προβλήματα με την εγκυμοσύνη της και σύμφωνα με πληροφορίες ο γυναικολόγος του Νοσοκομείου που την παρακολουθούσε είχε συστήσει ανάπαυση. Η ίδια όμως, λόγω σοβαρών οικονομικών και οικογενειακών προβλημάτων, συνέχιζε να πηγαίνει για μεροκάματο στα χωράφια της περιοχής, για να μπορέσει να βοηθήσει την οικογένειά της.

Η νεαρή γυναίκα απέβαλε στην τουαλέτα του σπιτιού της και λόγω της αιμορραγίας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας. Επιβεβαιώνοντας ότι στον καπιταλισμό δεν έχει βγει στη διατίμηση μόνο η ζωή του εργάτη, αλλά και του παιδιού που ετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο, αφού η μητρότητα θεωρείται βαρίδι για τα κέρδη και οι εργαζόμενες - πολύ περισσότερο οι μετανάστριες - είναι παρατημένες στην τύχη τους...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ