Την απόφαση για αποχή από τους αγώνες στηρίζουν η Ομοσπονδία και ο Σύνδεσμος Παικτών - Παικτριών (ΠΣΑΠΠ)
Eurokinissi |
Στο πλευρό των διαιτητών στέκεται η ΕΠΟ, η διοίκηση της οποίας μετά τις νέες εξελίξεις είχε χθες συνάντηση με μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, αλλά και με αντιπροσωπεία των διεθνών διαιτητών και βοηθών που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη όπου αποφασίστηκε η αποχή. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση, η ΕΠΟ επισημαίνει την πλήρη κατανόηση και στήριξή της στα αιτήματα των διαιτητών, για προστασία των ίδιων και των μελών των οικογενειών τους. Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση και ειδικά τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γ. Βρούτση «να λάβει τα προσήκοντα μέτρα και να αποκαλύψει τα πρόσωπα πίσω από τις "ανώνυμες" απειλές κατά των διαιτητών».
Επιπλέον, η Ομοσπονδία καλεί τη Super League «να παράσχει εγγυήσεις προστασίας προς τους Ελληνες διαιτητές, όπως ακριβώς έχει πράξει και με τους ξένους».
Οσον αφορά τη δική της αρμοδιότητα, η ΕΠΟ τονίζει ότι μέχρι αύριο θα ανακοινωθούν τα μέτρα που θα λάβει για το ζήτημα της προστασίας των διαιτητών.
Στο πλευρό των διαιτητών και της απόφασής τους να προχωρήσουν σε αποχή δηλώνει και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Ποδοσφαιριστών - Ποδοσφαιριστριών (ΠΣΑΠΠ), όπως τονίζει σε σχετική του ανακοίνωση:
«Ο ΠΣΑΠΠ πάντα θα ενώνει τη φωνή του με οποιαδήποτε προσπάθεια κινείται προς την κατεύθυνση βελτίωσης των συνθηκών στο ποδόσφαιρο της χώρας μας.
Οι Ελληνες διαιτητές έχουν βιώσει στο πετσί τους, περισσότερο από τον καθέναν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, λεκτική και σωματική βία, bullying, προπηλακισμούς, διάφορες επιθέσεις κ.ο.κ.
Η διεκδίκησή τους θα πρέπει να γίνει διεκδίκηση όλων όσοι ονειρεύονται ένα ποδόσφαιρο που θα δίνει στην κοινωνία τις αξίες που πραγματικά έχει τη δυνατότητα να προσφέρει».
Τη συμπαράστασή της στους διαιτητές και στα αιτήματά τους εξέφρασε σε ανακοίνωσή της και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η οποία αναφέρθηκε και στα όσα έχουν βιώσει μέχρι σήμερα οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Κάλεσε δε τους διαιτητές, πέραν της απόφασης για αποχή που πήραν, να προχωρήσουν στην παράδοση στις αρμόδιες αρχές όλων εκείνων των στοιχείων «που είναι απαραίτητα ώστε το μαχαίρι να φτάσει στο κόκαλο, ειδάλλως θα πρόκειται για μία ακόμα χαμένη ευκαιρία», όπως τονίζει χαρακτηριστικά.
Για τα προβλήματα εξαιτίας της υποστελέχωσης των Αθλητικών Κέντρων μίλησε στον «90,4 Αριστερά στα FM» ο Δημήτρης Κατραντσιώτης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Εθνικών Γυμναστηρίων
Για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις μίλησε στον «90,4 Αριστερά στα FM» και την εκπομπή «Αριστερό Εξτρέμ» ο Δημήτρης Κατραντσιώτης, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων Εθνικών Γυμναστηρίων.
Οπως τόνισε, οι εργαζόμενοι στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα της πόλης καλύπτουν μόλις 44 θέσεις από τα 132 κενά που υπάρχουν, προσθέτοντας ότι αυτοί οι χώροι λειτουργούν «όπως - όπως» χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων, καθώς δεν υπάρχουν αρκετές ειδικότητες, πολλές εκ των οποίων θεωρούνται βασικές και αναγκάζονται οι ίδιοι άνθρωποι να παίζουν παράλληλα τον ρόλο του ηλεκτρολόγου, του φύλακα ή του συντηρητή. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, ακόμη εκκρεμεί από το 2011 η σύσταση Οργανισμού για το ΕΑΚ Θεσσαλονίκης μετά την ενοποίηση των αθλητικών χώρων που υπήρξε εκείνη τη χρονιά, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τον καθορισμό αριθμού προσωπικού και ειδικοτήτων. Εξήγησε πως το Σωματείο είναι ενάντια στις εναλλακτικές συμβάσεις εργασίας (π.χ. συμβάσεις ΟΑΕΔ, κοινωφελή προγράμματα, εργολαβίες) που έχει επιχειρηθεί να παρουσιαστούν ως λύση από τους εκάστοτε αρμοδίους, ωστόσο όχι μόνο δεν λύνουν τα προβλήματα της υποστελέχωσης, αλλά αντίθετα τα διαιωνίζουν. Υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η πλήρης κάλυψη όλων των αναγκών που υπάρχουν με μόνιμο προσωπικό. Παράλληλα εξέφρασε την αγωνία του για την κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων και τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή για τους εργαζόμενους, τους αθλητές και αθλούμενους που κάνουν χρήση τους.
Με λύπη του σημείωσε ότι παρατηρεί να απομακρύνονται πολλά παιδιά από τον αθλητισμό, καθώς πέρα από την κακή εικόνα των χώρων, πολλοί γονείς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος, με τον αθλητισμό να γίνεται εν τέλει πολυτέλεια για λίγους.
Το ντέρμπι αιωνίων στο κλειστό του Ρέντη, όπου ο Ολυμπιακός θα φιλοξενήσει τον Παναθηναϊκό, δεσπόζει στο σημερινό κυρίως μέρος των προημιτελικών του φετινού Λιγκ Καπ «Νίκος Σαμαράς» στο βόλεϊ ανδρών. Σημειώνεται πως τα παιχνίδια είναι νοκ άουτ, με τους νικητές να προκρίνονται στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης. Ηδη στην τετράδα έχει προκριθεί η Κηφισιά, μετά τη σπουδαία νίκη στη Σύρο επί του Φοίνικα με 3-1 σετ στον αγώνα που άνοιξε πρόωρα την αυλαία της φάσης των προημιτελικών.
Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα: ΠΑΟΚ - Αθλος Ορεστιάδας (Μίκρα 17.00), Πήγασος Πολίχνης - Μίλωνας (Αλ. Νικολαΐδης 17.30), Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός (Μ. Μερκούρη 21.00 ΕΡΤ)
Μετά από δύο συνεχόμενες ήττες που τον έριξαν στην 8η θέση της Euroleague, ο Παναθηναϊκός ψάχνει απόψε την επιστροφή στις νίκες φιλοξενώντας τη Ρεάλ Μαδρίτης στο ΟΑΚΑ για τη 13η αγωνιστική (21.15 - Novasports Prime). Στη δεύτερη αγωνιστική τους υποχρέωση για τη διοργάνωση μέσα στη βδομάδα, οι «πράσινοι» θέλουν να βγάλουν αντίδραση μετά την ήττα στην Κωνσταντινούπολη από την Εφές την προηγούμενη αγωνιστική, προκειμένου να επαναφέρουν σε θετικό πρόσημο τον απολογισμό τους (έπεσαν στο 6-6) και να πλησιάσουν ξανά τις πρώτες θέσεις. Για τον σκοπό αυτό καλούνται να ξεπεράσουν σήμερα το μεγάλο εμπόδιο της πρωτοπόρου και ιδιαίτερα φορμαρισμένης Ρεάλ Μαδρίτης, που έχει 11 νίκες και μόλις 1 ήττα στη διοργάνωση μέχρι τώρα, ενώ προέρχεται και από σπουδαίο «διπλό» στο ΣΕΦ επί του Ολυμπιακού.
Στις δηλώσεις του πριν το ματς ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Εργκίν Αταμάν, χαρακτήρισε τη Ρεάλ εξαιρετικό σύνολο και την κορυφαία ομάδα της Ευρώπης. Οπως είπε ο Τούρκος κόουτς, οι παίκτες του θα πρέπει να επιδείξουν «σκληράδα» απέναντι στους αντιπάλους τους αλλά και αυτοσυγκέντρωση, περιορίζοντας τα λάθη.
Συγχαρητήριο μήνυμα στον αθλητή του muay-thai Χριστόδουλο Βάρναλη εξέδωσε το Συμβούλιο Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Ελβοιας της ΚΝΕ, για την επιτυχία της κατάκτησης της πρωτιάς στο Πανελλήνιο Κύπελλο Κ24. Στο μήνυμα αναφέρεται:
«Συγχαίρουμε τον αθλητή Χριστόδουλο Βάρναλη για την κατάκτηση της 1ης θέσης στο Πανελλήνιο Κύπελλο muay-thai under 24 στην κατηγορία των 75 κιλών. Εκφράζουμε ακόμα τα συγχαρητήριά μας στον προπονητή του και στην ομάδα του, Fightclub Karpenissi.
Ευχόμαστε επιτυχίες και νέες διακρίσεις στους αγώνες που έχει μπροστά του».
Με τον ΟΦΗ να παίρνει σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης, και ΑΕΛ - Ατρόμητο να αφήνουν ανοιχτούς λογαριασμούς ενόψει της ρεβάνς, συνεχίστηκαν χθες οι πρώτοι αγώνες για τη φάση των «16» στο Κύπελλο.
Στο Ηράκλειο ο ΟΦΗ με πρωταγωνιστή τον Τοράλ επικράτησε της Κηφισιάς με 3-1 (Τοράλ 7', 25', Φελίπε 75' - Αντερέγκεν 10'), αποτέλεσμα που τον φέρνει σε θέση ισχύος για πρόκριση στα προημιτελικά ενόψει του επαναληπτικού στην Αθήνα.
Στη Λάρισα, ΑΕΛ και Ατρόμητος έμειναν στο 1-1 (Ογκμπόε 80' - Γιομπιτάνα 90'+6), με τους γηπεδούχους να προηγούνται και τους φιλοξενούμενους να απαντούν στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων. Ετσι, τα πάντα θα κριθούν στη ρεβάνς του Περιστερίου.
Το πρόγραμμα συνεχίζεται σήμερα με δύο ματς, εκ των οποίων ξεχωρίζει η κόντρα στην Τούμπα, όπου ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον ανεβασμένο Βόλο (19.00 - Cosmote Sport 1), ενώ στην κόντρα των ομάδων της Super League 2 ο Λεβαδειακός φιλοξενεί τη Νίκη Βόλου (15.00 - Cosmote Sport 2) .