ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΝΟΕΜΒΡΗ - ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2019
Κλιμακώνεται η προσπάθεια για την υπερκάλυψη των πλάνων

Τομεακές Οργανώσεις ήδη καλύπτουν τους στόχους τους ενώ εντείνεται η άμιλλα

Κατά 59,87% καλύπτεται το πανελλαδικό πλάνο για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ που προκήρυξε η ΚΕ του Κόμματος για τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη.

Ταυτόχρονα, ήδη καταγράφονται οι πρώτες Τομεακές Οργανώσεις που υπερκάλυψαν τους στόχους τους κι εκείνες που είναι σε τροχιά υπερκάλυψης όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα. Πιο συγκεκριμένα, οι ΤΟ που έχουν υπερκαλύψει είναι οι: Δράμας με 141,85%, Ν. Δωδεκανήσου με 102,72% και η Ν. Κυκλάδων με 101,3%.

Στο μεταξύ, φουντώνει και η άμιλλα ανάμεσα στις Οργανώσεις του Κόμματος, που βάζουν τα δυνατά τους για να πιάσουν τις καλύτερες δυνατές «θέσεις»: Η ΚΟ Δυτικής Ελλάδας με 65,43% εξακολουθεί να προηγείται της ΚΟ Θεσσαλίας, που έφτασε στο 60,67%, με τους Θεσσαλούς όμως να έχουν ως δυνατό χαρτί την ΤΟ Λάρισας, που προηγείται με 71,29% στην άμιλλά της με την ΤΟ Αχαΐας, η οποία είναι στο 59,88%. Η ΚΟ Αττικής με 60,65% αύξησε τη διαφορά στην άμιλλα που έχει με την ΚΟ Κ. Μακεδονίας, η οποία παρέμεινε στη 10η θέση με 53,36%. Οσο για την ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας, που έχει φτάσει στο 53,39%, φαίνεται ότι πρέπει να επιταχύνει για να ανταποκριθεί στην άμιλλα με την ΚΟ Αιγαίου, η οποία έφτασε στο 73,97%, πλησιάζοντας την υπερκάλυψη!

Νέα άμιλλα είναι αυτή της ΚΟ Κρήτης, η οποία καλεί την ΚΟ Πελοποννήσου και αν ανταποκριθεί θα είναι ένα ακόμα ...δυνατό ζευγάρι, αφού οι Πελοποννήσιοι είναι στο 60,08% και οι Κρητικοί στο 57,90%. Ως τιμητικό βραβείο προτείνει τη φιλοξενία της πρώτης Οργάνωσης στην περιοχή της δεύτερης, δηλαδή στην ...Πελοπόννησο. Στη σχετική ανακοίνωσή της η ΕΠ Κρήτης του Κόμματος καλεί τις Οργανώσεις του νησιού σε μαζικό πολιτικό άνοιγμα για τον τελικό οικονομικό στόχο, με πρωτοβουλία, εφευρετικότητα, αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα. Ως επιβράβευση για τις Τομεακές Οργανώσεις ανακοίνωσε ότι σε τιμητική εκδήλωση στο τέλος της Εξόρμησης, η πρώτη ΤΕ θα πάρει τη σημαία της ΕΠ Κρήτης του Κόμματος και τεχνικό εξοπλισμό, η πρώτη ΚΟΒ τιμητική πλακέτα και εκδρομή σε ιστορικό τόπο και ο πρώτος σύντροφος τους τέσσερις τόμους του Δοκιμίου Ιστορίας του Κόμματος και μια ετήσια συνδρομή στην ΚΟΜΕΠ.

Πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης

Οι 20 πρώτες Τομεακές Οργανώσεις
Οι 20 πρώτες Τομεακές Οργανώσεις
Το Σάββατο 7 Δεκέμβρη:

-- H ΚΟΒ Καλαμπάκας καλεί σε συγκέντρωση - συνεστίαση, στις 8 μ.μ., στην ταβέρνα «Δίας» (οδός Τρικάλων 150). Θα μιλήσει ο Αχιλλέας Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 9 μ.μ., σε συνεστίαση της ΚΟΒ Σούρπης Μαγνησίας στο κέντρο «Κατσαμπέκη», ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΤΕ Καβάλας καλεί σε συνεστίαση, στις 9 μ.μ. στη φοιτητική Λέσχη του ΤΕΙ Καβάλας.

-- Η ΚΟΒ Ε΄ Διαμερίσματος Πειραιά, καλεί σε λαϊκό γλέντι στις 8.30 μ.μ., στο Ε1 ΚΑΠΗ Πειραιά (Καλλέργη 142).

-- Οι ΚΟ Αγ. Αναργύρων - Καματερού Αττικής καλούν σε γλέντι, στις 8 μ.μ. στο Αθλητικό Κέντρο Ραδιοφωνίας (Πριάμου και Πρέσπας, Ιλιον).

-- Η ΚΟΒ Ασπροπύργου καλεί σε γλέντι, στις 20.30 στην ταβέρνα «Λιάμης» (πλησίον γηπέδου Ασπροπύργου).

Την Κυριακή 8 Δεκέμβρη:

-- Στις 12.30 μ.μ. στο κέντρο ΗΔΙΣΤΟΝ της Νίκαιας Λάρισας, θα μιλήσει σε συνεστίαση της ΚΟΒ Νίκαιας του ΚΚΕ, ο Τάσος Τσιαπλές.

-- Η ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών Αττικής διοργανώνει λαϊκό γλέντι στη 1 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος).

-- Η ΤΟ Χρηματοπιστωτικού Αττικής καλεί στις 12.30 μ.μ. σε λαϊκό γλέντι στην «Κοκκινιώτισσα» (7ης Μάρτη 103, Νίκαια).

-- Οι ΚΟ Ν. Σμύρνης προβάλλουν το Ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100χρονα του Κόμματος «Ο δρόμος μας», στις 11 π.μ. στον κινηματογράφο «ΣΠΟΡΤΙΓΚ» (Κ. Παλαιολόγου 18 Ν. Σμύρνη).

-- Οι ΚΟΒ Νίκαιας- Ρέντη καλούν σε λαϊκό γλέντι στη 1.30 μ.μ., στον πολιτιστικό χώρο «ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ» (Θηβών 243, Νίκαια).

-- Η ΚΟΒ Δραπετσώνας καλεί στη 1 μ.μ., σε λαϊκό γλέντι στο 1ο ΚΑΠΗ (Πόντου 60).

-- Οι ΚΟΒ Β΄ Διαμερίσματος και Γ΄- Δ΄ Διαμερίσματος Πειραιά καλούν σε λαϊκό γλέντι, στη 1.30 μ.μ., στην αίθουσα του πρώην «Κρεμλίνου» (Καραΐσκου 117 - Πειραιάς).

-- Η ΚΟΒ ΕΒΕ Πειραιά καλεί σε γλέντι, στη 1 μ.μ. στο μεζεδοπωλείο «Το Αντάμωμα» (Ελ. Βενιζέλου 1 και Π. Ράλλη, Νίκαια).

-- Οι ΚΟΒ του Δήμου Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης, στις 8.30 μ.μ., καλούν στην αίθουσα εκδηλώσεων «Ερως» (Ανδ. Παπανδρέου 256, Μετέωρα Πολίχνης).

-- Η ΚΟ Σερβίων Κοζάνης πραγματοποιεί συνεστίαση στις 9 μ.μ., στην ταβέρνα «ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ», στα Σέρβια.

-- Η ΤΕ Κιλκίς οργανώνει λαϊκό - ποντιακό γλέντι, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού Κορομηλιά.

-- Η ΚΟΒ Ωραιοκάστρου οργανώνει λαϊκό γλέντι στις 8 μ.μ., στο κέντρο δεξιώσεων «Bon Chateau».


ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
Την ερχόμενη Κυριακή η εκδήλωση για την παρουσίαση του Λευκώματος

Θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι

Με την εκδήλωση - παρουσίαση του Λευκώματος «1944. Η Απελευθέρωση της Αθήνας και η ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη. Ντοκουμέντα και διδάγματα» και την πραγματοποίηση συναυλίας - αφιερώματος στο αντάρτικο τραγούδι κορυφώνεται την ερχόμενη Κυριακή 15 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στο γήπεδο Σπόρτιγκ (Ηλία Ζερβού 89, στ. «Αγιος Ελευθέριος») η πολύμορφη δραστηριότητα της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής τιμώντας τα 75 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας και την ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του '44(βλέπε και στο ιστορικό αφιέρωμα, σελ. 20 - 21).

Το Λεύκωμα της ΚΟ Αττικής, που διακινείται από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» και περιλαμβάνει μοναδικά ντοκουμέντα, είναι μια έκδοση τιμής και μνήμης στους αγωνιστές του ΚΚΕ και του λαού μας, αλλά και εξαγωγής διδαγμάτων. Αποτελεί προϊόν μιας πολύμηνης, συλλογικής και πολυεπίπεδης προσπάθειας μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και φίλων του Κόμματος. Για πρώτη φορά έρχονται στο φως ντοκουμέντα της περιόδου στην οποία αναφέρεται. Για την έκδοσή του, καθοριστική ήταν η συμβολή του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ και του Αρχείου του Κόμματος. Με τη διακίνησή του μπορεί να δοθεί ώθηση στη μελέτη της Ιστορίας που συλλογικά έχει επεξεργαστεί το Κόμμα μας με τη νέα έκδοση του τετράτομου Δοκιμίου, που αφορά την περίοδο 1918 - 1949.

Στη συναυλία που θα ακολουθήσει την παρουσίαση του Λευκώματος θα ακουστούν όλα εκείνα τα τραγούδια που είναι «ποτισμένα» από τον τιτάνιο αγώνα του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, την αθάνατη εποποιία του ΔΣΕ. Θα παρουσιαστούν, επίσης, ένα μικρό δείγμα από τα ρεμπέτικα της Κατοχής και των επόμενων δύσκολων χρόνων, καθώς και διεθνιστικά τραγούδια. Τραγουδούν οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Στάθης Δρογώσης, Κώστας Θωμαΐδης, Νατάσσα Μουσάδη, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Διονύσης Τσακνής και Μανώλης Φάμελλος. Η ενορχήστρωση είναι του Θύμιου Παπαδόπουλου.

«Τα τραγούδια της Αντίστασης», έλεγε ο μεγάλος συνθέτης της Αντίστασης Αλέκος Ξένος, «είτε όλοι εμείς οι επώνυμοι τα γράψαμε, είτε οι ανώνυμοι δημιουργοί, είχαμε την ίδια δεξαμενή έμπνευσης, γράψαμε για τον ίδιο σκοπό και τα τραγούδια ζωντάνευαν μόνο στο στόμα του αγωνιζόμενου λαού... Επομένως, τα τραγούδια τα έγραψε ο λαός και σ' αυτόν ανήκουν...». Και η ποιήτρια της Αντίστασης, που έγραψε και τον Υμνο του ΕΛΑΣ, η Σοφία Μαυροειδή - Παπαδάκη, πρόσθετε πως «τα τραγούδια αυτά (...) που φλογίζονταν από την άμεση συγκίνηση, δεν αξιοποιούσαν τότε την Αντίσταση, έκαναν αντίσταση! Δεν ήταν στίχοι και μουσική, ήταν όπλο και αγωνιστική πράξη!».

Δυνατότητα ομαδικών επισκέψεων στην έκθεση αρχειακού υλικού

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι η έκθεση αρχειακού υλικού του Κόμματος, στην έδρα της ΚΟ Αττικής (Αχαρνών 241), με τίτλο «Ενας αιώνας δράσης μέσα από τις εκδόσεις του ΚΚΕ».

Μέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τετάρτη 5 μ.μ. - 8 μ.μ., Παρασκευή 5 μ.μ. - 8 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.

Για ομαδικές επισκέψεις, τηλ. στο 210.5282.607 (Δευτέρα - Παρασκευή 10 π.μ. - 12 μ. και 6 - 8 μ.μ.). Ανεξάρτητα από τις οργανωμένες επισκέψεις, υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης για επισκέπτες οποιαδήποτε στιγμή της λειτουργίας της έκθεσης.

Παράλληλα λειτουργεί έκθεση εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» που κυκλοφόρησαν από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα, στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» στην Αθήνα (Μαυροκορδάτου 1-3), τις μέρες και ώρες λειτουργίας του. Συγκεκριμένα: Δευτέρα 9 π.μ. - 4 μ.μ., Τρίτη 9 π.μ. - 8 μ.μ., Τετάρτη 9 π.μ. - 4 μ.μ., Πέμπτη 9 π.μ. - 8 μ.μ., Παρασκευή 9 π.μ. - 8 μ.μ., Σάββατο 9 π.μ. - 3 μ.μ.


ΚΚΕ - ΚΝΕ
Χριστουγεννιάτικη γιορτή για ακόμη μια φορά!

Το Σάββατο 21 Δεκέμβρη, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, από τις 17.30 έως τις 20.30 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη γιορτή για τα παιδιά, το 10ο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Στο χώρο θα λειτουργούν δημιουργικά και γιορτινά εργαστήρια. Θα πραγματοποιηθεί θεατρικό δρώμενο και η όμορφη απογευματινή γιορτή θα κλείσει με συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά, «Πες μου το όνομά σου». Ο Φ. Δεληβοριάς και η Νεφέλη Φασούλη, μαζί με τον πολυοργανίστα Γιώργο Κατσάνο, αλλά κυρίως με τα τραγούδια τους τα παιδικά και τις παράξενες ιστορίες τους, ξεκινούν ένα ταξίδι γνωριμίας με τους μικρούς φίλους, παρουσιάζοντας το βιβλίο - cd με τίτλο «Πες μου το όνομά σου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μικρή Αρκτος».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ