ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Σκληραίνει ο ανταγωνισμός μετά τη σύλληψη στελέχους της «Huawei»

Ο κινεζικός κολοσσός θεωρείται απειλή για τις ΗΠΑ και όχι μόνο

Copyright 2018 The Associated

Ο κινεζικός κολοσσός θεωρείται απειλή για τις ΗΠΑ και όχι μόνο
ΟΤΤΑΒΑ - ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο σκληρός εμπορικός ανταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας οξύνεται, πριν καλά - καλά κλείσει μία βδομάδα από την ανακοίνωση των Προέδρων Ντόναλντ Τραμπ και Χι Τζινπένγκ, το περασμένο Σάββατο στο περιθώριο του «G20» στο Μπουένος Αϊρες, για 90ήμερη «εκεχειρία» με στόχο την επίλυση των διμερών εμπορικών διαφορών. Χτες, η κινεζική πρεσβεία στον Καναδά εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση για τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας και μεγαλύτερης κόρης του ιδρυτή του κινεζικού μονοπωλίου υψηλής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών «Huawei» την 1η Δεκέμβρη στο Βανκούβερ, Μενγκ Ουάγκζου. Η σινική πρεσβεία απαίτησε την άμεση απελευθέρωσή της και τη μη απέλασή της στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως η Κινέζα υπήκοος δεν έχει παραβιάσει αμερικανικό ή καναδικό νόμο. Το γεγονός δικαιολογήθηκε από τον Καναδά ως αποτέλεσμα ανταπόκρισης σε αμερικανικό ένταλμα σύλληψης για την «πιθανή» παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν.

Η ιστορία δεν είναι απλώς ένα ακόμη «επεισόδιο» αλλά πιθανώς να εξελιχθεί ως ένα νέο κεφάλαιο στον διμερή έντονο εμπορικό ανταγωνισμό. Το αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg», για παράδειγμα, χτες εκτιμούσε ότι «με τη σύλληψη αυτή οι ΗΠΑ έχουν την χρυσή ευκαιρία να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα κλέβει τεχνολογία... οτιδήποτε λιγότερο από αυτό θα κάνει το κυνηγητό αυτό κάτι περισσότερο από φάρσα». Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι πίσω από τη σύλληψη της Μενγκ βρίσκεται ο αβυσσαλέος «πόλεμος» μονοπωλιακών ομίλων - εδώ ΗΠΑ και Κίνας - προκειμένου να εξασφαλίσουν προνομιακή θέση σε νευραλγικούς τομείς υψηλής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών σε μία κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία πολλές χώρες βρίσκονται στη διαδικασία στησίματος του επόμενου ταχύτατου ΙΝΤΕΡΝΕΤ και δικτύου τηλεπικοινωνιών γνωστού ως 5G, που αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο στη διασύνδεση πληθώρας συσκευών με το διαδίκτυο (λεγόμενο Ιντερντ των Πραγμάτων, IoT): από οικιακές συσκευές και αυτοκίνητα που θα «επικοινωνούν» μεταξύ τους μέχρι οπλικά συστήματα νέας γενιάς και αυτοματοποίηση μέσων βιομηχανικής παραγωγής.

Δεν είναι τυχαίο πως από το 2012 οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν χαρακτηρίσει σαν «κίνδυνο για την αμερικανική εθνική ασφάλεια» κινεζικά τεχνολογικά μονοπώλια όπως η «Huawei» (που κατάφερε μέσα σε 30 χρόνια από την ίδρυσή της να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα κινεζικά μονοπώλια με χαρτοφύλακα εκατοντάδων ευρεσιτεχνιών τεχνολογίας που την καθιστά σχεδόν «ανεξάρτητη» από δυτικούς ανταγωνιστές) και η ZTE (που τον περασμένο Απρίλη υπέστη «αλμυρό» πρόστιμο και αυστηρές κυρώσεις από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου). Πριν από μερικούς μήνες, εκτενές ρεπορτάζ της «Wall Street Journal» αποκάλυπτε τις πιέσεις που ασκούν Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε συμμάχους τους όπως η Αυστραλία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιαπωνία, προκειμένου να αποκλείσουν την «Huawei» από την ανάπτυξη των δικτύων 5G στο εσωτερικό των χωρών τους κατηγορώντας την Κίνα ότι χρησιμοποιεί τα δικά της τεχνολογικά μονοπώλια σαν «Δούρειο Ιππο» για να προκαλέσει μελλοντικά κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες υπηρεσίες και υποδομές δυτικών χωρών. Εως τώρα, πέρα από τις ΗΠΑ, μόνον δύο χώρες έχουν «αποκλείσει» τη «Huawei» από το στήσιμο των δικτύων G5: Η Αυστραλία που το έκανε τον περασμένο Αύγουστο και η Ν. Ζηλανδία, που το αποφάσισε στα τέλη Νοέμβρη. Δεν αποκλείεται όμως να ακολουθήσουν και άλλοι. Την Τετάρτη, η βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνίας BT ανακοίνωσε ότι προχωρά στην αφαίρεση εξοπλισμού της «Huawei» από τον «πυρήνα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας» με τη σημείωση πως εξακολουθεί να συνεργάζεται με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Οι σαφείς διαστάσεις από τη σύλληψη του υψηλόβαθμου στελέχους της «Huawei» θα φανούν αργά ή γρήγορα. Ο πρώτος απόηχος ωστόσο σε διεθνή χρηματιστήρια ήταν αρνητικός, ρίχνοντας τον δείκτη Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κονγκ κατά 2,5% και το δείκτη συναλλαγών DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης στο 1,8%.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, το σινικό υπουργείο Εμπορίου προσπάθησε να εμφανιστεί ψύχραιμο. Εξέφρασε μάλιστα την προσδοκία πως η εμπορική διένεξη με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να λυθεί μέσα στο προσεχές τρίμηνο και να αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις. Ομως, δεν αποκλείεται αυτή η υπόθεση να προκαλέσει «παράπλευρες απώλειες» και για τις εμπορικές σχέσεις Κίνας - Καναδά.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
«Προοδευτικές» παγίδες, με οδηγό τα συμφέροντα του κεφαλαίου

«...Με οδηγό την αισιοδοξία (...) για τον δημοκρατικό μετασχηματισμό της Ευρώπης, ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει ενωτικό προσκλητήριο σε όλες τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των Πρασίνων και της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας που θέλουν και μπορούν να αντιπαλέψουν (...), τον νεοφιλελεύθερο αυταρχισμό και την εφιαλτική ανάδυση της Ακροδεξιάς».

Ο επίλογος αυτός, από την πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, συνοψίζει ολόκληρο το αφήγημα που, ενόψει και των εκλογών του επόμενου διαστήματος, τα κυβερνητικά στελέχη περιφέρουν παντού, καλώντας τα αστικά επιτελεία να «ποντάρουν τα λεφτά» τους στο δικό τους «άλογο» αστικής διαχείρισης, και το λαό να στοιχηθεί κάτω από τις σημαίες του κεφαλαίου, για να υπερασπιστεί την ιμπεριαλιστική συμμαχία, την αστική εξουσία και την οικονομία του κεφαλαίου, από τους «ακροδεξιούς» και «νεοφιλελεύθερους» που... απειλούν να τις καταλύσουν.

***

Είναι παράλληλα αποκαλυπτικός και για το έδαφος πάνω στο οποίο επιχειρείται να σταθεί αυτό το κάλπικο δίπολο, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά να «ξεπλένει» την ΕΕ, το χαρακτήρα και το ρόλο της, παρουσιάζοντας την ένωση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου περίπου ως παρασυρμένη από το νεοφιλελευθερισμό «κορασίδα», που μπορεί να «μετασχηματιστεί» σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, και ταυτόχρονα ως «ένα προνομιακό πεδίο πολιτικών και κοινωνικών συγκρούσεων όπως και συμμαχιών, όπου το ζητούμενο είναι η αλλαγή συσχετισμών υπέρ της αριστεράς και των κυριαρχούμενων τάξεων, όχι με τη λογική της εφόδου και της "μεγάλης νύχτας" αλλά με αυτή του δημοκρατικού δρόμου προς τον σοσιαλισμό», ως «πεδίο δόξης λαμπρόν» δηλαδή για τη νεκρανάσταση των χρεοκοπημένων σοσιαλδημοκρατικών προτάσεων διαχείρισης, για τον εγκλωβισμό των λαών και τη θωράκιση της ιμπεριαλιστικής ένωσης.

Οπως επίσης στο πλαίσιο αυτό δεν μπορεί παρά να «ξεπλένει» και την υπόλοιπη, αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία πανευρωπαϊκά, που αφού πρώτα εφάρμοσε από κοινού ή διαδοχικά με τις «νεοφιλελεύθερες» δυνάμεις την πολιτική για τη θωράκιση του κεφαλαίου σε όλη την ΕΕ, τσακίζοντας τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, βυθίζοντας τους λαούς βαθύτερα στη φτώχεια και την εκμετάλλευση, δίνοντας και «αέρα στα πανιά» των φασιστικών δυνάμεων, τώρα, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, θα «αισθανθεί την ευθύνη» και θα σηκώσει από κοινού με την «Αριστερά» «το ιστορικό βάρος μιας ενωτικής μάχης ενάντια στις πολιτικές της ανισότητας και της φτώχειας».

***

Οι μόνες «μάχες» βέβαια που καλούνται να δώσουν οι «προοδευτικές» αυτές συμμαχίες, δεν είναι άλλες από εκείνες του κεφαλαίου και των συμφερόντων των αστικών τους τάξεων. Ιδιαίτερα αφορούν στόχους που προβληματίζουν όλες τις αστικές τάξεις της Ευρώπης, περισσότερο όμως αυτές που είδαν την ψαλίδα με ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη να μεγαλώνει επικίνδυνα την περίοδο της κρίσης. Ουσιαστικά υποστηρίζουν, σε αντίθεση με τις «ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις» που υπηρετώντας τα ίδια συμφέροντα προκρίνουν τη χαλάρωση ή ακόμα και τη διάλυση των θεσμών της ΕΕ, ότι μπορεί η ΕΕ να «επαναθεμελιωθεί» σε μια βάση αναθεώρησης συμφωνιών και αποφάσεών της.

Αυτό άλλωστε αποτυπώνουν και οι... «ριζοσπαστικές» προτάσεις για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, «μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος», «διαμοιρασμό των κινδύνων» της επερχόμενης καπιταλιστικής κρίσης, «κοινή φορολογική πολιτική», «αλλαγή στο ευρωπαϊκό νομικό καθεστώς και ειδικά στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού», «δημοκρατικό έλεγχο» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και «κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης», «κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική», που συγκροτούν τη στρατηγική για τη λεγόμενη «εμβάθυνση» της ΕΕ, και σηματοδοτούν για τους λαούς μνημόνια διαρκείας, εκμετάλλευση, φτώχεια και πολέμους. Ενα σχέδιο «διάσωσης» της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας από τις εσωτερικές αντιθέσεις και αντιφάσεις που κάνουν αβέβαιο το μέλλον της...

Γι' αυτό λοιπόν και τα καλέσματα - που βρίσκουν «ευήκοα ώτα» σε αστικά επιτελεία και στην παλιά «καλή» ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία -, «οι προσπάθειες στις τρεις χώρες του Νότου (σ.σ. των σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία) (...) να τύχουν στήριξης και μίμησης από το σύνολο των δυνάμεων που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές και αντινεοφιλελεύθερες στην Ευρώπη». Να τύχει «μίμησης», δηλαδή, η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, μέσα από την ενσωμάτωση εργατικών - λαϊκών δυνάμεων και το «ξέπλυμα» της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας με «αριστερό» απορρυπαντικό.

***

Ο λαός, όπως και όλοι οι λαοί της Ευρώπης, έχει παραπάνω από αρκετή πείρα απ' το τι σημαίνουν τα καλέσματα για τον «μετασχηματισμό» της ΕΕ, που μόνο χειρότερη μπορεί να γίνει και που από κοινού με «αριστερές», σοσιαλδημοκρατικές και νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, τσάκισε τα δικαιώματά του, για την «ανταγωνιστικότητα» και κερδοφορία του κεφαλαίου. Εχει και τη δύναμη να αχρηστεύσει τις νέες παγίδες εγκλωβισμού και τα κάλπικα δίπολα, βάζοντας με τη δική του συμμαχία τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, ανοίγοντας, σε σύγκρουση με την ΕΕ, το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, το δρόμο για τη μόνη πραγματικά προοδευτική προοπτική, τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία, όπου η ικανοποίηση των δικών του αναγκών θα είναι στο επίκεντρο.


Τ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ