ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Πανηγυρίζουν επειδή από τις πάνω από 30 περικοπές δεν εφαρμόζουν τη μία!

Στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και με τη διαδικασία του επείγοντος συζητείται από χτες το νομοσχέδιο των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών με τίτλο «Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων, ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας 2016/97/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιανουαρίου 2016 σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων και άλλες διατάξεις».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την έναρξη της συνεδρίασης επιδόθηκαν σε δυνατά χειροκροτήματα για να ενισχύσουν τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, επειδή δεν εφαρμόζει μια ακόμα περικοπή στις συντάξεις που η ίδια έχει νομοθετήσει, ενώ την ίδια ώρα αφήνει άθικτο όλο το αντιασφαλιστικό θεσμικό πλαίσιο και το νόμο Κατρούγκαλου που ενταφιάζει την Κοινωνική Ασφάλιση.

Αλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 83 άρθρα του νομοσχεδίου, το άρθρο 1 είναι που προβλέπει τη μη εφαρμογή της νέας περικοπής, ενώ ο κύριος κορμός του, δηλαδή τα περισσότερα άρθρα, αφορούν στην ενσωμάτωση της Οδηγίας της ΕΕ που αναφέρεται στον τίτλο και παρέχουν νέες διευκολύνσεις για την ενίσχυση της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα ιδιωτικής ασφάλισης παρέχοντάς τους νέα πεδία κερδοφορίας!

Αποτέλεσμα των σκληρών αγώνων εργαζομένων και συνταξιούχων

Το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, ενώ θα ψηφίσει θετικά στο άρθρο 1. Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Χρήστος Κατσώτης, αποκαλύπτοντας την πραγματική στόχευση του νομοσχεδίου, τόνισε ότι «αποτελεί πρόκληση η παράθεση σε ένα σχέδιο νόμου, ενός τμήματος για τις συντάξεις και ενός δεύτερου που αφορά το πλαίσιο λειτουργίας της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς. Οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, εκτός άρθρου 1, έχουν ως στόχο να διευθετήσουν εσωτερικές πλευρές της λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς».

Εξάλλου, όπως τόνισε, οι ανατροπές στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα είναι βασική κατεύθυνση της ΕΕ (π.χ. Λευκή Βίβλος) για την παραπέρα συρρίκνωση των «δημόσιων» συστημάτων Ασφάλισης και Υγείας, για την ενίσχυση και κυριαρχία των ιδιωτικών συστημάτων Ασφάλισης και Υγείας, ενώ αυτή η στρατηγική υπηρετήθηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αυτή η πολιτική υπηρετείται απαρέγκλιτα και από τη σημερινή κυβέρνηση. «Μετατρέψατε την Ασφάλιση σε ατομικό δικαίωμα, εμπόρευμα το οποίο θα το πουλάνε και θα μοιράζονται τα κέρδη οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και οι επιχειρήσεις στο χώρο της Υγείας», ανέφερε.

Ειδικά για το άρθρο 1 σημείωσε ότι «η σημερινή ρύθμιση για μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς δεν μπορεί να νομιμοποιήσει, να αθωώσει το νόμο Κατρούγκαλου που βάζει ταφόπλακα στον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα είχαν προσδώσει οι αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού στην Ασφάλιση».

Οπως ανέφερε, «τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του ν. Κατρούγκαλου είναι η μέση νέα κύρια σύνταξη να φτάσει στα 480,29 ευρώ από 708,2 ευρώ που ήταν πριν. Από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων και με τα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αφαιρέθηκαν από τους συνταξιούχους 689 εκατ. ευρώ. Οι συντάξεις με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν παγωμένες έως το 2022, χωρίς καμία αύξηση και αν τότε το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά, ίσως δώσουν και κανένα κουλούρι».

«Αυτό κύριοι - επισήμανε - δεν είναι για πανηγύρια που είδαμε στην αρχή της συνεδρίασης. Χωρίς ίχνος ντροπής, πανηγυρίζετε γιατί παίρνετε πίσω μια περικοπή από τις πάνω από 30 που κάνατε», χώρια το ΕΚΑΣ, «και εσείς και οι προηγούμενοι. Θυμίζει το ανέκδοτο με τον Χότζα και ξέρει ο λαός ποιος είναι».

Αλλωστε, όπως σημείωσε: «Το άρθρο 1 για τη μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς είναι αποτέλεσμα των ακούραστων, αδιάλειπτων, συντονισμένων αγώνων των συνταξιουχικών οργανώσεων». «Χωρίς αυτούς τους αγώνες των συνταξιούχων, χωρίς τα 20 συλλαλητήρια, τις 11 απεργίες των σωματείων, τις 3 καταλήψεις, με μπροστάρη το ΠΑΜΕ, τα πράγματα θα ήταν χειρότερα», επεσήμανε.

Παράλληλα, ο Χρ. Κατσώτης παρουσίασε την τροπολογία του ΚΚΕ για την κατάργηση των νόμων που πετσοκόβουν παλιές και νέες συντάξεις, προσθέτοντας πως «το Ασφαλιστικό πρέπει να αποτελέσει κριτήριο στάσης του καθένα και της καθεμιάς μπροστά και στις εκλογές τις τοπικές, περιφερειακές, τις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές. Αλλά, πάνω απ' όλα να αποτελέσει κριτήριο για την οργάνωση των εργαζομένων στα συνδικάτα τους, του λαού στους λαϊκούς φορείς και να συμβάλουν στην οργάνωση της εργατικής - λαϊκής αντεπίθεσης για την ανατροπή τους».

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ» 2018
Εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση για τα εφάπαξ ψίχουλα

Εκδόθηκε την Τετάρτη το βράδυ η υπουργική απόφαση για το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα», τα εφάπαξ ψίχουλα «διαχείρισης» της ακραίας φτώχειας που μοιράζει η κυβέρνηση, διαφημίζοντάς τα ως τάχα «αντιστάθμισμα» στην εντεινόμενη φοροληστεία, την κατακρεούργηση των κονδυλίων κοινωνικού χαρακτήρα και τα φαραωνικά «πλεονάσματα» που πληρώνει ο λαός για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων.

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, το εισοδηματικό κριτήριο για το επίδομα πτωχοκομείου αφορά στο σύνολο των μελών του κάθε νοικοκυριού, των ατόμων που συγκατοικούν σε κάθε σπίτι. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως και τα προηγούμενα χρόνια διατηρούνται απαράδεκτοι αποκλεισμοί, όπως για εκείνους που αναγκάζονται να μένουν με τους γονείς τους, οπότε θεωρείται ότι συγκατοικούν και το εισόδημά τους υπολογίζεται μαζί με αυτό των γονιών τους.

Επίσης, εξακολουθεί το κριτήριο του φορολογητέου εισοδήματος για τη χορήγηση του επιδόματος να είναι το μεγαλύτερο ποσό που προκύπτει ανάμεσα στο πραγματικό εισόδημα, που δηλώνεται στη φορολογική δήλωση και στο «τεκμαρτό», που προσδιορίζεται από την Εφορία. Θυμίζουμε ότι το «τεκμαρτό εισόδημα» ξεκινά από τα 5.000 ευρώ για ένα ζευγάρι, που βέβαια προσαυξάνεται από τεκμήρια διαβίωσης για την κατοικία (ακόμη και για την ενοικιαζόμενη), το αυτοκίνητο κ.ά.

Επιπλέον, από τις διατάξεις για το «μέρισμα» εξαιρούνται ευθύς εξαρχής λαϊκά νοικοκυριά, που έχουν δηλώσει οποιαδήποτε δαπάνη για δασκάλους, για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία πάνω από 1.500 ευρώ κ.ά.

Μεταξύ άλλων:

Το εισοδηματικό κριτήριο (για το σύνολο των μελών του νοικοκυριού) έχει ταβάνι τα 5.000 ευρώ στην περίπτωση ενός ενήλικα, στα 13.500 ευρώ για 2 ενήλικες, στα 15.750 ευρώ για 2 ενήλικες με 1 ανήλικο παιδί, κ.ά.

Το ύψος του επιδόματος ξεκινά από 200 ευρώ και φτάνει στα 1.200 ευρώ για πολυπρόσωπα νοικοκυριά. Στην περίπτωση νοικοκυριού με 2 ενήλικες και 1 ανήλικο παιδί και με συνολικό εισόδημα στο κλιμάκιο 8.751 - 12.250 ευρώ το επίδομα διαμορφώνεται στα 525 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά κριτήρια, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας όλων των μελών του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσό των 125.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό με προσαύξηση 20.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι 185.000 ευρώ.

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ μονοπρόσωπο νοικοκυριό, τα 15.750 ευρώ για 2 ενήλικες με 1 παιδί κ.ά.

Ο δικαιούχος πρέπει να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον μία φορά σε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός μηνός μέχρι και 31/10/2018.

  • Η υποβολή της αίτησης γίνεται στο διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του TAXISnet .
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Απάντηση στην κοροϊδία με μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο

Στην Αθήνα στις 15 Δεκέμβρη, με συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος στις 12.30 μ.μ. και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου

Απάντηση στη νέα κοροϊδία της κυβέρνησης, που με τη διάταξη για την «προσωπική διαφορά» επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των συνταξιούχων ενώ παραμένει σε ισχύ όλη η αντιασφαλιστική νομοθεσία που οδήγησε σε λεηλασία των συντάξεών τους, δίνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις και καλούν τους συνταξιούχους να πάρουν μαζικά μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 15 Δεκέμβρη, να συνεχίσουν μαζικά και αποφασιστικά στο δρόμο του αγώνα.

Σε ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - OAEE - Δημοσίου - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων - ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ υπογραμμίζουν:

«Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με το κυβερνητικό νομοσχέδιο που κατάθεσε στην Βουλή για τις συντάξεις, έρχεται να ολοκληρώσει το έγκλημα που έχουν αρχίσει τα προηγούμενα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις. Συγκεκριμένα:

-- Διατηρεί, επεκτείνει και βαθαίνει όλη την αντιασφαλιστική νομοθεσία, υιοθετεί και αφήνει άθικτες όλες τις θανατηφόρες περικοπές των προηγούμενων κυβερνήσεων, στις συντάξεις και στα κοινωνικά - ασφαλιστικά δικαιώματα.

-- Διατηρεί τον νόμο Κατρούγκαλου, τις θανατηφόρες περικοπές στο ΕΚΑΣ, σε συντάξεις χηρείας και επικουρικές, τις τραγικές συνέπειες των περικοπών στους νέους συνταξιούχους, την "προσωπική διαφορά". Ολες τις διατάξεις που σταθερά οδηγούν στην κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα απ' ό,τι έχει μείνει στην Κοινωνική Ασφάλιση.

-- Παγώνει όλες τις συντάξεις, τουλάχιστον για την επόμενη τετραετία.

-- Προσπαθεί, κάτω από τους μαζικούς αγώνες των συνταξιούχων και τη μαζική καταδίκη των αντιασφαλιστικών - αντεργατικών πολιτικών στο δρόμο του αγώνα, και όχι με αιτήσεις και αγωγές, να ρίξει στάχτη στα μάτια μας με την κατάργηση του νόμου 4472/17, που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε και ο οποίος προβλέπει νέες περικοπές, ακολουθώντας τη λογική της παροιμίας του "Χότζα", υπολογίζοντας στη λογική του "μικρότερου κακού" που οδηγεί στην παραίτηση, στο συμβιβασμό, στο μεγαλύτερο κακό».

«Μπροστά στην νέα κοροϊδία απαντάμε με νέα πανελλαδική συγκέντρωση», επισημαίνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις και προσθέτουν ότι «δεν πρόκειται να υιοθετήσουμε και απορρίπτουμε την κοροϊδία, τις ψευτιές και τα κόλπα τις κυβέρνησης. Δεν θα νομιμοποιήσουμε στη συνείδησή μας ό,τι μέχρι σήμερα μας έχει αφαιρεθεί.

Δεν πληρώσαμε για να παίρνουμε επιδόματα, αλλά συντάξεις για να ζούμε με αξιοπρέπεια.

Σταθερά παλεύουμε και απαιτούμε:

  • Κατάργηση του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και να οριστεί η κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ, από τα 360 που είναι σήμερα.
  • Οχι στη μείωση του αφορολόγητου και στην περικοπή των οικογενειακών μας επιδομάτων, του ΕΚΑΣ, των συντάξεων χηρείας.
  • Αμεση απόδοση των Δώρων.
  • Ανακεφαλαιοποίηση των Ταμείων μας.
  • Να αποδοθεί σύνταξη σε όσους συνταξιούχους έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ με βάση τα χρόνια που έχουν πληρώσει, και όχι να οδηγούνται στο σφαγείο των 360 ευρώ.
  • Δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, κατάργηση και απαγόρευση σε κάθε εμπορευματοποίηση.
  • Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί, από όλο το αντισυνταξιουχικό - αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις.

Να αποδοθούν άμεσα, χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα, όσα ακόμα η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί σε κύριες - επικουρικές συντάξεις. Να εφαρμοστούν τώρα όλες οι δικαστικές αποφάσεις που προβλέπουν επιστροφές σε όλους τους συνταξιούχους.

Μπροστά οι δικές μας ανάγκες».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org