ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μετατρέπεται σε πολεμικό ορμητήριο του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού

Επίσκεψη χτες στην αεροπορική βάση Λάρισας του διοικητή των αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής

Συνεχίζουν οι Αμερικανοί το ...σκανάρισμα βάσεων και άλλων στρατιωτικών υποδομών επί ελληνικού εδάφους, ενόψει και της έναρξης την επόμενη βδομάδα, στις 13/12, στην Ουάσιγκτον του λεγόμενου Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, που έρχεται να «σφραγίσει» την επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην Αν. Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα.

Συγκεκριμένα, χτες βρέθηκαν στην αεροπορική βάση της Λάρισας, στην 110 Πτέρυγα Μάχης, ο Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρ. Χριστοδούλου μαζί με τον πτέραρχο Τοντ Γουόλτερς, διοικητή USAFE και AFAFRICA, δηλαδή τον διοικητή των Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής και ταυτόχρονα διοικητή των Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, την ερχόμενη άνοιξη θα αναλάβει ακόμη σημαντικότερα καθήκοντα στο ΝΑΤΟ, καθώς ορίστηκε Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης (Supreme Allied Commander Europe - SACEUR) της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Η επίσκεψη του Αμερικανού πτεράρχου, του πρώτου τόσο υψηλόβαθμου στρατιωτικού στελέχους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ που επισκέπτεται τη Λάρισα (τον Απρίλη του 2017, στο πλαίσιο της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2017», είχε επισκεφτεί την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, ενώ τον Απρίλη του 2018 επισκέφτηκε το ΓΕΑ), έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η πρωτεύουσα της Θεσσαλίας που βρίσκεται στο κέντρο της χώρας έχει επιλεγεί να λειτουργήσει ως βασικό πολεμικό ορμητήριο του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Αυτό καταδεικνύεται από τη μετατροπή της Λάρισας, αλλά και της Μαγνησίας σε στρατόπεδο, «πεδίο βολής» και «προκεχωρημένο φυλάκιο» των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, καθώς:

-- Από τον περασμένο Μάρτη έχουν εγκατασταθεί στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα και επιχειρούν τα λεγόμενα drones («MQ - 9 Reaper»). Στην αρχή είχε ανακοινωθεί ότι θα παρέμεναν εκεί για 6 μήνες, αλλά στις αρχές του φθινοπώρου υπογράφτηκε συμφωνία για 6μηνη παράταση, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές τις μέρες υπογράφεται νέα συμφωνία για νέα παράταση ενός έτους.

-- Στο πλαίσιο της παραπέρα «αξιοποίησης» της 110 Πτέρυγας Μάχης από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να λειτουργήσει ως βάση μοίρας μαχητικών αμερικανικών αεροσκαφών, ή και ως βάση ιπτάμενων ραντάρ.

-- Στο Στεφανοβίκειο Βόλου έχουν ήδη εγκατασταθεί αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα «Απάτσι» (ΑΗ 64 D), μαζί με ένα λόχο μάχης της αμερικανικής Αεροπορίας Στρατού που αξιοποιεί και τις εγκαταστάσεις της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στο Βόλο. Από τις αρχές Νοέμβρη ξεκίνησαν τη «συνεκπαίδευση» με τα αντίστοιχα ελληνικά, που αφορά σε «συνδυασμένες επιχειρήσεις».

Ταυτόχρονα, το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι συμμαχικές ασκήσεις στην περιοχή κι έχουμε:

-- Την άσκηση SEVEΝ STARS '18, με αντικείμενο την «αύξηση των δυνατοτήτων του σχηματισμού μάχης στη διεξαγωγή επιχειρήσεων υποστήριξης ειρήνης...», που πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 16 Νοέμβρη στις εγκαταστάσεις της Ταξιαρχίας ΝΑ Ευρώπης (SEEBRIG) του ΝΑΤΟ, που εδρεύει στον Τύρναβο Λάρισας.

-- Την άσκηση MYLTILAYER '18, με αντικείμενο τη «διαχείριση κρίσεων» που πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 20 Νοέμβρη στην 1η Στρατιά στη Λάρισα, όπου εδρεύει το λεγόμενο Ευρωστρατηγείο, δηλαδή το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΣΕΕΕ).

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι στις αρχές Νοέμβρη στην 110 Πτέρυγα Μάχης πραγματοποιήθηκε άσκηση με τη συμμετοχή 11 ισραηλινών μαχητικών «F-16» που αξιοποίησαν και το πεδίο βολής στην Κρανιά Ελασσόνας, με πεδίο δράσης όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, με επίκεντρο τη Νότια Πίνδο, την περιοχή των Μετεώρων Τρικάλων.

ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ: Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!

Ανακοίνωση για την επίσκεψη του Αμερικανού πτεράρχου εξέδωσε η ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, στην οποία καλεί το λαό της Θεσσαλίας να μη δεχτεί να γίνουν η Λάρισα, ο Βόλος και γενικότερα η χώρα μας ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:

«Η επίσκεψη του διοικητή των Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ Τεντ Γουόλτερς και γενικότερα τα "πήγαινε - έλα" ΑμερικανοΝΑΤΟικών στη Λάρισα επιβεβαιώνουν αυτό που καταγγέλλει το ΚΚΕ εδώ και χρόνια: την άκρως επικίνδυνη πολιτική εμπλοκής της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μετατρέποντας τη χώρα μας σε μια απέραντη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με τεράστιους κινδύνους για το λαό μας.

(...) Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που καμώνεται δήθεν τη φιλειρηνική δύναμη, αποδεικνύεται ακόμα μια αφορά ότι αποτελεί το μεγαλύτερο πλυντήριο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και δεν θα διστάσει να μπλέξει πιο ενεργά το λαό μας σε πολεμικές επεμβάσεις για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Αυτό το κάνει γιατί προσπαθεί να πετύχει τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας», δηλαδή των συμφερόντων των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο, στη ΝΑ Μεσόγειο, παράλληλα με την αντιλαϊκή πολιτική στο εσωτερικό της χώρας για να ανακάμψουν η κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. (...)

Είναι άκρως επικίνδυνο ψέμα ότι η Ελλάδα μέσα σ' αυτό τον «κυκλώνα» θα είναι «απάνεμο λιμάνι σταθερότητας κι ασφάλειας». Η συμμαχία με τις ΗΠΑ, η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς δημιουργεί νέους μεγάλους κινδύνους για το λαό μας.

Η ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ καταγγέλλει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την εγκληματική σε βάρος του λαού πολιτική μετατροπής της Λάρισας, της Μαγνησίας και όλης της χώρας σε ένα τεράστιο αμερικανοΝΑΤΟικό πολεμικό ορμητήριο, που θα υπηρετεί τα δολοφονικά τους σχέδια στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μ. Ανατολής, μετατρέποντάς τες σε μαγνήτη πολέμου, που θα δεχτούν πολλά πλήγματα σε περίπτωση εμπλοκής, με τραγικές συνέπειες για το λαό μας, ενώ οι μόνοι ωφελημένοι είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Αυτούς τους σχεδιασμούς στηρίζουν και οι διοικήσεις των δήμων Λάρισας, Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

«Η ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και όλους τους μαζικούς φορείς σε αγωνιστική αντίδραση. Δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε, ως λαός, όπως και οι γειτονικοί μας λαοί, από τη συμμαχία με τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, από τη μετατροπή της Λάρισας, της Μαγνησίας και της χώρας μας σε μια τεράστια αμερικανοΝΑΤΟική βάση», καταλήγει η ανακοίνωση, απαιτώντας να φύγουν τώρα τα αμερικανικά drones από την 110 ΠΜ της Λάρισας, να μη γίνουν οι νέες βάσεις των ΗΠΑ σε Λάρισα, Βόλο, Στεφανοβίκειο και να κλείσουν τώρα όλες οι ξένες βάσεις που είναι στη χώρα μας, να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια, να επιστρέψουν άμεσα όλες οι Ενοπλες Δυνάμεις που βρίσκονται εκτός συνόρων.

  • Ανακοίνωση εξέδωσε και η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Λαρισαίων, σημειώνοντας ότι η δημοτική αρχή των ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ - ΛΑΕ κ.ά. «σφυρίζει κλέφτικα» για το θέμα των δύο αμερικανικών «MQ-9 Reaper» και μαζί με τις άλλες «γαλαζοπράσινης απόχρωσης» δημοτικές παρατάξεις, τηρούν «σιγήν ιχθύος», στηρίζοντας με την «αφωνία» τους επικίνδυνους σχεδιασμούς για το λαό της περιοχής. «Αυτή τους η στάση» - τονίζει - «πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της πόλης μπροστά στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις για δήμους και περιφέρεια».
Στο 35ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει στο 35ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας, με θέμα: «Μαθηματικά: έρευνα και εκπαίδευση τον 21ο αιώνα», με το οποίο ολοκληρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα γίνει σήμερα Παρασκευή και ώρα 13.00, στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της ΑΣΠΑΙΤΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ