ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνέχιση κινητοποιήσεων και προσπάθειας εγκλωβισμού του λαού

Από κινητοποίηση που προβάλλει την παραίτηση του Μακρόν

Copyright 2018 The Associated

Από κινητοποίηση που προβάλλει την παραίτηση του Μακρόν
ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται στη Γαλλία για αύριο Σάββατο από τα «κίτρινα γιλέκα» και άλλες δυνάμεις, που προβάλλουν αντικυβερνητικά αιτήματα, με αφορμή κυρίως την αύξηση στις τιμές των καυσίμων, μέτρο που αποσύρθηκε προσωρινά από την κυβέρνηση Μακρόν.

Στο έδαφος της συσσωρευμένης λαϊκής αγανάκτησης για την αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται, οι κινητοποιήσεις αξιοποιούνται από δυνάμεις που καθόλου δεν αμφισβητούν τον πυρήνα αυτής της πολιτικής, αλλά διεκδικούν αναβαθμισμένο ρόλο σε ενδοαστικές διεργασίες, με γεωπολιτικές μάλιστα προεκτάσεις.

Ηδη λέγονται πολλά για το ρόλο του «Εθνικού Συναγερμού» (Λεπέν) στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», αλλά και άλλων ακροδεξιών κινήσεων και δυνάμεων όπως οι «Identitaires» («Ιντεντιτέρ»), που θα μπορούσε να αποδοθεί ως «οι αναζητούντες την (εθνική) ταυτότητά τους», κίνηση που μάχεται ενάντια στο ...«ρατσισμό κατά των λευκών», «κατά των Γάλλων», κατά των μεταναστών κ.τ.λ.

Ταυτόχρονα, ακούγονται φήμες για εμπλοκή του γνωστού πρώην συμβούλου του Τραμπ, Στιβ Μπάνον, που επιχειρεί τον συντονισμό διαφόρων αστικών εθνικιστικών δυνάμεων στην ΕΕ. Επίσης, ενδεικτική είναι και η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μακρόν που - ανακοινώθηκε χτες - θα καταθέσουν τη Δευτέρα οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (FI) του Ζαν Λικ Μελανσόν που διεκδικεί ισχυρό ρόλο στην αναμόρφωση της σοσιαλδημοκρατίας και του μεταλλαγμένου ΚΚ Γαλλίας.

Οπως δήλωσε ο γραμματέας του PS Ολιβιέ Φορ, η πρόταση αυτή αποσκοπεί να δείξει ότι «αν δεν υπάρχουν άλλες επιλογές (...) αν ο θυμός δεν μπορεί να σταματήσει, δεν υπάρχει παρά η επιλογή της εξόδου». Πρόσθεσε ότι τις επόμενες μέρες θα επιδιωχθεί συμπόρευση και βουλευτών από άλλες δυνάμεις, ενώ κατέληξε αόριστα: «Αυτό που μας ενώνει, πάνω από αυτό που μας χωρίζει, είναι τουλάχιστον μια κοινή βούληση για να γίνει πιο δίκαιη η φορολογία».

Στο μεταξύ, παρέμβαση έκανε και ο πρώην ευρωβουλευτής από τους οικολόγους, «αστέρας» της σοσιαλδημοκρατίας, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, αναφέροντας ότι ο Μακρόν «δεν έχει καμία πολιτική εμπειρία, έφτασε εδώ που έφτασε γιατί οι άλλοι ήταν απίστευτα αδύναμοι, γι' αυτό και κατάφερε να περάσει από την ποντικότρυπα και τώρα ανακαλύπτει την έκταση της πολιτικής. Δεν είναι όμως ντροπή το να αναγνωρίσει ότι έκανε λάθη, ότι κάποια πράγματα θα έπρεπε να γίνουν διαφορετικά. Αντίθετα θα είναι τιμή».

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση και να περιορίσει «κραδασμούς», στο φόντο και της ενδοαστικής διαπάλης που οξύνεται ενόψει και των ευρωεκλογών. Ετσι προχτές το βράδυ, ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ ανακοίνωσε από τη Βουλή ότι οι ανατιμήσεις στα καύσιμα που θα εφαρμόζονταν την 1η Γενάρη του νέου έτους, τελικά δεν θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς.

Ουσιαστικά παρέτεινε ακόμα μερικούς μήνες την αναβολή τους, παραπέμποντας σε «καλές λύσεις» που θα αναζητηθούν ώστε οι Γάλλοι «να αντέξουν» την εφαρμογή των «οικολογικών φόρων» (οι ανατιμήσεις των καυσίμων οφείλονται σε νέους φόρους που επιβάλλονται για να περιοριστεί η χρήση ντίζελ και αμόλυβδης και να προαχθούν πιο «φιλικά στο περιβάλλον» καύσιμα). Και ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση μελετά ήδη πότε θα ξαναφέρει τα σχέδιά της, μίλησε για σχέδιο νόμου που θα έρθει το φθινόπωρο με απαραίτητες προσθήκες και τροποποιήσεις του προϋπολογισμού.

Κατά τα άλλα, ο Φιλίπ είπε ότι το Σάββατο θα αναπτυχθούν «έκτακτα μέσα» για την προστασία της «δημόσιας τάξης», πέρα από τους 65.000 αστυνομικούς και μέλη άλλων σωμάτων των δυνάμεων ασφαλείας. «Θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε τη μέγιστη αποφασιστικότητα. Μαχόμαστε εναντίον του μίσους και της βίας», πρόσθεσε.

Προσπάθεια απεργιακού συντονισμού

Στο μεταξύ, παρά την αποσιώπηση των ΜΜΕ - που εστιάζουν στα «κίτρινα γιλέκα» - σε διάφορους χώρους πραγματοποιούνται και απεργιακές κινητοποιήσεις, παρά την επιμονή πολλών να πείσουν τους εργάτες ότι πρέπει να διαδηλώνουν μαζί με στελέχη επιχειρήσεων, για επιμέρους θέματα όπως οι τιμές των καυσίμων κ.τ.λ.

Συνολικά οκτώ ομοσπονδίες από σημαντικούς κλάδους εξέδωσαν κοινό κάλεσμα για 24ωρη απεργία στις 14 Δεκέμβρη, προτάσσοντας ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς, αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς κ.τ.λ. Μεταξύ άλλων το κάλεσμα υπογράφουν οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία που είναι στη δύναμη της ΠΣΟ, στα Λιμάνια, στην Ενέργεια και την εξορυκτική βιομηχανία, τους Σιδηρόδρομους, το Εμπόριο και τις Υπηρεσίες κ.τ.λ.

Αντιπροσωπεία της ΠΣΟ και του ΠΑΜΕ στη Γαλλία

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συμμετείχε την Τετάρτη στο Παρίσι, σε εκδήλωση, διεθνή διάσκεψη για την ειρήνη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας (FNIC) Γαλλίας, που ανήκει στη δύναμη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ).

Το ΠΑΜΕ μετέφερε την αλληλεγγύη του ταξικού κινήματος της Ελλάδας στους αγώνες των εργαζομένων της Γαλλίας και ευχαρίστησε τα συνδικάτα της Γαλλίας για τη στήριξή τους στους αγώνες των εργαζομένων της Ελλάδας, ενώ ενημερώθηκε και για τη μέρα δράσης που διοργανώνουν τα συνδικάτα στις 14 Δεκέμβρη ενάντια στην αντεργατική πολιτική.

Στην εκδήλωση πήρε μέρος και χαιρέτισε και ο γγ της ΠΣΟ, Γιώργος Μαυρίκος, που υπογράμμισε την ανάγκη τα ταξικά συνδικάτα να μπουν μπροστά στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για να φύγουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις από κάθε χώρα, να δυναμώσει η διεκδίκηση της αποδέσμευσης από κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εγκλωβίζονται στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται, ότι είναι αυτοί που πληρώνουν την κρίση και τους πολέμους των εκμεταλλευτών τους, με την φτώχεια, το χτύπημα δικαιωμάτων, την προσφυγιά, αλλά να οργανώσουν την πάλη ενάντια στην ίδια την εξουσία του κεφαλαίου.

Νέες κινήσεις κλιμάκωσης της έντασης σε Μαύρη Θάλασσα και ανατολικές επαρχείες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Εντείνεται η στρατιωτική κινητικότητα στη Μαύρη Θάλασσα, στον απόηχο του επεισοδίου στα Στενά του Κερτς. Σύμφωνα με το CNN, «οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει τις απαραίτητες προετοιμασίες για να στείλουν ένα πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα, εν μέσω αυξημένων εντάσεων στην περιοχή μετά την κατάσχεση ουκρανικών πλοίων από τη Ρωσία και τη φυλάκιση Ουκρανών ναυτών».

Πιο συγκεκριμένα, ο αμερικανικός στρατός ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να ειδοποιήσει την Τουρκία για τα ενδεχόμενα σχέδιά του να καταπλεύσει ένα πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα μέσω του Βοσπόρου, όπως προβλέπει η Συνθήκη του Μοντρέ, δήλωσαν τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN. Σύμφωνα με τη Συνθήκη, οι χώρες που δεν έχουν ακτογραμμή στη Μαύρη Θάλασσα πρέπει να ειδοποιήσουν την Τουρκία τουλάχιστον 15 μέρες πριν από τη διέλευση των Στενών. Πάντως, άλλοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν πως η ενημέρωση της Τουρκίας έγινε για να υπάρχει η επιλογή, χωρίς να σημαίνει ότι θα αξιοποιηθεί τελικά.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε προχτές «στρατιωτικές προετοιμασίες από τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις» για στρατιωτική επίθεση στην περιοχή του Ντονμπάς. Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, είπε πως ο στρατιωτικός νόμος που ισχύει στην Ουκρανία «είναι η "μεταμφίεση" μιας ακόμη προβοκάτσιας που προετοιμάζει το καθεστώς Ποροσένκο», η οποία «θα παρουσιαστεί ως απόδειξη "ρωσικής επιθετικότητας"».

Η Ζαχάροβα αναφέρθηκε και στην «αποστολή στην Ουκρανία της 77ης ταξιαρχίας των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων», με βασικά καθήκοντα «ειδικές επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο, ψυχολογικό πόλεμο και πόλεμο πληροφοριών». Τέτοιες ενέργειες «είναι ενδεικτικές της συνεχιζόμενης προκλητικής πολιτικής του Λονδίνου, που αποβλέπει στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία, και μπορούν να ερμηνευτούν ως μια άμεση προσπάθεια να προκληθεί νέος γύρος στρατιωτικής αντιπαράθεσης στο Ντονμπάς», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, το ουκρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε χτες το Προεδρικό Διάταγμα που είχε υπογράψει ο Πέτρο Ποροσένκο στις 17 Σεπτέμβρη, για τερματισμό της Συνθήκης Φιλίας και Συνεργασίας με τη Ρωσία, η οποία ίσχυε από το 1997. Η Συνθήκη θα τερματιστεί τον Απρίλη του 2019.

Την ίδια μέρα, σε μία ακόμα κίνηση κλιμάκωσης της έντασης, το ουκρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο για την παρακείμενη ζώνη της Ουκρανίας, το οποίο ουσιαστικά διευρύνει την περιοχή ελέγχων στη Μαύρη Θάλασσα. Προβλέπει ότι η παρακείμενη ζώνη της Ουκρανίας θα είναι η ζώνη ανοιχτής θάλασσας (δίπλα στα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας) και θα μπορεί να εκτείνεται έως και 24 ναυτικά μίλια (τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας είναι 12 μίλια). Σε αυτήν την επικράτεια η Ουκρανία θα μπορεί να ασκεί ελέγχους «για την αποτροπή παραβιάσεων της τελωνειακής, φορολογικής, μεταναστευτικής και υγειονομικής νομοθεσίας» της χώρας. Η υιοθέτηση αυτού του νόμου θα επιτρέψει στα πλοία της Ακτοφυλακής και του Ναυτικού να ελέγξουν «ύποπτα πλοία» σε απόσταση 24 μιλίων από την ακτογραμμή και όχι μόνο 12, όπως μέχρι τώρα, κάτι που - όπως δηλώνεται - αφορά μόνο εμπορικά πλοία, ενώ εξαιρούνται τα πολεμικά.

Αυξάνεται ο κίνδυνος μιας μεγάλης στρατιωτικής σύγκρουσης

Η κλιμάκωση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με τη Ρωσία φανερώνεται και με το τελεσίγραφο των ΗΠΑ πως θα αποχωρήσουν τους επόμενους δύο μήνες από τη Συνθήκη για τους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς με τη Ρωσία (INF). «Αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από τη Συνθήκη INF, θα πρέπει να καλύψουμε όλα τα σημεία που μπορεί να αποτελέσουν πιθανούς στόχους από επιθέσεις των ΗΠΑ», δήλωσε χτες ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας και Ασφάλειας της Ανω Βουλής της Ρωσίας, Βίκτορ Μποντάρεφ, προσθέτοντας ότι «θα επηρεαστούν αναπόφευκτα η Ευρώπη και η Κίνα».

Μιλώντας για τον κίνδυνο μιας ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής σύγκρουσης, δεν «μάσησε τα λόγια του». Σε περίπτωση που τερματιστεί η Συνθήκη, είπε, «θα χρειαστεί να λάβουμε μια σειρά μέτρων, ιδιαίτερα την ανάπτυξη μοναδικών όπλων, τα οποία θα αυξήσουν σίγουρα τον κίνδυνο μιας μεγάλης κλίμακας παγκόσμιας σύγκρουσης».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ