ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αντιδράσεις στα αμερικανικά σχέδια

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα «αποστολή» σε Τουρκία και Ιορδανία πραγματοποιεί από την Τρίτη 4 έως τις 14 Δεκέμβρη ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, σε μια προσπάθεια να προωθήσει τα αμερικανικά γεωπολιτικά συμφέροντα, με άμεσο στόχο τη θέσπιση μίας ζώνης «απαγόρευσης πτήσεων». Πρόκειται για σχέδιο με πρότυπο εκείνο που έστησαν οι ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του '90 πάνω από το (σήμερα αυτόνομο Κουρδιστάν) βόρειο Ιράκ, και για προσπάθεια να μπουν σφήνα στις επιδιώξεις ανταγωνιστικών δυνάμεων, κυρίως της Ρωσίας, που έχει κερδίσει έδαφος. Ουσιαστικά οι ΗΠΑ επιχειρούν την κατάργηση των διπλωματικών διαβουλεύσεων στην Αστάνα του Καζακστάν - όπου πρωταγωνιστούν Ρωσία, Τουρκία και Ιράν, ως «εγγυήτριες» δυνάμεις για την «εκεχειρία» στη Συρία - και να μετατοπίσουν το βάρος στις διαβουλεύσεις του ΟΗΕ στη Γενεύη, όταν ξαναρχίσουν τις επόμενες βδομάδες ή μήνες.

Ωστόσο, το σχέδιο προκαλεί αντιδράσεις. Χτες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι «οποιαδήποτε πρόοδος στις προσπάθειες επίλυσης της συριακής κρίσης επιτεύχθηκε χάρη στις διαδικασίες της Αστάνα και του Σότσι» και χαρακτήρισε την πρόταση του Τζέφρι «ατυχή».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Διαβεβαιώσεις Μέι για «ενισχυμένο» λόγο της Βουλής στη συμφωνία

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Στο κάδρο όξυνσης των ενδοαστικών αντιπαραθέσεων με επίκεντρο τη διαδικασία για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, δήλωσε χτες πως μπορεί να αναθέσει «μεγαλύτερο ρόλο» στη Βουλή των Κοινοτήτων όσον αφορά το σχέδιο συμφωνίας που έχει κλείσει με την ΕΕ. Απώτερος στόχος της Μέι είναι να διασώσει το σχέδιο συμφωνίας που υποβάλλεται για ψήφιση την ερχόμενη Τρίτη, 11 Δεκέμβρη, στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Χτες, οι διαξιφισμοί μεταξύ υπέρμαχων και πολέμιων του Brexit συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενισχύοντας τις πιθανότητες απόρριψης του σχεδίου της πρωθυπουργού καθώς δεν φαίνεται να πείθονται εύκολα πάνω από 100 Συντηρητικοί βουλευτές (πέρα από εκείνους της αντιπολίτευσης που έχουν ξεκαθαρίσει πως θα το καταψηφίσουν). Πάντως, χτες, το μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP, που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι, ανακοίνωσε πως δεν θα ψηφίσει ενδεχόμενη πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σήμερα η εκλογή του διαδόχου της Αγκελα Μέρκελ

Ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο το συνέδριο της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης

ΑΜΒΟΥΡΓΟ.--

Ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο το 31ο Συνέδριο της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) στο Αμβούργο, όπου οι περίπου 1.000 σύνεδροι θα εκλέξουν τον διάδοχο της Αγκελα Μέρκελ, στην προεδρία του κόμματος. Η Γερμανίδα καγκελάριος, μετά από 18 χρόνια στην ηγεσία του κόμματος, ανακοίνωσε στα τέλη Οκτώβρη (μετά τις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο Εσση) ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος, αλλά σκοπεύει να παραμείνει στην καγκελαρία μέχρι το τέλος της θητείας της το 2021.

Από τους τρεις βασικούς υποψήφιους προέδρους της CDU, επικρατέστεροι για τη διαδοχή - σύμφωνα με δημοσκοπήσεις - είναι ο Φρίντριχ Μερτς, σύμβουλος σε επιχειρηματικούς κολοσσούς και πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση αυτή το 2002 και θεωρείται «εσωκομματικός αντίπαλος» της Μέρκελ, και η Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ, γενική γραμματέας του κόμματος και «έμπιστη» της Μέρκελ. Ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, εμφανίζεται δημοσκοπικά πολύ πίσω από τους άλλους δυο.

Στο μεταξύ, αντιδράσεις προκάλεσε η ανοιχτή στήριξη του προέδρου της Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προς τον Φρ. Μερτς, η εκλογή του οποίου στην ηγεσία της CDU «θα ήταν το καλύτερο για τη χώρα» και «θα διευκόλυνε την επιστροφή και ενσωμάτωση των πολιτικών δυνάμεων προς το κέντρο». Ο ίδιος εκτιμά ότι ο Φρ. Μερτς «θα αποδυνάμωνε τα πολιτικά άκρα», δηλαδή θα έπαιρνε ψηφοφόρους από την εθνικιστική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) αλλά και τους φιλελεύθερους του FDP.

Ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, άσκησε κριτική στον Σόιμπλε για τη δημόσια στήριξη που εξέφρασε και δήλωσε: «Αφού ο Σόιμπλε "έσπασε το φράγμα", μπορώ κι εγώ να πω: Είμαι πεπεισμένος πως με την Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ έχουμε τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσουμε, από μια την CDU, από την άλλη στις εκλογές. Το έχει αποδείξει πολλές φορές κάτω από δύσκολες συνθήκες, τόσο σαν υπουργός Εσωτερικών, όσο και σαν πρωθυπουργός στο κρατίδιο Ζάαρ». Επίσης η CDU «πρέπει να παραμείνει αγκυροβολημένη στο κέντρο», πρόσθεσε.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΟΚΙΟ.-- Πέντε στελέχη της αεροπορίας του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ αγνοούνται μετά από σύγκρουση δύο αεροσκαφών στον αέρα, κατά τη διάρκεια άσκησης για τον ανεφοδιασμό του ενός με καύσιμα. Το περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στα ανοικτά των ιαπωνικών ακτών και αφού τα αεροσκάφη απογειώθηκαν από τη βάση Ιβακούνι.

ΚΙΤΟ.-- Ο νέος Πρόεδρος του Εκουαδόρ Λένιν Μορένο, μιλώντας χτες σε ραδιοσταθμό του Κίτο, είπε πως ο Αυστραλός χάκερ Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής της ιστοσελίδας αποκαλύψεων «WikiLeaks», θα μπορούσε να εγκαταλείψει οικειοθελώς την πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο (όπου έχει καταφύγει από το 2012 για να αποφύγει την απέλασή του στις ΗΠΑ με προσχηματικό κατηγορητήριο) έπειτα από «επαρκείς γραπτές εγγυήσεις που έδωσε η Βρετανία». Δεν ξεκαθάρισε ποιες εγγυήσεις δόθηκαν, προσθέτοντας μόνο ότι η νομική ομάδα υπεράσπισης του Ασάνζ εξετάζει τα επόμενα βήματα. Μολονότι έχει παύσει η δίωξη σε βάρος του Ασάνζ στη Σουηδία, οι βρετανικές αρχές αρνούνται να βάλουν στο αρχείο το ένταλμα σύλληψης που είχαν εκδώσει το 2012, επειδή τάχα εκείνος δεν τήρησε τους όρους της αποφυλάκισης.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ο πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής Λιβύης Εμάντ Σαγέχ δήλωσε χτες στην Τρίπολη ότι ενδέχεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη χώρα έως το τέλος Φλεβάρη για το νέο σχέδιο Συντάγματος που συνέταξε 60μελής ομάδα ειδικών και το υπέβαλε τον περασμένο Αύγουστο στο λιβυκό κοσμικό κοινοβούλιο που έχει την έδρα του στο Τομπρούκ.

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.-- Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ανουάρ Γκαργκάς, δήλωσε ότι η σύνοδος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, που θα διεξαχθεί στο Ριάντ μεθαύριο Κυριακή, «αντανακλά την ισχύ που συνεχίζει να διαθέτει» παρά την κρίση στις σχέσεις μοναρχιών της περιοχής με το Κατάρ. Υποστήριξε μάλιστα πως η μεγαλύτερη επιτυχία του Συμβουλίου Συνεργασία του Κόλπου είναι η προσπάθεια για τη δημιουργία «κοινής αγοράς».

ΣΑΝΑΑ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Συνεχίστηκαν χτες για δεύτερη μέρα στη Σουηδία οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του Προέδρου Χάντι της Υεμένης, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, και τους Σιίτες αντικαθεστωτικούς ένοπλους «Χούτι» με τη μεσολάβηση του απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλα 42 άτομα τραυματίστηκαν χτες το πρωί, σε βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην πόλη Σαμπαχάρ στο νοτιοανατολικό Ιράν. Η βόμβα, που είχε τοποθετηθεί μέσα σε αυτοκίνητο, εξερράγη κοντά σε αστυνομικό τμήμα. Η σουνιτική ένοπλη οργάνωση τζιχαντιστών «Ansar al Furqan» ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης χτες το απόγευμα, ενώ νωρίτερα ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών επέρριψε την ευθύνη σε «ξένη δύναμη».

Στην Κίνα ο Βορειοκορεάτης ΥΠΕΞ

ΠΕΚΙΝΟ.--

Στην πρωτεύουσα της Κίνας έφτασε χτες ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας, Ρι Γιονγκ Χο, που σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του, Ουάνγκ Γι, με βασικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις γύρω από τη Χερσόνησο. Θυμίζουμε ότι η Πιονγιάνγκ επιμένει στην άρση κυρώσεων που εξακολουθούν να ισχύουν σε βάρος της με αποφάσεις του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, αλλά οι ΗΠΑ επιμένουν να προχωρήσει πρώτα η υλοποίηση των συμφωνιών για «αποπυρηνικοποίηση» της Χερσονήσου κ.λπ. Η Κίνα, από τη μεριά της, εμφανίζεται πιο «διαλλακτική» στο θέμα των κυρώσεων, ενώ αυτό που ξεχωρίζει είναι σίγουρα η στάση της Μόσχας, η οποία επίμονα και σταθερά ζητά να ξεκινήσει η άρση κυρώσεων άμεσα.

Οπως ανέδειξαν ειδικά οι συναντήσεις που είχε ο ηγέτης της Β. Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, με τον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο, Μουν Τζε Ιν, αλλά και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, από την περασμένη άνοιξη, το παζάρι με επίκεντρο τη Χερσόνησο «φουντώνει» αλληλεπιδρώντας με τους ανταγωνισμούς σε όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού αλλά και ενώ η κόντρα ΗΠΑ - Κίνας οξύνεται ραγδαία, σε όλα τα επίπεδα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, αμερικανικά ΜΜΕ, όπως το CNN, μετέδωσαν εικόνες και πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες παρατηρείται νέα «κινητικότητα» σε περιοχές όπου μέχρι πρόσφατα η Πιονγιάνγκ έκανε πυραυλικές δοκιμές, ενώ γίνεται λόγος και για νέες υποδομές που πιθανώς ετοιμάζονται για νέες δοκιμές, τροφοδοτώντας ένα κλίμα αμφισβήτησης των διαδικασιών προσέγγισης που έλαβαν χώρα τους προηγούμενους μήνες. Επίσης, η Β. Κορέα προειδοποιεί για τους κίνδυνους που ενέχουν οι στρατιωτικές ασκήσεις τις οποίες πραγματοποιεί αυτό το διάστημα η Νότια Κορέα με κάποιες χώρες της Βορειοδυτικής Ασίας.

ΟΠΕΚ
Σχέδιο για μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής από το 2019

ΒΙΕΝΝΗ.--

Τη μείωση της ημερήσιας πετρελαϊκής παραγωγής κατά τουλάχιστον ένα εκατομμύρια βαρέλια μελετούσαν έως χτες βράδυ αξιωματούχοι των πετρελαιοπαραγωγών χωρών ΟΠΕΚ σε υπουργική σύνοδό τους στην έδρα του οργανισμού στη Βιέννη της Αυστρίας.

Πληροφορίες του πρακτορείου «Ρόιτερς» ανέφεραν πως «μειώθηκε η απόσταση» ανάμεσα στον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία (που δεν είναι μέλος), ώστε να προχωρήσουν, εάν τελικώς το συμφωνήσουν, από κοινού σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου στην αρχή του 2019 παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ για αύξηση της παραγωγής, ώστε να κρατηθούν οι διεθνείς τιμές σε χαμηλά επίπεδα και να μπορέσουν να κλιμακώσουν τις ασφυκτικές οικονομικές πιέσεις σε βάρος του Ιράν. Με φόντο αυτές τις πληροφορίες ανακοινώθηκε η εσπευσμένη επιστροφή του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, από τη Βιέννη στη Μόσχα, προκειμένου να πάρει την έγκριση του Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τα σχέδια μείωσης της ρωσικής πετρελαϊκής παραγωγής και να επιστρέψει σήμερα στην έδρα του ΟΠΕΚ για συνέχιση των διαβουλεύσεων.

Η παραγωγή αργού από τους μεγαλύτερους πετρελαιοπαραγωγούς του κόσμου - τον ΟΠΕΚ, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ - έχει αυξηθεί κατά 3,3 εκατ. βαρέλια τη μέρα από τα τέλη του 2017, ξεπερνώντας πλέον τα 56,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, καλύπτοντας σχεδόν το 60% της παγκόσμιας κατανάλωσης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ