ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Την Κυριακή η πανελλαδική σύσκεψη αγωνιστικού συντονισμού

Στη Νίκαια της Λάρισας, μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Για το ραντεβού τους στη Νίκαια της Λάρισας, όπου την Κυριακή 9/12 θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, προετοιμάζονται Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες από όλη τη χώρα.

Θέμα της σύσκεψης είναι η οργάνωση και ο πανελλαδικός συντονισμός των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, στη βάση των αιτημάτων - διεκδικήσεων που αφορούν την επιβίωσή τους.

«Σε μια περίοδο που τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι οξύνονται από την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η αναθεώρηση της ΚΑΠ της ΕΕ θα κινείται σε ακόμη χειρότερη κατεύθυνση, με μείωση των ενισχύσεων, είναι απαραίτητο το οργανωμένο αγροτικό κίνημα να δώσει τη δική του αγωνιστική απάντηση», τονίζει στο κάλεσμά της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι στη σύσκεψη της Κυριακής «θέση έχει ο κάθε συνάδελφος που αγωνιά για το σήμερα και το αύριο της παραγωγής του, που μοχθεί αλλά δεν πληρώνεται τον ιδρώτα του, που έχει τη διάθεση να κρατήσει ψηλά το κεφάλι και πιστεύει στη δύναμη του οργανωμένου κινήματος και των αγώνων του. Να συμβάλει με τις προτάσεις του και τους προβληματισμούς του».

Κινητοποιήσεις σήμερα σε Αγρίνιο και Λαμία

Συλλαλητήριο έξω από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στην πλατεία Ελευθερίας της Λαμίας, πραγματοποιούν σήμερα Παρασκευή η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Φωκίδας.

Διεκδικούν: Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών από τη ζημιά της δακοπροσβολής, κάλυψη του κόστους σε όσους ελαιοπαραγωγούς προέβησαν σε δακοκτονία με δικά τους έξοδα, κατάργηση του χαρατσιού 2% υπέρ της δακοκτονίας, πληρωμή του συνόλου των ενισχύσεων στους παραγωγούς δίχως περικοπές, να δοθούν εξισωτικές αποζημιώσεις στους δικαιούχους, να μην ισχύσει το κριτήριο αρδευσιμότητας των κτημάτων κ.ά.

Επίσης σήμερα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο, στις 11 π.μ., με αιχμή και σε αυτήν την κινητοποίηση τα σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει στους ελαιοπαραγωγούς η ελλιπής δακοκτονία.

Λάρισα: Με αυξημένη συμμετοχή συνεχίζονται οι εκλογές στους Αγροτικούς Συλλόγους

Στο μεταξύ, με αυξημένη συμμετοχή συνεχίζονται οι εκλογές σε Αγροτικούς Συλλόγους του νομού Λάρισας για την ανάδειξη νέων Διοικητικών Συμβουλίων και αντιπροσώπων για την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ).

Στον Αγροτικό Σύλλογο Αγιάς ψήφισαν 125 μέλη (έναντι 103 ψηφισάντων το 2015) και εξέλεξαν νέο 7μελές ΔΣ και 6 αντιπροσώπους για την ΕΟΑΣΝΛ.

Στον Αγροτικό Σύλλογο Ανάβρας ψήφισαν 54 μέλη (από 35 το 2015), εκλέγοντας νέο 5μελές ΔΣ και 3 αντιπροσώπους για την ΕΟΑΣΝΛ.

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Παρασκευή στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Στις 5 μ.μ., την αθλητική εκπομπή «Ο ορισμός του πέναλτι», με τον Δημήτρη Κατσάκο.

-- Στις 6 μ.μ., την εκπομπή του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., την εκπομπή της Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής.

-- Στις 8 μ.μ., την μουσική εκπομπή «Τime Μachine», με τον Σταύρο Τριανταφυλλίδη. Ενα δίωρο οδοιπορικό στη rock, hard rock και metal μουσική σκηνή, από τη δεκαετία του '60 έως τις μέρες μας.

Ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων των ΑμεΑ στο Β. Αιγαίο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή συζήτηση για τα προβλήματα των ΑμεΑ στην Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για τα Ατομα με Αναπηρία.

Στη συζήτηση που έγινε με τηλεδιάσκεψη, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Β. Αιγαίου, συμμετείχαν φορείς από την Ειδική Αγωγή, φορείς ΑμεΑ, υπηρεσίες Πρόνοιας, αιρετοί σε δήμους και Περιφέρεια κ.ά.

Στην σύσκεψη, στην οποία έγινε εισήγηση από τον γραμματέα της Περιφερειακής Ομοσπονδίας, Νέστορα Ξυλά, αναδείχθηκαν τα τεράστια προβλήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των ΑμεΑ, συνολικότερα αλλά και ειδικά στην Περιφέρεια.

Μεταξύ άλλων, αποκαλύφθηκαν η έλλειψη κρατικών υποδομών και Πρόνοιας, η υποβάθμιση όσων υπάρχουν για τα ΑμεΑ στα νησιά λόγω της χρόνιας πολιτικής που ακολουθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και υπηρετείται απαρέγκλιτα από την Τοπική Διοίκηση. Ως κύρια αιτία αναδείχθηκε ότι τα Ατομα με Αναπηρία αποτελούν «κόστος» για το κράτος. Ταυτόχρονα, η έλλειψη κρατικών δομών και υπηρεσιών «βολεύει», αφού ενισχύει τα ιδιωτικά κέντρα, μέσω νοσηλίων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Οπως υπογραμμίστηκε, με την πολιτική αυτή τα πάντα στην Υγεία μετρώνται με όρους «κόστους - οφέλους», επενδύσεων, ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας.

Στα αιτήματα που διατυπώθηκαν περιλαμβάνονται:

Να προχωρήσει άμεσα, με αποκλειστικά κρατική ευθύνη, η απογραφή σε όλα τα νησιά της Περιφέρειάς Β. Αιγαίου, χωρίς να γίνει το άλλοθι ώστε να μην προχωρήσουν ταυτόχρονα όλα τα υπόλοιπα ζητήματα. Ταυτόχρονα με την απογραφή, να καταρτιστεί αναλυτικός σχεδιασμός και μελέτη για την πρόσβαση σε κάθε νησί. Να υπάρξει σχεδιασμός για την πλήρη κάλυψη όλων των παιδιών που βρίσκονται εκτός Ειδικής Αγωγής. Αμεση φροντίδα στα παιδιά που ολοκληρώνουν τα ΕΕΕΕΚ για τη συνέχιση της εκπαίδευσής τους.

Αμεση αντιμετώπιση του κτιριακού με νέα κτίρια και αναβάθμιση των παλαιών χωρίς συστεγάσεις, με προσλήψεις μόνιμου Ειδικού Επιστημονικού και Βοηθητικού προσωπικού και ειδικοτήτων (ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κ.λπ.), ανάλογα με τις ανάγκες. Στον σχεδιασμό να περιληφθούν και η άμεση λύση του κτιριακού των νοσοκομείων καθώς και η πλήρης κάλυψη σε μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με βάση τις ανάγκες του κάθε νησιού. Διεύρυνση της έκπτωσης των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων σε ΑμεΑ και τους συνοδούς τους. Αμεσα οι δήμοι της Περιφέρειας, ως ελάχιστο, να απαλλάξουν τα ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67% από τα ανταποδοτικά τέλη κ.ά.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ»
Καταγγέλλει τον αποκλεισμό της από το νέο ΔΣ της ΕΣΕΕ

Τον αποκλεισμό της από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων», τονίζοντας ότι στόχος αυτής της ενέργειας είναι ο αποκλεισμός της «μοναδικής φωνής που αμφισβητεί επί της ουσίας τη γραμμή της πλειοψηφίας, της αδράνειας και του συμβιβασμού».

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» σημειώνει ότι στο νέο συνεταιρικό προεδρείο που συγκροτήθηκε βιαστικά μετά τις εκλογές της 25ης Νοέμβρη «χώρεσαν όλοι εκτός από τη φωνή της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" που εκπροσωπεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα των μικρών επιχειρηματιών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων που έχουν χτυπηθεί άγρια από τις κυβερνητικές πολιτικές. Προκειμένου να εφαρμόσουν το σχέδιο αποκλεισμού, παραβίασαν ακόμα και το καταστατικό που οι ίδιοι μόνοι τους ψήφισαν πριν από 4 χρόνια. Απέκλεισαν από την εκλογή του προεδρείου τον συνδυασμό της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" παρά την καταστατική υποχρέωση για αναλογικό προεδρείο. Εχουν προηγηθεί και τους έχουν διδάξει τέτοιες πρακτικές οι κάθε είδους κυβερνητικοί και συμβιβασμένοι συνδικαλιστές εδώ και δεκαετίες».

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» επισημαίνει ακόμη ότι η πλειοψηφία του ΔΣ που πρόσκειται στη ΝΔ δεν δυσκολεύτηκε να τα βρει με τις υπόλοιπες παρατάξεις «ακριβώς γιατί όλοι συμφωνούν με την πολιτική της πλειοψηφίας. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι όλοι γνωρίζουν καλά ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος στην προσπάθειά τους να φτιάξουν ένα συνδικαλιστικό κίνημα που δεν θα παλεύει, δεν θα διεκδικεί και θα κάθεται φρόνιμα στα τραπέζια του στημένου κοινωνικού διαλόγου. Η "Αγωνιστική Συνεργασία" που με την ψήφο των συναδέλφων εξέλεξε 2 μέλη στο ΔΣ της ΕΣΕΕ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να παλεύει για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που μας τσακίζει καθημερινά, κόντρα σε κάθε προσπάθεια αποκλεισμού. Καλούμε κάθε συνάδελφο έμπορο να καταδικάσει την απαράδεκτη ενέργεια της πλειοψηφίας να εξαφανίσει τη φωνή των αγωνιστικών δυνάμεων. Να είναι σίγουροι ότι τα σχέδιά τους δεν θα πετύχουν».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Ξανά πρώτη και με άνοδο σε ψήφους η «Αγωνιστική Συσπείρωση»

Ξανά πρώτη δύναμη και ενισχυμένη σε ψήφους βγήκε η «Αγωνιστική Συσπείρωση» στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας. Θετικό στοιχείο αποτελεί και η αύξηση ψηφισάντων κατά 32%.

Αναλυτικά, για το 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο ψήφισαν 158 εργαζόμενοι, με 147 έγκυρα και 11 λευκά/άκυρα (από 119 ψηφίσαντες, 104 έγκυρα, 15 λευκά/άκυρα το 2016).

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» πήρε 120 ψήφους και 6 έδρες (από 104 ψήφους και 7 έδρες το 2016).

Η «Ανεξάρτητη Ανανεωτική Κίνηση» πήρε 27 ψήφους και 1 έδρα (δεν είχε κατεβάσει ψηφοδέλτιο την προηγούμενη φορά).

Σε ανακοίνωσή της, η «Αγωνιστική Συσπείρωση» επισημαίνει πως το εκλογικό αποτέλεσμα «σηματοδοτεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως τα δύο προηγούμενα χρόνια, η ακούραστη δράση του απερχόμενου ΔΣ είχε ως αποτέλεσμα να σφυρηλατηθούν ανάμεσα στα μέλη της "Αγωνιστικής Συσπείρωσης" και τους εργαζομένους (...) δεσμοί που αναπτύχθηκαν μέσα από αγώνες για τη βελτίωση των συνθηκών τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους ασθενείς που επισκέπτονται το Νοσοκομείο. Βασικοί μας στόχοι στην επόμενη διετία θα συνεχίζουν να είναι: Η όλο και πιο μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις δράσεις του σωματείου. Η ενότητα των εργαζομένων στη βάση των συμφερόντων μας και των συμφερόντων των πολλών της κοινωνίας. Η συντονισμένη δράση του σωματείου με άλλα σωματεία τόσο σε επίπεδο κλάδου όσο και σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, διότι μόνο μέσα από τη συντονισμένη δράση, οι αγώνες μας θα είναι νικηφόροι».

Γιορτές για τα παιδιά

Χριστουγεννιάτικες γιορτές για τα παιδιά οργανώνουν σωματεία και φορείς, με τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ και την παράσταση «Η Μαύρη Πεταλούδα», βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι της Ερης Ρίτσου:

-- O Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πετρούπολης (μέλος της ΟΓΕ) καλεί σε εκδήλωση την Κυριακή 9/12, στις 11.30 π.μ., στην αίθουσα τελετών του 2ου Δημοτικού Σχολείου (Κώστα Βάρναλη 33).

-- Τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Ηλεκτρολόγων, Κατεργασίας Ξύλου, η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Τεχνικών και η Ομάδα Γυναικών Τεχνικών της ΟΓΕ, οργανώνουν γιορτή την Κυριακή 16/12, στις 10 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος). Στην εκδήλωση εκτός από τη θεατρική παράσταση θα υπάρχουν δραστηριότητες και μικρά δώρα για τα παιδιά.

-- Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί σε εκδήλωση την Κυριακή 23/12, στις 11 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 110).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ