ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ» ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
«Μέτρησε» χρήμα και διευκολύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους

Τον ισχυρισμό ότι όλα βαίνουν καλώς και πως η πραγματικότητα δεν είναι ζοφερή για το λαό, αλλά έτσι την παρουσιάζουν εκδοτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, διατύπωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του με την οποία έκλεισε τις εργασίες του έβδομου περιφερειακού «αναπτυξιακού» συνεδρίου στην Κέρκυρα χτες βράδυ, απ' όπου υποστήριξε ξανά την αναγκαία για το κεφάλαιο «συναίνεση» για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, στήριξης της ανάκαμψής του.

Οπως αναμενόταν, ο Αλ. Τσίπρας διαστρέβλωσε πλήρως την πραγματικότητα για να εξωραΐσει την κυβερνητική πολιτική και το «αφήγημα» ότι και ο λαός «βγαίνει από το ζυγό της ασφυξίας», ισχυριζόμενος ότι προστατεύεται πλήρως η πρώτη κατοικία, ότι καμία λαϊκή κατοικία δεν πρόκειται να εκπλειστηριαστεί και πως κινδυνεύουν μόνο «οι βίλες των μεγάλων μπαταχτζήδων». Παραπέρα, υπερασπίστηκε τις «σημαντικές κατακτήσεις» που, όπως είπε, προέκυψαν απ' τη συμφωνία για την ολοκλήρωση της τρίτης «αξιολόγησης», για να αναφωνήσει με κομπασμό ότι «εκεί που άλλοι προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν» να βγάλουν τη βρώμικη δουλειά για το κεφάλαιο, εκείνοι τα κατάφεραν.

Για ζητήματα που ενδιαφέρουν τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για τη στήριξη της ανάκαμψής τους, ένα πλήθος προγραμμάτων για τη ροή «ζεστού» χρήματος στο κεφάλαιο. Ιεραρχώντας τον τουρισμό ανακήρυξε πρωταθλήτρια την Περιφέρεια, η οποία κατέγραψε 2,45 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες το 2016, με 15% αύξηση το 2017. Οπως είπε, έχουν ήδη κατατεθεί αιτήσεις για 20 άδειες για νέα τουριστικά συγκροτήματα, στον «αναπτυξιακό» νόμο έχουν υποβληθεί 34 προτάσεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις, στο επιχειρηματικό πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα έχουν προστεθεί περισσότερες από 300 προτάσεις.

Ούτε κουβέντα, βέβαια, για το ότι τα ρεκόρ του τουριστικού κεφαλαίου χτίζονται πάνω στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων στον Τουρισμό, της ευελιξίας που τσακίζει κόκαλα, των «υποκατώτατων μισθών», όλου του αντεργατικού πλαισίου που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επεκτείνει.

Για την εξυπηρέτηση του τουριστικού κεφαλαίου και όχι μόνο, ανήγγειλε επιτάχυνση των έργων αναβάθμισης οδικών και λιμενικών υποδομών και άλλα όπως η μόνιμη υποθαλάσσια σύνδεση Λευκάδας, υδατοδρόμια, επιδοτούμενη ακτοπλοϊκή γραμμή σύνδεσης των νησιών, διαμόρφωση του λιμανιού στους Παξούς για μικρές κρουαζιέρες κ.ά.

Μίλησε ακόμα για αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά και έργα που αφορούν στη διαχείριση των αποβλήτων, υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα αφού τα λαϊκά στρώματα σε Κέρκυρα και Επτάνησα γνωρίζουν καλά ότι οι «προτεραιότητες» της καπιταλιστικής οικονομίας που υπηρετεί η κυβέρνηση αφήνουν απ' έξω τις δικές τους ανάγκες για βασικά έργα υποδομής.

Ο Αλ. Τσίπρας τοποθέτησε την Περιφέρεια ως κρίκο στον ενεργειακό κόμβο που, όπως είπε, μπορεί να διαμορφωθεί στη Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας τους υδρογονάνθρακες αναπτυξιακό πλεονέκτημα για τα Ιόνια Νησιά και καμαρώνοντας ότι «μεγάλοι παίκτες έχουν εκδηλώσει βούληση να εμπλακούν ενεργά» έχοντας «υψηλές προσδοκίες».

Μίλησε ακόμα για ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ενώ υποσχέθηκε παρεμβάσεις που αφορούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση με ενσωμάτωση του ΤΕΙ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με την ίδρυση Τμήματος Τουρισμού στην Κέρκυρα και με δομές σε όλη την Περιφέρεια.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Εδωσαν μαχητική απάντηση στη φιέστα

Μαχητικό και με ιδιαίτερο παλμό ήταν το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα, ύστερα από κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων και άλλων φορέων της Κέρκυρας, με αφορμή το «αναπτυξιακό» συνέδριο που διοργάνωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζί με εκπροσώπους της εργοδοσίας στο νησί. Χαιρετισμούς στους συγκεντρωμένους απηύθυναν εκπρόσωποι σωματείων, όπως ο πρόεδρος του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σπύρος Κανταρέλης, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Κέρκυρας Νίκος Θεοφύλακτος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας Βασίλης Αρμενιάκος, η Τζένη Σκέμπρη εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Συνταξιούχων, ο πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Πληροφορικής Ι.Π. Βασίλης Μπεχτσούδης κ.ά. Στη συνέχεια ακολούθησε δυναμική διαδήλωση με συνθήματα όπως «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας, οργάνωση και αγώνας η επιλογή μας», «Κάτω τα χέρια από την απεργία, δεν την παραδίδουμε στην εργοδοσία» κ.ά. Η πορεία κατέληξε στο κτίριο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στην πρόσοψη και στο προαύλιο της οποίας εργαζόμενοι έγραψαν συνθήματα ενάντια στην επιχειρούμενη περιστολή του απεργιακού δικαιώματος.

Η κινητοποίηση αυτή ήταν το επιστέγασμα μιας δραστηριότητας με εξορμήσεις και συζητήσεις με εργαζόμενους σε εργασιακούς χώρους και γειτονιές, για το αντεργατικό περιεχόμενο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, μια μέρα πριν το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε αγωνιστική «υποδοχή» του υπουργού Υγείας από εργαζόμενους και μέλη του Ενιαίου Σωματείου Εργαζόμενων ΓΝΚ.

Τέλος, δόθηκε νέο αγωνιστικό ραντεβού για τις 14 Δεκέμβρη στην πανεργατική απεργία, στις 10 π.μ. στο Σαρόκο.

«Αντιπερισπασμοί» και «αποκαλυπτήρια» με φοροδιαφυγή

Οι λίστες με τα ονόματα 14.083 εταιρειών και 8.909 φυσικών προσώπων με βασική οφειλή πάνω από 150.000 ευρώ, αναρτήθηκαν χτες στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ως μία ακόμη κίνηση αντιπερισπασμού στη βροχή των κατασχέσεων σε βάρος λαϊκών νοικοκυριών που αδυνατούν να πληρώσουν τους υπέρογκους φόρους και τα άλλα χαράτσια.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις λίστες της ΑΑΔΕ φιγουράρουν και επιχειρήσεις που έχουν βάλει «λουκέτο» εδώ και χρόνια, ενώ βέβαια οι κάθε είδους φόροι, οι «προσαυξήσεις» και τα πρόστιμα, που έχουν επιβληθεί θεωρούνται πλέον οριστικά «ανείσπρακτα».

Την ίδια ώρα, το προς υπογραφή «συμπληρωματικό» μνημόνιο της κυβέρνησης με την Ευρωζώνη προβλέπει την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για λαϊκά νοικοκυριά αλλά και για οφειλές αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών στα ασφαλιστικά ταμεία.

Θυμίζουμε ότι οι κατασχέσεις που διενεργεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός ξεπερνούν τις 800 ανά εργάσιμη μέρα. Αποδέκτες αυτής της πολιτικής είναι βέβαια τα λαϊκά στρώματα. Οπως χαρακτηριστικά διαπιστώνεται και σε πρόσφατη έκθεση από την Τράπεζα της Ελλάδας, «μόλις το 0,17% (7,3 χιλιάδες οφειλέτες) του συνολικού αριθμού των υπόχρεων συγκεντρώνει το 80% του συνολικού φορολογικού χρέους, ενώ η οφειλή για τη συντριπτική πλειοψηφία των υπόχρεων (84%) δεν υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ».

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) στην προχτεσινή συνεδρίαση δημοσιοποίησαν λίστα χωρών που χαρακτηρίζονται «φορολογικοί παράδεισοι» και βέβαια «μη συνεργάσιμες» με την ΕΕ. Πρόκειται βέβαια για φαινόμενα επίσημης φοροδιαφυγής, που «ανθούν» παράλληλα με την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, αλλά και για ακόμη μια προσπάθεια δημιουργίας κάλπικων εντυπώσεων. Χαρακτηριστικό πάντως της υποκρισίας είναι ότι παρά τα παχιά λόγια περί πάταξης των φορολογικών παραδείσων που λέει τελευταία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψήφισε την ομόφωνη απόφαση που «αγνοεί» επιδεικτικά βασικούς «φορολογικούς παραδείσους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ