ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η όξυνση των αντιθέσεων στην περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια

Στη σημερινή επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στο «Κρήτη TV», ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Κρήτη TV» και τον δημοσιογράφο Γ. Σαχίνη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ρωτήθηκε για την επίσκεψη Ερντογάν, το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ, το Κυπριακό. Στην απάντησή του υπογράμμισε:

«Καταρχήν, το ΚΚΕ ποτέ δεν έχει πει ότι ένας πρωθυπουργός μιας ελληνικής κυβέρνησης ή οποιοσδήποτε πρωθυπουργός άλλης χώρας δεν πρέπει να έχει επαφές με άλλους πρωθυπουργούς και με ομολόγους του, με όλο τον κόσμο, με οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, από την Αφρική, την Ασία, την Αμερική, την Ευρώπη. Εμείς, για παράδειγμα, δεν κάναμε κριτική στον κ. Τσίπρα, γιατί πήγε και συνάντησε τον κ. Τραμπ, που τυχαίνει αυτήν τη στιγμή να είναι Πρόεδρος των ΗΠΑ. Θα μπορούσε να τον συναντήσει. Εμείς του κάναμε κριτική για το πολιτικό στριπτίζ που έκανε εκεί, για τις συμφωνίες που έκανε, και μάλιστα που τις ανακοίνωσε πρώτα απ' όλους ο ίδιος ο κ. Τραμπ.

Ο κ. Τσίπρας ακόμα δεν έχει απαντήσει εδώ στην Ελλάδα και δεν έχει ενημερώσει τον ελληνικό λαό γι' αυτές τις συμφωνίες συγκεκριμένα. Δεν λέμε για το τεχνικό μέρος - καταλαβαίνουμε απόλυτα ότι τα τεχνικά μέρη θα γίνουν σε κάποιους μήνες με διμερείς διαπραγματεύσεις εμπειρογνωμόνων, αντίστοιχων ομολόγων, υπουργών κ.λπ. - αλλά μιλάμε για το πακέτο, για την κατεύθυνση. Τι συμφώνησε για τις βάσεις και για τα εξοπλιστικά προγράμματα, για τα "F-16", για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση που λέει ότι πήρε εδώ στην περιοχή και πάει λέγοντας.

Και εδώ δεν βγάζει τσιμουδιά, αντίθετα οι Αμερικανοί λένε διάφορα. Ο Αμερικανός πρέσβης λέει συγκεκριμένα πράγματα, ότι συμφώνησαν, ο Τραμπ είπε συγκεκριμένα πράγματα, άλλοι μιλάνε και δεν μιλάνε οι Ελληνες. Είναι απαράδεκτο από κάθε άποψη, από στοιχειώδη άποψη ενημέρωσης, αν θέλετε, του Κοινοβουλίου, των πολιτικών κομμάτων, των ανθρώπων εδώ, στους οποίους απευθύνεται και που θα πληρώσουν βέβαια τα βάρη και τα αποτελέσματα αυτής της επικίνδυνης - κατά τη γνώμη μας - πολιτικής.

Να μην αφαιρούμαστε από την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στον τουρκικό λαό, στο Αιγαίο και τα Βαλκάνια

Και φυσικά εδώ εντάσσεται και το ταξίδι του κ. Ερντογάν, του Προέδρου της Τουρκίας. Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση ούτε να πηγαίνει ο Τσίπρας ούτε ο Ερντογάν να έρχεται εδώ και να ανταλλάσουν επισκέψεις και να υπάρχει και συνομιλία - στα πλαίσια ότι δύο καπιταλιστικές χώρες είναι, δύο χώρες σύμμαχοι, υποτίθεται, εντός εισαγωγικών, αλλά έτσι είναι, στο ΝΑΤΟ, γείτονες είμαστε.

Δεν πρέπει να αφαιρούμαστε από το γεγονός και της πολιτικής της Τουρκίας, του κ. Ερντογάν και απέναντι στον ίδιο το λαό του και απέναντι στο Αιγαίο, στους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ υποτίθεται, αλλά και στην περιοχή, μιας και είμαστε γείτονες, όπως και μια γεωστρατηγική πολιτική που έχει, σε σχέση και με τον αραβικό κόσμο και τον μουσουλμανικό - ας πούμε - κόσμο περισσότερο, όπως ο ίδιος αρέσκεται να το λέει. Αλλά και με μια προσέγγιση και με επιβολή, αν θέλετε, απόψεων, έτσι όπως φάνηκε από τους υπουργούς του και από τον πρωθυπουργό του, που πήγε σε χώρες των Βαλκανίων, όπου τους είπε ότι "όχι μόνο ταιριάζουμε εμείς, αλλά είμαστε και ίδιοι". Στην ουσία, τους είπε "σαν να είστε εδώ παράρτημά μας".

Αρα, λοιπόν, έχουμε εδώ μια πολιτική μαζί με διεκδικήσεις που επίσημα τις έχουν πει και ο ίδιος ο Ερντογάν και ο πρωθυπουργός του και ο υπουργός των Εξωτερικών και άλλοι υπουργοί του για αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, νησιών του Αιγαίου. Βγάζουν χάρτες και έχουν πει διάφορα για μια σειρά ζητήματα - και για το Κυπριακό φυσικά, γιατί σχετίζονται και με αυτό - τα οποία είναι αναπάντητα.

Δεν ξέρω τι ζητήματα θα λύσουν εδώ, πέρα από το "ξέρω εγώ, εντάξει να κάνουμε καμιά μπίζνα", να το πω έτσι πάλι απλά και λαϊκά. Εντάξει, μπορεί να κάνουν καμιά επένδυση, κάποιος Τούρκος εδώ, έχουν κάποιοι Τούρκοι επενδύσεις εδώ, πιθανόν κάποιοι Ελληνες να ενδιαφέρονται για την άλλη μεριά του Αιγαίου επίσης να κάνουν κάποιες επενδύσεις, αλλά για τον ελληνικό λαό ή γι' αυτό που λέμε κυριαρχικά δικαιώματα ή προβλήματα, που άπτονται των ανταγωνισμών, των αντιθέσεων και την όξυνση αυτών των αντιθέσεων, που μπορεί να μας οδηγήσουν σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια τα επόμενα χρόνια, δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι, το αντίθετο. Μάλλον προβλέπουμε τα χειρότερα από αυτήν την άποψη.

Η Τουρκία θέλει τη διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία όχημα για οριστική διχοτόμηση της Κύπρου

Και για την Κύπρο, φυσικά, έχουμε μια θέση, την οποία μελετήσαμε πάρα πολύ σοβαρά. Είχαμε από την αρχή ενδοιασμούς γι' αυτήν τη θέση, τους το είχαμε πει. Οι ίδιοι οι Κύπριοι έλεγαν και τόνιζαν σε κάθε ευκαιρία ότι "είναι ένας επώδυνος συμβιβασμός" - αυτό για το οποίο είχαν υποχωρήσει, της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας - "αλλά τέλος πάντων αυτός θα είναι και ο τελευταίος συμβιβασμός".

Και βέβαια από τότε επισημαίναμε και σε προηγούμενες ηγεσίες των κυπριακών κομμάτων που έρχονταν εδώ, ότι θα πρέπει να προσέξουν γιατί η τουρκική πολιτική θέλει να κάνει τη διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία όχημα για συνομόσπονδη λύση. Οχημα δηλαδή για οριστική και ντε φάκτο διαίρεση και διχοτόμηση της Κύπρου, όπου θα είναι δύο κράτη. Αυτή θέλει να είναι ισότιμα... Και όλα αυτά ήταν σε αντίθεση και με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με εκφρασμένες θέσεις. Βέβαια, έλεγαν ότι "θα επιδιώξουμε, εντάξει μπορεί να θέλουν έτσι οι Τούρκοι, αλλά εμείς...".

Το πρώτο "σχέδιο Ανάν", που μπήκε σε δημοψήφισμα, το απέρριψε ο κυπριακός λαός. Και εμείς είχαμε σαφή θέση από την αρχή, πριν καν τοποθετηθούν και τα κυπριακά κόμματα. Μόλις το είδαμε το "σχέδιο Ανάν", είπαμε ότι είναι διχοτόμηση της Κύπρου. Και στη συνέχεια, όλα αυτά τα χρόνια που ακολούθησαν με τις συνεχείς διαπραγματεύσεις, έχουμε βάσιμους λόγους να λέμε ότι αυτό έγινε πραγματικά το όχημα για μια διχοτομική λύση στο Κυπριακό πρόβλημα.

Γιατί όλες οι ενημερώσεις που μας έκαναν, που προυσιάζονταν ως θέσεις και της τουρκικής και της ελληνικής πλευράς για να υπάρξει σύγκλιση στη διαπραγμάτευση και να υπάρξει και λύση, όπως την έλεγαν, οδηγούσε στη διχοτόμηση της Κύπρου, σε ένα ένα "σχέδιο Ανάν" και μάλιστα σε χειρότερη κατεύθυνση σε μια σειρά επιμέρους ζητήματα».

Είναι δικαίωμα της Ελλάδας η ανακήρυξη ΑΟΖ

Σε ερώτηση σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Επρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό. Τώρα, εντάξει, η χρονική στιγμή είναι δευτερεύον ζήτημα, το ζήτημα είναι ότι πρέπει να γίνει όμως, έπρεπε να έχει γίνει, γιατί είναι δικαίωμα της Ελλάδας και είναι αποκλειστικό δικαίωμα. Τώρα, τα υπόλοιπα ζητήματα, βεβαίως πρέπει να υπάρξει συνεννόηση, αλίμονο, δεν μιλάει κανείς για ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε κρισιακά φαινόμενα, όμως πρέπει να υπάρξει. Και πρέπει να υπάρξουν και πρωτοβουλίες προς το διεθνή παράγοντα, με άλλες χώρες, συνεχής πάλη και κυρίως ενημέρωση και ετοιμότητα για να υπάρχει στον ελληνικό λαό επαγρύπνηση γύρω από αυτά τα ζητήματα».


Στην Αθήνα σήμερα ο Ρ. Τ. Ερντογάν

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σήμερα, συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και αργότερα με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά το πέρας των συνομιλιών, Τσίπρας και Ερντογάν θα προχωρήσουν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει και διμερής συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών (Ν. Κοτζιάς - Μ. Τσαβούσογλου) και θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες. Το απόγευμα ο Πρ. Παυλόπουλος θα παραθέσει επίσημο δείπνο στον Τούρκο ομόλογό του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στην ατζέντα των συζητήσεων είναι η κατάσταση στο Αιγαίο, το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, οι οικονομικές σχέσεις, το Εμπόριο, οι Μεταφορές, η Ενέργεια.

Αύριο, Παρασκευή, ο Ρ. Τ. Ερντογάν θα επισκεφτεί την Κομοτηνή. Θα τον συνοδεύσουν εκ μέρους της κυβέρνησης οι υπουργοί Γ. Αμανατίδης και Γ. Κατρούγκαλος.

Ενόψει της επίσκεψης, ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Anadolu» δήλωσε πως στο επίκεντρο βρίσκονται τα ζητήματα που άπτονται της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας, της μετανάστευσης και της οικονομίας, υποστηρίζοντας την ανάγκη να αναπτυχθεί η «διμερής διάσταση του διαλόγου και των σχέσεών μας».

Στο πλαίσιο αυτό, υπερασπίστηκε τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό, ενώ υποστήριξε την ανάγκη σεβασμού της Συνθήκης της Λοζάνης ώστε «να διασφαλίσουμε ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος είναι θάλασσες ειρήνης και διαλόγου, και όχι έντασης ή αντιπαράθεσης», αλλά και την επανέναρξη των συνομιλιών «για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

Αναφερόμενος στους 8 Τούρκους αξιωματικούς, είπε ξανά ότι δεν σχολιάζει τις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας, προσθέτοντας πως «η θέση μου ήταν πάντοτε απολύτως σαφής ότι πραξικοπηματίες δεν είναι επιθυμητοί στην Ελλάδα».

Αναφέρθηκε, επίσης, στα σχέδια περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων των επιχειρηματικών ομίλων των δύο χωρών, όπως εκφράζονται και με μια σειρά από έργα στους τομείς των μεταφορικών δικτύων, της Ενέργειας, του εμπορίου, του τουρισμού, που είτε υλοποιούνται είτε σχεδιάζονται, όπως ο αγωγός TAP - TANAP, η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης κ.ά. Οπως είπε, «αρκετοί Τούρκοι επενδυτές εξετάζουν τις δυνατότητες που ανοίγονται στα πεδία των ακινήτων, της ναυτιλίας, του τουρισμού, των υποδομών και της Ενέργειας. Θα συζητήσουμε τις διμερείς οικονομικές μας σχέσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ιδιαίτερα ενόψει του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας τον Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη, και ενδεχομένως ενός κοινού επιχειρηματικού φόρουμ».

«Ολα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»

Με κεντρικό στοιχείο ότι «όλα είναι διαπραγματεύσιμα», ο Ρ. Τ. Ερντογάν έδωσε το στίγμα του και τις επιδιώξεις της αστικής τάξης της Τουρκίας στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, χτες βράδυ, μερικές ώρες πριν από την άφιξή του στην Ελλάδα. Ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ότι «όλες οι Συνθήκες, και αυτή της Λοζάνης, χρειάζονται επικαιροποίηση», τονίζοντας με έμφαση: «Με βάση τα πρόσφατα γεγονότα (σ.σ. εννοώντας εξελίξεις σε Συρία και Μέση Ανατολή), χρειάζεται μια επικαιροποίηση».

Απαντώντας για τις «τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο» ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, αλλά μπορούμε να καθίσουμε και να τα συζητήσουμε», απέδωσε τις παραβιάσεις σε... «νέα παιδιά με ενέργεια και από τις δύο πλευρές», ενώ σημαντικό χρόνο αφιέρωσε στο ζήτημα των Τούρκων στρατιωτικών, των οποίων την έκδοση ζητεί αλλά δεν έχει εισακουστεί, σημειώνοντας ότι είχε πάρει υπόσχεση από τον Αλ. Τσίπρα για παράδοσή τους σε 15 - 20 μέρες και συμπληρώνοντας ότι «αν ένα τέτοιο γεγονός είχε διαπραχθεί εναντίον της Ελλάδας, εμείς θα ήμασταν πολύ προσεκτικοί», αλλά και ότι λόγω της καθυστέρησης «διαταράσσεται ο σεβασμός μας για το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα».

Μίλησε ακόμη για τις «φιλικές σχέσεις που πρέπει να έχουν οι δύο χώρες», κάτι που, όπως είπε, ο ίδιος το επιδίωξε, ενώ στο διά ταύτα τόνισε ότι «οι στρατιωτικές σχέσεις, οι εμπορικές σχέσεις και οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών θα συνεχίσουν να ενδυναμώνουν με πολύ αποφασιστικό και θετικό τρόπο όπως προωθεί το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας των δύο χωρών».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org