ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Επικίνδυνες αποφάσεις με την κυβέρνηση σε καίριους ρόλους

Με αποφάσεις που δρομολογούν νέες επικίνδυνες για τους λαούς εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, ολοκληρώθηκε χτες στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση, διεκδικώντας γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, χρεώνεται με αποστολές και ρόλους που βυθίζουν το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους.

Σταθερά το «βλέμμα» στη Ρωσία

Το χτεσινό «μενού» είχε πρώτο πιάτο την παραπέρα διείσδυση του ευρωατλαντικού άξονα στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Εξ ου και πραγματοποιήθηκε ειδική θεματική συνεδρίαση της λεγόμενης Επιτροπής ΝΑΤΟ - Γεωργίας, με τον γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ να δηλώνει ότι πέρα από το πώς προχωρά η διμερής συνεργασία, η συζήτηση πήγε και στην «κατάσταση Ασφαλείας στη Μαύρη Θάλασσα και πέριξ αυτής», άρα και στην Ουκρανία και αλλού.

Η τέτοια συζήτηση είχε αντικειμενικά και ελληνικό ενδιαφέρον, εφόσον η ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2 που κατέπλευσε στο Αιγαίο κατόπιν πρόσκλησης και της ελληνικής κυβέρνησης, με πρόσχημα το Προσφυγικό, στέλνει συχνά πλοία της στη Μαύρη Θάλασσα.

Παραπέρα, ο γγ της λυκοσυμμαχίας επανέλαβε την «ισχυρή δέσμευση του ΝΑΤΟ στην Ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας». «Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για την εμβάθυνση των σχέσεων της Ρωσίας με τις περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας της Γεωργίας. Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει να αναγνωρίζει αυτές τις περιοχές και να αποσύρει τις δυνάμεις της από το έδαφος της Γεωργίας», συμπλήρωσε.

Τόνισε, δε, ότι θα συνεχιστεί η «υποστήριξη» του ΝΑΤΟ προς την Τιφλίδα, με απώτερο στόχο την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, με παροχή στην τωρινή φάση «συμβουλών και εργαλείων» για τον «εκσυγχρονισμό» των γεωργιανών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ έχει μπει ήδη μπροστά ο σχεδιασμός τους για κοινή στρατιωτική άσκηση, το 2019, ΝΑΤΟ - Γεωργίας.

Ειδικά για τη Ρωσία, που συζητήθηκε ιδιαίτερα στο «δείπνο εργασίας» των υπουργών προχτές βράδυ, επαναβεβαιώθηκαν αποφάσεις που πάρθηκαν το καλοκαίρι του 2016, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, για «ενίσχυση της συλλογικής άμυνας» (με μεταφορά πρόσθετων ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία) και οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα, επ' αφορμή της προσάρτησης της Κριμαίας.

Στα επόμενα βήματά τους αποφασίστηκε, ενόψει και της επόμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, Ιούλη 2018 στις Βρυξέλλες, να ενισχύσουν παραπέρα τις «δυνατότητες Αμυνας και Αποτροπής» τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και να συνεχίσουν να «υποστηρίζουν» τους «εταίρους στην Ανατολική Ευρώπη».

Αναλαμβάνει «ρόλους» σε Βαλκάνια και «κινητικότητα»

Η Σύνοδος εστίασε και στην «πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ», την ένταξη και άλλων κρατών στη λυκοσυμμαχία, με το επίκεντρο να βρίσκεται στις διεργασίες για την ένταξη των χωρών των Δ. Βαλκανίων σε ΝΑΤΟ, αλλά και ΕΕ.

Ελεγε επ' αυτού ο Στόλτενμπεργκ, δίνοντας το κλίμα της Συνόδου:

«Οι διαδοχικοί γύροι διεύρυνσης έχουν εξασφαλίσει την ειρήνη στην Ευρώπη και άνοιξαν το δρόμο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η προσχώρηση του Μαυροβουνίου στη Συμμαχία φέτος είναι το τελευταίο παράδειγμα. Συμφωνούμε ότι η ένταξη μιας χώρας είναι μια απόφαση που αφορά τις υποψήφιες χώρες και τους 29 συμμάχους. Κανείς άλλος δεν έχει δικαίωμα βέτο» πρόσθεσε, «δείχνοντας» προς τις ρωσικές αντιδράσεις για την προσχώρηση του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, αλλά και τις αντίστοιχες για τη σύσφιξη των σχέσεων ΝΑΤΟ - Σερβίας. Την οποία Σερβία ο Στόλτενμπεργκ φρόντισε χτες να ευχαριστήσει δημόσια για τη συνεισφορά της στον πόλεμο του ΝΑΤΟ «ενάντια στην τρομοκρατία»...

Σε κάθε περίπτωση, χτες συμφωνήθηκε, καθ' οδόν για τη Σύνοδο Κορυφής του Ιούλη, τον Απρίλη στην προσεχή Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ να επανεξετάσουν την «πρόοδο» που έχουν κάνει χώρες ενδιαφερόμενες για ένταξη.

Γενικά, αφορά άλλο ένα θέμα στο οποίο η κυβέρνηση αναλαμβάνει με τις «ευχές» των ΗΠΑ «ρόλους» στα Βαλκάνια, και ειδικότερα στην περίπτωση της ένταξης της ΠΓΔΜ και των άλλων χωρών των Δ. Βαλκανίων στη λυκοσυμμαχία.

Οπως, επίσης, θέλει να παίξει πιο ενεργό ρόλο σε άλλο ένα θέμα που απασχόλησε έντονα τη Σύνοδο, τη διευκόλυνση της «στρατιωτικής κινητικότητας», προς ταχύτερη διεκπεραίωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων, με τον Ελληνα υπουργό Αμυνας να δηλώνει πρόσφατα σε ημερίδα της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης ότι η χώρα «διαθέτει το πιο σύγχρονο δίκτυο αερολιμενικών και λιμενικών διευκολύνσεων, διά των οποίων, μπορεί να μεταφέρει ταχύτατα και με ασφάλεια οποιοδήποτε όγκο προσωπικού, υλικών, μέσων και δυνατοτήτων από και προς τον ηπειρωτικό κορμό της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και των ακτών της Μαύρης Θάλασσας, και τη Μέση Ανατολή. Αυτό το έχουν αντιληφθεί και οι ΗΠΑ, οι οποίες αξιοποιούν την πολιτική μας πρόθεση, αλλά και τις άριστες υπηρεσίες που μπορούμε να παρέχουμε, ιδιαίτερα στη βάση της Σούδας».

Μόνιμο το ΝΑΤΟικό «πόδι» σε Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο

Χτες, εξάλλου, εστιάζοντας στην «επόμενη μέρα» στη Μ. Ανατολή μετά τη στρατιωτική ήττα του ISIS, οι συζητήσεις επικέντρωσαν στο πώς θα παρατείνουν την παρουσία τους στην περιοχή, με τον Στόλτενμπεργκ να λέει πως «πρέπει να εδραιώσουμε αυτά τα κέρδη» για λογαριασμό βέβαια των ευρωατλαντικών μονοπωλίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΝΑΤΟικοί δηλώνουν «δεσμευμένοι» στην «αποστολή» τους στο Αφγανιστάν, όπου έχουν αποφασίσει ήδη αποστολή επιπλέον 3.000 ανδρών, στην αντίστοιχη παροχή «εκπαίδευσης και βοήθειας» στο Ιράκ, και πλέον «συζητούν» ώστε να πάρουν και επισήμως τις σχετικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Ιούλη 2018, για το «πώς μπορούν να χτίσουν πάνω στις υφιστάμενες δραστηριότητές τους σε Ιράκ και Ιορδανία», π.χ. με την ίδρυση ενός ΝΑΤΟικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων στην Ιορδανία.

Είναι και αυτό ένα θέμα στο οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει πιο ενεργό ρόλο, λειτουργώντας ως «σύνδεσμος» προς ενίσχυση των σχέσεων ΝΑΤΟ - Ιορδανίας. Εχει στήσει, άλλωστε, σχήμα «τριμερούς συνεργασίας» - μαζί με την Κύπρο - διαφημίζοντας την Ιορδανία ως «μετριοπαθή μουσουλμανική χώρα».

Σε αυτό το μοτίβο, στις 16 Γενάρη θα πραγματοποιηθεί τριμερής Σύνοδος Κορυφής στη Λευκωσία, με παρουσία και του βασιλιά Αμπντάλα Β', ενώ κατά κυπριακές πηγές, στο επίκεντρο της τριμερούς θα βρίσκονται τα Ενεργειακά.

Στο ίδιο θέμα και προς διασφάλιση της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης» και Ασφάλειας, ώστε να «τρέξουν» απρόσκοπτα οι ενεργειακοί και άλλοι σχεδιασμοί ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, έλεγε χτες ότι «η πατρίδα μας βρίσκεται σε μία περιοχή με τεράστια γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία. Υπό το πρίσμα αυτό και λόγω της αστάθειας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, είναι αναγκαία η διατήρηση ισχυρού Πολεμικού Ναυτικού», συμπληρώνοντας ότι «ο τομέας ευθύνης του Πολεμικού Ναυτικού θα μεγαλώσει, θα επεκταθεί»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ