ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέα πρόκληση με ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ σε «πρωτεύουσα του Ισραήλ»

Εντονες αντιδράσεις από τους Παλαιστίνιους και πολλές ηγεσίες χωρών

Από τις πρώτες αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση Τραμπ

Copyright 2017 The Associated

Από τις πρώτες αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση Τραμπ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

O Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χτες βράδυ ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και ότι εν ευθέτω χρόνω θα μεταφέρει εκεί τη νέα αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ, όταν οικοδομηθεί με πρότυπο... «ένα λαμπρό μνημείο ειρήνης». Η κίνηση αυτή, που θέλει να προωθήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής, προκαλεί έντονες αντιδράσεις και σε συμμάχους των ΗΠΑ, που από κοινού ευθύνονται για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή.

Ο Τραμπ κυνικά και προκλητικά υποστήριξε ότι η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ «είχε ήδη καθυστερήσει πολύ» και ότι «οι αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν ως σήμερα βιώσιμη ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων». Θύμισε ότι πριν χρόνια το αμερικανικό Κογκρέσο είχε αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, αλλά κανένας Πρόεδρος δεν θέλησε να την υλοποιήσει. Υποστήριξε ότι η απόφασή του ήταν δικαιολογημένη επειδή εκεί βρίσκεται η έδρα της ισραηλινής Βουλής (Κνέσετ), η ισραηλινή προεδρική και πρωθυπουργική κατοικία, εκεί πραγματοποιούνται συχνά οι συναντήσεις Ισραηλινών αξιωματούχων με ξένους ηγέτες. Προχωρώντας την πρόκληση, χαρακτήρισε το Ισραήλ «μια από τις πιο πετυχημένες δημοκρατίες στον κόσμο».

Πρόσθεσε ότι διέταξε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ξεκινήσει την πρόσληψη αρχιτεκτόνων για το σχεδιασμό και την ανέγερση της νέας αμερικανικής πρεσβείας και ότι ζήτησε «από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να μεταβεί άμεσα στην περιοχή, για να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με στόχο την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Επίσης τόνισε ότι η «ρεαλιστική απόφασή» του δεν συνιστά αλλαγή στα σύνορα της περιοχής ή στο καθεστώς της Ιερουσαλήμ, καλώντας «όλες τις πλευρές να διατηρήσουν το καθεστώς όλων των ιερών τόπων». Κατέληξε λέγοντας ότι «η ειρήνη δεν είναι άπιαστη για αυτούς που τη θέλουν» και πως «ήρθε η ώρα να ακουστούν νέες, μετριοπαθείς φωνές και να διεκδικήσουν ένα λαμπρό και όμορφο μέλλον».

Οι αντιδράσεις των Παλαιστινίων

Από νωρίς ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς επικοινώνησε τηλεφωνικά με δεκάδες ξένους ηγέτες, ζητώντας τους να παρέμβουν ώστε να αποτρέψουν τον Πρόεδρο Τραμπ από μία απόφαση που αναμένεται να βάλει «φωτιά» στην ευρύτερη περιοχή. Κάλεσε παράλληλα όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να δουλέψουν «άμεσα» για να πετύχουν «εθνική συμφιλίωση ώστε να αντιμετωπίσουν τους σοβαρούς κινδύνους».

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ραμί Χαμντάλα, συναντώντας Ευρωπαίους διπλωμάτες προέβλεψε ότι η απόφαση των ΗΠΑ «θα καταστρέψει την ειρηνευτική διαδικασία και τη λύση των δύο χωρών». Κάλεσε τις ηγεσίες όσων ευρωπαϊκών χωρών δεν το έχουν πράξει ήδη, να αναγνωρίσουν άμεσα το κράτος της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967.

Νωρίτερα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους πόλεων της Λωρίδας της Γάζας, διαδηλώνοντας κατά της απόφασης Τραμπ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Αξιωματούχοι της «Χαμάς» δήλωσαν ότι «ο Τραμπ και οποιοσδήποτε άλλος σφάλλουν εάν νομίζουν ότι ο λαός μας, το έθνος και η αντίστασή μας δεν μπορούν να ακυρώσουν τα σχέδιά τους». Πρόσθεσαν πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ «άνοιξε τις πύλες της κολάσεως...».

Αντιδράσεις στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εκτίμησε ότι δεν θα καταστεί εφικτή η υπογραφή ειρηνευτικών συμφωνιών με αραβικές χώρες δίχως συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, προσθέτοντας ότι ήδη «απολαμβάνει τις μυστικές σχέσεις με πολλές από αυτές». Χαρακτήρισε τη μέρα «ιστορική», λέγοντας ότι δίνει «ευκαιρία για ειρήνη» και ότι κάθε συμφωνία θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αβι Γκαμπέι, εξέφρασε την ελπίδα η απόφαση Τραμπ να συνοδευτεί «από συγκεκριμένα μέτρα ώστε να μας βοηθήσουν να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη με τους Παλαιστίνιους».

Αντιδράσεις κατά της αναγνώρισης

Ηγέτες δεκάδων χωρών εξέφρασαν ανησυχία για τις επιπτώσεις της απόφασης του Αμερικανού Προέδρου.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, διαμήνυσε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, παρά η λύση των δύο κρατών. Τόνισε ότι το θέμα της Ιερουσαλήμ θα πρέπει να επιλυθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων. Η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσε τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς για συνάντηση στις Βρυξέλλες (το αργότερο αρχές Γενάρη), όπου θα μεταβεί για τον ίδιο λόγο τη Δευτέρα και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου. Κάλεσε τους Παλαιστίνιους να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση», τονίζοντας ότι η ΕΕ, που αναβαθμίζει τις σχέσεις με το Ισραήλ, τάσσεται υπέρ της επανέναρξης «πραγματικής ειρηνευτικής διαδικασίας στη βάση λύσης δύο κρατών, καθώς αυτή είναι η μοναδική προοπτική που εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια».

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έκρινε πως η μονομερής απόφαση του Τραμπ είναι «λυπηρή» και δεν την στηρίζει.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος πραγματοποιεί έκτακτη σύνοδο το Σάββατο όπως και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε έκκληση προκειμένου να «επικρατήσει η σοφία και η σύνεση για αποφυγή νέων στοιχείων έντασης στο διεθνές στερέωμα».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στη Μόσχα εξέφρασε «ανησυχία» για τις εξελίξεις.

Ο εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε το στάτους της Ιερουσαλήμ «ζήτημα σύνθετο και ευαίσθητο».

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ «βυθίζουν την περιοχή και τον κόσμο σε μία φωτιά χωρίς τέλος ενόψει» και ότι η εξέλιξη «θα εξυπηρετήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί χαρακτήρισε την εξέλιξη «κίνηση απελπισίας και αδυναμίας γιατί τα χέρια (σ.σ. των ΗΠΑ) είναι δεμένα και δεν μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους».


BREXIT
Με δυσκολίες το παζάρι

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μπροστά στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) όχι μόνο από το μέτωπο διαπραγματευτών της ΕΕ αλλά και από το μικρό βορειο-ιρλανδικό κόμμα DUP που στηρίζει στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων την κυβέρνηση μειοψηφίας της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, και αντιδρά στην πρόταση για παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά της ΕΕ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, πρότεινε να μετατεθεί η διαπραγμάτευση για τα ιρλανδικά σύνορα στην «επόμενη φάση».

Οπως είπε ο Βρετανός υπουργός συναντώντας δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο «καλύτερος τρόπος» για την επίλυση του ζητήματος είναι η μετάθεση της διαπραγμάτευσης στη «δεύτερη φάση των συνομιλιών, όπου θα μπορούν να συζητηθούν, να ξεκαθαριστούν και να επιλυθούν όλα τα δύσκολα ζητήματα».

Στο μεταξύ, οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν δολοφονική επίθεση κατά της πρωθυπουργού, Τ. Μέι. Εχουν συλληφθεί ο 20χρονος Βρετανός μουσουλμάνος Νααϊμούρ Ραχμάν και ο 21χρονος Μοχάμεντ Ιμράν ως αυτοί που σχεδίαζαν την απόπειρα πυροδοτώντας αρχικά έναν εκρηκτικό μηχανισμό ώστε να εισέλθουν στο γραφείο της Ντάουνινγκ Στριτ και μετά να μαχαιρώσουν την Μέι. Οι δύο κατηγορούμενοι θα εμφανισθούν ενώπιον του Κακουργιοδικείου του Λονδίνου στις 20 Δεκέμβρη.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι ΗΠΑ ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» για να κάψουν το Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι ΗΠΑ ρίχνουν "λάδι στη φωτιά" για να κάψουν το Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ δείχνει την κυνικότητα με την οποία ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός συμμετέχει δραστήρια στο έγκλημα, που διαπράττεται σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης από το Ισραήλ και τους συμμάχους του, πρώτα απ' όλους τις ΗΠΑ, αλλά και την ΕΕ. Η τελευταία όχι μόνο εμβαθύνει διαρκώς τις σχέσεις της με το Ισραήλ, αλλά και ταυτίζει το θύτη με το θύμα, αναγορεύοντας σε "τρομοκρατία" τη δίκαιη πάλη του λαού της Παλαιστίνης.

Αποτέλεσμα αυτής της μακροχρόνιας πολιτικής είναι η συνέχιση της κατοχής της Παλαιστίνης, η βία που ασκεί το κράτος του Ισραήλ σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης, οι δολοφονίες, οι χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι, το τείχος, οι εποικισμοί, με δυο λέξεις ο βασανισμός ενός ολόκληρου λαού.

Τώρα, οι ΗΠΑ, με τη νέα απόφασή τους ρίχνουν "λάδι στη φωτιά", που επιδιώκει να κάψει τη λύση της ίδρυσης και αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα στο Ισραήλ. Επιπλέον, μια τέτοια ενέργεια σαφώς και σχετίζεται με τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου, στην οποία οι ΗΠΑ σχεδιασμένα προωθούν πολεμικές συγκρούσεις, αλλαγές συνόρων, στα πλαίσια του λεγόμενου σχεδίου της "Μεγάλης Μέσης Ανατολής", με στόχο τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των μεριδίων των αγορών, των δρόμων μεταφοράς των εμπορευμάτων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τις δικές της βαριές ευθύνες σ' αυτό το έγκλημα, όχι μόνο γιατί αθωώνει και εξωραΐζει συστηματικά τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, αλλά και γιατί αναπτύσσει σε βάθος τις σχέσεις με το Ισραήλ και μάλιστα τους δίνει και χαρακτήρα στρατηγικής σημασίας, εμπλέκοντας τη χώρα βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Επιπλέον, ευθύνεται γιατί δεν έχει προχωρήσει άμεσα στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, εφαρμόζοντας και την αντίστοιχη απόφαση της Βουλής από το Δεκέμβρη του 2015, κάτι που πρόσφατα έθεσε με Ερώτησή της σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προς τον υπουργό Εξωτερικών.

Το ΚΚΕ εκφράζει για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα του λαού της Παλαιστίνης και καταδικάζει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο τις ενέργειες των Αμερικανών ιμπεριαλιστών και των συμμάχων τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ