ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Η ένταση δεν έχει εκτονωθεί

Ενώ το παζάρι περιπλέκεται

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Το βαρύ κλίμα στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ παραμένει, αποτέλεσμα βαθύτερων αντιθέσεων αλλά και ευρύτερων ανταγωνισμών για τη Μέση Ανατολή.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, επέκρινε ξανά τη στήριξη που η Ουάσιγκτον προσφέρει σε οργανώσεις Κούρδων (YPG / PYD, τις οποίες η Αγκυρα βαφτίζει «τρομοκρατικές»): «Πώς μπορούμε να θεωρήσουμε αυτήν τη χώρα σύμμαχο (τις ΗΠΑ), που "σέβεται τις ευαισθησίες" μας, όταν λέει διάφορα λόγια, αλλά προδίδει την Τουρκία αγνοώντας την εθνική μας ασφάλεια όσον αφορά το τι γίνεται στο πεδίο των μαχών;».

Πάντως, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζόναθαν Κοέν, από την 8η ετήσια συνδιάσκεψη της «δεξαμενής σκέψης» «Middle East Institute's» (MEI - Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής), στην Τουρκία, χαρακτήρισε «στρατηγικής σημασίας και ανθεκτικές» τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με τις οργανώσεις των Κούρδων είναι «προσωρινές, θέμα συναλλαγής και τακτικής». Ο Κοέν είπε ακόμα ότι «ο λόγος που διατηρούμε σχέσεις με την YPG είναι ότι νιώθουμε πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική στη Συρία. Χρειαζόμασταν στο έδαφος έναν εταίρο για να βγάλουμε το "Ισλαμικό Κράτος" από τη Ράκα και η δύναμη που σήμερα είναι ικανή να το κάνει αυτό ήταν η YPG». Υποστήριξε ακόμα ότι «οι σχέσεις μας με την YPG στη Συρία θα αλλάξουν, κατά την περίοδο μετάβασης από τον πόλεμο στη φάση της σταθερότητας (...) Είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς πώς αυτό θα συμβεί και πότε, αλλά θα αλλάξει έγκαιρα...».

  • Η Εισαγγελία της Αγκυρας ξεκίνησε χτες έρευνα σε βάρος του προέδρου του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, με την κατηγορία της «εξύβρισης του Προέδρου» της χώρας. Η μήνυση έγινε μετά από δηλώσεις του Κιλιντσάρογλου ότι ο Ερντογάν το 2013 «κουκούλωσε» την υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκεται και ο Τουρκο-ιρανός επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ που συνελήφθη αργότερα στις ΗΠΑ.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μετά το συνέδριο του SPD οι διερευνητικές συνομιλίες

Διχασμένοι οι σοσιαλδημοκράτες για τη συμμετοχή σε «μεγάλο συνασπισμό» ή ανοχή σε κυβέρνηση μειοψηφίας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ξεκινά σήμερα το συνέδριο (7 - 9 Δεκέμβρη) του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD), που θα αποφασίσει αν θα δοθεί το «πράσινο φως» στην ηγεσία του κόμματος για έναρξη συνομιλιών με τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU). Θυμίζουμε ότι η ανακοίνωση της ηγεσίας του κόμματος - η οποία θα τεθεί για έγκριση στο συνέδριο - έκανε λόγο για συνομιλίες «με ανοιχτό αποτέλεσμα», δηλαδή είτε για συμμετοχή του SPD σε μεγάλο συνασπισμό, είτε για ανοχή σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Οι πολέμιοι ενός μεγάλου συνασπισμού θεωρούν πως η συμμετοχή του SPD σε ένα ακόμη κυβερνητικό σχήμα «θέτει σε κίνδυνο την ίδια του την ύπαρξη» και θα επιδεινώσει την ήδη σημαντική φθορά του. Σύμφωνα με δημοσκόπηση (SPON) που δημοσιεύει το «Spiegel», μόλις το 27,9% των υποστηρικτών του SPD τάσσεται υπέρ ενός ακόμη μεγάλου συνασπισμού και το 56,5% κατά. Από την άλλη, υπέρ του μεγάλου συνασπισμού εμφανίζεται το 61,6% των υποστηρικτών της CDU/CSU.

Η «συντηρητική» πτέρυγα του SPD σε ανακοίνωσή της καλεί σε ετοιμότητα για ανάληψη κυβερνητικής ευθύνης και να μην πέσει το κόμμα σε ένα «ρομάντζο αντιπολίτευσης». «Στην πραγματικότητα, κανείς στο SPD δεν θέλει ένα μεγάλο συνασπισμό. Αλλά η σημερινή κατάσταση δεν αφορά συναισθήματα, αλλά την ευθύνη που πρέπει να αναλάβουμε, και αυτό σημαίνει να συζητήσουμε, τουλάχιστον, με την CDU/CSU», είπε ο Γιοχάνες Καρς, στέλεχος της «συντηρητικής» πτέρυγας του SPD. Αλλά και ο εκπρόσωπος της «αριστερής» πτέρυγας του SPD, Ματίας Μιρς, δεν θέλει «πρόωρη απόρριψη ενός συνασπισμού με την Ενωση», παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις. Ο αποκλεισμός ενός μεγάλου συνασπισμού στο συνέδριο του κόμματος «θα ήταν λάθος», πρόσθεσε.

Επίσης, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος και ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που έχει διατελέσει πρόεδρος του SPD, στηρίζει έμμεσα, μέσω δηλώσεων στελεχών του «κύκλου του», έναν μεγάλο συνασπισμό και τη συνέχεια της θητείας του στο ΥΠΕΞ.

«Μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο σταθερή από έναν απρόθυμο συνασπισμό», πιστεύει η πρωθυπουργός της Ρηνανίας - Παλατινάτου, επίσης από το SPD, Μαλού Ντράιερ.

Εάν το συνέδριο του κόμματος εγκρίνει τις συνομιλίες με την CDU/CSU, ο πρόεδρος του SPD, Μάρτιν Σουλτς, και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος, Αντρέα Νάλες, θα συναντηθούν με την Αγκελα Μέρκελ και τον Χορστ Ζεεχόφερ, πιθανά την επόμενη βδομάδα.

Με το «βλέμμα» στην ΕΕ

«Ενας μεγάλος συνασπισμός ήταν εξαρχής το επιθυμητό σχήμα για τον Εμανουέλ Μακρόν», δηλώνει στη «Deutsche Welle» η Κλερ Ντεμεσμάι, ειδική για θέματα Γαλλίας στη Γερμανική Εταιρεία Εξωτερικής Πολιτικής. Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Μ. Σουλτς, προκειμένου ο τελευταίος να στηρίξει τις προτεινόμενες «μεταρρυθμίσεις» σε ΕΕ και Ευρωζώνη, όχι μόνο στο πλαίσιο ενός μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία, αλλά και εντός μιας ευρύτερης συμμαχίας, όπως αποκάλυψε ο Σουλτς στην κυριακάτικη «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Εξάλλου, ο Μ. Σουλτς έχει ξεκαθαρίσει πως θα ζητήσει ανταλλάγματα για συμμετοχή των σοσιαλδημοκρατών σε κυβέρνηση: «Μια θετική απάντηση στον Εμανουέλ Μακρόν θα αποτελέσει βασικό στοιχείο σε κάθε διαπραγμάτευση με το SPD».

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Συνεχίζεται η κόντρα για τα ΜΜΕ - «πράκτορες»

ΜΟΣΧΑ.--

Η Δούμα (Κάτω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) απαγόρευσε χτες στα αμερικανικά μέσα που έχει χαρακτηρίσει «πράκτορες του εξωτερικού» να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις της, ως αντίμετρο για την αντίστοιχη απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου σε βάρος του «Russia Today». Πρόκειται για εννιά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το «Radio Free Europe/Radio Liberty» (RFE/RL) και το «Voice of America» (VOA). Στα τέλη Νοέμβρη, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικύρωσε νόμο που επιτρέπει την καταχώρηση οποιουδήποτε διεθνούς μέσου ενημέρωσης που λειτουργεί στη Ρωσία στον κατάλογο αυτόν με τους «πράκτορες του εξωτερικού», αντιδρώντας στην καταχώρηση του RT ως «πράκτορα» στις ΗΠΑ.

Το ζήτημα αυτό, που εξελίσσεται σε άλλο ένα πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση που θα έχουν στη Βιέννη οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Ρεξ Τίλερσον και Σεργκέι Λαβρόφ. Επίσης η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζακχάροβα, κατήγγειλε ότι πέρα από τις «άλλες μεθόδους που χρησιμοποιούνται από ΗΠΑ κατά των Ρώσων δημοσιογράφων, είναι και οι πιέσεις από τις μυστικές υπηρεσίες».

Και πάλι υποψήφιος για την προεδρία ο Πούτιν

Την εκ νέου υποψηφιότητα του για τις προεδρικές εκλογές το Μάρτη του 2018 ανακοίνωσε, όπως άλλωστε αναμενόταν, ο Βλ. Πούτιν. Την ανακοίνωση έκανε χτες μιλώντας στην αυτοκινητοβιομηχανία GAZ, κοντά στην πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ. Θα είναι η τέταρτη φορά που θέτει υποψηφιότητα για το αξίωμα, ενώ έχει αποδειχθεί ένας ικανότατος εκπρόσωπος της αστικής τάξης: Δύο φορές Πρόεδρος το 2000 - 2008, πρωθυπουργός το 2008 - 2012 και ξανά Πρόεδρος από το 2012 έως σήμερα, όταν έγινε εξαετής η προεδρική θητεία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Νέα απεργία - στις 12 Δεκέμβρη - προκήρυξαν οι δάσκαλοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ολλανδίας, διεκδικώντας επιπλέον κρατική χρηματοδότηση της Εκπαίδευσης για αυξήσεις μισθών και πρόσληψη προσωπικού. Οι εκπαιδευτικοί ζητούν 1,4 δισ. ευρώ και το υπουργείο Παιδείας προτείνει 750 εκατ. Ετσι, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία, τη δεύτερη μέσα σε λίγους μήνες (5 Οκτώβρη η προηγούμενη).

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σχέδια για παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία παρά την ήττα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» κάνουν οι ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ερικ Παχόν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να τα διατηρήσουν «όσο περισσότερο χρειάζεται», χρησιμοποιώντας αυτήν τη φορά ως πρόσχημα «την υποστήριξη των εταίρων και την αποτροπή επιστροφής των τρομοκρατικών ομάδων».

ΣΑΝΑΑ.-- Συνασπισμός χωρών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας κλιμάκωσαν τις αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη, βομβαρδίζοντας θέσεις των Χούτι μέσα στην πρωτεύουσα Σανάα και επαρχίες του βορρά.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Περίπου 17.000.000 μωρά σε ολόκληρο τον κόσμο ζουν σε περιοχές όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι εξαπλάσια από τα ανώτερα επιτρεπόμενα όρια, ελλοχεύοντας κινδύνους για τους πνεύμονές τους και για την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, ανακοίνωσε χτες η UNICEF. Η πλειονότητα των βρεφών αυτών, περισσότερα από 12 εκατομμύρια, βρίσκεται στη Νότια Ασία.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Οι Αμερικανίδες ηθοποιοί που έπεσαν στα δίχτυα σεξουαλικής εκμετάλλευσης του μεγαλοπαραγωγού του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν, του ηθοποιού Κέβιν Σπέισι και δεκάδων άλλων ανδρών που εμπλέκονται στη βιομηχανία του Χόλιγουντ, προκαλώντας κύμα σχετικών αποκαλύψεων, έγιναν χτες «Πρόσωπα του 2017» στο περιοδικό «Τάιμ».

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΙΝΑΣ - ΚΑΝΑΔΑ
Στο επίκεντρο και η «κλιματική αλλαγή»

Στο φόντο ευρύτερων αναδιατάξεων σε Ασία - Ειρηνικό

ΠΕΚΙΝΟ.--

Κίνα και Καναδάς συμφώνησαν να προτάξουν στη διμερή τους συνεργασία την «αντιμετώπιση» των «κλιματικών αλλαγών» και την «καθαρή ανάπτυξη», στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Καναδού πρωθυπουργού, Τζάστιν Τριντό, στην Κίνα, η οποία ολοκληρώθηκε χτες.

Κατά τη διάρκεια της 2ης σύγκλησης του διμερούς «Ετήσιου Διαλόγου», όπου την Κίνα εκπροσώπησε ο πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, συμφωνήθηκε η σταθεροποίηση συναντήσεων των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μεταξύ άλλων ο Λι κάλεσε σε περαιτέρω αύξηση των εκατέρωθεν επενδύσεων, αλλά και της συνεργασίας κινεζικών - καναδικών κεφαλαίων για την «κοινή διερεύνηση τρίτων αγορών». Μάλιστα, ξεχώρισε ως ιδιαίτερα ελπιδοφόρους τομείς τη λεγόμενη «καθαρή τεχνολογία» (συστήματα παραγωγής που χρησιμοποιούν πιο «καθαρές» μορφές Ενέργειας), την αεροναυπηγική, την αεροδιαστημική, την πυρηνική ενέργεια και την επιστήμη που αφορά την παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

Επίσης, σημείωσε ότι «Κίνα και Καναδάς, και οι δύο ως σημαντικές χώρες σε Ασία - Ειρηνικό και μεγάλες εμπορικές δυνάμεις παγκοσμίως, πρέπει να στείλουν θετικά σημάδια για τη φιλελευθεροποίηση και τη διευκόλυνση του εμπορίου και των επενδύσεων».

Από τη μεριά του, ο Τριντό υπογράμμισε ότι «ο Καναδάς στηρίζει το ελεύθερο εμπόριο και έχει συμβάλει ενεργά στην παγκοσμιοποίησή του (...) Θα ενισχύσει την επικοινωνία και το συντονισμό με την Κίνα για να προχωρήσουν η παγκοσμιοποίηση και το ελεύθερο εμπόριο για να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη του κόσμου».

Η όποια προσέγγιση Καναδά - Κίνας μπορεί να αξιολογηθεί μόνο ενταγμένη στις ευρύτερες διεργασίες σε Ασία - Ειρηνικό, με πολλές αναδιατάξεις να προχωρούν. Είναι ενδεικτικά η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Διειρηνική Συμφωνία Επενδύσεων και Εμπορίου (ΤΡΡ), οι πολύπλευρες εξελίξεις γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο κ.τ.λ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ