ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και οι πλειστηριασμοί

Ψηφίσματα κατά των νέων αγροτοδικείων και των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών, καθώς και για τη λήψη μέτρων υπέρ των πλημμυροπαθών της περιοχής, κατέθεσαν οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς Λάρισας. Τα δυο πρώτα ψηφίσματα ψηφίστηκαν, ενώ το τρίτο δεν πέρασε διότι η πλειοψηφία των συμβούλων της παράταξης του δημάρχου, που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, την απέρριψε είτε καταψηφίζοντας, είτε ψηφίζοντας «παρών», είτε απουσιάζοντας από την αίθουσα τη στιγμή της ψηφοφορίας (δυο από τους συμβούλους της πλειοψηφίας και ένας ανεξαρτητοποιηθείς το ψήφισαν).

Να σημειωθεί ότι η παράταξη του «Δώτιου Πεδίου», που στηρίζεται από τη ΝΔ, φρόντισε να αποχωρήσει λίγο πριν την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφεύγοντας έτσι να πάρει θέση και να δεσμευτεί για τα ζητήματα.

Για τα νέα αγροτοδικεία που στήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παραπέμποντας και 7 αγρότες από την περιοχή της Αγιάς, στο ψήφισμα σημειώνεται ότι σκοπός τους είναι η καταστολή και τρομοκράτηση των αγροτών που αγωνίζονται για το δικαίωμά τους να παραμείνουν στη γεωργία, ενάντια στην πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων - κεφαλαίου - ΕΕ, που έχουν σκοπό το ξεκλήρισμα των φτωχών - μεσαίων αγροτών και τη συγκέντρωση του αγροτικού κεφαλαίου στα χέρια λίγων καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, το Δημοτικό Συμβούλιο να μην εφαρμόσει το μέτρο για το περιβαλλοντικό τέλος στο νερό ύδρευσης και άρδευσης, που επιβάλλεται από την 1η Γενάρη 2018, σύμφωνα με την Οδηγία - πλαίσιο 2000/60 της ΕΕ για τα Νερά.

Για την προστασία της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, που επιταχύνει η κυβέρνηση με την καθιέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, το Δημοτικό Συμβούλιο αξιώνει από την κυβέρνηση να σταματήσει τώρα την πολιτική αρπαγής σπιτιών και καταθέσεων από λαϊκές οικογένειες και να ψηφίσει άμεσα νόμο που θα βάζει φρένο σε κράτος, Ταμεία, τραπεζίτες και αρπακτικά, παίρνοντας ταυτόχρονα μέτρα που θα απαλλάξουν το λαό από ένα μεγάλο μέρος αυτών των υποχρεώσεων.

Για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις, το ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταλογίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του δήμου, διότι στους προϋπολογισμούς τους αντιμετωπίζουν τη λαϊκή ανάγκη αντιπλημμυρικής προστασίας σαν πολυτέλεια, εγγράφοντας μηδαμινά ποσά. Ταυτόχρονα, προτείνει άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων έως την πλήρη αποκατάσταση κάθε ζημιάς, όπως άμεση καταγραφή και 100% αποζημίωση, πλήρη απαλλαγή από κάθε δημοτικό - κρατικό φόρο των πληγέντων, προστασία τους από τράπεζες και άλλους πιστωτές, επιτάχυνση εκτελούμενων και σχεδιασμό νέων συνολικών μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, κατάργηση του νομικού πλαισίου που παραχωρεί ορεινές, παραποτάμιες, παραλίμνιες περιοχές και υδατορέματα σε επιχειρηματικούς ομίλους, ως παράγοντας που ευνοεί την έλλειψη προληπτικών δράσεων.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Εκδήλωση τιμής στους 84 εκτελεσθέντες στο κτήμα Μουρτζούχου

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους εκτελεσθέντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στις 4 Δεκέμβρη του 1943, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, πραγματοποίησε ο δήμος Πατρέων την Κυριακή 3 Δεκέμβρη στο κτήμα Μουρτζούχου, έκταση όπου σήμερα βρίσκεται το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεχνικού (ΚΕΤχ). Οι τιμώμενοι αγωνιστές ήταν 84 εκτελεσθέντες όμηροι του Μπλόκου των Προσφυγικών, από τους οποίους οι 63 ήταν από τα Προσφυγικά. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης.

Στην ομιλία του ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς, αφού αναφέρθηκε στη θυσία των εκτελεσθέντων αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης, ανάμεσα σε άλλα επισήμανε: «Ο καλύτερος τρόπος απόδοσης τιμής στους ηρωικούς μας νεκρούς είναι η συγκρότηση λαϊκής συμμαχίας ενάντια στα μονοπώλια, στην ΕΕ. Είναι ο αγώνας ενάντια στη μήτρα που γεννά τα ναζιστικά - φασιστικά μορφώματα, δηλαδή ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση. Τώρα, που στην περιοχή μας ηχούν τα τύμπανα νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων, είναι εξαιρετικά επείγον το δυνάμωμα της πάλης εναντίον του ΝΑΤΟ και όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που στηρίζει και η κυβέρνηση.

Να μην δώσουν το αίμα τους τα παιδιά μας για το ποιο μονοπώλιο, ποιος ενεργειακός κολοσσός, ποιας χώρας, θα ενισχυθεί περισσότερο. Είναι πολύ σημαντικό που βρισκόμαστε κάθε χρόνο εδώ, τιμώντας τους νεκρούς, τους δικούς μας νεκρούς αγωνιστές, όλους τους αγωνιστές εκείνης της ηρωικής εποχής. Είναι το αίμα τους που τρέφει και σήμερα τα όνειρα του λαού μας, είναι οι γερές ρίζες ενός δέντρου που καρπίζει τις πιο καλές παρακαταθήκες, καλλιεργεί τα όνειρα κάθε αδικημένου.

Ακόμα και η καλύτερη ομιλία για απόδοση τιμής δεν μπορεί να συγκριθεί με την πράξη θυσίας.

Τιμάμε πολύ περισσότερο τους νεκρούς αγωνιστές μας, όλους όσοι έπεσαν στην πάλη κατά του φασισμού - ναζισμού, εφόσον κι εμείς συνεισφέρουμε όσο μπορούμε στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο, μια πραγματικά ανθρώπινη κοινωνία. Ο δήμος προχωρά στην ανέγερση του μνημείου που οφείλει να κάνει. Κάνουμε τις πρώτες εργασίες. Θα τα ολοκληρώσουμε και θα είναι απλό και αντάξιο της θυσίας».

ΑΧΑΪΑ
Συνάντηση στην Περιφέρεια για προβλήματα της περιοχής

Σε συνάντηση δημάρχων της Αχαΐας με τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρ. Αλεξόπουλο, που έγινε στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για μια σειρά από σοβαρά ζητήματα, συμμετείχε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν τη διάβρωση των ακτών, το δρόμο που οδηγεί στο ΧΥΤΑ Φλόκα και το φράγμα Πείρου - Παραπείρου.

Για τη διάβρωση των ακτών, ο Κ. Πελετίδης τόνισε πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε όλο το παραλιακό μέτωπο του δήμου Πατρέων και στο δήμο Δυτικής Αχαΐας αντίστοιχα. Σημείωσε πως οι καθυστερήσεις, που είναι ήδη τεράστιες, πρέπει να ξεπεραστούν και να προχωρήσουν άμεσα τα έργα.

Για το ζήτημα του δρόμου που οδηγεί στο ΧΥΤΑ Φλόκα, ο δήμαρχος Πατρέων δήλωσε πως είναι ένα επείγον έργο που συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και άμεσα πρέπει να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να ξεκινήσει η κατασκευή του.

Στη σύσκεψη επαναδιατυπώθηκε η θέση των δήμων της Πάτρας, της Δυτικής Αχαΐας και του Ερυμάνθου, που διεκδικούν την άμεση ολοκλήρωση του φράγματος Πείρου - Παραπείρου και την άμεση λειτουργία του από το ίδιο το κράτος, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση του λαού της περιοχής.

Το υπό κατασκευή φράγμα - τόνισε ο δήμαρχος - μπορεί να τροφοδοτήσει και να καλύψει μεγάλο ποσοστό από τις ανάγκες της πόλης σε νερό. Η διαχείρισή του από Ανώνυμη Εταιρεία ή από Διαδημοτική Επιχείρηση, θα έχει αποτέλεσμα την ιδιωτικοποίηση και την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού. Θα επιβαρυνθούν τα λαϊκά στρώματα με αύξηση της τιμής του νερού. Η διαχείριση του φράγματος Πείρου - Παραπείρου πρέπει να γίνει από Εθνικό Δημόσιο Οργανισμό Υδάτινων Πόρων, που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα σχεδιάζει, θα προσλαμβάνει προσωπικό και θα υλοποιεί το έργο της ορθολογικής διαχείρισης, εξασφαλίζοντας, χωρίς νέες επιβαρύνσεις, νερό με επάρκεια, φθηνό και υγιεινό για όλους.

Από τη μεριά του, ο αντιπεριφερειάρχης είπε πως η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εμμένει σε προηγούμενη απόφαση, με βάση την οποία το φράγμα θα το λειτουργήσουν οι δήμοι αξιοποιώντας και την ανταποδοτικότητα.

Χειροβομβίδα έξω από σπίτι εκδότη

Χειροβομβίδα βρέθηκε, λίγο μετά τη 1 χτες τη νύχτα, έξω από το σπίτι του εκδότη και ιδιοκτήτη της εταιρείας «N.K MEDIA Group» στα Βριλήσσια. Η χειροβομβίδα ήταν αμυντικού τύπου και όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, έφερε την περόνη η οποία δεν είχε τραβηχτεί, για να εκραγεί. Παραλήφθηκε από κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και μεταφέρθηκε στην Εγκληματολογική Υπηρεσία, όπου εξετάζεται. Προανάκριση για το περιστατικό διενεργείται από την Ασφάλεια.

Συγκεντρώσεις, πορείες και επεισόδια

Συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν χτες το μεσημέρι και το βράδυ από μαθητικές και φοιτητικές οργανώσεις και άλλους φορείς, με αφορμή τη συμπλήρωση 9 χρόνων από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η μεσημεριανή συγκέντρωση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι.

Και φέτος δεν έλειψε ο γνωστός κλεφτοπόλεμος μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και κουκουλοφόρων και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Χτες το μεσημέρι, στα Προπύλαια, ομάδες ατόμων με κουκούλες επιτέθηκαν με πέτρες κατά υποκαταστήματος τράπεζας, έσπασαν με ρόπαλα φανάρια και στάσεις λεωφορείων και έστησαν οδοφράγματα με φωτιές σε κάδους απορριμμάτων σε Ακαδημίας, Πανεπιστημίου και Σταδίου. Στον πεζόδρομο της Σίνα, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών.

Επίσης, ομάδες από τον αυτοαποκαλούμενο αντιεξουσιαστικό χώρο και άλλες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς συγκεντρώθηκαν το βράδυ στα Προπύλαια. Η πορεία κατευθύνθηκε στο Σύνταγμα και ολοκληρώθηκε στην Ομόνοια. Αργότερα, στήθηκε το γνωστό σκηνικό με επεισόδια ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και ΜΑΤ στις οδούς Τζωρτζ, Στουρνάρη, Τοσίτσα, με ρίψεις μολότοφ και χημικών. Γύρω στις 9 το βράδυ τα επεισόδια πήραν έκταση με ρίψη φωτοβολίδων ευθείας βολής, πέτρες από τα μπαλκόνια και μολότοφ από τους κουκουλοφόρους και ρίψη χημικών από τα ΜΑΤ. Ενα αυτοκίνητο κάηκε στην οδό Μπουμπουλίνας. Λίγο μετά τις 10 το βράδυ ανακοινώθηκε ότι έγιναν 22 προσαγωγές. Αυτή η κατάσταση κράτησε μέχρι αργά το βράδυ.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, όταν στην οδό Βενιζέλου κουκουλοφόροι πέταξαν φωτοβολίδα σε διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στο Καπάνι, ενώ στη συνέχεια πέταξαν κροτίδα και στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οδό Εγνατία. Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ