ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Η αποφασιστική παρέμβαση των συνδικάτων δρομολογεί εξελίξεις

Η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΠ πήρε αποφάσεις που απομονώνουν τη μειοψηφική «ηγετική» ομάδα και τις μεθοδεύσεις νοθείας και απάτης

Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις παίζει η αποφασιστική παρέμβαση των συνδικάτων και των εργαζομένων της Πάτρας
Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις παίζει η αποφασιστική παρέμβαση των συνδικάτων και των εργαζομένων της Πάτρας
Σε σημαντικές εξελίξεις οδηγούν η αποφασιστική πρωτοβουλία και η τριήμερη κινητοποίηση των συνδικάτων και των εργαζομένων της Πάτρας, ενάντια στη νοθεία και στον εκφυλισμό που επιχειρούσε να επιβάλει η περιβόητη «ηγετική» ομάδα της απερχόμενης διοίκησης στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, μια μειοψηφία που είχε κατσικωθεί στο σβέρκο της εργατικής τάξης της πόλης, υπηρετώντας τα συμφέροντα της εργοδοσίας.

Χτες βράδυ, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, στην οποία συμμετείχαν τα 10 από τα 17 μέλη της, λαμβάνοντας αποφάσεις που απομονώνουν τη λεγόμενη «ηγετική» ομάδα Παναγοπούλου - Καραγεωργόπουλου και την προσπάθειά της να επιβάλει εκλογές νοθείας και απάτης, με μαϊμού - αντιπροσώπους, στο ΕΚΠ. Η εν λόγω μειοψηφική ομάδα μάλιστα δεν παρουσιάστηκε καν στη συνεδρίαση, παρότι η πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης την κάλεσε αποστέλλοντας τη σχετική πρόσκληση και με δικαστικό κλητήρα...

Μετά απ' αυτό, η διοίκηση του ΕΚΠ σε απαρτία προχώρησε σε συνεδρίαση του οργάνου και, όπως ανακοίνωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, αποφάσισε: Την αναβολή των εκλογών, την αίτηση διορισμού προσωρινής διοίκησης και την εκκαθάριση του μητρώου των σωματείων - μελών. Η σχετική αίτηση θα κατατεθεί στο αρμόδιο δικαστήριο από τους νομικούς συμβούλους του ΕΚΠ.

Παράλληλα, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 14 Δεκέμβρη, αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή στην απεργία και καλεί στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας στις 10 π.μ. Με ανακοίνωσή της, καλεί τα σωματεία - μέλη του Εργατικού Κέντρου Πάτρας να πάρουν όλα τα μέτρα που χρειάζονται για την επιτυχία της απεργίας και τη συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση.

Η όλη εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της αγωνιστικής πρωτοβουλίας των συνδικάτων και της εργατικής τάξης της περιοχής. Τα συνδικάτα που ανέλαβαν αυτήν την πρωτοβουλία, όπως υπογράμμισαν και στην ανακοίνωση που εξέδωσαν την Κυριακή μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου της εργατιάς, είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη για να αποτραπούν η νοθεία, η απάτη και η αυθαιρεσία. Στις εκλογές των σωματείων και στην ανάδειξη των εκπροσώπων τους να ψηφίζουν πραγματικοί εργάτες, αυτοί να αποφασίζουν δημοκρατικά και με διαφάνεια ποιοι θα τους εκπροσωπούν και όχι οι μηχανισμοί μέσω νόθων εκλογών. Για ένα Εργατικό Κέντρο στο πλευρό των εργατών, όχι σύμμαχο των αφεντικών.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Κινητοποίηση για τους 12 εργαζόμενους που δικάζονται για την απεργία στα «Market In»

Από τη χτεσινή νέα κινητοποίηση έξω από τα «Market In»
Από τη χτεσινή νέα κινητοποίηση έξω από τα «Market In»
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δικαστικό Μέγαρο, σήμερα Πέμπτη στις 12 μ., καλεί το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων (ΕΚΙ), την ώρα που «κυβέρνηση και εργοδοσία βάζουν στο εδώλιο δώδεκα εργαζόμενους και συνδικαλιστές τους οποίους συνέλαβαν με πρωτοφανή βία μπροστά στο κατάστημα» της «Market In» στα Γιάννενα (πρώην κατάστημα της «Καρυπίδης»), ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη απεργιακή κινητοποίηση που είχε προκηρύξει το ΕΚΙ.

Μία μέρα μετά, εξάλλου, αύριο Παρασκευή, δικάζονται και οι εργαζόμενοι της πρώην «Καρυπίδης» που συνελήφθησαν στις 26/11, με κλήσεις μέσα από τα σπίτια τους, μετά από μηνύσεις που κατέθεσε η εργοδοσία των «Market In».

Στην ανακοίνωσή του το ΕΚΙ υπενθυμίζει ότι οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν στο στόχαστρο της καταστολής παλεύουν για το δικαίωμά τους στη δουλειά. «Η Επιθεώρηση Εργασίας έχει ήδη κρίνει ότι η επιχείρηση "Market In" που διαδέχτηκε τον "Καρυπίδης" είναι "μεταβίβαση - διαδοχή" και άρα η νέα επιχείρηση αναλαμβάνει και τις υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους. Η διάδοχος εταιρεία "Market In" επομένως, βάσει του ΠΔ 178/02 που αφορά στην προστασία των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων, θα έπρεπε να λειτουργήσει το κατάστημα τόσο στα Γιάννενα όσο και σε άλλα μέρη, με όλους τους εργαζόμενους της "Καρυπίδης"», εξηγεί.

Αντί να δρομολογήσει την επιστροφή των εργαζομένων στη δουλειά, η επιχείρηση επέλεξε να «κάνει εγκαίνια με την παρουσία ΜΑΤ», σχολιάζει το ΕΚΙ και συνοψίζει όσα εκτυλίχθηκαν το προηγούμενο διάστημα: «Δύο φορές μέσα σε ένα μήνα, υπό την εντολή του διευθυντή του "Market In", κλείνουν τον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης για να χτυπήσουν και να συλλάβουν εργάτες μπροστά στα μάτια περαστικών. Εργαζόμενοι σέρνονται με ασφαλίτικες μεθόδους από τα σπίτια τους στην αστυνομία, Κυριακή πρωί με τη διαδικασία του αυτόφωρου! Εχουν γίνει 17 συλλήψεις και 24 μηνύσεις σε εργαζόμενους και συνδικαλιστές που κάνουν το αυτονόητο: Διεκδικούν τις θέσεις εργασίας τους όντας απλήρωτοι για δύο χρόνια! Ανάμεσα τους οι εργαζόμενοι που διεκδικούν, ο πρόεδρος και μέλη της διοίκησης του ΕΚΙ, πρόεδροι σωματείων».

Το ΕΚΙ επισημαίνει ότι η βίαιη καταστολή που προκήρυξε είναι αποκαλυπτική μπροστά στο νέο νόμο για το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.«Κυβέρνηση και κεφάλαιο βάζουν στο στόχαστρο το δικαίωμα στην απεργία γιατί οι "επενδυτικές λεωφόροι" πρέπει να είναι "ελεύθερες" από εργατικά δικαιώματα, αλλά και από τη συλλογική οργάνωση και δράση της εργατικής τάξης», σχολιάζει.

Μπροστά στη σημερινή δίκη των 12 συλληφθέντων εργαζομένων, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα νέα κινητοποίηση έξω από το σούπερ μάρκετ «Market In», καλώντας τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης να συμμετέχουν σήμερα στην κινητοποίηση στο Δικαστήριο, καθώς και στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ
Να είναι ισότιμα μέλη στα σωματεία όλοι οι εργαζόμενοι στους δήμους

Κατάθεση υπομνήματος στην Ομοσπονδία

Να είναι ισότιμα μέλη των σωματείων όλοι οι εργαζόμενοι στους δήμους, μόνιμοι και συμβασιούχοι, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, με το δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται στο Σωματείο και την Ομοσπονδία, ζητάνε με υπόμνημα που κατέθεσαν προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΑ (ΠΟΕ ΟΤΑ) τα σωματεία στους δήμους Βριλησσίων, Ηλιούπολης, Αμαρουσίου, Αγίων Αναργύρων, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Κορυδαλλού, Καισαριανής, Περάματος, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου.

Ακόμα, ζητάνε συνάντηση με το προεδρείο ή την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ ΟΤΑ προκειμένου να συζητηθεί η πρότασή τους.

Αναλυτικά στο υπόμνημά τους τα σωματεία επισημαίνουν τα εξής:

«Μπροστά στις αρχαιρεσίες για την εκλογή αντιπροσώπων για το Συνέδριο της Ομοσπονδίας, απευθυνόμαστε στη διοίκηση και ζητάμε να πάρει άμεσα θέση ώστε την ιδιότητα του μέλους του Σωματείου να την έχουν όλοι οι εργαζόμενοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι, ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας. Δηλαδή να είναι ισότιμα μέλη των σωματείων όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, και με σύμβαση εξαρτημένης σχέσης εργασίας με το δήμο ή τα Νομικά Πρόσωπα ή τις κοινωφελείς Επιχειρήσεις πάνω από δυο μήνες (ν.1264) με το δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται και στο Σωματείο και στην Ομοσπονδία.

Αυτό το δικαίωμα το θεωρούμε απολύτως λογικό και αναγκαίο. Εχει να κάνει με την ενότητα όλων των εργαζομένων, με την ισχυροποίηση των συνδικάτων, την αποτελεσματικότητα των αγώνων, ειδικά σε μια περίοδο που γενικεύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και ο αγώνας για την κατάργησή τους, για σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, πρέπει να δυναμώσει.

Παρότι η πρόταση αυτή είχε κατατεθεί από αντιπροσώπους στο καταστατικό συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ το Δεκέμβρη του 2016, απορρίφθηκε. Αντίθετα, σε μια σειρά Ομοσπονδίες όπως ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, στους γιατρούς στα νοσοκομεία (ΟΕΝΓΕ), στους διοικητικούς υπαλλήλους στα ΑΕΙ (ΟΔΠΤΕ), η πρόταση αυτή έχει υιοθετηθεί εδώ και χρόνια, και οι συμβασιούχοι είναι κανονικά ισότιμα μέλη. Σήμερα μένουν έξω από την Ομοσπονδία χιλιάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν στους δήμους, όπως συμβασιούχοι καθαριότητας, σχολικές καθαρίστριες, ΑμεΑ, από ΕΣΠΑ, προσωρινούς πίνακες, ΒΣΠ, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ κ.λπ. Για όλους αυτούς τους εργαζόμενους πρέπει να πάρετε απόφαση ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν κανονικά και για αντιπροσώπους».

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Παρέμβαση στο «εκπτωτικό χωριό McArthurGlen»

Εκατοντάδες οι καταγγελίες εργαζομένων

Σε παρέμβαση στο «εκπτωτικό χωριό McArthurGlen» στα Σπάτα, με αφορμή εκατοντάδες καταγγελίες εργαζομένων που αφορούν στη συστηματική καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας, στις απλήρωτες υπερωρίες, στην κατάργηση από την εργοδοσία όλων των εθιμικών αργιών και στο στόχο της να λειτουργεί ο συγκεκριμένος χώρος όλες τις Κυριακές του χρόνου, προχωρούν, το Σάββατο 9/12, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, μάλιστα, αναφέρουν ότι ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό διευθυντή του συγκεκριμένου χώρου, «με αίτημα να σταματήσει αυτό το συνεχές ξεζούμισμα των χιλιάδων εργαζομένων στο χώρο αυτό. Είναι εργαζόμενοι και όχι σκλάβοι. Η απάντηση του γενικού διευθυντή ήταν η εξής: "Στην Ευρώπη λειτουργούν κανονικά οι επιχειρήσεις όλες τις ημέρες της εβδομάδας και δεν καταλαβαίνω γιατί εδώ να υπάρχει ειδικό εργασιακό καθεστώς και οι εργαζόμενοι να κουράζονται να εργαστούν"»!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ