ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΦΚΑ
Στο 30,7% η μερική απασχόληση, με μέσο μισθό 379 ευρώ!

Παγιώνεται και επεκτείνεται η ευελιξία στην αγορά εργασίας

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην «ευελιξία»

MotionTeam

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην «ευελιξία»
Τουλάχιστον 3 στους 10 μισθωτούς εργάζονται στη χώρα μας με μερική απασχόληση και έχουν μέσο μισθό μόλις 378,96 ευρώ μεικτά. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ για το Φλεβάρη του 2017, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνοντας ότι η υποαπασχόληση και οι μισθοί πείνας έχουν παγιωθεί πλέον στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ και τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις, ο αριθμός των μισθωτών στις κοινές επιχειρήσεις (εξαιρούνται τα οικοδομοτεχνικά έργα, όπου ο αριθμός των εργαζομένων είναι μόλις 31.311 άτομα) τον περασμένο Φλεβάρη ανήλθε στα 1.813.516 άτομα. Απ' αυτούς οι 557.102 μισθωτοί (ποσοστό 30,7%) εργάστηκαν με μερική απασχόληση και ο μέσος μισθός ήταν 378,96 ευρώ μεικτά. Ειδικότερα, ο μέσος μισθός για τους άνδρες που εργάστηκαν με μερική απασχόληση ήταν 373,28 ευρώ μεικτά και των γυναικών 383,65 ευρώ μεικτά. Ο αριθμός των ανδρών που εργάστηκαν με μερική απασχόληση ανέρχεται στους 252.028 και των γυναικών στις 305.074.

Στην πραγματικότητα, το μέγεθος της υποαπασχόλησης είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθώς ο ΕΦΚΑ κατατάσσει τους εργαζόμενους με πλήρες ωράριο στην κατηγορία της «πλήρους απασχόλησης», ανεξάρτητα από τις μέρες εργασίας που δούλεψαν στη διάρκεια της βδομάδας. Τα παραπάνω διαψεύδουν τους ισχυρισμούς που κατά καιρούς διατυπώνουν τα κυβερνητικά στελέχη περί «αύξησης της απασχόλησης» και «βελτίωσης των μισθών». Αποδεικνύεται δηλαδή ότι η όποια στατιστική μείωση της ανεργίας δεν αντιστοιχεί σε πραγματική αύξηση της απασχόλησης, αλλά κυρίως στην επέκταση της ευελιξίας όλων των μορφών.

Ο μέσος μισθός του συνόλου των μισθωτών με πλήρη και μερική απασχόληση τον περασμένο Φλεβάρη ήταν 944,01 ευρώ μεικτά, που σημαίνει ότι οι καθαρές αποδοχές μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών που αντιστοιχούν στον εργαζόμενο και του φόρου, είναι κάτω από 800 ευρώ! Για τους άνδρες ο μέσος μισθός ήταν 1.035,57 ευρώ μεικτά και για τις γυναίκες 836,99 ευρώ μεικτά.

Οσον αφορά τους κλάδους απασχόλησης, το 23,04 των μισθωτών εργάζεται στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, το 14,28% στη μεταποίηση, το 13,48% στα ξενοδοχεία και εστιατόρια, το 7,15% στις μεταφορές, αποθήκευση και επικοινωνίες, το 5,92% στην Εκπαίδευση, το 5,80% στην Υγεία και κοινωνική μέριμνα και το 4,32 στις Κατασκευές.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ανελέητο τρέξιμο, χιλιάδες απολύσεις, εργοδοτική ασυδοσία

Ενας από τους χώρους που έχει «ματώσει» τα τελευταία χρόνια με χιλιάδες απολύσεις, μειώσεις μισθών και πρωτοφανή εντατικοποίηση της εργασίας, είναι ο χώρος της ιατρικής ενημέρωσης (ιατρικοί επισκέπτες, πωλητές φαρμακείων, ιατρικά τμήματα εταιρειών, εργαζόμενοι στις κλινικές μελέτες). Σε αυτό το περιβάλλον ανασφάλειας, τρομοκρατίας και απανωτών χτυπημάτων, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής πραγματοποίησε την προηγούμενη βδομάδα σύσκεψη για τους ιατρικούς επισκέπτες.

Το ανελέητο τρέξιμο προκειμένου να πιαστούν οι στόχοι πωλήσεων που θέτουν οι εταιρείες, το φαινόμενο της ενοικιαζόμενης εργασίας, που επεκτείνεται, το φορολογικό μέτρο που επέβαλε πρόσφατα η κυβέρνηση στα εταιρικά αυτοκίνητα, τα οποία αποτελούν εργαλεία δουλειάς και είναι υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους του κλάδου, είναι μερικά από τα θέματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, με κεντρικό ζήτημα το γεγονός ότι ο κλάδος βρίσκεται χωρίς Συλλογική Σύμβαση, με αποτέλεσμα οι εργοδότες να προσλαμβάνουν με ό,τι όρους θέλουν.

Για το ρόλο που έπαιξε σε όλα αυτά ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, όπως αυτός εκφράζεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών (ΠΟΙΕ) και τον Σύλλογο Ιατρικών Επισκεπτών, μίλησε ο Δημήτρης Κοδέλας, ιατρικός επισκέπτης και μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Φαρμάκου. «Τα παραπάνω "συνδικαλιστικά" όργανα έμειναν όλα αυτά τα χρόνια απαθή μπροστά στις απολύσεις, στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία που άσκησαν και ασκούν οι εταιρείες. Οχι μόνο δεν ενημέρωναν τον κλάδο, όχι μόνο δεν πάλευαν στην κατεύθυνση της μαζικοποίησης και μαχητικής αντίδρασης των συναδέλφων, αλλά αντίθετα έσπειραν επικίνδυνες αυταπάτες επιβεβαιώνοντας τον πραγματικό τους ρόλο. Οταν ο κλάδος σερνόταν χωρίς κλαδική σύμβαση, στελέχη της ΠΟΙΕ έλεγαν στον κόσμο πως με την αλλαγή της κυβέρνησης, δηλαδή με τον ερχομό του ΣΥΡΙΖΑ, οι εργοδότες θα αναγκάζονταν να υπογράψουν σύμβαση και πως θα είναι και μέρα μεσημέρι. Οταν χιλιάδες συνάδελφοι απολύονται, αυτοί αθωώνουν τις εταιρείες, ρίχνοντας το φταίξιμο στα μνημόνια και στις κυβερνητικές αποφάσεις που πλήττουν όπως λένε τη φαρμακοβιομηχανία».

Παράλληλα σημείωσε ότι το Συνδικάτο και η ΟΕΦΣΕΕ δεν ξεχωρίζουν τους εργαζόμενους σε ιατρικούς επισκέπτες, φαρμακοϋπάλληλους, φαρμακεργάτες, χημικούς και τους κάλεσε να συμμετάσχουν στην απεργία της 14 Δεκέμβρη, να συσπειρωθούν στο κλαδικό συνδικάτο, που «όλα αυτά τα χρόνια έχει παλέψει, σημαδεύει τον πραγματικό αντίπαλο, που δεν είναι άλλος από το κυρίαρχο σύστημα, που μετατρέπει τα πάντα σε εμπόρευμα, που υποτάσσει και μας τους ίδιους στο νόμο του κέρδους».

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «BOXER - ΦΕΙΔΑΣ»
Κινητοποίηση για την ανάκληση των 7 απολύσεων

Αλλες 25 απολύσεις το επόμενο διάστημα εξήγγειλε η εργοδοσία...

Παράσταση διαμαρτυρίας στο εργοστάσιο υποδηματοποιίας «Boxer - Φειδάς» στο Μενίδι πραγματοποίησαν χτες δυνάμεις του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, απαιτώντας να ανακληθούν άμεσα οι 7 απολύσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους δύο μήνες, μεταξύ αυτών και μιας μητέρας παιδιού με ειδικές ανάγκες. Οπως υπογραμμίζουν μάλιστα, η συγκεκριμένη εργαζόμενη στοχοποιήθηκε επειδή «τόλμησε» να αξιοποιήσει το δικαίωμα που της παρέχει ο νόμος για «μειωμένο ωράριο» λόγω μητρότητας.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με την εργοδοσία, εκπρόσωποί της εξήγγειλαν ότι θα ακολουθήσουν άλλες 25 απολύσεις το επόμενο διάστημα και τις «δικαιολόγησαν» ως δέσμευση απέναντι σε τράπεζες στο πλαίσιο της «συμφωνίας εξυγίανσης» της επιχείρησης που επικυρώθηκε το καλοκαίρι από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Το Συνδικάτο και οι φορείς του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος προειδοποίησαν ότι αν δεν ανακληθούν οι απολύσεις θα προχωρήσουν άμεσα σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Ενδεικτικό για το τι σημαίνουν για τους εργαζόμενους η «εξυγίανση», η «υψηλή ζήτηση» και η «καταναλωτική ανάκαμψη», είναι ότι σε συνέντευξή της η πρόεδρος της εταιρείας τον Αύγουστο του 2017 καμάρωνε λέγοντας: «Η ζήτηση για τα προϊόντα μας είναι ιδιαίτερα υψηλή και η κατανάλωση αρχίζει να ανακάμπτει. Συνήθως, σε περιόδους κρίσης οι εταιρείες κλείνουν επειδή δεν έχουν δουλειά, εμείς πάλι έχουμε και μάλιστα αρκετή, παρότι το εισόδημα των καταναλωτών έχει συρρικνωθεί δραματικά. Πουλάμε περίπου 500.000 ζευγάρια παπούτσια το χρόνο»...

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
Το Σάββατο το 28ο Συνέδριο

Το Σάββατο 9/12, στην αίθουσα «Ναπολέων Σουκατζίδης», πραγματοποιείται το 28ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών.

Οπως αναφέρει η Ομοσπονδία, θα είναι ένα «συνέδριο εργατικό, με σαφή ταξικό προσανατολισμό, που θα επαναβεβαιώσει τη συμβολή των λογιστών - ελεγκτών στον αγώνα για την απόκρουση της επίθεσης του κεφαλαίου, της ΕΕ, της κυβέρνησης, και θα τροφοδοτήσει με τις αποφάσεις του τη δράση των σωματείων το επόμενο δίχρονο. (...) Το Συνέδριο θα απασχολήσουν η τρέχουσα πολιτική κατάσταση, τα αντεργατικά μέτρα και οι συνέπειές τους, τα ζητήματα της ανεργίας, του Ασφαλιστικού, των εργασιακών σχέσεων, το δυνάμωμα της Ομοσπονδίας με την ίδρυση νέων σωματείων, και θα καταλήξει στο επικαιροποιημένο σχέδιο διεκδίκησης ΣΣΕ».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Νέα κινητοποίηση στο εργοστάσιο ανακύκλωσης

Σε στάση εργασίας και κινητοποίηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ανακύκλωσης, που διαχειρίζεται η εταιρεία «Waste Solutions SA», στο Ηράκλειο.

Μαζί με το σωματείο τους, την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης, καθώς και την ανάκληση 3 απολύσεων, στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τη Σύμβαση. Παράλληλα, στα αυτιά των εργαζομένων φτάνουν φήμες που κάνουν λόγο για κλείσιμο του εργοστασίου, προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης. Μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό, οι εργαζόμενοι τονίζουν την ανάγκη να εξασφαλιστούν τόσο οι αποδοχές τους κατά το διάστημα της συντήρησης όσο και η επιστροφή όλων στις θέσεις εργασίας τους αμέσως μετά το τέλος της.

Οι εργαζόμενοι έθεσαν τα παραπάνω ζητήματα στη συνάντηση που είχαν με εκπρόσωπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ορίστηκε νέα συνάντηση για την ερχόμενη Δευτέρα 11/12, στη 1 μ.μ., στην οποία θα κληθούν να πάρουν μέρος εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και ο αντιδήμαρχος καθαριότητας. Αμέσως μετά, στις 2 μ.μ., θα γίνει Γενική Συνέλευση, έξω από το εργοστάσιο, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι για τις εξελίξεις και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα στην κλιμάκωση του αγώνα τους.

Λίστες...

Η κοινή λίστα με περίπου 23.000 οφειλέτες χρεών, εταιρειών και φυσικών προσώπων, προς το Ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, για ποσά άνω των 150.000 ευρώ, που δημοσιοποίησαν αργά χτες το βράδυ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των «λιστών» που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Οπως και στις άλλες περιπτώσεις, η δημοσιοποίηση της λίστας δεν σημαίνει βέβαια και είσπραξη των χρεών. Αν κάτι πιστοποιεί, είναι ότι το φορολογικό σύστημα και γενικότερα η πολιτική απ' όλες τις αστικές κυβερνήσεις αφήνουν για χρόνια στο απυρόβλητο τα «μεγάλα ψάρια», επιχειρήσεις και «εισοδηματίες», την ώρα που οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα στενάζουν από τη φορομπηχτική πολιτική. Από «λίστες», επομένως, έχει χορτάσει ο λαός. Οπως και από την προσπάθεια της κυβέρνησης να τον κοροϊδέψει, ανοίγοντας τάχα μέτωπο με τους μεγαλοοφειλέτες των Ταμείων, για να συγκαλύψει την επίθεση που κλιμακώνει σε βάρος χιλιάδων συνταξιούχων και ασφαλισμένων, με μέτρα πάνω σε μέτρα...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ