ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα - Σωματεία: Με όλες τις δυνάμεις στη μάχη για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 14 Δεκέμβρη

-- Εργαζόμενοι στο Εμπόριο: Πρωτοβουλίες οργάνωσης απέναντι στην ένταση της εκμετάλλευσης

-- «Ευέλικτοι» εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία: Οργάνωση της πάλης για μόνιμη και σταθερή δουλειά

-- Μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι: Συνεχίζονται οι περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Με όλες τις δυνάμεις για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 14 Δεκέμβρη

Το αγωνιστικό κάλεσμα ώστε στις 14 Δεκέμβρη να πάρουν τη θέση τους στην πανελλαδική πανεργατική απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι, από κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, απευθύνουν με καθημερινές πρωτοβουλίες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Εχοντας ήδη δώσει, με τις προχτεσινές μαχητικές κινητοποιήσεις, μια πρώτη απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να χτυπήσει το απεργιακό δικαίωμα με την τροπολογία που κατέθεσε στα μουλωχτά και απέσυρε, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις εντείνουν την παρέμβασή τους για την κλιμάκωση της πάλης.

Η σκυτάλη περνά στις επόμενες παρεμβάσεις: Στις εξορμήσεις και τις περιοδείες στους χώρους δουλειάς για την ενημέρωση για τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που προωθούν κυβέρνηση - κουαρτέτο, για τον ταξικό τους χαρακτήρα. Στις συνελεύσεις και τις συσκέψεις για την οργάνωση της απεργιακής μάχης. Στις κινητοποιήσεις σε μια σειρά χώρους, για την επιστροφή απολυμένων στη δουλειά και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που αλλάζουν χέρια, για τη διεκδίκηση υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων, για να καταβληθούν δεδουλευμένα, να τηρηθεί το ωράριο, να χορηγηθούν τα ρεπό των εργαζομένων. Στην προσπάθεια των ταξικών δυνάμεων όλες αυτές οι αγωνιστικές παρεμβάσεις να ενώνονται σε ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στη στρατηγική του κεφαλαίου και των δυνάμεων που το υπηρετούν.

Το ΠΑΜΕ, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, προγραμματίζουν απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου, στον Πειραιά στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Η 48ωρη απεργία στον ΟΤΕ να συνδυαστεί με τον αγώνα όλης της εργατικής τάξης

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ, στις 13 και 14 Δεκέμβρη.

Η ΕΣΚ ΟΤΕ καλεί σε συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ τη δεύτερη μέρα της, που είναι παράλληλα και μέρα πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι ο αγώνας στον όμιλο για μια ενιαία ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους πρέπει «να συνδυαστεί και να κορυφωθεί με την 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις 14/12. Στο πλαίσιο που καταθέσαμε, επαναδιατυπώσαμε το πάγιο αίτημά μας για διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων σε κάθε χώρο δουλειάς και τη δημιουργία απεργιακών επιτροπών, ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να καθορίσουν τις μορφές και τις δράσεις με τις οποίες θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας.

Το πλαίσιό μας στοχεύει η κλιμάκωση του αγώνα μας στον όμιλο ΟΤΕ να συνδυαστεί με τον αγώνα ολόκληρης της εργατικής τάξης κόντρα στο πανηγυρικό κλίμα που προσπαθεί να καλλιεργήσει όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το παραμύθι της "δίκαιης ανάπτυξης", το οποίο δεν εμπεριέχει τίποτα θετικό για τον εργαζόμενο λαό».

Ταυτόχρονα, η ΕΣΚ καταγγέλλει τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που εδώ και χρόνια απαξιώνουν τις πανεργατικές απεργίες, κάτι που έκαναν και στην προηγούμενη 48ωρη απεργία στον όμιλο. Είναι, επισημαίνει, «μια τακτική που ακολουθούν εδώ και χρόνια, διασπώντας την ενότητα της εργατικής τάξης, καλλιεργώντας το συντεχνιασμό και την αυταπάτη ότι η λύση των προβλημάτων των εργαζομένων μπορεί να δοθεί στα στενά πλαίσια μιας επιχείρησης, αρνούμενοι να αμφισβητήσουν τη στρατηγική των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, των κυβερνήσεων και της ΕΕ, και να δώσουν τη μάχη με το σύνολο της εργατικής τάξης».

Βήμα κλιμάκωσης της δραστηριότητας στους κλάδους

Η προετοιμασία της απεργίας συζητήθηκε στη συνεδρίαση της κεντρικής διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, στην οποία συμμετείχαν τα παραρτήματα του Συνδικάτου και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, την περασμένη Δευτέρα.

Τα σωματεία δουλεύουν για την απεργία με στόχο να διαμορφωθεί κλίμα ζωντανής συζήτησης μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, κλίμα διεκδίκησης, ενίσχυσης των γραμμών τους. Ιδιαίτερα σε χώρους όπου οι εργαζόμενοι ήδη βρίσκονται σε διαδικασία συνελεύσεων με θέμα τη διεκδίκηση επιχειρησιακών συμβάσεων, τον περιορισμό των «ευέλικτων» μορφών εργασίας, την απάντηση στην επίθεση της εργοδοσίας, όπως στα ξενοδοχεία «Metropolitan», «Zafolia», «Royal Olympic» και στο catering «Newrest», η απεργία αποτελεί βήμα κλιμάκωσης της δραστηριότητας που έχουν αναπτύξει.

Ανάμεσα στους στόχους που τέθηκαν από το Συνδικάτο είναι μπροστά στην απεργία να συνεχιστεί η παρέμβαση στις σχολές κατάρτισης και να οργανωθεί κοινή σύσκεψη της Επιτροπής Νέων και του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, για τα προβλήματα στις σχολές.

Αντίστοιχα, το Συνδικάτο προετοιμάζει ανακοινώσεις για την απεργία σε άλλες γλώσσες, προκειμένου να απευθυνθεί στους μετανάστες που δουλεύουν στον κλάδο, να μετρήσει νέες εγγραφές και να θέσει τις βάσεις για να συγκροτηθεί Επιτροπή Μεταναστών.

Την ανάγκη να γίνει η επιτυχία της απεργίας υπόθεση του κάθε σωματείου και εργαζόμενου αναδεικνύει η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου.«Να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να δυναμώσουν οι εστίες αντίστασης και στον κλάδο μας, εκεί που είχαμε κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα ενάντια στην απληρωσιά και τις απολύσεις, την αυξανόμενη δράση των εργολάβων, εκεί που δόθηκε η μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ. Να μη συμβιβαστούμε με τη βαρβαρότητα και τη φτώχεια, με τη λογική ότι δεν γίνεται τίποτα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Αλλες πρωτοβουλίες

Με καθημερινές εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, κλαδικές συσκέψεις, συνελεύσεις σωματείων, οι ταξικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη έχουν ριχτεί στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας.

Στο πλαίσιο της πανεξόρμησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, προγραμματίζονται και κάποιες πιο κεντρικές δράσεις, όπως:

-- Σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, διήμερο δράσης στη ΒΙΠΕ Σίνδου για την προπαγάνδιση της απεργίας.

-- Το Σαββατο 9/12, περιοδεία στις λαϊκές αγορές, ανατολικά (Βούλγαρη) και δυτικά (Ξηροκρήνη).

-- Την Τρίτη 12/12, πικετοφορίες στις γειτονιές, ανατολικά, κέντρο και δυτικά.

Στον Πειραιά, θα γίνει πικετοφορία τη Δευτέρα 11/12, στις 11 π.μ. (από πλατεία Ιπποδαμείας), από τα συνταξιουχικά σωματεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΠΕΣ ΝΑΤ. Την Τρίτη 12/12, σωματεία και φορείς θα κάνουν μηχανοκίνητη πορεία στις 6 μ.μ. στους δρόμους του Πειραιά, με αφετηρία το Πέραμα.

Σύσκεψη για την προετοιμασία της απεργίας οργανώνει σήμερα Πέμπτη η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας.

Κάλεσμα από την ΟΓΕ

«Στο νέο χτύπημα της κυβέρνησης στα δικαιώματά μας απαντάμε με τη μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 14 Δεκέμβρη», αναφέρει στο κάλεσμά της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). «Επιστρέφουμε ως απαράδεκτες τις προκλητικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα τελειώνουν... Η διαρκής αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης με τα μνημόνια και τις απανωτές "αξιολογήσεις" δεν έχει τέλος», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Δίπλα στα μέτρα, καλεί τις γυναίκες να απορρίψουν και την κοροϊδία της κυβέρνησης: «Καμιά μας να μην πέσει στη "φάκα" της κυβέρνησης για τα οικογενειακά επιδόματα. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση κόβει τα επιδόματα από χιλιάδες λαϊκές οικογένειες για να δώσει ορισμένα ψίχουλα στις πιο εξαθλιωμένες. Αυτά δεν φτάνουν ούτε για το κολατσιό των παιδιών στα σχολεία».

Συνελεύσεις συνδικάτων
  • Αύριο Παρασκευή, από το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα ΠΑΣΑΣ - ΔΕΗ (Αριστοτέλους 11-15).
  • Την Κυριακή 10/12 από το Σωματείο Εργαζομένων στη «First Data», στις 11 π.μ., Βίλα Στέλλα (οδοί Γαλήνης και Σοφίας), Ηράκλειο Αττικής.
  • Την Τετάρτη 13/12, από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, εκλογοαπολογιστική συνέλευση στις 4 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομηρίδου - Σκυλίτση 19).
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία

Στον επιζήμιο ρόλο των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού σε βάρος των εργαζομένων αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ανακοίνωση της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην πανεργατική απεργία στις 14/12.

Με αφορμή την κυβερνητική τροπολογία για το χτύπημα της απεργίας, η Γραμματεία φέρνει σε αντιπαράθεση την άμεση απάντηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και το πώς (δεν) έδρασαν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στις συγκοινωνίες.

«Παρά τα έγκαιρα καλέσματα τις προηγούμενες μέρες της Γραμματείας προς τα σωματεία του χώρου για την οργάνωση της πάλης», σημειώνει, «δεν ίδρωσε κανένα αυτί εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλιστή (παλιών και νέων). Την ώρα της κατάθεσης της τροπολογίας ξανακαλέσαμε τους προέδρους να συγκαλέσουν έκτακτα ΔΣ το ίδιο βράδυ και να παρθούν αποφάσεις για άμεση απεργιακή κινητοποίηση. Κάποιοι δεν σήκωσαν ποτέ το τηλέφωνο, άλλοι περίμεναν τι θα κάνουν οι "άλλοι", και η κοροϊδία πήγαινε κορδόνι. (...) Η κατάσταση δεν αλλάζει ούτε με ευχολόγια, ούτε προσδοκώντας τις καλύτερες μέρες που θα φέρει για το κεφάλαιο η καπιταλιστική ανάπτυξη. Αλλάζει με οργάνωση, αγώνα, πάλη, αντίσταση και αντεπίθεση στην χαμοζωή που μας ετοιμάζουν».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ