ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Στο τραπέζι Κυπριακό, Αιγαίο και όλες οι πιθανές εξελίξεις

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου του Γ. Στόλτενμπεργκ με την Φ. Μογκερίνι

Copyright 2016 The Associated

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου του Γ. Στόλτενμπεργκ με την Φ. Μογκερίνι
Με Κυπριακό και Αιγαίο να εντάσσονται ως κομβικά σημεία στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και όλες τις «εναλλακτικές» να εξετάζονται στα αρμόδια επιτελεία για τις μελλοντικές εξελίξεις στους εν λόγω κρίσιμους γεωστρατηγικά τομείς της Ανατολικής Μεσογείου, ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, όπου αναλύονται το σύνολο των τέτοιων θεμάτων στις κόντρες του ευρωατλαντικού άξονα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Συγκεκριμένα, δίνοντας χτες το πρωί την ατζέντα της Συνόδου ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, στάθηκε ιδιαίτερα στην ενίσχυση της στρατιωτικής - επιχειρησιακής συνεργασίας με την ΕΕ, θέμα το οποίο συζήτησαν στη Σύνοδο και με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ στους τομείς Εξωτερικών και Αμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, προκρίνοντας και ένα πακέτο 40 μέτρων προς ενίσχυση της τέτοιας συνεργασίας σε τομείς όπως η θαλάσσια ασφάλεια, ο κυβερνοπόλεμος και οι υβριδικές απειλές.

Σε αυτό το φόντο και ερωτηθείς από δημοσιογράφους, για το πώς μπορεί να προχωρήσει πραγματικά η συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ - ΕΕ χωρίς μια «ειρηνευτική συμφωνία» στην Κύπρο, ο γγ του ΝΑΤΟ απάντησε: «Υποστηρίζω σθεναρά τις προσπάθειες, στις οποίες ηγείται ο ΟΗΕ, για εξεύρεση λύσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Υπήρξε κάποια πρόοδος, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν είναι σίγουρο να πούμε αν θα πετύχει ή όχι. Ωστόσο νομίζω ότι αυτό που έχουμε αποδείξει τα τελευταία δύο χρόνια είναι ότι ακόμη και με άλυτο το ζήτημα της σύγκρουσης στην Κύπρο, έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε ενίσχυση της συνεργασίας ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Το είδαμε στο Αιγαίο Πέλαγος, όπου ΝΑΤΟ και ΕΕ συνεργάζονται.

Το έχουμε δει τώρα στην Κεντρική Μεσόγειο με τις επιχειρήσεις "Sea Guardian" και "Sophia".

Το βλέπουμε και σήμερα με το πακέτο 40 μέτρων.

Οπότε, ναι, θα ήθελα να δούμε μια λύση στην Κύπρο, αλλά όχι, αυτό δεν είναι μια προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ».

Οδηγός η πείρα του Αιγαίου

Να καταγραφεί αναλυτικότερα σε ό,τι αφορά αυτά τα περιλάλητα 40 μέτρα πως υιοθετήθηκαν χτες και επισήμως αποφάσεις, όπως:

Να προχωρήσουν ΝΑΤΟ και ΕΕ μέσα στο 2017 στην ίδρυση ενός «Ευρωπαϊκού Κέντρου για την αντιμετώπιση Υβριδικών Απειλών». Εως το Μάη του 2017 να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ στελεχών των δύο κέντρων για το μοίρασμα πληροφοριών σχετικά με πιθανές υβριδικές απειλές. Να δουλέψουν πάνω στον τομέα των Στρατηγικών Επικοινωνιών, αντιμετωπίζοντας τα όσα «αρνητικά» λέγονται σε βάρος ΕΕ και ΝΑΤΟ, προβάλλοντας τις «θετικές» πλευρές τους. Να δουλέψουν μαζί πάνω στην «Αντιμετώπιση Κρίσεων».

Επίσης, «χτίζοντας πάνω στις συνέργειες μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ΝΑΤΟ και ΕΕ θα εξετάσουν δυνατότητες στο πρώτο εξάμηνο του 2017 για παραπέρα θαλάσσια συνεργασία μεταξύ τους», όπως την περαιτέρω συνεργασία τους για τον έλεγχο της αεροπλοΐας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Στην Αμυνα, στέκονται ιδιαίτερα σε τομείς όπως η συνεργασία στον εναέριο ανεφοδιασμό, οι εναέριες μεταφορές, οι δορυφορικές επικοινωνίες, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Drones).

Αποφάσισαν, επίσης, να αυξήσουν τις παράλληλες και συντονισμένες ασκήσεις στη διετία 2017 - 2018, να ενισχύσουν την πολυεπίπεδη συνεργασία με χώρες - κλειδιά για τα σχέδιά τους, όπως αυτές στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και τις Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία, Ιορδανία, Μαρόκο, Τυνησία.

Αλλωστε, εξετάζοντας όλο το τόξο «αστάθειας» και συγκρούσεων της περιοχής, που προκαλούν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, η Σύνοδος εστίασε χτες σε ζητήματα ενίσχυσης της ΝΑΤΟικής παρουσίας στα Δυτικά Βαλκάνια, στις επιχειρήσεις εναντίον των ισλαμιστών σε Μέση Ανατολή, Συρία και Ιράκ.

Στο «δείπνο εργασίας», το βράδυ, συζητήθηκε η κόντρα με τη Ρωσία για τον έλεγχο στις πρ. Σοβιετικές Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ. Στο ίδιο μοτίβο, σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, όπου κύρια σημεία συζήτησης θα αποτελέσουν η κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία, η προώθηση από την κυβέρνηση του Κιέβου «μεταρρυθμίσεων» στους τομείς των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ώστε να προσαρμοστούν ακόμα ταχύτερα στα ΝΑΤΟικά πρότυπα λειτουργίας, και η εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ. Η Σύνοδος θα κλείσει με ανασκόπηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν.

Η ελληνική κυβέρνηση

Σημειωτέον, την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε στη Σύνοδο ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ο οποίος βάζοντας το λύκο να φυλάει τα πρόβατα και καλλιεργώντας όλες τις σχετικές αυταπάτες, ζήτησε «το ΝΑΤΟ να διερευνήσει το πώς αντιλαμβάνεται το ρόλο του στον 21ο αιώνα, μαζί με την ΕΕ, τι είδους αντιλήψεις, αξίες και οράματα θέλει να έχει και, το κυριότερο, πώς θα συμβάλει στη σταθερότητα της ειρήνης και στην εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, μαζί με την ΕΕ, ώστε να συμβάλει στη λύση των δύο κρατών, Παλαιστίνης και Ισραήλ»...

Στο περιθώριο της παρουσίας του στη Σύνοδο, ο Ελληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τους ομολόγους του των Γεωργίας, Μαυροβουνίου, Γερμανίας και Ουγγαρίας, ενώ αναμενόταν να δει και αυτούς από Αλβανία, ΠΓΔΜ και Τουρκία.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με τη βούλα της ΕΕ το χαράτσι στο νερό που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Επιβεβαιώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι είναι σύμφωνη με την πολιτική και τη νομοθεσία της ΕΕ η μεθόδευση του νέου χαρατσιού - του λεγόμενου «περιβαλλοντικού τέλους» - στο νερό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως είχε καταγγείλει σε σχετική Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης.

Ειδικότερα, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Vella στην απάντησή του επισημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, ότι «οι πολιτικές τιμολόγησης του ύδατος θα παρέχουν κατάλληλα κίνητρα στους χρήστες για αποδοτική χρήση των υδάτινων πόρων και κατάλληλη συμβολή των διαφόρων χρήσεων ύδατος... στην ανάκτηση του κόστους των υπηρεσιών ύδατος», βαφτίζοντας ουσιαστικά τα διάφορα χαράτσια που φορτώνονται σε βάρος του λαού ως «περιβαλλοντική ευαισθησία».

Παράλληλα, όπως ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ είχε τονίσει στην Ερώτησή του, από το νέο χαράτσι προκλητικά θα εξαιρούνται «οι υπηρεσίες ύδατος για ενεργειακή χρήση», δηλαδή η χρήση του νερού από μονοπωλιακούς ομίλους για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εξασφαλίζοντάς τους μηδενικό κόστος, αλλά και «χρήστες οι οποίοι, με την εφαρμογή κατάλληλων πρακτικών ορθής διαχείρισης, συμβάλλουν στη διατήρηση ή/και βελτίωση της καλής κατάστασης των υδάτων, συμπεριλαμβανομένης της επαναχρησιμοποίησης λυμάτων», δηλαδή βιομήχανοι και μεγαλοξενοδόχοι που έχουν πάρει επιδοτήσεις για αμφίβολης αποτελεσματικότητας βιολογικούς καθαρισμούς.

Τα δε έσοδα από το νέο χαράτσι που θα πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά θα πηγαίνουν κυρίως στο «Πράσινο Ταμείο», από το οποίο λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι για επενδύσεις στον κερδοφόρο γι' αυτούς κλάδο της «πράσινης οικονομίας» που στηρίζει η ΕΕ.

Διπλά κερδισμένο, δηλαδή, το κεφάλαιο από την αξιοποίηση των λεγόμενων «περιβαλλοντικών προτύπων»: και φοροαπαλλαγές και χρηματοδοτήσεις που προέρχονται από τη βαριά φορολογία του λαού.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει πως «αποδεικνύεται περίτρανα ποια είναι η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: να υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, τσακίζοντας τα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων ακόμη και για το νερό και τη χρήση του, που στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης της Ελλάδας αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό».

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
Προχωρούν οι συμβάσεις παραχώρησης οικοπέδων

Την επιλογή των ΕΛΠΕ ως «επιλεγέντος αιτούντα» για την Περιοχή Παραχώρησης 10 στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε είκοσι θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και νοτίως της Κρήτης. Σε επόμενη φάση, αναμένεται να κληθεί η κοινοπραξία, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η σύμβαση, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Θυμίζουμε πως πρόσφατα υπήρξε αντίστοιχη επιλογή για την Περιοχή Παραχώρησης 2 (δυτικά της Κέρκυρας), της κοινοπραξίας «Total - Edison» - «Ελληνικά Πετρέλαια», με την οποία σύντομα θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση.

Στο μεταξύ χτες, η ρουμάνικη εταιρεία «Transgaz» ανακοίνωσε επίσημα το ενδιαφέρον της για την απόκτηση μεριδίου του ΔΕΣΦΑ, ενώ στην ίδια ανακοίνωση γνωστοποίησε τις επαφές που είχαν πριν από δύο βδομάδες στελέχη της στην Αθήνα με κυβερνητικούς παράγοντες, αναφορικά με τον «Νότιο Διάδρομο» φυσικού αερίου. Πρόκειται για τη διασύνδεση των συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Αυστρίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, με σκοπό τη μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ