ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κινητοποιήσεις σπουδαστών ΤΕΙ σε όλη τη χώρα

Στις 12 Δεκέμβρη οι σπουδαστές ΤΕΙ βγαίνουν στο δρόμο, μετά από κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

«

Φτάνει πια με την τραγική κατάσταση στα ΤΕΙ» δηλώνουν οι σπουδαστές και διοργανώνουν κινητοποίησεις. Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) απευθύνει κάλεσμα για κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα «σε όλους τους σπουδαστές, εργαζόμενους και καθηγητές, σε όλους τους συλλόγους σπουδαστών, εργαζομένων και καθηγητών». Ηδη, στην Αθήνα έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής οι Σύλλογοι ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας, ΑΣΠΑΙΤΕ, Οικοτρόφων της Εστίας ΑΣΠΑΙΤΕ, το 3ο εξάμηνο της Νοσηλευτικής Β' και το 6ο εξάμηνο Αισθητικής της ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας.

Συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας έχουν οριστεί για τις 12 Δεκέμβρη, στις εξής πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Γιάννενα, Πύργος, Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά, Πτολεμαΐδα και Σέρρες.

Στο μεταξύ, κινητοποιήσεις διοργανώνονται και πριν τις 12 Δεκέμβρη. Οι δυνάμεις του ΜΑΣ στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας για το κόστος σπουδών, ενώ τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη, στις 8 το πρωί, θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση στα λεωφορεία για τη δωρεάν μετακίνηση. Οι δυνάμεις του ΜΑΣ στις Σέρρες την Τρίτη 11 Δεκέμβρη θα κάνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας σε κάθε τμήμα για τη σίτιση και τη στέγαση.

Απάντηση η οργανωμένη πάλη

Ο «Ρ» μίλησε με τη σπουδάστρια και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου της ΣΓΚΤΚΣ Στέλλα Παναγιώτου, που περιέγραψε την κατάσταση που βιώνουν οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες των ΤΕΙ και ιδιαίτερα του ΤΕΙ Αθήνας: «Το κόστος για κάθε έναν από εμάς δυσκολεύει πλέον να καλύψουμε και τις βασικές μας ανάγκες. Οσοι είναι από την επαρχία είναι αναγκασμένοι να δίνουν πάνω από 600 ευρώ το μήνα για να σπουδάσουν εδώ, καθώς για τα ΤΕΙ στέγαση δεν υπάρχει. Ακόμα όμως και οι ελάχιστοι που μένουν στις εστίες των πανεπιστημίων δεν σιτίζονται και βρίσκονται στην ουσία στον αέρα, αφού η κρατική υποχρηματοδότηση έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που κινδυνεύουν και αυτές να κλείσουν.

Η μείωση του προϋπολογισμού τα τελευταία χρόνια (-53%) καθώς και αυτή που προβλέπεται για το 2013 (ακόμα -50%) κάνει τους σπουδαστές σε διάφορα τμήματα του ΤΕΙ να δίνουν ακόμη και 200 ευρώ για ένα εξάμηνο για τα αναλώσιμα που τους ζητούνται μέσα στα εργαστήρια (σχεδιαστικά, ρόμπες κ.ά.).

Ολη αυτή η κατάσταση αναγκάζει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι σπουδαστών να βγαίνει να ψάχνει για δουλειά παράλληλα με τις σπουδές του. Μέχρι και πριν από 2-3 χρόνια το κομμάτι των σπουδαστών που δούλευε και παρακολουθούσε τη σχολή του ήταν γύρω στο 60%. Το τελευταίο διάστημα όμως βλέπουμε σπουδαστές να παρατάνε τη σχολή, είτε γιατί η κατάσταση στα σπίτια τους δεν πάει άλλο και επιλέγουν να δουλέψουν για να τα βγάλουν πέρα, είτε γιατί είναι από την επαρχία και οι οικογένειές τους δεν μπορούν να συνεχίσουν να τους στέλνουν πλέον χρήματα.

Από την αρχή της νέας χρονιάς οι δυνάμεις του ΜΑΣ έχουν πρωτοστατήσει μέσα στα έτη και τα εξάμηνα για να δημιουργηθούν επιτροπές ετών για να μπορέσουν οι σπουδαστές να οργανώσουν την πάλη τους, να μην απογοητεύονται να βάζουν μπροστά τις πραγματικές τους ανάγκες και να παλεύουν για αυτές. Εχουμε κάνει κινητοποιήσεις μέσα και έξω από τη σχολή μπροστά σε όλα αυτά τα οξυμένα προβλήματα που βιώνουν οι σπουδαστές στην καθημερινή τους ζωή.

Για τις επόμενες μέρες έχουμε ορίσει κινητοποιήσεις μέσα στη σχολή και απαιτούμε δωρεάν αναλώσιμα, βιβλία, μετακινήσεις, σίτιση, στέγαση, μέχρι το παναττικό συλλαλητήριο των ΤΕΙ στις 12 Δεκέμβρη, 12 ώρα στην Ομόνοια».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δράση σε χώρους δουλειάς και γειτονιές

Σύσκεψη πραγματοποίησαν οι σύλλογοι και οι ομάδες της Αττικής το απόγευμα της Τετάρτης

Στον απόηχο του πρόσφατου 11ου Συνεδρίου και με τις αποφάσεις του να δίνουν τον τόνο, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ την παναττική τους σύσκεψη. «Κάθε σύλλογος και ομάδα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τις κινητοποιήσεις εργαζομένων στην περιοχή του», ανέφερε στην εισήγησή της η πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη, και οι τοποθετήσεις που ακολούθησαν έδειξαν πως οι δυνάμεις της ΟΓΕ έχουν τις κεραίες τους ανοιχτές και είναι έτοιμες για δράση.

Ο σύλλογος στο Παγκράτι βρίσκεται καθημερινά δίπλα στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στα σούπερ-μάρκετ «ΕΧΤRΑ» που κινητοποιούνται ενάντια στις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις. Οι εργαζόμενες γνώριζαν το σύλλογο, μέσα από τις εξορμήσεις που είχε πραγματοποιήσει στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο, και όταν αποφάσισαν να κάνουν το βήμα, να ξεπεράσουν το φόβο και να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, απευθύνθηκαν σε αυτόν.

Ο σύλλογος της Αγίας Παρασκευής συζήτησε με τις εργαζόμενες στους παιδικούς σταθμούς του δήμου που παλεύουν ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας, έβγαλε ψήφισμα συμπαράστασης το οποίο διαβάστηκε από τους εργαζόμενους στη συνέλευσή τους.

Αντίστοιχα, η ομάδα του Διονύσου συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους της «ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ» που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

Μια σειρά σύλλογοι και ομάδες έχουν ήδη προγραμματίσει, είτε αυτοτελώς είτε στα πλαίσια των Λαϊκών Επιτροπών, εκδηλώσεις για τα παιδιά. Οι σχετικές πρωτοβουλίες θα πληθαίνουν όσο πλησιάζουν οι μέρες των γιορτών, σε μια προσπάθεια να εκφραστεί και με τον τρόπο αυτό η ταξική αλληλεγγύη στις οικογένειες των ανέργων. Στο μέτωπο αυτό, οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ δίνουν καθημερινά μικρότερες και μεγαλύτερες μάχες: Για την επανασύνδεση του ρεύματος σε άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους και απλήρωτους εργαζόμενους, για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων και των παιδιών τους.

Πρωτοβουλίες για τον υποσιτισμό των μαθητών πήρε στα πλαίσια της Λαϊκής Επιτροπής ο σύλλογος της Μεταμόρφωσης, που διεκδίκησε με παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο την παροχή ενός γεύματος καθημερινά σε κάθε μαθητή.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Υπονομεύουν την ταξική πάλη

Χτες απ' αυτήν τη στήλη γράφαμε ότι η πολιτική κάποιων «αριστερών» δυνάμεων για ανάδειξη κυβέρνησης στα πλαίσια του συστήματος ως κρίκος ή μεταβατική στιγμή προς την επανάσταση είναι υποβιβασμός της ταξικής συνείδησης της εργατικής τάξης και κατά συνέπεια υπονόμευσης της ταξικής πάλης, επομένως είναι στήριγμα του συστήματος. Οτι μια τέτοια επιλογή από το ΚΚΕ θα υπονόμευε την αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική πάλη, θα υπέτασσε την εργατική τάξη στο αστικό σύστημα και συμπληρώναμε: Και επειδή μερικοί επικαλούνται ενίοτε και τον Λένιν για τις μεταβατικές στιγμές και τους κρίκους, να τους θυμίσουμε ότι την περίοδο μετά τον Απρίλη του 1917 που τα Σοβιέτ, - έχοντας τη συμπαράσταση της πλειοψηφίας του λαού, στήριξαν την αστική κυβέρνηση, και εκπρόσωποι των κομμάτων της πλειοψηφίας, μενσεβίκοι και εσέροι, συμμετείχαν στην κυβέρνηση -, το κόμμα των Μπολσεβίκων όχι μόνο δε στήριξε, δεν πήρε μέρος, αλλά ήταν ενάντια σε κάθε τέτοια συμμετοχή, καλώντας την εργατική τάξη και τους συμμάχους της σε εξέγερση για την εργατική εξουσία, χωρίς όμως καμιά άλλη αναφορά. Σήμερα δίνουμε ορισμένα στοιχεία από εκείνη την περίοδο. Ας το παρακολουθήσουμε... (Πηγή: Αλμπερτ Νιεναρόκοφ, «Εικονογραφημένη Ιστορία της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης», εκδόσεις «Πρόγκρες»).

***

«Οι τίτλοι των κυβερνητικών εφημερίδων της Ρωσίας τέλη Απρίλη - αρχές Μάη του 1917 ήταν: "Εκκληση της Προσωρινής Κυβέρνησης προς τον πληθυσμό...", "Επιστολή του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο του Σοβιέτ της Πετρούπολης...", "Παραίτηση του υπουργού Στρατιωτικών και Ναυτικού...", "Δήλωση του υπουργού Εξωτερικών".

Η Προσωρινή Κυβέρνηση δημοσίευσε στις 26 του Απρίλη την έκκληση "Για την κυβέρνηση συνασπισμού", στην οποία υποσχόταν ότι θα επαναλάβει επίμονες προσπάθειες για τη διεύρυνση της σύνθεσής της με την προσέλκυση των "ενεργών δημιουργικών δυνάμεων της χώρας". Ως "δημιουργικές" δυνάμεις η ρωσική αστική τάξη είχε υπόψη της τους εσέρους (σοσιαλιστές επαναστάτες) και μενσεβίκους (οπορτουνιστική ομάδα που αποσπάστηκε από το κόμμα των μπολσεβίκων) του Σοβιέτ, εκτιμώντας, με τον τρόπο αυτό, ιδιαίτερα, την πολιτική συμβιβασμού, που είχαν ακολουθήσει τους πρώτους μήνες μετά την επανάσταση του Φλεβάρη. Την 1η του Μάη το ζήτημα της κυβέρνησης συνασπισμού τέθηκε στο Σοβιέτ. Ολοι οι εσέροι και οι μενσεβίκοι σοσιαλδημοκράτες τάχθηκαν υπέρ της προσχώρησης στην κυβέρνηση. Κατά της προσχώρησης τάχθηκε μόνο η ομάδα των μπολσεβίκων».

Στις 5 του Μάη, σχηματίστηκε η πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού. Σ' αυτή, με βάση τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σοβιέτ Πετρούπολης, και με άδεια των Κεντρικών Επιτροπών των αντίστοιχων κομμάτων, μπήκαν: Οι μενσεβίκοι I. Τσερετέλι, υπουργός Ταχυδρομείων και Τηλεγραφείων, και Μ. Σκόμπελεφ, υπουργός Εργασίας. Οι σοσιαλιστές - επαναστάτες: Β. Τσερνόφ, υπουργός Γεωργίας, και Α. Κέρενσκι, υπουργός Στρατιωτικών και Ναυτικού. Ο τρουντοβικός Π. Περεβέρζεφ, υπουργός Δικαιοσύνης. Ο αρχηγός του κόμματος των λαϊκών σοσιαλιστών Α. Πεσεχόνοφ, υπουργός Επισιτισμού.

***

Για τη συγκεκριμένη εξέλιξη της δημιουργίας κυβέρνησης συνασπισμού με συμμετοχή των μενσεβίκων και εσέρων υπήρξαν αντιδράσεις από τους εργάτες των εργοστασίων μέσα από Γενικές Συνελεύσεις στα εργοστάσια. Ας το παρακολουθήσουμε.

«Απόφαση διαμαρτυρίας των εργατών του εργοστασίου Τσέσερ ενάντια στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

3 του Μάη 1917

Εμείς, οι εργάτες του εργοστασίου του Τσέσερ, θεωρούμε την προσχώρηση των σοσιαλιστικών στοιχείων στην κυβέρνηση συνασπισμού επιζήμια για το προλεταριάτο και την αγροτιά, γιατί η συμμετοχή σ' αυτήν θα καταστείλει την ταξική πολιτική μας και θα δυναμώσει το στρατόπεδο της αστικής τάξης, επιρρίπτοντας μέρος της ευθύνης, που προέρχεται από την εξωτερική και εσωτερική πολιτική της αστικής τάξης, στο προλεταριάτο.

Ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση.

Ο πρόεδρος Α. Γιελόγκιν».

*

«Απόφαση διαμαρτυρίας των εργατών και υπαλλήλων των "Ενωμένων Εργοστασίων Καλωδίων" Πετρούπολης ενάντια στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και υπέρ της παράδοσης της εξουσίας στα Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών

5 του Μάη 1917

Εμείς, οι εργάτες και υπάλληλοι των "Ενωμένων Εργοστασίων Καλωδίων", στη Γενική μας Συνέλευση στις 3 του Μάη, όπου πήραν μέρος 2.500 άτομα, αφού ακούσαμε τους εκπροσώπους του Κεντρικού Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών σχετικά με την επιθυμία της Προσωρινής Κυβέρνησης και της πλειοψηφίας του Σοβιέτ να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού που να έχει την εμπιστοσύνη του λαού, αποφασίσαμε να εκφράσουμε αρνητική στάση απέναντι στην κυβέρνηση συνασπισμού, που αποτελεί παραπέτασμα για τις ενέργειες της αστικής κυβέρνησης».

Σχετικά με τη στάση των μπολσεβίκων βουλευτών στα σοβιέτ, στις βασικές θέσεις του δημοσιευμένου στην «Πράβντα» στις 7 του Μάη 1917 «Σχεδίου, εντολής για εκλογές των βουλευτών στο Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών», ο Λένιν έγραφε: «Οσο επικεφαλής του ρωσικού λαού βρίσκεται μια κυβέρνηση των καπιταλιστών, καμιά υποστήριξη σ' αυτήν την κυβέρνηση που διεξάγει αρπακτικό πόλεμο, ούτε καπίκι στην κυβέρνηση αυτή!».


Ι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ