ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΟΦΙΝ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Οξυμένοι ανταγωνισμοί για τη μοιρασιά της λείας

Συνεδρίαση με την παρουσία του επικεφαλής του ΔΝΤ, Στρος Καν. Διαβουλεύσεις για «επιμήκυνση» και για νέα πακέτα σε ορίζοντα 15ετίας

Με φόντο την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης και στην Ιρλανδία την ενεργοποίηση των μηχανισμών στήριξης για τις ανάγκες της πλουτοκρατίας με νέο πακτωλό από κρατικά, διακρατικά κεφάλαια και εγγυήσεις συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομίας των κρατών της ΕΕ (συμβούλια Εκοφίν - Γιούροκρουπ).

Το «παρών» στη χτεσινή συνεδρίαση των υπουργών του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης, έδωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, σοσιαλδημοκράτης Ντομινίκ Στρος Καν. Επίσημα προβαλλόμενος στόχος είναι η συμμετοχή του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, στις συζητήσεις τους για την κατάρτιση του νέου «μηχανισμού στήριξης», για την ενίσχυση, δηλαδή, κρατών και μερίδων της πλουτοκρατίας μέσα στην ΕΕ. Το ΔΝΤ διεκδικεί αποφασιστικό ρόλο μετά και από τη συνδρομή του με κεφάλαια τόσο για την Ελλάδα όσο και την Ιρλανδία, αλλά και για όπου αλλού κρίνουν αναγκαίο στο μέλλον. Ο Στρος Καν επρόκειτο να παρουσιάσει τις θέσεις του ΔΝΤ για την «αντιμετώπιση της κρίσης» στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ζήτησε την άμεση διεύρυνση σε κεφάλαια στήριξης και ακόμη μεγαλύτερες παρεμβάσεις αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε αυτή τη φάση, οι μεταξύ τους οξυμένοι ανταγωνισμοί μέσα και έξω από την ΕΕ εκδηλώνονται γύρω από τη δυνατότητα έκδοσης «ευρωομολόγου», δηλαδή για την έκδοση χρέους που θα μπαίνει κάτω από την ομπρέλα και τις εγγυήσεις που θα παρέχει συνολικά η ΕΕ στα κράτη - μέλη της. Για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις φαίνεται να διαφωνεί η γερμανική κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπό της να δηλώνει επίσης ότι δε χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια στο ταμείο διάσωσης της ΕΕ. Αντιφατικές και αλληλοσυγκρουόμενες είναι οι τοποθετήσεις και από την Κομισιόν. Σχετικά με την πιθανότητα έκδοσης ευρωομολόγων ο κοιναγορίτης Επίτροπος Ολι Ρεν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Βρίσκω την ιδέα ελκυστική σε θεωρητικό επίπεδο». Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιχειρώντας να συνοψίσει, δήλωνε χτες, ότι το ομόλογο της ευρωζώνης «μπορεί να είναι επιθυμητό αλλά οι συνθήκες δεν είναι ώριμες», προσθέτοντας ότι πρέπει να «επιτευχθούν ορισμένες συνθήκες που προφανώς δεν υπάρχουν σήμερα».

Οι κραυγαλέοι ανταγωνισμοί έχουν να κάνουν με τη μοιρασιά της λείας τους με την απόσπαση μεριδίων και αγορών. Ολοι τους μαζί και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζουν τα πολύ χειρότερα για τον ελληνικό λαό. Στα παζάρια που ξεδιπλώνουν στο περιθώριο των συμβουλίων Εκοφίν - Γιούρογκρουπ βρίσκεται και η λεγόμενη επιμήκυνση των δόσεων για τα 110 δισ. ευρώ που δόθηκαν από τους μηχανισμούς στήριξης (ΕΕ-ΔΝΤ). Η «παράταση» είναι πέρα για πέρα καλοδεχούμενη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Για το λαό σημαίνει αλλεπάλληλα πακέτα που σκοπεύουν να ξετυλίγουν σε ορίζοντα 15ετίας, μέχρι και το 2025. Στο περιθώριο των συμβουλίων ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει και τις νέες εξειδικεύσεις της αντιλαϊκής κλιμάκωσης ενόψει του επικαιροποιημένου μνημονίου, που αναμένεται να ανακοινώσουν μέσα στο επόμενο 10ήμερο. Ηδη έχουν αρχίσει να ξετυλίγουν τις συζητήσεις για την εξειδίκευση για τα «μη καθοριζόμενα μέτρα» που προβλέπουν στο μνημόνιό τους και που για την ώρα τα ποσοτικοποιούν στο αστρονομικό ύψος των 14 δισ. ευρώ.

Στην επίσημη ατζέντα των υπουργών Οικονομίας μπαίνουν προς διευθέτηση και ζητήματα που αφορούν την «ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ και την ευρωζώνη», γύρω από τα οποία επίσης εκδηλώνονται έντονες αντιθέσεις και παρασκήνιο.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Γονατισμένοι και μετά το 2013!

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της μείωσης των μισθών και των απολύσεων, λέει προκλητικά η κυβέρνηση

Με τον κυνισμό που χαρακτηρίζει το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης στη σημερινή εποχή της κρίσης και του μνημονίου, ο υπουργός Οικονομικών θέτει το δίλημμα στους εργαζόμενους: μείωση μισθών ή ανεργία; Δίλημμα το οποίο δεν είναι προσωρινό και πρόσκαιρο, αφού ρητά ο ίδιος αναφέρει ότι οι πολιτικές του μνημονίου θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται και μετά το 2013. Οδηγούμαστε, δηλαδή, σε μία αέναη πολιτική σκληρής λιτότητας σε συνθήκες πολικού ψύχους, όπου οι εργαζόμενοι θα χάνουν διαρκώς μισθούς, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ, μέσω της προώθησης των «διαρθρωτικών αλλαγών» οι οποίες και θα οδηγήσουν στην ισοπέδωση των εργατικών κατακτήσεων, θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες επενδυτικές συνθήκες και ευκαιρίες, για να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από τη συνέντευξη που έδωσε στο «Βήμα της Κυριακής», ο Γ. Παπακωνσταντίνου, που για λογαριασμό της τάξης των κεφαλαιοκρατών, επιχείρησε να αντιστρέψει τις αιτίες της σημερινής κρίσης και να την εμφανίσει, όχι ως κρίση του κεφαλαίου, αλλά ως κρίση εργασίας, μεταθέτοντας τις ευθύνες του προβλήματος στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Ερωτώμενος για τις κυβερνητικές προθέσεις στο θέμα της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για το μέλλον των κλαδικών συμβάσεων και των συνδικάτων, επιχείρησε αρχικά να διαχωρίσει την εφαρμογή του μνημονίου από την επιχειρούμενη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, την οποία απέδωσε στην οικονομική κρίση. Ετσι ωμά και κυνικά υποστήριξε ότι «Εδώ και μήνες, βλέπουμε ότι πολλές επιχειρήσεις, προκειμένου να μην προβούν σε απολύσεις, επιχειρούν να έρθουν σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους για μειώσεις μισθών. Δεν είναι ούτε εύκολες ούτε και ευχάριστες αυτές οι καταστάσεις, αλλά απαντούν στο δίλημμα πολλών επιχειρηματιών και εργαζομένων "μείωση μισθών ή μείωση θέσεων εργασίας"». Και παρακάτω: «Αυτές οι εξελίξεις δε σχετίζονται με κανέναν τρόπο με το νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, το οποίο δεν έχει καν κατατεθεί ως νομοσχέδιο στη Βουλή»! Φυσικά, πρόκειται περί ψεύδους, αφού με την επιχειρούμενη κατίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων σε βάρος των κλαδικών, θα επέλθει μια πολύ μεγάλη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, η οποία αναμένεται να κινηθεί σε διψήφια ποσοστά.


Εντελώς προκλητικά, ο υπουργός δήλωσε ότι η σκληρή πολιτική του μνημονίου, δεν τελειώνει το 2013, αλλά θα συνεχιστεί και στο αόριστο μέλλον...Σε σχετική ερώτηση για το πότε θα βγούμε από τις σημερινές πολιτικές, σε συνδυασμό με τις επισημάνσεις του συμβούλου του πρωθυπουργού καθηγητή Στιόπα, ότι θα χρειαστούν άλλα 10 χρόνια προσπάθειας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, εμφάνισε τους εργαζόμενους να τάσσονται υπέρ των προγραμμάτων λιτότητας... Ετσι ισχυρίστηκε: «Πιστεύετε ότι υπάρχει πολίτης αυτής της χώρας που θεωρεί ή που θα ήθελε στο τέλος του προγράμματος, μόλις ολοκληρώσουμε τις δράσεις του μνημονίου, να ξαναρχίσουμε το πάρτι σπατάλης και κακοδιαχείρισης;». Και σε άλλο σημείο: «Προφανώς οι διαρθρωτικές αλλαγές θα σημαίνουν κλυδωνισμούς και αναστάτωση στους τομείς που πρέπει να αλλάξουν, αλλά κυρίως οδηγούν σε νέες ευκαιρίες»! Για να καταλήξει στο διά ταύτα: «Αρα, ναι, η προσπάθεια σίγουρα δε σταματά και δεν πρέπει να σταματήσει με το τέλος του προγράμματος το 2013»!

Τον υπουργό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του μνημονίου, δεν έδειξε να τον συγκινούν ούτε οι 800.000 άνεργοι το 2011, ούτε τα μαγαζιά που κλείνουν κατά χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η υλοποίηση του προγράμματος των 100 επόμενων ημερών, ώστε η κυβέρνηση να φανεί συνεπής απέναντι στην τρόικα, τις ξένες αγορές και την εγχώρια οικονομική ολιγαρχία.

Απαριθμώντας τις αλλαγές αυτές που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον επόμενο Μάρτη, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στις ΔΕΚΟ, στο χώρο της Υγείας, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης). Αλλά και στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών, την απλοποίηση της αδειοδότησης για επιχειρήσεις και για την άσκηση επαγγέλματος, την άρση εμποδίων στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στις επενδύσεις, το νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, το πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων στις δημόσιες επιχειρήσεις, το σχέδιο δράσης για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας...Αυτές «...είναι μερικές από τις παρεμβάσεις που έχουν προγραμματιστεί για τους επόμενους μήνες με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας»!


ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρέπει να φτωχύνει ο λαός!

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας παρουσίασε την «Ενδιάμεση Εκθεση» στη Βουλή

Η, με κάθε τρόπο, ενίσχυση των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα του τραπεζικού τομέα, είναι ο δρόμος για την διέξοδο από την κρίση, υποστήριξε χτες στην Βουλή, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την «ενδιάμεση έκθεση για την ελληνική οικονομία», ο Γ. Προβόπουλος, αξίωσε την παραπέρα μείωση των κρατικών δαπανών, ισχυρίστηκε προκλητικά ότι η λαϊκή ευημερία προϋποθέτει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κερδοφορία των τραπεζών, ενώ υποστήριξε ότι οι αποδοχές των εργαζομένων στην Ελλάδα είναι 25% υψηλότερες από τις αντίστοιχες των ανταγωνιστριών οικονομιών της χώρας.

Η εφαρμοζόμενη πολιτική αποτελεί μονόδρομο προκειμένου η Ελλάδα να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να «μείνει ενεργό και όχι περιθωριοποιημένο μέλος της ζώνης του ευρώ» υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, λέγοντας ότι οι πολιτικές της ΕΕ είναι «μια καλή αρχή» αλλά «ο δρόμος θα είναι επίπονος και μακρύς». Παράλληλα, ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε μια ριζική αλλαγή του κράτους που δεν θα αντιστρατεύεται την ιδιωτική πρωτοβουλία», ότι «πρέπει να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα» και πως «δεν υπάρχουν περιθώρια αύξησης των συντελεστών των επιχειρήσεων» αντίθετα απαιτείται «έμφαση στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Να θυμίσουμε ότι η Εκθεση για την οποία γίνεται λόγος, είναι αυτή που παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδας στα τέλη Οχτώβρη και με την οποία ο κ. διοικητής ζητούσε να παρθούν μια σειρά πρόσθετα εξουθενωτικά και απάνθρωπα μέτρα κατά των εργαζομένων, των συνταξιούχων και κάθε κοινωνικής ομάδας του λαού, με το ψευτοεπιχείρημα ότι έτσι στηρίζεται αποτελεσματικότερα η ιδιωτική πρωτοβουλία και οι επενδύσεις. Είναι εκείνη η Εκθεση, με την οποία για την αντιμετώπιση της οξύτατης οικονομικής κρίσης του συστήματος, προτεινόταν:

  • Να καταργηθεί το μεγαλύτερο μέρος των δημόσιων οργανισμών και ΝΠΔΔ.
  • Να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ.
  • Να κλείσουν τα ΚΑΠΗ.
  • Να σταματήσει η χρηματοδότηση για τις μετακινήσεις μαθητών δυσπρόσιτων περιοχών.
  • Να επιβληθεί κεφαλικό και μόνιμο χαράτσι για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους.
  • Να μειωθεί η φορολόγηση των επιχειρήσεων κλπ.

Στη χτεσινή παρουσίαση στη Βουλή, εστίασε ιδιαίτερα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, σημειώνοντας ότι «είναι κομβικό» για την ελληνική οικονομία και πως η κρίση - σε αντίθεση με άλλες χώρες - δεν ξεκίνησε από τις τράπεζες, αντίθετα, όπως είπε, προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα, οι τράπεζες επιβαρύνθηκαν με προβλήματα της οικονομίας.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι παρά τα «πακέτα» ενίσχυσης που δόθηκαν στο τραπεζικό σύστημα «είχαμε απανωτές υποτιμήσεις των ομολόγων του δημοσίου που έβγαλε την Ελλάδα εκτός αγορών. Ακολούθησαν απανωτές υποβαθμίσεις όλων των ελληνικών τραπεζών που αποκόπηκαν από τις αγορές».

Ο Γ. Προβόπουλος, είπε ότι τον τελευταίο χρόνο υπάρχει μεγάλη εκροή καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, της τάξης των 27,5 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία οφείλεται σε φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, ωστόσο απέφυγε να κατονομάσει ποιοι διαθέτουν και ποιοι είναι σε θέση να κάνουν τέτοιου είδους συναλλαγές, που πάντως δεν είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Βέβαια, όπως αναγκάστηκε να παραδεχτεί, η εκροή οφείλεται και σε ...«κατανάλωση των καταθέσεων», για την οποία ευθύνεται «η μείωση των εισοδημάτων, η ανεργία και το ότι επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, αναγκάζονται και τραβάνε καταθέσεις». Πρόσθεσε, μάλιστα , ότι η ΤτΕ καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να πείσει τα τραπεζικά ιδρύματα να μην αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων προκειμένου να «αμυνθούν», γιατί αυτό θα έχει «πολυποίκιλες αρνητικές επιδράσεις». Επισήμανε, παράλληλα, ότι «μεγαλώνει το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα έχουμε περαιτέρω αύξηση. Είναι όμως υψηλή η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών». Οσον αφορά τις ενισχύσεις προς τις τράπεζες επισήμανε ότι «μόλις χθες μπήκε το πρώτο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ στο ταμείο στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος» εκτιμώντας ότι τα τραπεζικά ιδρύματα δεν θα προστρέξουν σε αυτό.

Οι ...αγορές

Στην ολιγόλεπτη παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, σημείωσε: «γνωρίζουμε όλοι ποιος είναι ο ρόλος της ΤτΕ. Είναι ο θεματοφύλακας του συστήματος» γι' αυτό και «δεν μας αιφνιδιάζουν οι προτάσεις της». Οπως είπε «ζούμε μια μεγάλη επίθεση της κυβέρνησης που την ονομάζει διορθωτικές κινήσεις» την ίδια στιγμή που «παρατηρούμε ότι υπάρχει διαπάλη στην ΕΕ για τον μηχανισμό στήριξης. Μεγάλες καπιταλιστικές χώρες έχουν τρομερό ανταγωνισμό» που «είναι αποτέλεσμα γενικότερων αντιθέσεων» θέτοντας το ερώτημα του «ποια είναι η προοπτική της; Πότε προβλέπεται το ξεπέρασμα της κρίσης;» και κυρίως αν θα είναι «πρόσκαιρο για να βυθιστούν και πάλι οι οικονομίες σε μία βαθιά ύφεση και κρίση». Μάλιστα, αναφέρθηκε στους περίφημους διεθνείς οίκους που «βάζουν υπό επιτήρηση οικονομίες, για να σφαγιάζονται εργαζόμενοι».

Απαντώντας ο Γ. Προβόπουλος επισήμανε για την ΕΕ ότι «όπου υπάρχει πολιτική ένωση υπάρχει και διαπάλη», ενώ άσκησε κριτική στο ΚΚΕ, για την «εχθρότητα» που δείχνει στις αγορές, λέγοντας: «αγνοείτε πως οι αγορές είναι και τα ασφαλιστικά ταμεία, που αναλαμβάνουν την αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων καθώς και όσοι διαχειρίζονται την λαϊκή αποταμίευση. Μην δαιμονοποιείτε τις αγορές». Ωραία η αποστροφή του κ. διοικητή, μόνο που είναι πρόκληση να γίνονται τέτοιου είδους ...υπενθυμίσεις, αφού στο παράδειγμα των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας μας, είναι γνωστό και στις πέτρες, ότι τα αποθεματικά που είχαν συγκεντρωθεί δεκαετίες με το αίμα των εργαζομένων, απαξιώθηκαν και λεηλατήθηκαν από τις «αγορές» και τον τζόγο σε αυτές, τζόγο στον οποίο έσπρωξαν τα ασφαλιστικά ταμεία οι κυβερνήσεις και η Τράπεζα της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να χαθούν εκατοντάδες εκατομμύρια!

Στον Κ.Παπούλα

Με αφορμή επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια ο Γ. Προβόπουλος βρήκε την ευκαιρία να τσουβαλιάσει τους θύτες με τα θύματα δηλώνοντας ότι «βρισκόμαστε στο μέσον μιας πολύ μεγάλης και επίπονης προσπάθειας». Συνεχίζοντας στον εμπαιγμό απέναντι στα βάσανα του λαού, πρόσθεσε ότι «είμαστε καταδικασμένοι να επιτύχουμε» και παραπέρα ότι «δε χωρούν ούτε εφησυχασμός ούτε και πρόωρη κόπωση».

Τις συνταγές της Τράπεζας της Ελλάδας, τοπικού παραρτήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επίσημου θεματοφύλακα των δανείων στήριξης της τρόικας προς τις μερίδες της πλουτοκρατίας, επανέφερε ο διοικητής της Γ. Προβόπουλος. Σε δηλώσεις σε κυριακάτικη εφημερίδα κάνει λόγο για «σαρωτικές αλλαγές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα», εξειδικεύοντας παραπέρα «στην κεντρική διοίκηση, τις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία», δηλαδή στους τομείς που για αυτή την φάση μπαίνουν στις άμεσες προτεραιότητες της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής κλιμάκωσης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ