ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Ξηλώνουν και ράβουν σε βάρος του λαού

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν είχε χτες στις Βρυξέλλες ο Γ. Παπανδρέου

Οιφιλοφρονήσεις Παπανδρέου - Μπαρόζο δείχνουν τον ενιαίο τρόπο με τον οποίο οι καπιταλιστικέςκυβερνήσεις της ΕΕ χτυπάνε τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα
Οιφιλοφρονήσεις Παπανδρέου - Μπαρόζο δείχνουν τον ενιαίο τρόπο με τον οποίο οι καπιταλιστικέςκυβερνήσεις της ΕΕ χτυπάνε τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα
Προανάκρουσμα για νέα άγρια μέτρα και για επ' αόριστον παράταση της βαρβαρότητας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων ήταν οι χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο, μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες που διέρρεαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και όπως άφησαν να διαφανεί στις δηλώσεις τους Μπαρόζο και Παπανδρέου, στην τελική ευθεία μπαίνει και η διαδικασία επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ της κυβέρνησης προς την τρόικα, που θα σηματοδοτήσει την παράταση της σκληρής πολιτικής λιτότητας και την επιβολή νέων φιλομονοπωλιακών ανατροπών.

Η «απόλυτη στήριξη» που πρόσφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση, τα εύσημα για την προώθηση του αντιδραστικού προγράμματός της, αλλά και το «θάρρος» που ζήτησε προκλητικά να επιδείξει ο ελληνικός λαός, αποτελούν το προμήνυμα για την προαποφασισμένη ένταση της αντιλαϊκής επέλασης.

Οι πρωθυπουργικές αναφορές, ότι «υπάρχει η βούληση» για να συνεχιστούν οι «ιστορικές και δύσκολες αλλαγές», αντανακλούν τη στρατηγική της κυβέρνησης να προωθήσει στο επόμενο διάστημα πλήθος καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που θα εξασφαλίσουν στο μεγάλο κεφάλαιο ακόμα φτηνότερα εργατικά χέρια.

«Η κατάσταση απαιτεί θάρρος.Θα χρειαστούν και άλλες προσπάθειες για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.(...) Χρειάζονταιτολμηρές μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση(...)δύσκολα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Είναι ιστορικές στιγμές για την Ελλάδα», τόνισε ο Μ. Μπαρόζο.

Δίνοντας μάλιστα το στίγμα της πανευρωπαϊκής θηλιάς που επιδιώκουν να περάσουν στο λαιμό των λαών της Ευρώπης οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών, σημείωσε: «Χρειάζονται εξαιρετικά σκληρά μέτρα από όλες τις χώρες της Ευρώπης»!

Η συνάντηση και οι κοινές δηλώσεις του Μ. Μπαρόζο και του Γ. Παπανδρέου φανερώνουν ότι:

α) Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της επιτίθενται ενιαία και με αγριότητα στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των λαών της Ευρώπης, μέσω της προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε να εξασφαλιστεί η «ανταγωνιστικότητα», δηλαδή η κερδοφορία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

β) Στο εσωτερικό της «λυκοσυμμαχίας» εκδηλώνονται συγκρούσεις και ανταγωνισμοί που κορυφώνονται στο φόντο της δημιουργίας του «μηχανισμού στήριξης», με τις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες να επιδιώκουν να εξασφαλίσουν για λογαριασμό της εγχώριας πλουτοκρατίας τους τα περισσότερα κέρδη και τις λιγότερες ζημιές από την καπιταλιστική κρίση και την ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίου.

Προτεραιότητα η μείωση των μισθών

«Υποστηρίζουμε απόλυτα τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Η Ελλάδα είναι στη σωστή κατεύθυνση για να εκπληρώσει τους όρους της ατζέντας. Εχει γίνει σημαντική πρόοδος για τη μείωση του ελλείμματος και τις βασικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», τόνισε στις δηλώσεις του ο Μ. Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, δείχνοντας ότι στην πρώτη γραμμή των διαρθρωτικών ανατροπών είναι η μείωση των μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, στο όνομα της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας», έσπευσε να προσυπογράψει τις ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση. Απευθύνοντας, μάλιστα προκλητικά «μήνυμα αλληλεγγύης» προς τον ελληνικό λαό, ανέφερε ότι «χωρίς αυτού του είδους τα μέτρα δεν μπορεί να υπάρξει μια υγιής και βιώσιμη ανάπτυξη».

Το θέμα των εργασιακών σχέσεων συζητήθηκε μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και του Μ. Μπαρόζο, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας με δημοσιογράφους, όπου ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κομισιόν «για τη σημαντική φάση και τις διαπραγματεύσεις που κάνει η κυβέρνηση με την τρόικα». Σ' αυτή την κατεύθυνση ο Μ. Μπαρόζο έσπευσε να προσφέρει απλόχερη στήριξη στον πρωθυπουργό, αναφέροντας ότι «ο κ. Παπανδρέου είναι ένας άνθρωπος που αποδίδει, δεν δεσμεύεται μόνο».

Ο πρωθυπουργός πρόταξε την «ισχυρή βούληση της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την έξοδο από την κρίση», αναφέροντας ότι χρειάζονται «μεγάλες αλλαγές» για να υπάρξει «μια βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία». Δηλαδή, «αλλαγές» που θα εξασφαλίσουν ακόμα φτηνότερα εργατικά χέρια στους κεφαλαιοκράτες και θα διασφαλίσουν την κερδοφορία τους.

Καθόλου τυχαία, την ίδια ώρα, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη παρουσίαζε χτες στις Βρυξέλλες τα δύο αντεργατικά νομοσχέδια που θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα στη Βουλή για το θέμα των εργασιακών σχέσεων, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Σερβάζ Ντε Ρουζ.

Βάθεμα της φτώχειας και της ανέχειας

Στη χτεσινή συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Μ. Μπαρόζο τέθηκε και το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου στην τρόικα. Ο Μ. Μπαρόζο υπενθύμισε την πολιτική απόφαση του Γιούρογκρουπ για την «ευθυγράμμιση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου της Ελλάδας με αυτή της Ιρλανδίας» και πρόσθεσε πως «οι τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν την επιμήκυνση είναι υπό μελέτη και σύντομα θα οριστικοποιηθούν».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, η «επιμήκυνση» θα εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Δεκέμβρη και θα «κλειδώσει» οριστικά το Γενάρη του 2011. Βέβαια, αυτό που επιχείρησαν να κρύψουν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Μ. Μπαρόζο είναι ότι πίσω «από τις τεχνικές λεπτομέρειες» κρύβονται σφαγιαστικοί όροι για τον ελληνικό λαό και διαδοχικά μνημόνια.

Ηδη η Γερμανίδα καγκελάριος Αν. Μέρκελ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, απαιτεί να τεθούν «αυστηροί όροι» για να δοθεί «παράταση» στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ και το ΔΝΤ θα θέσει το δικό του αντιδραστικό πλαίσιο.

Το θέμα θα τεθεί και στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν στην Αθήνα, όσο και στη συνάντηση της Πέμπτης μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και του επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ Ολι Ρεν που θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ωστόσο, με στόχο την παραπλάνηση του ελληνικού λαού, ο Μ. Μπαρόζο υποστήριξε χτες πως η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο «σωστό δρόμο» και ότι «η ευρωομάδα θα εγκρίνει την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας τον Ιανουάριο».

Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις συνέπειες που θα έχει για το λαό η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, επιχείρησε να πείσει ότι η χώρα θα απεμπλακεί το 2013 από το μνημόνιο. «Ολα αυτά που κάνουμε είναι ακριβώς για να μπούμε στο δρόμο της εξόδου από την κρίση, ακριβώς ώστε το 2013 να είμαστε εκτός μνημονίου και επιτηρήσεων. Αυτοί είναι οι στόχοι μας και είμαστε σε καλό δρόμο».

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ζητήσει επιμήκυνση της αποπληρωμής του συνόλου των δανείων που έχει πάρει από την τρόικα, δηλαδή και των δόσεων του 2010 και όχι μόνο αυτών που θα πάρει από το 2011 και μετά. «Είναι σίγουρο ότι θα αφορούν τα υπόλοιπα όσα απομένουν (...) αλλά τα πάντα είναι θέμα διαπραγμάτευσης», τόνισε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους.

Μηχανισμός «ελεγχόμενης χρεοκοπίας»

Πλήρη συμφωνία ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τον Μ. Μπαρόζο υπήρξε και για το θέμα της δημιουργίας του «μόνιμου μηχανισμού στήριξης» όπου θα προσφεύγουν χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δανεισμού από τις αγορές.

Ο πρωθυπουργός τάχτηκε υπέρ της δημιουργίας του μηχανισμού, μέσω μιας περιορισμένης μεταρρύθμισης της Συνθήκης της Λισαβόνας, όπως ακριβώς ζητάει και η Γερμανία, προκειμένου να συμμετέχουν στο μηχανισμό οι ιδιώτες και οι τράπεζες. Μια εξέλιξη που θα οδηγήσει σε καθεστώς «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» όσες χώρες προσφύγουν στο μηχανισμό.

Ο Γ. Παπανδρέου επιδίωξε να εξωραΐσει τη δημιουργία του μηχανισμού και να τη συνδέσει με την έκδοση ευρωομολόγων που θα χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για τη χρηματοδότηση του χρέους, αλλά και για τη χρηματοδότηση έργων υποδομών για τα κράτη - μέλη.

Ο Μ. Μπαρόζο, αναφερόμενος στην έκδοση ευρωομολόγων, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα κρατικά ομόλογα των χωρών της ΕΕ, δήλωσε ότι για να τη στηρίξει, ως πρόεδρος της Επιτροπής, πρέπει να είναι βέβαιος για την «πολιτική βιωσιμότητα» αυτής της πρότασης, δείχνοντας ουσιαστικά ότι υπάρχουν ισχυρές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε σχόλιο για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η υποστήριξη που παρέχει ο Μπαρόζο στην κυβέρνηση είναι στήριξη στα νέα άγρια μέτρα που λαμβάνει σε βάρος των δικαιωμάτων και στη ζωή του λαού. Την ίδια ώρα που η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της επιτίθενται από κοινού με αγριότητα στους λαούς της Ευρώπης, την ίδια ώρα αλληλοσπαράζονται για το ποιανού κράτους τα μονοπώλια θα έχουν τα περισσότερα κέρδη και τις λιγότερες ζημιές από την καπιταλιστική κρίση. Αυτή είναι η λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου, για αυτό και η πάλη κατά του μνημονίου συνδέεται με την πάλη για την αποδέσμευση από την ΕΕ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ