ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Αγώνας με το ΠΑΜΕ ενάντια στην εκμετάλλευση και την εξαθλίωση

Οι περίπου 35 μετανάστες εργάτες από τη Σενεγάλη που δουλεύουν τζάμπα εδώ και καιρό σε θερμοκήπια φασολιών και ντομάτας, έκαναν χτες συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται από χτες οι μετανάστες γης στο Καλπάκι Ιωαννίνων, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλει η εργοδοσία, την αξιοπρεπή στέγαση και σίτισή τους και τη δυνατότητα πρόσβασης στην περίθαλψη. Οι περίπου 35 μετανάστες από τη Σενεγάλη και το Πακιστάν δουλεύουν σαν είλωτες και ζουν σαν παρίες σε θερμοκήπια φασολιών και ντομάτας.

Στις 10 ώρες δουλειά και τα 20 ευρώ μαύρο μεροκάματο, προστίθενται οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Στεγάζονται σε σκελετούς θερμοκηπίων με μόνωση από μουσαμά και φελιζόλ. Κοιμούνται σε κρεβάτια από κασόνια, δεν έχουν τουαλέτα και κάνουν μπάνιο σε υπαίθριες ντουζιέρες με ελάχιστο κρύο νερό. Με αυτοσχέδιες «θερμάστρες» - τενεκέδες που καίνε χαρτόκουτα - ζεσταίνονται και μαγειρεύουν ό,τι βρουν από τα θερμοκήπια. Δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε φαγητό και πόσιμο νερό, δεν μπορούν να μετακινηθούν. Ζουν και κοιμούνται, χωρίς ρεύμα μέσα στα λασπόνερα και στο κρύο, χωρίς ευρώ στην τσέπη, χωρίς καμία κρατική βοήθεια και στήριξη.

Τις τελευταίες 3 βδομάδες η εργοδοσία που τους χρωστά δεδουλευμένα 40.000 ευρώ περίπου έχει εξαφανιστεί. Μια άλλη σημαντική μερίδα μεταναστών βουλγαρικής καταγωγής που δούλευε στα θερμοκήπια έφυγε για άγνωστη κατεύθυνση χωρίς επίσης να έχουν πάρει τα δεδουλευμένα. Την ίδια τύχη είχαν πριν έναν περίπου χρόνο και 45 περίπου μετανάστες από το Πακιστάν στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα ύψους 110.000 ευρώ περίπου, για τα οποία η εργοδοσία κατέθεσε επιταγή 6.000 ευρώ με ημερομηνία είσπραξης το 2012!!!

Απέναντι σε αυτό το όργιο εκμετάλλευσης, οι μετανάστες σήκωσαν κεφάλι. Κατέβηκαν στο δρόμο με την έμπρακτη συμπαράσταση και ταξική αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ, απαιτώντας να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και ζητώντας ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δικαστικό μέγαρο, όπου η εργοδοσία υποτίθεται πως είχε κλείσει ακόμη ένα ραντεβού για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Με στήριγμα την ταξική αλληλεγγύη εργαζομένων και φοιτητών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και στο ΜΑΣ, αντίστοιχα, οι μετανάστες γης πορεύτηκαν στο δρόμο του αγώνα.

Οι μετανάστες γης έχοντας στο πλευρό τους κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αποτελούμενο από τους Κώστα Κωτσαντή και Τάκη Τασούλα εκλεγμένους στην Περιφέρεια και στο Δήμο Ιωαννιτών, αντίστοιχα, ενημέρωσαν και εξέθεσαν τα ζητήματα στη νομαρχιακή αρχή για την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Σε ανακοίνωσή της, η τοπική γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα θα συνεχίσουν να παίρνουν πρωτοβουλίες για τη στήριξη των μεταναστών και προσφύγων καθώς και την προσπάθεια ένταξής τους στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας. Με την οργάνωση στα ταξικά συνδικάτα, τη συμμετοχή και δραστηριοποίηση σ' αυτά ντόπιοι και μετανάστες εργάτες θα παλέψουν για ένα καλύτερο αύριο, για μια καλύτερη ζωή και έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συμβολική κατάληψη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου

ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ, χτες το πρωί κατέλαβαν το Επιμελητήριο των βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων της Θεσσαλονίκης

MotionTeam

Για τρεις ώρες, από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στην ΠΑΣΥ, στην ΠΑΣΕΒΕ, στο ΜΑΣ και στην ΟΓΕ κατέλαβαν ένα από τα στρατηγεία του κεφαλαίου στη Θεσσαλονίκη, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, αντιδρώντας στη νέα επίθεση που τσακίζει δικαιώματα και κατακτήσεις του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Ανάρτησαν ένα τεράστιο πανό στην πρόσοψη του κτιρίου που δήλωνε με σαφήνεια την απόφασή τους να αποκρούσουν την επίθεση και να περάσουν στην αντεπίθεση. «Κάτω τα χέρια από τις συμβάσεις. ΟΧΙ στην κατάργηση του 5νθήμερου, της κυριακάτικης αργίας, στην παράταση του εργάσιμου χρόνου, στις απλήρωτες υπερωρίες. Ταξική πανεργατική αντεπίθεση. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία που ευθύνεται», έγραφε το πανό.

Σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης, μοίραζαν έντυπο υλικό στους διερχόμενους και διαδήλωναν: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», «Μόρφωση Δουλειά Πρόνοια Υγεία την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Ο Βασίλης Ρέβας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και στέλεχος του ΠΑΜΕ, δήλωσε: «Στέλνουμε μήνυμα και στην κυβέρνηση και στους βιομήχανους και στη ΓΣΕΕ. Οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να ανεχθούν τη συμφωνία που έγινε για να καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις, να μειωθούν οι μισθοί, να επεκταθεί ο χρόνος εργασίας το Σάββατο και την Κυριακή. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Καταγγέλλουμε στους εργαζόμενους το ρόλο της ΓΣΕΕ και τους καλούμε να απαντήσουν σε αυτή την πολιτική με τη μαζική συμμετοχή τους και στο συλλαλητήριο της Πέμπτης και στην απεργία στις 15 του Δεκέμβρη. Τους καλούμε να συνταχθούν με τις ταξικές δυνάμεις, γιατί μόνο εκεί δυναμώνει η προοπτική ανατροπής αυτής της πολιτικής».

ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΟΣΕ
Απεργούν αύριο οι εργαζόμενοι

Απεργούν αύριο οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες ενάντια στους σχεδιασμούς που προωθεί η κυβέρνηση, με μπούσουλα τον αντεργατικό-αντιλαϊκό νόμο που ήδη έχει ψηφίσει για τον ΟΣΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης των μεταφορών. Μαζί τους απεργούν και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ που ήδη βιώνουν την εφαρμογή του αντεργατικού νόμου. Στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνει κοινή συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Αύριο απεργούν οι εργαζόμενοι σε: ΕΘΕΛ (μπλε λεωφορεία), ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ), ΗΣΑΠ (ηλεκτρικός), τραμ, μετρό, ΟΣΕ και προαστιακός. Στον ΗΛΠΑΠ η γενική συνέλευση των εργαζομένων εκτός από την αυριανή απεργία έχει αποφασίσει να κάνει και 48ωρη απεργία τη μέρα που θα έρθει για συζήτηση το νομοσχέδιο στη Βουλή. Στο μεταξύ οι ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ έχουν καταγγείλει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καλώντας την Ομοσπονδία να διαπραγματευτούν από μηδενική βάση.

Υπενθυμίζεται ότι το κυβερνητικό σχέδιο για τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μείωση προσωπικού, περίπου, κατά 2.000 άτομα (με υποχρεωτική συνταξιοδότηση ή μετάταξη), πετσόκομμα των μισθών, μείωση του ποσοστού κρατικής επιδότησης, είσοδο των ιδιωτών μέσων Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων και άλλα.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αύριο η σύσκεψη για τους συμβασιούχους

Πλατιά σύσκεψη με θέμα την οργάνωση της πάλης ενάντια στις απολύσεις και για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, οργανώνει αύριο το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Αττικής καλώντας σε μαζική συμμετοχή τους συμβασιούχους. Η σύσκεψη θα γίνει στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5β, 1ος όροφος - πίσω από τη Μητρόπολη).

Στην ανακοίνωση - πρόσκληση το Συνδικάτο επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε ευθεία γραμμή με τους δημάρχους υλοποιούν τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική». Απόρροια αυτής της πολιτικής είναι η απόφαση να μην ανανεωθεί καμιά σύμβαση στον κλάδο των ΟΤΑ και να απολυθούν οι συμβασιούχοι, όπως ήδη συμβαίνει σε μια σειρά δήμους.

Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, υπογραμμίζει το Συνδικάτο, «δεν μπορεί να είναι αντικείμενο συναλλαγής ούτε να μπαίνει στον Προκρούστη των νομικών και νομικίστικων προσκομμάτων και των λεγόμενων πάγιων και διαρκών αναγκών με τα κριτήρια της κερδοφορίας του κεφαλαίου που προβάλλουν οι άλλες δυνάμεις. Το ασφαλές κριτήριο είναι οι αυξημένες λαϊκές ανάγκες και με βάση αυτό, η έμπρακτη εφαρμογή του».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ Ηρακλείου πραγματοποίησαν χτες το πρωί η Ενωση συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου και η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχε και το ΔΣ της Ενωσης συνταξιούχων ΙΚΑ Ρεθύμνου. Στην ανακοίνωση που μοίραζαν αναφέρονταν τα προβλήματα που ταλανίζουν το τελευταίο διάστημα τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του ιδρύματος, με τις σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού εξαιτίας των οποίων αναγκάζονται πέντε οικογενειακοί γιατροί να έχουν την ευθύνη 120.000 ασφαλισμένων του ΙΚΑ. Επίσης, τα ραντεβού για εξετάσεις να κλείνονται με μεγάλη καθυστέρηση, λόγω της υποχρηματοδότησης που έχει ως αποτέλεσμα να κοπεί η σύμβαση του ΙΚΑ με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και οι αιμοληψίες να μη γίνονται στο νοσοκομείο και να αναγκάζονται για πολλές βδομάδες να ταλαιπωρούνται οι συνταξιούχοι και να χάνουν μεροκάματα οι εργαζόμενοι στις ουρές του ΙΚΑ ή ακριβοπληρώνοντας στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία της Ενωσης συνταξιούχων και του ΠΑΜΕ με την παρουσία του εκλεγμένου περιφερειακού συμβούλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Δημήτρη Βρύσαλη, πραγματοποίησε συνάντηση με τον διευθυντή του ΙΚΑ όπου του εξέθεσαν τα προβλήματα και τα αιτήματα τους κάνοντας σαφές ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο και ότι οι αγώνες θα δυναμώσουν ακόμα περισσότερο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ