ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πολιτικές συλλήψεις, βασανιστήρια, ακόμα και νεκρός

Από τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις στο Κίεβο

Eurokinissi

Από τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις στο Κίεβο
Το να είναι κανείς κομμουνιστής σήμερα στην Ουκρανία μπορεί να του στοιχίσει και τη ζωή...

Εντεκα μέλη της Κομσομόλ συνελήφθησαν τον περασμένο Δεκέμβρη από τις δυνάμεις ασφαλείας της Ουκρανίας, επειδή μοίραζαν προκηρύξεις ενάντια στο καπιταλιστικό καθεστώς για την αποκατάσταση της Σοβιετικής Ενωσης. Από τότε, βρίσκονται φυλακή, περνάνε από δίκη και έχουν υποστεί τα χειρότερα βασανιστήρια. Ο ένας απ' αυτούς, ο 20χρονος Σεργκέι Μπερντιούγκιν, πέθανε στη φυλακή την 1η Νοέμβρη ύστερα από βασανιστήρια που είχε υποστεί.

Τρομοκράτες...

Ολα άρχισαν τον Δεκέμβρη του 2002 όταν οι δυνάμεις ασφαλείας της Ουκρανίας συνέλαβαν 11 ανθρώπους, πολίτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, μέλη της Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νέων (Κομσομόλ) και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, στην Οδησσό, επειδή μοίραζαν προκηρύξεις, καλώντας για επανάσταση. Η κατηγορία που τους απήγγειλαν ήταν πως σκόπευαν να «διοργανώσουν μια μυστική τρομοκρατική ομάδα που σκοπό έχει τη βίαιη ανατροπή της συνταγματικής τάξης της Ουκρανίας και την κατάληψη της εξουσίας», ενώ ταυτόχρονα κατηγορούνται και για απόπειρα φόνου, ληστεία και άλλα. Δεν είναι καθόλου τυχαία η στιγμή, η οποία συμπίπτει με τις παγκόσμιες αντιδημοκρατικές ενέργειες που διαπράττει ο ιμπεριαλισμός, ενάντια σε οργανώσεις και ανθρώπους με την πρόφαση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατιών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), που εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση καταγγελίας στις 7 Γενάρη 2003, διαβάζουμε, μεταξύ άλλων: «Εχουμε να κάνουμε με μια πράξη πολιτικής εκδίκησης που σκοπό έχει να εμποδίσει τους κομμουνιστές και τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις να ενεργούν ελεύθερα και να προπαγανδίζουν τις ιδέες και τα ιδεώδη τους». Προσθέτει ότι οι μέθοδοι πολιτικής παρενόχλησης ενάντια σε πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις «δεν είναι καθόλου τυχαίο που σχετίζονται με το Κομμουνιστικό Κόμμα και τη Νεολαία του. Αυτές οι πράξεις συνιστούν κατάφωρη παραβίαση κάθε αίσθησης δημοκρατικών ελευθεριών και τάξης».

Φρικτά βασανιστήρια

Παρ' όλο που οι έρευνες των αρχών στα σπίτια τους δεν απέφεραν κανένα επιθυμητό - για τις αρχές - στοιχείο, ο χρόνος μεταξύ της σύλληψής τους και της διατύπωσης των στοιχείων χρησιμοποιήθηκε για το βασανισμό τους, ώστε να αποκομίσουν οι αρχές ομολογίες για τις τρομοκρατικές πράξεις τους, τον γκαγκστερισμό και άλλες εγκληματικές πράξεις, όπως ανέφεραν. Οι 11 αυτοί νέοι υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ, βελόνες κάτω από τα νύχια και χτυπήματα στα γενετικά όργανα, που σκοπό είχαν να τους εξαναγκάσουν όχι μόνο να ομολογήσουν για πράξεις που δεν είχαν κάνει αλλά και να καταδώσουν τους συντρόφους τους. Κατά τη διάρκεια αυτών των βασανιστηρίων αρκετοί νεαροί προσπάθησαν να βάλουν τέρμα στη ζωή τους. Ο ένας προσπάθησε να βγάλει το μάτι του, άλλος προσπάθησε να κόψει τις φλέβες του, ενώ άλλος υπέστη καρδιακή προσβολή, σε άλλον προκλήθηκε πυώδης πλευρίτιδα, και σε άλλον πνευμονία.

Στον... κατάλογο αυτόν ήρθε να προστεθεί και ο θάνατος του Σεργκέι Μπερντιούγκιν. Ο νεαρός κομσομόλος πέθανε από το ξύλο που είχε δεχτεί. Προσπαθώντας να συγκαλύψουν τη δολοφονία του, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας ανέφεραν πως πέθανε από καλπάζουσα μορφή καρκίνου, ενώ λίγο νωρίτερα η διοίκηση των φυλακών είχε αναφέρει την εκδοχή της «πνευμονίας» και της φλεγμονής του συκωτιού. Ωστόσο, από την ιατροδικαστική εξέταση της ειδικού Ο. Μπαγκιτσκάγια, του γραφείου της περιφέρειας της Οδησσού φαίνεται ξεκάθαρα ότι τον δολοφόνησαν στη φυλακή. Οπως αναφέρει η ιατροδικαστική εξέταση της 3ης Νοεμβρίου, «τα αίτια του θανάτου ήταν ρήξη συκωτιού, αιμάτωμα, ανοιχτή πληγή στομάχου και αναιμία των οργάνων».

Ολα δείχνουν πως αυτές οι πράξεις των εμπλεκόμενων οδήγησαν ουσιαστικά στη δολοφονία εκ προθέσεως του Μπερντιούγκιν. Ο τραγικός θάνατος του Μπερντιούγκιν αποκαλύπτει την αλήθεια για τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονται και οι υπόλοιποι πολιτικοί κρατούμενοι. Σήμερα φαίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να ελευθερωθούν και οι υπόλοιποι κρατούμενοι, όσο ακόμα είναι ζωντανοί...

Οπως αναφέρει η ΠΟΔΝ με ανακοίνωσή της στις 21 Νοέμβρη «αυτές οι πράξεις συνιστούν μια κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας δημοκρατικής ελευθερίας και τάξης και είναι μια πράξη πολιτικής εκδίκησης». Η ΠΟΔΝ παραπέρα εκφράζει την αλληλεγγύη της στα θύματα αυτής της αντιδημοκρατικής και αυταρχικής επίθεσης και «καλεί όλα τα μέλη της καθώς και τις φιλικές οργανώσεις να μεταφέρουν την αλληλεγγύη τους στους συντρόφους μας, να καταδικάσουν τις βίαιες αυτές πράξεις των αρχών της Ουκρανίας εναντίον τους και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση της Ουκρανίας να βάλει ένα τέρμα σε παρόμοιες ενέργειες και να αναλάβει τις ευθύνες της».

Στις 10 Νοέμβρη ξεκίνησε η δίκη των συλληφθέντων και μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης και 15 χρόνια. Δύο από τους κατηγορούμενος ξεκίνησαν απεργία πείνας μετά την άρνηση του δικαστηρίου να αρχίσει έρευνα για τους υπαλλήλους της φυλακής που πραγματοποίησαν τα βασανιστήρια στους συντρόφους τους.

Ενός λεπτού σιγή για τον Σεργκέι

Παράλληλα, στις 19 Νοεμβρίου στη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου της χώρας, ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας και πρώτος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Λενινιστικής Κομσομόλ Ουκρανίας, Αντρέι Πολίιτ πήρε το λόγο και αφού μετέφερε το γεγονός των συλληφθέντων και του θανάτου του νεαρού κομσομόλου, ανέφερε πως οι λέξεις «δημοκρατία», «ανθρώπινα δικαιώματα» δεν ταιριάζουν για την Ουκρανία. Επίσης, ζήτησε την άμεση τιμωρία όσων ευθύνονται για τη δολοφονία του νεαρού και την εξέταση της υγείας των υπόλοιπων συλληφθέντων κομσομόλων. Καταλήγοντας πρόσθεσε: «Η Κομσομόλ δε θα επιτρέψει περισσότερες δολοφονίες των μελών της. Ο θάνατος του κομσομόλου δε θα μείνει χωρίς τιμωρία». Στη συνέχεια, μετά από παράκλησή του, οι βουλευτές του Ουκρανικού κοινοβουλίου κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τον Σεργκέι Μπερντιούγκιν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ