ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εκλογές χειραγώγησης και νοθείας;

Διαδήλωση με τη συμμετοχή των ΚΚΡΟ και ΚΕΚΡ-ΚΚΡ
Διαδήλωση με τη συμμετοχή των ΚΚΡΟ και ΚΕΚΡ-ΚΚΡ
Σήμερα, περίπου 111 εκατομμύρια Ρώσοι ψηφοφόροι έχουν το δικαίωμα να εκλέξουν τους 450 βουλευτές της Κρατικής Δούμας, δηλαδή της Κάτω Ρωσικής Βουλής. Οι 225 θα εκλεγούν με αναλογικό τρόπο από τα κόμματα που θα ξεπεράσουν το όριο του 5% και οι υπόλοιποι 225 σε ισάριθμες μονοεδρικές περιφέρειες. Αν και ο ρόλος της Δούμας είναι σοβαρά περιορισμένος από το Σύνταγμα του Γιέλτσιν, με το οποίο οι κυριότερες αρμοδιότητες είναι στα χέρια του προέδρου, δεν παύει αυτή να αποτελεί σημαντικό πολιτικό βήμα διαπάλης των κυριότερων πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Στις εκλογές κατεβαίνουν 23 πολιτικά κόμματα και σχηματισμοί, τα μισά σε σύγκριση με τις εκλογές του 1995, όπου κατέβαιναν 43 ψηφοδέλτια και λιγότερα σε σχέση με τις εκλογές του 1999 όπου υπήρχαν 28 ψηφοδέλτια. Είναι κι αυτό ένα ακόμη παράδειγμα της σταθεροποίησης του πολιτικού αστικού συστήματος, που επιτεύχθηκε, μεταξύ των άλλων, και με τον αντιδημοκρατικό νόμο για τα πολιτικά κόμματα.

Οι δημοσκοπήσεις για τις βασικές πολιτικές δυνάμεις

Σύμφωνα με όλα τα προγνωστικά μόνο 4-6 πολιτικές δυνάμεις θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το όριο του 5%. Αυτές είναι το φιλοπροεδρικό και κυβερνητικό κόμμα «Ενιαία Ρωσία» (ΕΡ), το ψηφοδέλτιο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), το Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα Ρωσίας (ΦΔΚΡ), το το κεντροδεξιό «Γιάμπλακο», η «Ενωση Δεξιών Δυνάμεων» και το ψηφοδέλτιο «Πατρίδα».

Από τους φετινούς γιορτασμούς της Οχτωβριανής Επανάστασης

Associated Press

Από τους φετινούς γιορτασμούς της Οχτωβριανής Επανάστασης
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), είχε αναδειχτεί πρώτη πολιτική δύναμη στις προηγούμενες εκλογές, αποσπώντας ποσοστό 24,29%. Σε αυτές τις εκλογές κατεβαίνουν μαζί του το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - Κόμμα Κομμουνιστών της Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), που στις προηγούμενες εκλογές είχε συγκεντρώσει ποσοστό 2,23% και παράγοντες του λεγόμενου «πατριωτικού χώρου» της ρωσικής αντιπολίτευσης. Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν ποσοστό από 15% έως 30%.

Η «Ενιαία Ρωσία» (ΕΡ) αποτελεί τον κύριο εκφραστή των σημερινών αρχών κι είναι συγχώνευση δύο κομμάτων που είχαν κατέβει ξεχωριστά στις προηγούμενες εκλογές. Πρόκειται για το συνδυασμό «Ενότητα - Αρκούδα», που είχε συγκεντρώσει ποσοστό 23,24% και το σχηματισμό των Πριμακόφ - Λουζκόφ, με την ονομασία «Πατρίδα - όλη η Ρωσία», που είχε αποσπάσει ποσοστό 13,12%. Μετά τις εκλογές αυτές οι διαφορετικές κάστες των δυνάμεων που υποστηρίζουν τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων στη Ρωσία, δημιούργησαν την «Ενιαία Ρωσία». Οι διάφορες δημοσκοπήσεις δίνουν σήμερα στο κόμμα αυτό ποσοστό που κυμαίνεται από 25% έως και 40% και το καταγράφουν ως την πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα.

Το Φιλελεύθερο - Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας (ΦΔΚΡ) του Ζιρινόφσκι και σ' αυτές τις εκλογές, με εθνικιστικά συνθήματα, αναμένεται να συγκεντρώσει ένα σοβαρό ποσοστό ψήφων. Στις εκλογές του 1999 είχε ποσοστό 6,04%, ενώ τώρα οι δημοσκοπήσεις το φέρνουν άνετα να περνά το εκλογικό όριο και να υπολογίζει να φτάσει έως το 10%, λίγο πιο κάτω από όσο είχε πάρει το 1995.

Μάχη για να πιάσουν το όριο του 5% φαίνεται, με βάση τις δημοσκοπήσεις, πως θα δώσουν τόσο το σχήμα των ακραιφνών νεοσυντηρητικών δυνάμεων της «Ενωσης Δεξιών Δυνάμεων», που το 1999 είχε ποσοστό 8,6%, όσο και το κεντροδεξιό «Γιάμπλακο», που είχε πάρει 5,98%. Τη μάχη για το 5% θα δώσει επίσης η «Πατρίδα», που φτιάχτηκε πριν τις εκλογές από τον Σ. Γκλάζιεφ, εξωκομματικό βουλευτή του ΚΚΡΟ και τον Ντ. Ρογκόζιν, επικεφαλής της Οργάνωσης «Κογκρέσο των ρωσικών κοινοτήτων», πρόεδρο της μόνιμης επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας κι εκπρόσωπο του Προέδρου Πούτιν στις συνομιλίες με την ΕΕ για τα ζητήματα του Καλίνινγκραντ. Κατά γενική ομολογία το τελευταίο σχήμα προωθήθηκε από το Κρεμλίνο ως «ανάχωμα» σε βάρος του ΚΚΡΟ.

Μαζικό φακέλωμα του λαού και βρώμικες πολιτικές μέθοδοι

Αξίζει κανείς να σημειώσει τον ιδιαίτερα αντιδημοκρατικό χαρακτήρα που έχουν εφαρμόσει οι δυνάμεις της αντεπανάστασης στη Ρωσία. Ετσι, για την κάθοδο στις εκλογές κάθε υποψήφιος σε μονοεδρική περιφέρεια πρέπει είτε να καταθέσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό (που είναι απλησίαστο για απλό εργαζόμενο), είτε να προσκομίσει μέσα σε ένα μήνα από την ανακήρυξή του τις υπογραφές του 1% των εγγεγραμμένων στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Υπογραφές που θα πρέπει να συνοδεύονται με τα αναλυτικά στοιχεία του υπογράφοντα, δηλαδή ονοματεπώνυμο, αριθμό ταυτότητας, διεύθυνση κατοικίας. Στη συνέχεια οι υπογραφές και όλα τα στοιχεία παραδίδονται για έλεγχο στις διορισμένες από τις αρχές εκλογικές επιτροπές. Εννοείται πως για τα κόμματα της αντιπολίτευσης αυτή η διαδικασία μαζικού «φακελώματος» δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, αφού οδηγεί πολλούς ψηφοφόρους να μην βάζουν την υπογραφή τους, φοβούμενοι πιθανές συνέπειες. Αυτή είναι η «δημοκρατία» τους.

Χαρακτηριστικά, το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ σε συνεργασία με τις άλλες δυνάμεις της ρωσικής αντιπολίτευσης είχε συμφωνήσει να ανακηρύξει υποψηφίους σε 19 μονοεδρικές (από τις 225). Από τους 19 υποψηφίους του μπόρεσαν, στο περιορισμένο διάστημα του ενός μήνα, να συγκέντρωσαν τις αναγκαίες υπογραφές οι 12 υποψήφιοί του. Από αυτούς 3 αποκλείστηκαν από τις εκλογικές επιτροπές. Για τους 2 από αυτούς το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ προσέφυγε στη δικαιοσύνη, μια και θεώρησε αυθαίρετο τον αποκλεισμό τους.

Στην 8η εκλογική περιφέρεια η τοπική Εκλογική Επιτροπή ακύρωσε 667 υπογραφές υποστήριξης, από τις 5.137 που κατέθεσε ο Α. Ρουμπάν, υποψήφιος του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, με στόχο να μειωθούν οι υπογραφές κάτω από το αναγκαίο όριο των 4.513, που απαιτούνταν σ' αυτήν τη μονοεδρική, και να ακυρωθεί η υποψηφιότητα του κομμουνιστή υποψηφίου. Οπως καταγγέλλεται η όλη μεθόδευση έγινε με χοντροκομμένο τρόπο, παραβιάζοντας τους σχετικούς νόμους.

Στη δεύτερη περίπτωση, στην 179η εκλογική περιφέρεια της πόλης Τιουμέν, η Περιφερειακή Επιτροπή καθώς και η ΚΕΕ κατηγορηματικά αρνήθηκαν να καταγράψουν τον Αλεξάντρ Τσερεπάνοφ, Α' Γραμματέα της Οργάνωσης Περιοχής του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ ως υποψήφιο στις εκλογές για την Κρατική Δούμα. Κι αυτό γιατί το στέλεχος του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, που ως τα σήμερα είναι ο μοναδικός κομμουνιστής βουλευτής στην τοπική Δούμα, τοποθέτησε στη θέση του «εξουσιοδοτημένου του προσώπου» τον Βλ. Ματάεφ, μέλος της ΚΕ του κόμματος, που είναι ταυτόχρονα και βοηθός βουλευτή (του Τσερεπάνοφ) στην τοπική Δούμα. Αυτό θεωρήθηκε πως έρχεται σε αντίθεση με τον εκλογικό νόμο, όπου υπάρχει το ασυμβίβαστο «χρησιμοποίησης των πλεονεκτημάτων του υπηρεσιακού αξιώματος». Με αυτή τη λαθροχειρία αποκλείστηκε από τις εκλογές ο Α. Τσερεπάνοφ!

Οπως όμως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, «το παραπάνω "ασυμβίβαστο" δεν ισχύει «όταν πρόκειται για τους εκπροσώπους των πολιτικών δυνάμεων που υποστηρίζουν τον Πρόεδρο. Ετσι, ο επικεφαλής της ΚΕΕ εξήγησε στους πολίτες της Ρωσίας πως οι υπουργοί Γκριζλόφ και Σόιγκου μπορούν να καθοδηγήσουν το κόμμα "Ενιαία Ρωσία", μια και τυπικά δεν είναι μέλη του! Οπως και ότι η πολύμηνη, καθημερινή και επεξεργασμένη προπαγάνδα, που κάνουν από τα ΜΜΕ αυτοί οι υπουργοί και ο ίδιος ο Πρόεδρος δεν έρχονται σε αντίθεση με τον νόμο».

Ακυρώσεις υποψηφίων από τα δικαστήρια ή τις εκλογικές επιτροπές έγιναν και σε βάρος του ΚΚΡΟ. Η πιο χοντροκομμένη περίπτωση την οποία κατήγγειλε ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος του κόμματος, είναι η ακύρωση του Γ. Σκουράτοφ, πρώην γενικού εισαγγελέα της χώρας, που κατέβαινε ως υποψήφιος του ΚΚΡΟ.

Εννοείται πως η ακύρωση των υποψηφίων των ΚΚ, αλλά και η πλήρης χρησιμοποίηση του κρατικού μηχανισμού υπέρ της «Ενιαίας Ρωσίας» ήταν μόνο μερικοί από τους τρόπους που χρησιμοποίησαν οι κυβερνώντες σε βάρος του ΚΚΡΟ. Εκτενέστερα χρησιμοποιήθηκε η πλατιά τηλεοπτική προπαγάνδα, αλλά και η μέθοδος της λασπολογίας σε βάρος των κομμουνιστών, για δήθεν σχέσεις τους με τους λεγόμενους «ολιγάρχες», για ξενοδοχεία στην Κούβα και κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος... Οπως δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρός του, το τελευταίο διάστημα το ΚΚΡΟ έχει προσφύγει για πάνω από 1.700 περιπτώσεις στα δικαστήρια ενάντια σε συκοφάντες. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δικαιώθηκε, αλλά κανένας δεν έχει τιμωρηθεί ουσιαστικά για τον πόλεμο της λάσπης που γίνεται σε βάρος των Ρώσων κομμουνιστών.

Μείωση του πληθυσμού και αύξηση του εκλογικού σώματος

Το πρόβλημα της νοθείας είναι πολύ μεγάλο στη χώρα. Αλλωστε αυτή ποτέ δεν αποφεύχθηκε στα χρόνια που ακολούθησαν μετά την παλινόρθωση του καπιταλισμού. Μόνο στις εκλογές του 1999 σε μια μόνο περιοχή, το Ταταρστάν, κλάπηκαν από το ΚΚΡΟ 600 χιλιάδες ψήφοι, που επιστράφηκαν μόνο μετά από δικαστική μάχη!

Οι Αρχές ιδιαίτερα «παίζουν» με τον αριθμό των εγγεγραμμένων και των ψηφισάντων. Είναι χαρακτηριστικό πως στις προεδρικές εκλογές του 1996 ανάμεσα στον πρώτο και δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών από το «πουθενά» προστέθηκαν 100 χιλιάδες εγγεγραμμένοι! Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα», αν και τα τελευταία δέκα χρόνια ο πληθυσμός της Ρωσίας μειώνεται, κατά παράξενο τρόπο οι ψηφοφόροι αυξάνονται! Ετσι αν το 1993 στη χώρα υπήρχαν 148,3 εκατομμύρια κάτοικοι, εκ των οποίων 106,17 εκατομμύρια ψηφοφόροι, το 2003 σε πληθυσμό 144,4 εκατομμυρίων έχουμε 110,716 εκατομμύρια ψηφοφόρους! Η εφημερίδα κάνει λόγο για «νεκρές ψυχές του εκλογικού σώματος», που στις εκλογές χρησιμοποιούνται βέβαια υπέρ του «σωστού» κόμματος. Να σημειωθεί ότι μέχρι το Γενάρη του 2003 το εκλογικό σώμα ήταν περίπου ίδιο με αυτό που ψήφισε στις βουλευτικές του 1999, δηλαδή γύρω στα 108 εκατομμύρια ψηφοφόρους. Ομως μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο το 2003 υπάρχει μια καταπληκτική αύξηση των ψηφοφόρων κατά 2 εκατομμύρια, που κατά 7 φορές, σύμφωνα με το δημοσίευμα ξεπερνά τις δημογραφικές δυνατότητες της χώρας!

Στις 3 Δεκέμβρη έγινε γνωστό πως το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), το Ρωσικό δημοκρατικό κόμμα «Γιάμπλακο» και η «Ενωση Δεξιών Δυνάμεων» υπέγραψαν συμφωνία ενάντια στη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος των εκλογών της προσεχούς Κυριακής. Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα σημειώνεται πως τα τρία κόμματα «εκτιμούν πως στη χώρα αυξάνουν οι αυταρχικές τάσεις. Η ανάλυση της πορείας της προεκλογικής εκστρατείας δείχνει πως δεν εξασφαλίστηκαν οι ίσες δυνατότητες για όλους όσοι συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, ενώ ο διοικητικός μηχανισμός και τα πανεθνικά κρατικά ΜΜΕ χρησιμοποιούνται από την εξουσία υπέρ των συμφερόντων ενός κόμματος, της «Ενιαίας Ρωσίας». Στην ανακοίνωση καλούνται οι εκλογικοί αντιπρόσωποι και οι περιφερειακές οργανώσεις των 3 κομμάτων να συνεργαστούν στην καταμέτρηση και διασταύρωση των αποτελεσμάτων, ώστε να αποτραπεί η νοθεία.

Από τη μεριά του ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της χώρας, Βλ. Πούτιν, κατάγγειλε τους άνισους όρους διεξαγωγής της εκλογικής μάχης, καθώς και τα σχέδια νοθείας του αποτελέσματος, προειδοποιώντας πως το ΚΚΡΟ δε θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα αν γίνει νοθεία. Το ΚΚΡΟ θα επιδιώξει να έχει αντιπροσώπους και στα 94 χιλιάδες εκλογικά τμήματα, για να μπορέσει να κάνει παράλληλη καταμέτρηση του αποτελέσματος.

Αμεσοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι του Κρεμλίνου

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος του ΚΚΡΟ με δηλώσεις τους τελευταίους μήνες αναφέρθηκε στις στοχεύσεις εκείνων που επιδιώκουν την εκλογική συρρίκνωση του ΚΚΡΟ με κάθε μέσο. Αμεσος στόχος είναι η εύκολη επικράτηση του Πούτιν στις προεδρικές εκλογές της άνοιξης του 2004, αν το ΚΚΡΟ αποδυναμωθεί στις βουλευτικές εκλογές. Ταυτόχρονα υπάρχουν και στρατηγικότεροι στόχοι. «Ο μενσεβικισμός σήμερα, υπό τη φροντίδα του καθεστώτος προσπαθεί και πάλι να αναγεννηθεί, να σπρώξει το κόμμα στο ρεύμα του ρεφορμισμού, στο βάλτο των κενών συζητήσεων και των προσωπικών φιλοδοξιών μεμονωμένων εκπροσώπων του αντιπολιτευτικού κινήματος, που παίζουν και το ρόλο του "βάλτου"», είχε σημειώσει ο ηγέτης του ΚΚΡΟ.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του στις εφημερίδες «Ζάφτρα» και «Σοβιέτσκαγια Ρωσία» (στις 26/8), είχε δηλώσει πως το Κρεμλίνο δεν επιδιώκει απλώς την εκλογική αποδυνάμωση του ΚΚΡΟ, αλλά προσπαθεί να προκαλέσει διάσπαση στο ΚΚΡΟ, σε περίπτωση που τα αποτελέσματα των εκλογών δεν είναι καλά για το κόμμα, με στόχο τη σοσιαλδημοκρατικοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του και τελικά την εξαφάνισή του από την πολιτική σκηνή της χώρας. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «Εμείς, ακριβώς σ' αυτήν τη μετάλλαξη του Κομμουνιστικού Κόμματος σε σοσιαλδημοκρατικό βλέπουμε το τελευταίο στάδιο της γκορμπατσοφικής περεστρόικα, η οποία κατέστρεψε τη Σοβιετική Ενωση, το διεθνιστικό ΚΚΣΕ, όλο το δυναμικό της ανάπτυξης, αλλά δεν κατάφερε να εξοντώσει το ΚΚ της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Ο ίδιος πάντως ο ηγέτης του ΚΚΡΟ εξέφρασε τη σιγουριά του πως τα εκατοντάδες χιλιάδες μέλη του κόμματος και τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων του θα απορρίψουν το νέο σοσιαλδημοκρατικό «εμβόλιο» που ετοίμασε το Κρεμλίνο.


Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ


Η Συμφωνία ΚΚΡΟ και ΚΕΚΡ - ΚΚΡ

Για πρώτη φορά από την παλινόρθωση του καπιταλισμού, τα δύο μεγαλύτερα ΚΚ της Ρωσίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) και το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - Κόμμα των κομμουνιστών της Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ) υπέγραψαν Συμφωνία και κατεβαίνουν μαζί στις βουλευτικές εκλογές του 2003. Οπως σημειώνεται στο Συμφωνία τους: «Προγραμματική βάση της συμμαχίας να αποτελέσουν τα 4 ζητήματα του δημοψηφίσματος που απαγορεύτηκε από το καθεστώς». Μαζί τους στρατεύτηκαν άνθρωποι του λεγόμενου «πατριωτικού χώρου». Αξίζει να αναφέρουμε τα 4 ερωτήματα, που αποτέλεσαν τη βάση της πολιτικής συμμαχίας:

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΙΜΗΣ ΓΗΣ

1. Συμφωνείτε ή όχι με την έγκριση νόμου, με τον οποίο θα απαγορεύεται η αγορά πώληση της γης, εξαιρουμένων των ιδιωτικών κήπων και της γης, όπου υπάρχουν ιδιωτικές κατοικίες και κτίρια επιχειρήσεων;

ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟ 10% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

2. Συμφωνείτε ή όχι με το ότι το ποσό των ενοικίων, των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και των άλλων δημοτικών τελών δεν πρέπει στο σύνολό τους να ξεπερνά το 10% του συνολικού εισοδήματος της οικογένειας;

Ο ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

3. Συμφωνείτε ή όχι με το ότι ο κατώτερος μισθός και η σύνταξη του πολίτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αρχίζοντας από το 2004, δεν μπορεί να είναι μικρότερα από το όριο διαβίωσης;

ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

4. Συμφωνείτε ή όχι με το ότι στη Ρωσική Ομοσπονδία το υπέδαφος, τα δάση, οι λίμνες και οι άλλοι φυσικοί πόροι, καθώς επίσης οι επιχειρήσεις σιδηροδρομικής μεταφοράς, του θερμοενεργειακού συμπλέγματος, της αμυντικής βιομηχανίας, της μεταλλουργίας, θα πρέπει να βρίσκονται στην αποκλειστική κρατική ιδιοκτησία, ως αντικείμενα, που θα εξασφαλίζουν την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας και την αξιοπρεπή ζωή κάθε πολίτη;

«ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΛΑΟΥ!»

Στην προεκλογική Πλατφόρμα του ΚΚΡΟ, με τον τίτλο: «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΛΑΟΥ!» σημειώνονται τα εξής:

«Μπήκαμε κάτω από τις σημαίες του ΚΚΡΟ γιατί πειστήκαμε ότι ο λαϊκός πατριωτισμός σήμερα είναι αδιαχώριστος από τους σκοπούς και τα ιδανικά των κομμουνιστών. Από τον αγώνα για το σοσιαλισμό, την αποκατάσταση της σοβιετικής εξουσίας, την αναγέννηση του ενωσιακού κράτους.

ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ; Για να μπορέσουμε όλοι μας να ζήσουμε σε μια δίκαιη κοινωνία. Για να επιστρέψει στο λαό η περιουσία του, που δημιουργήθηκε με την εργασία αιώνων. Για να αποκατασταθεί η φυσική και η πνευματική υγεία του έθνους. Για να μη φοβόμαστε την αυριανή μέρα. Για να σπουδάζουμε και να γιατρευόμαστε δωρεάν. Για να εξασφαλίσουμε στα παιδιά την παιδική ηλικία, στους συνταξιούχους ήρεμα γηρατειά. Σε όλους τους εργαζόμενους εργασία και δίκαιο μισθό.

ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ Η ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ; Για να υπερασπιστεί αυτή τα λαϊκά δικαιώματα. Ωστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να νοικοκυρέψουν και να διοικήσουν τη χώρα. Ωστε μια για πάντα να τελειώσουμε με την αυθαιρεσία των γραφειοκρατών, τη ληστεία των κερδοσκόπων και την παντοδυναμία των συμμοριών. Ωστε οι αναίσχυντες υποσχέσεις και η κενή φλυαρία των πολιτικών να μη ζαλίζει τους ανθρώπους. Ωστε η ανηθικότητα, η διαφθορά και η χυδαιότητα να μη βουλώνουν τους πόρους της κοινωνίας.

ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ Η ΕΝΩΣΗ; Για να αναγεννηθεί μια ισχυρή Δύναμη και όλοι μας να ζήσουμε σε μια χώρα που να τη σέβονται. Για να επανενώσουμε το χωρισμένο ρωσικό λαό. Για να αποκαταστήσουμε τη φιλία των εθνών. Για να βάλουμε τέλος στην αιματοχυσία στην Τσετσενία και σε όλα τα άλλα "θερμά" σημεία. Για να υπερασπιστούμε τα σύνορα και τα συμφέροντά μας στον κόσμο. Για να αντικρούσουμε την επίθεση της "νέας τάξης πραγμάτων". Για να μην έχουμε την τύχη της Σερβίας και του Ιράκ».

Στην Πλατφόρμα διατυπώνεται επίσης η ετοιμότητα για συνταγματική μεταρρύθμιση κι επαναφορά του «Συντάγματος της σοβιετικής λαϊκής εξουσίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ