ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Ενας ακόμη μοχλός ενίσχυσης του κεφαλαίου

Επιδίωξη η διαμόρφωση ακόμη πιο αυταρχικού πλαισίου δράσης στα κράτη - μέλη της ΕΕ

Γρηγοριάδης Κώστας

Είναι γεγονός ότι στην πορεία της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ενοποίησης, η διακρατική ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) παίρνει ολοένα και περισσότερα μέτρα πιο αυταρχικής λειτουργίας σε θεσμικό επίπεδο, τόσο της ίδιας της ΕΕ, όσο και των κρατών - μελών της. Είναι αναγκαία, προκειμένου το ευρωενωσιακό κεφάλαιο να μπορεί απρόσκοπτα να δρα, εκμεταλλευόμενο σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, πρώτ' απ' όλα των χωρών - μελών της ΕΕ, αλλά και χωρών της επιρροής τους εκτός Ενωσης, είτε μέσω εξαγωγής κεφαλαίων ή και με άλλες μορφές.

Συστατικό στοιχείο της πάλης ανάμεσα στα μονοπώλια και στο λαό είναι η δημιουργία κοινωνικής συνείδησης και μαζικής ψυχολογίας, ανοχής και αποδοχής από τους λαούς μιας πραγματικότητας, που αντικειμενικά είναι σε βάρος τους. Η επιδίωξη διαμόρφωσης της «ευρωπαϊκής συνείδησης» βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ιδεολογικής διαπάλης, προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια, μπροστά μάλιστα στις εντεινόμενες εντός της ΕΕ καπιταλιστικές αντιθέσεις, αλλά και στις ταξικές σε κάθε χώρα - μέλος, υποταγής των συνειδήσεων στην ιδέα της ενίσχυσης της Ενωσης, των λεγόμενων κοινών πολιτικών, ή της επιδιωκόμενης πολιτικής ενοποίησης, οπαδός της οποίας είναι και ο ΣΥΝ.

Αυτές τις επιδιώξεις υπηρετεί και η συγκρότηση ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων πάνω σε θεσμικό πλαίσιο που καθορίζεται από την ΕΕ.

Η διαδικασία συγκρότησης ευρωπαϊκών κομμάτων καθορίζεται από τη «νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ο «κανονισμός σχετικά με το καταστατικό και τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων» αναφέρει ότι για την αναγνώρισή τους πρέπει «να διασφαλίζει ότι το καταστατικό και οι δραστηριότητες του ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος σέβονται τους βασικούς στόχους της Ενωσης... σύμφωνα με τη Συνθήκη ίδρυσης της ΕΕ, και ιδίως το άρθρο 191 (σ.σ. Συνθήκη Μάαστριχτ)». Η ΕΕ, λοιπόν, απαιτεί δράση των ευρωπαϊκών κομμάτων με βάση τις Συνθήκες συγκρότησής της (Μάαστριχτ, Αμστερνταμ κλπ.) Αν δε δρουν με βάση αυτές δεν τα νομιμοποιεί, τα διαλύει.

Επομένως, ευρωπαϊκό κόμμα που να είναι αντίθετο με την ΕΕ, που να αγωνίζεται για τη διάλυσή της, δεν μπορεί να υπάρχει και να δρα. Αυτή η πραγματικότητα είναι μια ακόμη απόδειξη, πόσο βαθιά ταξική, υπέρ του κεφαλαίου, είναι η ΕΕ. Αλλά, πράγματι, η δημοκρατία του καπιταλισμού δεν είναι τίποτε διαφορετικό από τη στυγνή δικτατορία των μονοπωλίων. Αυτήν θέλει η ΕΕ να υπηρετήσουν τα ευρωπαϊκά κόμματα και οι πολιτικές δυνάμεις που συμβάλλουν στη συγκρότησή τους, παρεμβαίνοντας συνολικά στην πολιτική ζωή και τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις, για την ενίσχυση της εξουσίας του κεφαλαίου σε κάθε κράτος - μέλος. Αυτό είναι σε βάρος των λαών, δυσκολεύει την ταξική πάλη, γιατί δημιουργείται ένας ακόμη μοχλός επιβολής της θέλησης και των συμφερόντων των μονοπωλίων και υποταγής των λαών.

Για το Ευρωπαϊκό
Αριστερό Κόμμα

Είναι γνωστές οι επιδιώξεις ίδρυσης Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος, (ΕΑΚ), με πρωταγωνιστή το ΣΥΝ, από κόμματα που συμμετέχουν στην ευρωκοινοβουλευτική ομάδα της GUE/NGL, (σ' αυτήν συμμετέχει και το ΚΚΕ), αλλά και κόμματα χωρών της διεύρυνσης.

Ανάμεσα στα κόμματα της ομάδας GUE/NGL υπάρχουν διαφορετικές θέσεις για μια σειρά θεμελιακά πολιτικά - ιδεολογικά ζητήματα π.χ. για την ΕΕ και το μέλλον της, για τη διεύρυνση, τον Ευρωστρατό, για το Ευρωσύνταγμα, για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και οργανισμούς, για την κεντροαριστερά, για την τρομοκρατία, για την υπεράσπιση της σοσιαλιστικής Κούβας κ.ά. Για παράδειγμα, το θέμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στη Γιουγκοσλαβία υπήρξε σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα στα κόμματα της ομάδας. Οι περισσότερες συνιστώσες στην GUE/NGL είχαν ανοχή ή και στήριζαν αυτόν τον πόλεμο, όπως το Γαλλικό ΚΚ και το Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών που συμμετείχαν στις κυβερνήσεις των χωρών τους την περίοδο των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας. Ή στο θέμα της Κούβας, οι περισσότερες συνιστώσες καταδίκασαν την Κούβα για τις δίκες των ενεργούμενων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Διαφορετικές θέσεις υπάρχουν και για την ίδρυση ευρωπαϊκού αριστερού κόμματος. Δε συμφωνούν με τη δημιουργία του το ΚΚΕ τα κόμματα από Δανία, Σουηδία, Φιλανδία, Ολλανδία.

Πώς ξεκίνησε η προσπάθεια για το ΕΑΚ; Το Μάη του 2001 δημοσιοποιήθηκε στην Αθήνα κοινή ανακοίνωση των ΣΥΝ και ΚΟΔΗΣΟ (Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού - Γερμανία) σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας ενός τέτοιου κόμματος και 6 μήνες αργότερα ανακοινώθηκε η συγκρότηση «επιτροπής πρωτοβουλίας» από ΣΥΝ, ΚΟΔΗΣΟ, Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας, Κομμουνιστική Επανίδρυση Ιταλίας. Από τότε έγιναν διάφορες συζητήσεις και ζυμώσεις. Το 2003, το Μάρτη και Μάη, ο ΣΥΝ συγκάλεσε στην Αθήνα συναντήσεις για να συζητηθεί η δημιουργία ΕΑΚ. Πήραν μέρος τα Γαλλικό ΚΚ, ΚΟΔΗΣΟ, Κομμουνιστική Επανίδρυση, ΑΚΕΛ, Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών, ΚΚ Πορτογαλίας, ΕΑ Ισπανίας, Αριστερό Μέτωπο Λουξεμβούργου, Αυστριακό ΚΚ και ο ΣΥΝ.

Η συνάντηση της Μαδρίτης

Στις 21 Σεπτέμβρη 2003 συναντήθηκαν στη Μαδρίτη, τα κόμματα αυτά και άλλα που συμμετείχαν ως παρατηρητές και συζήτησαν ένα Σχέδιο διακήρυξης (ΣΔ) που θα δώσουν στη δημοσιότητα τέλη Νοέμβρη.

Σ' αυτό το κείμενο, ανάμεσα στ' άλλα, καταγράφεται ότι η «Ευρωπαϊκή Αριστερά», «ασκούσε έντονη κριτική στα σοσιαλιστικά μοντέλα και τα δημοκρατικά ελλείμματα που υπήρχαν στην Ανατολική Ευρώπη, στεριώνοντας έτσι το κύρος της και τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους λαούς της Ευρώπης». Οι αναφορές αυτές στο παρελθόν παραπέμπουν στην αντισοσιαλιστική εκστρατεία του ευρωκομμουνισμού, από τον οποίο προέρχονται ορισμένες από τις προαναφερόμενες δυνάμεις, και ο οποίος είχε μεγάλη συνεισφορά στην πάλη του καπιταλισμού ενάντια στο σοσιαλισμό. Δεν ήταν κριτική λαθών και παρεκκλίσεων, αλλά αποδοχή της αντισοσιαλιστικής προπαγάνδας των αντιπάλων.

Το ΣΔ προβάλλει την άποψη της δυνατότητας για μια φιλολαϊκή ΕΕ και προβάλλει τις στρατηγικές επιλογές για μια Ευρώπη «που θα διαμορφώσει μια αμυντική πολιτική, που θα υπερβεί το ΝΑΤΟ... θα θέσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για μια κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνα (ΚΕΠΠΑ)... θα αναβαθμίσει το ρόλο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου... θα προωθήσει την Επιτροπή Περιφερειών και την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή - ΟΚΕ - (σ.σ. δηλαδή τον κοινωνικό διάλογο) σαν ουσιαστικά θεσμικά όργανα της δημοκρατικής και περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ». Στην ουσία, όχι μόνο στηρίζει την ΕΕ αλλά προβάλλει την αναγκαιότητα αναβάθμισής της, ώστε να διαδραματίσει ακόμη πιο αποφασιστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις. Δηλαδή στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Προβάλλει την «ιδέα της δημοκρατικής και σοσιαλιστικής Ευρώπης» και ότι το ΕΑΚ «αναλαμβάνει την ευθύνη να συμβάλει οι αλλαγές στην ΕΕ να γίνουν πραγματικότητα χωρίς τις σοβαρές ταλαιπωρίες που η ανθρωπότητα γνώρισε στο παρελθόν, μέσα σε ένα πλαίσιο σταθερής και διευρυνόμενης ειρήνης, δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης». Κουβέντα, όμως, για ταξική πάλη για ρήξη και ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων σε κάθε κράτος - μέλος. Αντίθετα, προβάλλει το όραμα της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας περί «δημοκρατικού σοσιαλισμού», μέσω των μεταρρυθμίσεων από τα πάνω, θεωρώντας την πάλη των λαών ως «σοβαρές ταλαιπωρίες που η ανθρωπότητα γνώρισε στο παρελθόν». Μα, αν αυτό δεν είναι εγκλωβισμός των λαών σε δήθεν φιλολαϊκή προοπτική χωρίς το δικό του αγώνα, δηλαδή παραίτησή του από την προοπτική ανατροπής του καπιταλισμού και υποταγή σε μια εξωραϊσμένη καπιταλιστική ΕΕ τότε τι είναι;

Ολα τα παραπάνω φανερώνουν ότι το υπό ίδρυση Ευρωπαϊκό Αριστερό Κόμμα αποδέχεται τις Συνθήκες της ΕΕ την καπιταλιστική νομιμότητα, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αλλωστε, αυτό γίνεται φανερό και στην εισήγηση («Αυγή» 28/9/2003) που έκανε ο Γκ. Γιαμασάρες, γενικός συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας, στη συνάντηση στη Μαδρίτη για τη συγκρότηση αυτού του κόμματος, όπου ανάμεσα σ' άλλα αναφέρονται τα εξής:

«Οι δυνάμεις που εκπροσωπούνται σ' αυτή την αίθουσα συγκεντρώνουν πλήρως τις προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τώρα πρέπει να μελετήσουμε αν διαθέτουμε αρκετή πολιτική βούληση για να καταφύγουμε σ' αυτή τη δυνατότητα που προσφέρει η Συνθήκη της Ενωσης...

Να ανοιχτούμε χωρίς φόβο στην κοινωνική αριστερά, τα νέα κινήματα, το κίνημα για μια άλλη παγκοσμιοποίηση. Το αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα, που επίσης λέγεται "κίνημα των κινημάτων", κατέδειξε τις δυνάμεις που σήμερα προσανατολίζονται σε μια κοινωνική και πολιτική αλλαγή και σε αντίθεση στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο και την ιδεολογία του...».

Στην ίδια εισήγηση ανέφερε επίσης: «Οι συμμετέχοντες έχουμε συμφωνήσει να εκχωρήσουμε ένα μέρος της αυτοτέλειάς μας ως κόμματα σε ένα κοινό σχηματισμό που θα έχει ευρωπαϊκό εύρος». (Ηλεκτρονική εφημερίδα της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας, http://www.izquierda-unida.es/iualdia/2003/octubre/01/segunda.htm).

Αυτή η τοποθέτηση μιλά ανοιχτά για κόμμα στα πλαίσια της Συνθήκης του Μάαστριχτ, αποδοχή της νομιμότητας της ΕΕ, παραχώρησης μέρους της αυτοτέλειας των κομμάτων στο ΕΑΚ. Δηλαδή το ΕΑΚ θα είναι πάνω από τα κόμματα που δρουν σε κάθε χώρα, και για κίνημα που θα αντικαταστήσει την ταξική πάλη για το σοσιαλισμό με την προοπτική μιας αντινεοφιλελεύθερης διαχείρισης στα πλαίσια της ΕΕ.

Μόνο που αυτή η στρατηγική αντικειμενικά φράζει το δρόμο στην προοπτική της κοινωνικής απελευθέρωσης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης.

Αλλά μετά τη συνάντηση της Μαδρίτης υπάρχουν νέες εξελίξεις. Για παράδειγμα μετά τη Μαδρίτη, η ΚΕ του ΚΚ Πορτογαλίας δημοσιοποίησε με ανακοίνωση της την εκτίμηση ότι είναι αρνητική η θεσμοθέτηση των Ευρωπαϊκών Κομμάτων. Ανακοίνωση για τη συνεργασία και την κοινή δράση δημοσιοποίησε επίσης η ΚΕ του ΚΚ Τσεχίας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΟΧΙ στα κόμματα που επιβάλλονται από την ΕΕ

Το Κόμμα μας έγκαιρα είχε τοποθετηθεί σχετικά με το ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα. Στην απόφαση της ΚΕ για τις εξελίξεις στην ΕΕ (Δεκέμβρης 1999), μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Πραγματικός τους στόχος, (σ.σ. της συγκρότησης ευρωπαϊκών κομμάτων), είναι να δημιουργηθούν πρόσθετες ασφαλιστικές δικλίδες για τον εγκλωβισμό, την ενσωμάτωση και τη χειραγώγηση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Να μειωθεί και να αποδυναμωθεί... ο ρόλος των κομμάτων που αντιτίθενται στην ΕΕ και στην προώθηση της "ευρωπαϊκής ιδέας" και της "ευρωπαϊκής συνείδησης". Δεν πρόκειται για προώθηση της διεθνιστικής ιδέας, αλλά για τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου και την ιμπεριαλιστική ενοποίηση».

Συντονιστικός πόλος

Τη θέση της ΚΕ για το ευρωπαϊκό κόμμα παρουσιάζουμε σήμερα συνοπτικά όπως διατυπώθηκε σε ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα σε σεμινάριο που διοργάνωσε το ΚΚ Τσεχίας για την ΕΕ.

«Η δημιουργία πολιτικών κομμάτων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ζήτημα εθελοντικής επιλογής και σε καμία περίπτωση δεν αναγνωρίζεται η αρμοδιότητα στην ΕΕ να παρεμβαίνει στο ζήτημα αυτό και μάλιστα να τα επιβάλλει με κανονισμούς και δεσμευτικές υποχρεωτικές αποφάσεις.

Το ΚΚΕ δεν μπορεί να πάρει μέρος στο σχηματισμό ευρωπαϊκού κόμματος, το οποίο επιβάλλει την αποδοχή δεσμευτικών κανονισμών, που οδηγούν στην αλλαγή του χαρακτήρα του. Η ΕΕ επιδιώκει οικοδόμηση κομμάτων με τις προδιαγραφές της ιμπεριαλιστικής ιδεολογίας, με τους δικούς της όρους, ώστε να ενσωματώνονται στις αντιδραστικές πολιτικές της. Επιδιώκει σταθερή θεσμοθετημένη παρέμβαση στο πολιτικό σύστημα του κάθε κράτους - μέλους και ασκεί έλεγχο στη φωνή και τη δράση των πολιτικών δυνάμεων.

Με αυτόν τον τρόπο θέλει να πετύχει την απαξίωση στη συνείδηση των λαών του πρωταρχικού πεδίου της ταξικής πάλης, που είναι ο εθνικός χώρος. Ενα κόμμα έχει κύρος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, όταν είναι ισχυρό, με επιρροή και στη χώρα του. Ετσι εξυπηρετείται και αναπτύσσεται καλύτερα η σχέση εθνικού - διεθνικού. Μέσω της δημιουργίας των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων ο ρόλος των αντιδραστικών οργάνων ενισχύεται και επιχειρείται η εξασθένιση του εσωτερικού μετώπου πάλης. Υποβιβάζεται ο ρόλος των εθνικών Κοινοβουλίων και των κομμάτων που ασκούν επιρροή στον αγώνα της εργατικής τάξης και των άλλων καταπιεζόμενων δυνάμεων. Βεβαίως, το θέμα της πανευρωπαϊκής κοινής δράσης, του συντονισμού, της στενότερης διεθνιστικής σχέσης είναι ανάγκη και για τα κομμουνιστικά αντιιμπεριαλιστικά ριζοσπαστικά κόμματα που δε βολεύονται στην ενσωμάτωση, που δε θέλουν να απεμπολήσουν αξίες και ιδανικά που ενέπνευσαν λαούς και κινήματα στην ήπειρο και παγκόσμια. Αν για τους οπαδούς της ΕΕ είναι μια φορά ανάγκη να αξιοποιήσουν ή να κατασκευάσουν κόμματα της επιρροής της, για το λαϊκό κίνημα είναι ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη να διαμορφώσει προϋποθέσεις για διακριτή κοινή πανευρωπαϊκή δράση, κοινή ταξική πάλη...

Το ΚΚΕ από τη φύση και το χαρακτήρα του ήταν και είναι πάντα ανοιχτό σε προβληματισμούς και αναζητήσεις για πανευρωπαϊκό συντονισμό και κοινή δράση και αναζήτηση κατάλληλων μορφών, που πατάνε στη σημερινή πραγματικότητα και βεβαίως δεν αναιρούν την αυτοτελή ευθύνη των κομμάτων και των κινημάτων στις χώρες τους. Είμαστε υπέρ της συγκρότησης ενός διακριτού κομμουνιστικού πόλου, που ταυτόχρονα και παράλληλα θα συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας ευρύτερης αντιιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Υπέρ της συγκρότησης συντονιστικού πόλου, με κοινές ενέργειες, κοινές καμπάνιες, όπως στις επερχόμενες ευρωεκλογές, με σεβασμό πάντα στην αυτοτέλεια του κάθε κόμματος».

Συνεργασία και κοινή δράση

Οι θέσεις του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία)

Μετά τη συνάντηση της Μαδρίτης, το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο συμμετείχε σ' αυτήν, σε ανακοίνωση της Κεντρικής του Επιτροπής, ανάμεσα σ' άλλα, εκτιμά τα εξής:

«Η ΚΕ του ΠΚΚ εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την πορεία που παίρνει η διαδικασία που σχετίζεται με τη δημιουργία ενός "ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος" και τη ζημιά που μπορεί μια τέτοια πορεία να προκαλέσει στην αναγκαία συνεργασία, συγκεκριμένα δυνάμεων που, παρά ορισμένες σημαντικές διαφορές, έχουν συνεργαστεί στο πλαίσιο της GUE/NGL και σε άλλες πολυμερείς πρωτοβουλίες.

Το ΠΚΚ εκτιμά αρνητικά τη θεσμοθέτηση των "ευρωπαϊκών κομμάτων" στις συνθήκες της ΕΕ, και δε θεωρεί πως αυτό είναι ένα ζήτημα προτεραιότητας. Πέρα από αυτό, το ΠΚΚ μετείχε στην αναζήτηση μιας ενωτικής λύσης γι' αυτό το πρόβλημα, "μια λύση βασισμένη στα κόμματα, που λαμβάνει υπόψη την εμπειρία της GUE/NGL, σέβεται την αυτοτέλεια του καθένα και την ισοτιμία όλων, με μια μίνιμουμ ευέλικτη δομή, που θα δουλεύει συλλογικά στη βάση της συναίνεσης και της αρχής της κυκλικής εναλλαγής των υπευθυνοτήτων, με μια σύντομη (συνθετική) πολιτική πλατφόρμα πολύ στενά δεμένη στα καίρια ζητήματα που βρίσκονται στην καρδιά των αγώνων".

Πρόσφατες εξελίξεις σε αυτή τη διαδικασία αποκαλύπτουν την εκδήλωση μεθοδολογικών προβλημάτων που είναι απαράδεκτα και έρχονται σε αντίθεση με στοιχειώδεις αρχές των σχέσεων, περιλαμβάνουν διακρίσεις και υπονομεύουν την απαραίτητη εμπιστοσύνη. Αυτές οι εξελίξεις μπορούν να επισπεύσουν μια τεχνητή κατασκευή που αγνοεί διαφορές, οι οποίες πρέπει να γίνουν αποδεκτές, και επιλέγει κριτήρια στενής πολιτικής -ιδεολογικής συγγένειας που το ΠΚΚ δεν μπορεί να ακολουθήσει.

Οποιεσδήποτε και αν είναι οι δυσκολίες, το ΠΚΚ θα συνεχίσει να παρεμβαίνει για την ενίσχυση της συνεργασίας των κομμουνιστών και άλλων δυνάμεων της Αριστεράς, για ενωτικές λύσεις, με την πεποίθηση πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να υπηρετήσει τα συμφέροντα των εργατών και τον αγώνα ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και στον πόλεμο».

Επίσης το Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχίας, (η Τσεχία είναι ανάμεσα στις χώρες της διεύρυνσης), με απόφαση της Κεντρικής του Επιτροπής για το συντονισμό και τη συνεργασία της Αριστεράς στην Ευρώπη, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ανάμεσα σ' άλλα και τα εξής:

«Το Κόμμα μας πάντα εργάστηκε για τη συνεργασία και συντονισμένη προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, επειδή αυτό αντιστοιχεί στις αντικειμενικές απαιτήσεις των καιρών...

Η έννοια μιας Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι μια ευρύτερη έννοια, η οποία εμπεριέχει ένα μεγάλο εύρος πολιτικών κομμάτων που λειτουργούν στην Ευρώπη.

Η Αριστερά, ωστόσο, δεν είναι πολιτικά ή ιδεολογικά ενωμένη, και αυτό είναι γεγονός που αφορά τόσο στο εσωτερικό ορισμένων κομμάτων όσο και στο πλαίσιο των ξεχωριστών χωρών και στην Ευρώπη ως σύνολο.

Οι αντικειμενικές συνθήκες της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης είναι διαφορετικές ως αποτέλεσμα διαφορών στην ιστορική εξέλιξη.

Αν θέλουμε να έχει επιτυχία το οργανωτικό επίπεδο του συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των αριστερών κομμάτων πρέπει να λαμβάνει υπόψη αυτές τις διαφορετικές αντικειμενικές και υποκειμενικές συνθήκες.

... είναι επίσης απαραίτητο να δουλέψουμε στην κατεύθυνση ενωμένης δράσης από τα ευρωπαϊκά αριστερά κόμματα. Ενωμένη δράση η οποία βασίζεται στην αρχή του σεβασμού για τις αντικειμενικές και υποκειμενικές συνθήκες και διασφαλίζει την ενότητα της Αριστεράς σε θεμελιακά ευρωπαϊκά θέματα, και αυτό στη βάση διμερών και πολυμερών δραστηριοτήτων που φέρουν πιο κοντά τις απόψεις και στάσεις αυτών των κομμάτων.

Η θεσμοποίηση της συνεργασίας και σύμπραξης μεταξύ αριστερών κομμάτων μπορεί να επιτευχθεί ως ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα του σταδίου της επιτυχημένης κοινής δράσης. Το να προσπεράσουμε αυτό το στάδιο, καθώς επίσης και μια παθητική προσέγγιση στην επίτευξη αυτού του στόχου, δεν μπορεί σήμερα να συμβάλει σε μια πραγματική ενότητα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».


Κείμενα:
Στέφανος ΚΡΗΤΙΚΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ