ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΩΡΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
Αφερεγγυότητα και δέσμευση στου Μάαστριχτ τις ελευθερίες

Εκλογικές προετοιμασίες, αποχωρήσεις και προσχωρήσεις, κοινές διακηρύξεις, συμφωνίες και διαφωνίες, είναι όλα όσα συνθέτουν τις εξελίξεις στον Χώρο του Συνασπισμού, με κεντρικό στόχο του να μπει στη Βουλή στις ερχόμενες εκλογές.

Σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, την άνοιξη του 2000, δε θα βρίσκονται πια στα ψηφοδέλτιά του αρκετά στελέχη μέχρι πρότινος του ΣΥΝ, όπως, για παράδειγμα, η Μ. Δαμανάκη και η ομάδα στελεχών που την ακολούθησε κατά την αποχώρησή της, ο Ν. Μπίστης και η ομάδα της ΑΕΚΑ που προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ, η Στ. Αλφιέρη που συνεργάζεται με άλλο εκλογικό σχήμα, και άλλοι. Ενώ σκεπτικισμός επικρατεί και σε αρκετούς άλλους ακόμα από την ομάδα της «Ανανεωτικής συσπείρωσης», που δρα στο εσωτερικό του ΣΥΝ.

Ο ΣΥΝ έχει εξασφαλίσει - απ' ό,τι όλα δείχνουν - ξανά την εκλογική στήριξη του Μ. Γλέζου, τον οποίο είχε επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και το 2000, ενώ τον είχε κατεβάσει και επικεφαλής του ψηφοδελτίου της υπερνομαρχίας στις εκλογές του 2002. Ο ΣΥΝ επίσης συζητά την ένταξη στα ψηφοδέλτια προσώπων από τις ομάδες και τις κινήσεις που δραστηριοποιούνται στο «χώρο διαλόγου». Τέτοιοι είναι ο Γ. Μπανιάς (από την ΑΚΟΑ), με τον οποίο συνεργάζονται στενά εδώ και πολλά χρόνια, η ομάδα των Κωστόπουλου-Θεωνά που αποχώρησαν από το ΚΚΕ, καθώς και μια ομάδα τροτσκιστών (ΔΕΑ) και από την πρώην «Α-συνέχεια». Με τα πρόσωπα και τις κινήσεις αυτές, με τους οποίους συνεργάζονται στενά, πολιτικά και εκλογικά, τα τελευταία χρόνια, και που την περασμένη Τετάρτη παρουσίασαν και τη διακήρυξή τους εν είδει πολιτικής συμφωνίας, έχουν ήδη προχωρήσει συγκεκριμένες συζητήσεις για την ονομασία του ψηφοδελτίου, για τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια και τις πιθανές εκλόγιμες θέσεις και σε ποιους απ' αυτούς θα δοθούν, αν φυσικά υπάρξουν.

Σε όλα τα κείμενα και στις ομιλίες του «συνασπισμού» αυτού παρατηρείται μια συρραφή γνωστών θέσεων και τοποθετήσεων του ίδιου ΣΥΝ. Φυσικά, τώρα που βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, γίνεται μια προσπάθεια να τις «ντύσουν» με κάπως πιο αριστερή φρασεολογία, που σε ορισμένες περιπτώσεις παίρνει και αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά, για να αναιρεθούν φυσικά αυτά στη συνέχεια από άλλες διακηρύξεις, σε άλλες παραγράφους και αποστροφές, στις προτάσεις πάλης και στους στόχους τους.

Οπως προκύπτει από επανειλημμένες δηλώσεις και τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΝ, βασικός στόχος τους εξακολουθεί να είναι το ΚΚΕ, οι συνεργασίες του, η πολιτική του Λαϊκού Μετώπου σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, οι ανατρεπτικές και καινοτόμες ιδέες του.

Προφανώς ο ΣΥΝ, ιδιαίτερα τώρα προεκλογικά, κάνει μια ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια να εμφανιστεί σαν δύναμη δήθεν αντικαπιταλιστική. Οι συγκεκριμένες θέσεις τους όμως, στην καλύτερη περίπτωση, «οραματίζονται» έναν καπιταλισμό ουτοπικό, αφού ουσιαστικά τον θέλουν ανθρωπινότερο, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι «ανθρώπινος καπιταλισμός» όχι μόνο δεν πρόκειται να υπάρξει, αλλά, πολύ χειρότερα, σήμερα, στην εποχή του ιμπεριαλισμού, είναι συνώνυμο μόνον της βαρβαρότητας.

Οσες «κριτικές» παρατηρήσεις και αν κάνουν για τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, στην πραγματικότητα είναι υπέρ του Ευρωστρατού, ακριβώς γιατί βλέπουν ως αντίπαλο δέος στον ιμπεριαλιστικό πόλο των ΗΠΑ, έναν άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο, αυτόν της ΕΕ, με επικεφαλής το γαλλογερμανικό άξονα! Οι θέσεις τους κάνουν ζημιά σε έναν κόσμο που αγανακτεί με το ΠΑΣΟΚ και την πολιτική του, γιατί τους στέλνει, από άλλο μονοπάτι, ξανά στο ΠΑΣΟΚ, στις αυταπάτες της διαχείρισης.

Στις διακηρύξεις τους υπάρχει αναμφίβολα μπόλικο αντικαπιταλιστικό πασπάλισμα. Προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από τη γενικότητα που διέπει τις θέσεις τους. Ομως, η κάθε δύναμη κρίνεται από το τι απαντήσεις δίνει συγκεκριμένα και καθαρά σε κρίσιμα ζητήματα. Οσο κι αν ψάξει κανείς δε θα βρει τίποτε συγκεκριμένο για το τι θα κάνουν, τι πρέπει να γίνει, παραδείγματος χάριν, με το μονοπωλιακό κεφάλαιο, την ανεργία, τις εργασιακές σχέσεις, την οικονομία, την ιμπεριαλιστική πολιτική, ποια είναι τελικά η εναλλακτική πρόταση που έχουν, τι πραγματική διέξοδο προτείνουν, τι θα γίνει στο επίπεδο της διακυβέρνησης, της εξουσίας κλπ.

Ακρως υποκριτικές είναι και οι δηλώσεις τους για ανάγκη «εκλογικής συνεργασίας της Αριστεράς». Οχι μόνο γιατί η εκλογική συνεργασία δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να διαχωρίζεται, να αποσπάται από ζητήματα της γενικότερης πολιτικής, με τα οποία υπάρχουν τεράστιες διαφορές, αλλά και γιατί, εκλογική συνεργασία που αρχίζει και τελειώνει με τις βουλευτικές έδρες δεν έχει καμία αξία, δεν έχει την απαιτούμενη φερεγγυότητα. Αν πρόκειται την άλλη μέρα στη νέα Βουλή, ο καθένας να τραβάει το δικό του δρόμο, και να αρχίσουν οι αποχωρήσεις, τότε τι νόημα έχει η συνεργασία; Μόνο για τις ψήφους και το μοίρασμα των βουλευτικών εδρών; Για να σπείρει νέες απογοητεύσεις σε τίμιους και απλούς αγωνιστές και να τους στείλει ξανά στην αγκαλιά του ΠΑΣΟΚ και συνολικά του δικομματισμού;

Ο ΣΥΝ, άλλωστε, ό,τι κι αν πει, ό,τι κι αν στα λόγια προεκλογικά «δεσμευτεί», για να χαϊδέψει αυτιά αριστερών ανθρώπων, είναι κόμμα δεσμευμένο, με την ψήφο του και με το πρόγραμμά του, στις 4 ελευθερίες του Μάαστριχτ, που είναι ελευθερίες για το μεγάλο κεφάλαιο. Στήριξε επανειλημμένα επιλογές ιδιωτικοποιήσεων, ελαστικοποίησης της εργασίας, στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, στήριξε αντιδραστικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εχει κάνει σημαντικές εκλογικές συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και στα άλλα μαζικά κινήματα, στην Αυτοδιοίκηση. Συνεργασίες που μάλιστα επεκτάθηκαν και σε κοινές θέσεις. Πρωτοστάτησε στην πολιτική της «κοινωνικής συναίνεσης» και «ταξικής συνεργασίας». Δε φθάνει καθόλου να σηκώνει μόνον τώρα, προεκλογικά, τον τόνο της «κριτικής» στο ΠΑΣΟΚ και στην «κεντροαριστερά». Η συνέπεια λόγων και έργων πρέπει να σε ακολουθεί ...διαχρονικά.

Κι όπως λέει ο λαός μας, η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Είναι άλλωστε αυτή η «μέρα», αρκετά ...δοκιμασμένη στην πράξη. Σήμα κατατεθέν της έχει την αφερεγγυότητα της ηγεσίας του ΣΥΝ και των ΣΥΝωθούμενων στους περί αυτόν χώρους! Γι' αυτό και οι πραγματικοί «αριστεροί της πράξης» θα τους γυρίσουν, για μια ακόμα φορά, την πλάτη.


Δ. Κ.

Κινήσεις ενόψει εκλογών

Σκληρή φραστική επίθεση εξαπέλυσε μέσα στη βδομάδα που μας πέρασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, εναντίον του πρώην βουλευτή του κόμματός του και μέλους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Γ. Δημαρά. Αφορμή αποτέλεσε η έντονη φημολογία για συμμετοχή του Γ. Δημαρά στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, κάτι που ο τελευταίος δε διαψεύδει, ενώ εμμένει σε προηγούμενες δηλώσεις τους, με τις οποίες επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος του ΔΗΚΚΙ στις εκλογές.

Εξάλλου, την πρόθεσή τους να κατέβουν στις ερχόμενες εκλογές δήλωσαν τα μέλη της «Πρωτοβουλίας Γένοβα 2001», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν την προηγούμενη Πέμπτη, δημοσιοποιώντας συγχρόνως τον τίτλο της Κίνησης, ο οποίος θα είναι «Αντικαπιταλιστική Συμμαχία». Παράλληλα, ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους εκδήλωση στις 22 Δεκέμβρη, στο θέατρο «ΑΛΦΑ». Τη συμμετοχή της στην Κίνηση επισημοποίησε η Στ. Αλφιέρη, πρώην βουλευτίνα του ΣΥΝ, ενώ τη στήριξή τους δήλωσαν εκπρόσωποι της «Πρωτοβουλίας Ομοφυλόφιλων».

Από την πλευρά του, το Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΜΕΡΑ) πραγματοποίησε εκδήλωση - συζήτηση, στην οποία έγινε εκτενής αναφορά για την εκλογική παρέμβαση της Κίνησης στις επερχόμενες εκλογές. Την προηγούμενη Κυριακή, επίσης, στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε τη «δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, που θα εργαστεί γι' αυτό που ονομάζεται τρίτος πόλος στην πολιτική ζωή της χώρας», ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Στέλιος Παπαθεμελής. Η ονομασία του νέου φορέα και τα πρόσωπα που θα τον στελεχώσουν, σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.

Αντί για ψωμί το... παντεσπάνι

Με το που έγιναν τα εγκαίνια αυξάνονται τα διόδια. Γιατί οι πολίτες πρέπει να πληρώσουν, εκτός από τη φορολόγησή τους, τους δρόμους, τα γεφύρια και μαζί τις υπερβάσεις, τις ατασθαλίες, τις κακοτεχνίες και το «ράβε ξήλωνε», ώστε να εξυπηρετούνται τα «διαπλεκόμενα».

Αυξάνεται και το ψωμί. Και θα μπορούσε να θυμηθεί κανείς την ιστορική, στην αφέλειά της - φράση της Μαρίας Αντουανέτας - καλά γιατί αυτοί ζητάνε ψωμί. Δεν έχουν παντεσπάνι.

Κατά την ίδια αυτή περίοδο απειλούν τους εργαζόμενους στην «Ολυμπιακή Αεροπορία» με βαριές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, επειδή ζητάνε το δίκιο τους που δεν το ζητιανεύουν, αλλά με το κεφάλι ψηλά το ζητούν.

Ανεβαίνουν οι τιμές, και στις παραμονές των γιορτών, τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και η πίτα τραβούν την ανηφόρα, συμπαρασύροντας είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και ρούχα λαϊκής κατανάλωσης και όχι σαν εκείνα που επιδεικνύονται στις πασαρέλες της πρόκλησης φορέματα και εσώρουχα ποικιλμένα με πολύτιμους λίθους, πλέγματα χρυσού, αλλά και βαπτισμένα στη σοκολάτα!

Και τα δάση μας θα εξακολουθήσουν να καταπατούνται επίσημα, μια και η κυβέρνηση αναβάλει για μετά τις εκλογές τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα. Βιαστείτε να χτίσετε, παράνομα, ως τις εκλογές.

Από την άλλη πλευρά, φέρελπις βουλευτής προτείνει εξομοίωση των πτυχίων ξένων πανεπιστημίων που πραγματοποιούν τη δική τους... πνευματική εισβολή, γιατί έτσι επιβάλει η ΕΥΡΩένωση, παρά το δικό μας Σύνταγμα. Και το στέγαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου; Θα παραδοθεί στην ώρα του, βεβαιώνει ο αρμόδιος υπουργός, αφού απευθύνει ερωτήσεις στον Ισπανό και στον... εαυτό του!


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ