ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Στη λογική του εφησυχασμού και των ευρωατλαντικών «προστατών»

Eurokinissi

Στη λογική του εφησυχασμού τόσο για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας όσο και για τη στάση «Πόντιου Πιλάτου» που τηρούν ΝΑΤΟ και ΕΕ επιμένει η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά τις σοβαρές και επικίνδυνες εξελίξεις που προέκυψαν με το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης.

Μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, ισχυρίστηκε ότι το συγκεκριμένο μνημόνιο οδήγησε «σε πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας», αν και παραδέχθηκε ότι το ΝΑΤΟ «πάντα τηρούσε ίσες αποστάσεις». Χαρακτήρισε το μνημόνιο «ανιστόρητο και αγεωγράφητο» και είπε πως τα κείμενα του μνημονίου «ούτε παράγουν νομικό αποτέλεσμα ούτε πρόκειται να επικυρωθούν». Πρόσθεσε πως «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας αυτή η συμφωνία να μην ισχύσει». Είπε ακόμα πως θα θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη βδομάδα, πιστεύοντας ότι «η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, σε δήλωσή του την Παρασκευή στο ΥΠΕΞ γνωστοποίησε ότι δόθηκε προθεσμία 72 ωρών στον πρέσβη της «διεθνώς αναγνωρισμένης» κυβέρνησης της Λιβύης να εγκαταλείψει τη χώρα, μετά τη λήξη του τελεσιγράφου που είχε επιδοθεί στον αντιπρόσωπό της για να γνωστοποιήσει το περιεχόμενο του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης. Τόνισε ότι η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και επισήμανε πως ελήφθη αφού «η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει», αν και διευκρίνισε ότι δεν σημαίνει διακοπή των διπλωματικών σχέσεων.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτη την απέλαση του Λίβυου πρέσβη και υποστήριξε ότι «η Λιβύη είναι μια περήφανη χώρα, δεν θα υποκύψει». Είπε ακόμα ότι «η συμφωνία δεν είναι μυστική. Είναι δυνατόν κάτι που πέρασε από το Κοινοβούλιό μας να είναι μυστικό;». Καταλήγοντας σημείωσε ότι «η Λιβύη είναι μια χώρα ανεξάρτητη και κυρίαρχη και η εξέλιξη έδειξε τις αληθινές προθέσεις της Ελλάδας», καθώς και ότι «η Τουρκία είναι στην περιοχή για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της».

Ειδικά για τη συμφωνία, ο Ν. Δένδιας είπε πως «οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών, πέραν των τυπικών ελαττωμάτων της». «Η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο», επισήμανε. Λίγο αργότερα, μιλώντας στη Βουλή ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν υποτιμά καθόλου τη συμφωνία, «ίσα ίσα που το θεωρούμε κλιμάκωση από την τουρκική πλευρά».

Δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις απαράδεκτες προσπάθειες εφησυχασμού του λαού, ότι τα ελληνικά και κυπριακά δικαιώματα μπορεί να προστατευτούν εντός των λυκοσυμμαχιών ΝΑΤΟ και ΕΕ. Οτι η ΕΕ έχει πάρει απόφαση για κυρώσεις κατά φυσικών και νομικών προσώπων της Τουρκίας για τις κινήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ και τώρα «είναι στο στάδιο της εξειδίκευσης κατά ποιων θα ληφθούν αυτές οι κυρώσεις»... Ενώ πρόσθεσε ότι στις ΗΠΑ, στη Γερουσία και το Κογκρέσο, «το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ για την Τουρκία».

Την ίδια ώρα, παρέσχε ξανά διαβεβαιώσεις ότι θα συνεχιστούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) του υπουργείου Αμυνας, που «τρέχουν» με «παρότρυνση» των ΗΠΑ και στην πράξη λειτουργούν ως πλατφόρμα όπου η τουρκική αστική τάξη απλώνει όλες τις διεκδικήσεις της.

Παράλληλα, καθώς η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης προβλέπεται να κατατεθεί στον ΟΗΕ, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ΥΠΕΞ ετοιμάζουν επιστολή την οποία επίσης θα αποστείλουν στα Ηνωμένα Εθνη και με την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα καταγγέλλει τη συμφωνία, ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στο μεταξύ, τη σύμπλευση των αστικών κομμάτων σε ό,τι αφορά τη στρατηγική της αστικής τάξης και για τα Ελληνοτουρκικά ανέδειξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας από την Τυνησία, όπου μίλησε την Παρασκευή στην 34η διάσκεψη του Αραβικού Ινστιτούτου Επιχειρηματιών. Οπως υποστήριξε, επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήθηκε εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία, «δεν διστάσαμε όμως στις δύσκολες στιγμές να κρατήσουμε τους διαύλους ανοιχτούς. Και με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα», εξηγώντας ότι σαν τέτοια εννοεί μια σύγκρουση που θα αποδυνάμωνε την καπιταλιστική ανάπτυξη και θα κλόνιζε τις «ισορροπίες» - βασικά τα σχέδια ευρωατλαντικής «σταθερότητας» - στην περιοχή. Ταυτόχρονα, στο όνομα της υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου, κάλεσε την ΕΕ «να προωθήσει μια συνεκτική και ολοκληρωμένη στρατηγική για τη Μεσόγειο. Είτε αυτό αφορά τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, είτε αφορά τη λύση δύο κρατών στο Παλαιστινιακό, είτε αυτό αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την ειρήνη στη Συρία, είτε αφορά την ειρήνη στη Λιβύη, είτε αφορά τη λήψη κυρώσεων, όπου υπάρχει παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου».

Πυκνό πρόγραμμα τις επόμενες μέρες

Στο μεταξύ, «πυκνό» είναι το πρόγραμμα των επόμενων ημερών σε ό,τι αφορά το ζήτημα, αφού διπλωματικές πηγές γνωστοποιούν ότι θα προσκληθεί στην Αθήνα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Λιβύης, ενώ έχει ήδη προσκληθεί ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της και αναμένεται στη χώρα την Τετάρτη ως προσκεκλημένος της ελληνικής Βουλής. Αμφότεροι πρόσκεινται στον στρατηγό Χάφταρ.

Προηγουμένως, τη Δευτέρα, συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με θέμα, ανάμεσα σε άλλα, «τις πολιτικές εξελίξεις στη Λιβύη». Ο Ν. Δένδιας αναμένεται να βάλει εκεί και το θέμα του επίμαχου μνημονίου. Την Τρίτη, η κυβέρνηση συγκαλεί το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, για να ενημερώσει εκπροσώπους κομμάτων για το θέμα.

Πέμπτη και Παρασκευή συνέρχεται στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έχοντας στην ατζέντα μεταξύ άλλων «ειδικά θέματα εξωτερικών σχέσεων με βάση τις εξελίξεις στη διεθνή σκηνή».

Επίσης, την Παρασκευή συνέρχεται στην Αθήνα η Υπουργική Σύνοδος του Οργανισμού Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου, με άγνωστο ακόμα αν θα παρευρεθεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, οπότε αναμένονται κάποια επαφή με τον Ελληνα ομόλογό του και τοποθετήσεις επί του θέματος.

Να καταγραφεί, τέλος, η στάση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, που είπε ότι «το μνημόνιο με τη Λιβύη δημιούργησε εντάσεις την περιοχή. Δεν βοηθάει και είναι προκλητικό. Αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες προς το πνεύμα της συνεργασίας και σταθερότητας που οι ΗΠΑ θέλουν για την περιοχή», ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι «και εμείς και η Ελλάδα αναγνωρίζουμε πως πρέπει κατηγορηματικά η Τουρκία να παραμείνει προσηλωμένη στη Δύση και μέλος της ΝΑΤΟικής συμμαχίας».

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Τουρκία

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και Νίκο Σερετάκη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, μεταβαίνει στην Τουρκία όπου θα έχει διμερείς επαφές με το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας για τις τρέχουσες εξελίξεις και θα συμμετάσχει σε επιστημονικό συμπόσιο που διοργανώνει το ΚΚ Τουρκίας στην Αγκυρα, 6 έως 8 Δεκέμβρη, για ζητήματα σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Πατριδογνωμόνιο
Το δηλητήριο της κανονικότητας

Στο παρακείμενο του οθωμανικού σουλτανάτου ευρωπαϊκό κράτος, βαλκανικό βιλαέτι, και παγκόσμια ναυτική δύναμη με ξένες σημαίες και φτωχούς ναυτικούς, που λέγεται Ελλάς, φέτος, το χριστουγεννιάτικο πακετάκι είχε όλα τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες της κανονικότητας.

Εθνικές απειλές στον πυρήνα, με άχνη ζάχαρη τις κόντρες των φυλάρχων του ποδοσφαιρικού σύμπαντος. Επίδομα θέρμανσης με γεωγραφικό προσδιορισμό, σαν το μακεδονικό ένα πράγμα, που θεωρεί τροπικές περιοχές τους προσφυγικούς καταυλισμούς σε νησιά. Εναν φασιστοειδή εμετικό λόγο στο κοινοβούλιο, αλλά και εκτός, που διατυπώνεται με ελληναράδικη αμετροέπεια και περνάει δυστυχώς απαρατήρητος, επειδή το κόμμα που τον εκφέρει δεν χρησιμοποιεί σβάστικες για διακοσμητικό.

Εχει και την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως κι η προηγούμενη, να κατακεραυνώνει τα πρόσωπα και όχι την ιδεολογία που κουβαλάνε. Εχει και καινοτομίες. Σαν να λέμε μελομακάρονο με σοκολάτα. Σ' αυτό το μπισκότο κανονικότητας έχουμε και μεγάλες φοροαπαλλαγές για τους λίγους του μεγάλου κεφαλαίου, και μικρές αυξησούλες για τα ελάχιστα των πάμπολλων. Ο φετινός Αη Βασίλης στρίμωξε τη διάσημη μεσαία τάξη μεταξύ πεντακοσίων και χιλίων ευρώ, κι έτσι οι πάμπλουτοι με 1.001 πολλαπλασιάστηκαν. Θαύμα!

Στο κουτί της κανονικότητας που περιλαμβάνει οράματα ψηφιακής διακυβέρνησης και ταχύτητες 5G, περιλαμβάνονται κι ασθένειες εξαφανισμένες απ' τον προηγμένο υγειονομικό χάρτη εδώ και εβδομήντα χρόνια, που εμφανίστηκαν στο πλάι των δυνάμεων καταστολής, που δεν εξαφανίστηκε ποτέ από καταβολής αστικού ελληνικού κράτους.

Η είδηση για τη διφθερίτιδα που σκότωσε οχτάχρονο παιδί μεγαλωμένο σε κοινωνικές δομές και τα τελευταία τρία χρόνια σε ανάδοχη οικογένεια, ήρθε αντιφατική, τραγική και κατασκευασμένα απομονωμένη, να στριμωχτεί στο πεζοδρόμιο της επικαιρότητας, όπως περιορίζονται πλέον οι διαδηλώσεις που δεν διαθέτουν ικανό αριθμό συμμετεχόντων για να ταλαιπωρούνται οι τροχονόμοι.

Η είδηση σύρθηκε πέριξ του εμβολιασμού - ήταν, δεν ήταν εμβολιασμένο το παιδάκι - για έναν λόγο που κανείς δεν πρόσεξε στην εποχή των έξυπνων τηλεφώνων και των smartphone ιδεολογικών πολιτικών παρεμβάσεων: Χρειάστηκαν περίπου δυο βδομάδες για να ψαχτούν, αγωνιωδώς και φιλότιμα είναι η αλήθεια, οι κιτρινισμένες σκονισμένες καρτέλες στα έγκατα των ιδρυμάτων, όπου φιλοξενούνταν το παιδί, και πιστοποιούσαν αν έχει, που είχε, λέει, εμβολιαστεί και για διφθερίτιδα.

Κι είναι αυτές ακριβώς οι καρτέλες που στήνουν στον τοίχο κάθε έννοια κοινωνικής δομής, ειδικά για παιδιά, και δη εγκαταλελειμμένα, που πολλαπλασιάζονται σήμερα με το χαρακτηρισμό ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Στην κανονικότητα της δεύτερης εικοσαετίας του εικοστού πρώτου αιώνα αυτή η είδηση επιπλέει σαν καρυδότσουφλο στον ωκεανό του διαδικτύου, όπου κάθε δυο σελίδες που «σκρολάρεις», σου πετιέται στη μούρη ένας γιατρός, ένα εργαστήριο, μια ιδιωτική κλινική, όπου υπάρχουν και σε προσκαλούν για να σωθείς μαγικά μηχανήματα, τεχνολογικά διαγνωστικά θαύματα, αναίμακτες επεμβάσεις κι άλλα τέτοια επιτεύγματα της καπιταλιστικής καταναλωτικής κανονικότητας.

Και πίσω από τη διφθερίτιδα που δολοφόνησε τον οχτάχρονο, διαβάζεις στο ρημαδότοπο ότι το δείγμα απ' το λαρύγγι και τα πνευμόνια του παιδιού εστάλη στο Λονδίνο, γιατί προφανώς δεν διαθέτουμε εδώ (ούτε στα πανεπιστήμια βρε αδερφέ;) τον κατάλληλο επιστημονικό εργαστηριακό εξοπλισμό, για να εντοπίσουμε μια ξεχασμένη έστω ασθένεια, που όμως είναι άκρως επικίνδυνη και απειλητική γι' αυτό που λέμε δημόσια υγεία.

Αμα έχεις πάει και σε δομές που φιλοξενούν γέρους και ανήμπορους να σηκώσουν το κόστος παραδεισένιων γηροκομείων, σαν κι αυτά που διαφημίζουν οι οικογενειακές χριστουγεννιάτικες ταινίες, που γεμίζουν τα κανάλια αυτές τις μέρες, τότε την κανονικότητα του συστήματος, που επιβάλλεται ευκολότερα, επειδή έχει προδιαφημιστεί από την έντεχνη σοσιαλδημοκρατική και αριστερίστικη μπαχαλιάδα, τη βλέπεις αλλιώς.

Τη βλέπεις και τη νιώθεις στο πετσί σου, στο βάθος των εντέρων σου και στη διαδρομή των αγγείων σου, σαν μικρές, συστηματικές δόσεις δηλητηρίου, π.χ. αρσενικού, που σε δολοφονούν μαθηματικά και μη ανιχνεύσιμα στη νεκροψία...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ