ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ - ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Μεγαλώνει τους κινδύνους για τους λαούς το ξεδίπλωμα του σχεδιασμού ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Ενδεικτικές οι ρωσικές αντιδράσεις στη «στρατιωτικοποίηση» της Κύπρου

Οι αντιδράσεις της Ρωσίας εκδηλώνονται λίγες βδομάδες μετά τη «Δήλωση Προθέσεων» που υπέγραψαν ΗΠΑ - Κύπρος (φωτ. από τη συνάντηση Πομπέο - Χριστοδουλίδη)
Οι αντιδράσεις της Ρωσίας εκδηλώνονται λίγες βδομάδες μετά τη «Δήλωση Προθέσεων» που υπέγραψαν ΗΠΑ - Κύπρος (φωτ. από τη συνάντηση Πομπέο - Χριστοδουλίδη)
ΜΟΣΧΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τους κινδύνους που συνεπάγονται για τους λαούς της περιοχής τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου επιβεβαιώνουν οι ρωσικές αντιδράσεις για την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο.

Θυμίζουμε ότι προχτές η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα επισήμανε ότι «η Μόσχα θα πρέπει να λάβει μέτρα σε περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής συγκέντρωσης στην Κύπρο». Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του ρωσικού πρακτορείου ITAR - TASS, η Μόσχα έκανε λόγο για «πληροφορίες που προέρχονται από διάφορες πηγές σχετικά με ενέργειες της Ουάσιγκτον να διασφαλίσει τη δυνατότητα συγκέντρωσης της στρατιωτικής παρουσίας της στην Κύπρο» για την αντιμετώπιση «της αυξανόμενης ρωσικής επιρροής στην περιοχή υπό το φως της επιτυχούς επιχείρησης της ρωσικής Αεροπορίας στη Συρία». Και μιλώντας ειδικά για την Κύπρο, πρόσθεσε ότι «η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού και η εμπλοκή του στην εφαρμογή σχεδίων των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ αναπόφευκτα θα έχουν επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές συνέπειες για την ίδια την Κύπρο». Η ρωσική κυβέρνηση - πάντα σύμφωνα με το TASS - δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη το «αντιρωσικό υπόβαθρο» αυτών των σχεδιασμών και να λάβει μέτρα αντίδρασης.

Οι ρωσικές αντιδράσεις εκδηλώνονται λίγες βδομάδες μετά τη «Δήλωση Προθέσεων» που υπέγραψαν ΗΠΑ - Κύπρος, για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας τους, ειδικά στον τομέα της «ασφάλειας». Λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της Δήλωσης δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο αυτή επιβεβαιώνει το αυξημένο ενδιαφέρον του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για την Κύπρο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο γενικά, όπως κάνει και η αναμενόμενη διεύρυνση της τριμερούς Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου με τη συμμετοχή των ΗΠΑ κ.λπ.

«Αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, υποστήριξε ότι «ουδέποτε ήταν στόχος μας και ούτε τώρα επιδιώκουμε στρατιωτικοποίηση της Κύπρου», και έκανε λόγο για «ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις» που «διευκολύνει» η Κυπριακή Δημοκρατία, «αξιοποιώντας τη γεωγραφική θέση της».

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι «κανείς δεν πρέπει ή δεν μπορεί να ενοχλείται από το γεγονός ότι η Κύπρος προσπαθεί με ισορροπημένο τρόπο να παίξει ένα ρόλο πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή (...) Η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κράτος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και ανάλογα καθορίζει τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική της, χωρίς αυτό να επηρεάζει ή να εμποδίζει το γεγονός ότι έχουμε εξαιρετικές σχέσεις και με τη Ρωσία».

Στο μεταξύ, μετά τις δηλώσεις Ζαχάροβα, ο Κύπριος ΥΠΕΞ με δική του πρωτοβουλία συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κυπριακού ΥΠΕΞ, Δημήτρη Σαμουήλ, οι δύο υπουργοί προχώρησαν σε μια ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με πιθανούς τρόπους για περαιτέρω ενίσχυσή τους. Ακόμα, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, ενώ συμφώνησαν και να συναντηθούν τους αμέσως επόμενους μήνες.

Νέες επαφές Λουτ

Οι βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις θα εκδηλωθούν ακόμα πιο έντονα το επόμενο διάστημα, καθώς αναμένεται και νέα κλιμάκωση του παζαριού για το Κυπριακό. Χτες έγινε γνωστό ότι στις 15 του μήνα επιστρέφει στη Λευκωσία η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, για επαφές με τις ηγεσίες των δύο πλευρών. Χτεσινά τηλεγραφήματα σημείωναν ότι στόχος της θα είναι η κατάληξη σε ένα κοινό έγγραφο με τους «όρους αναφοράς», «που θα καλύπτουν θέματα ουσίας αλλά και διαδικασίας», για να επαναληφθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Η Λουτ ξεκίνησε τον νέο γύρο επαφών της από τις Βρυξέλλες, όπου συνάντησε την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, κάτι που - σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυπριακής κυβέρνησης - «επιβεβαιώνει ότι η ΕΕ είναι μέρος της εξίσωσης για την προσπάθεια λύσης του Κυπριακού, και αυτό είναι θετικό». Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις ή ανακοινώσεις.

Πάντως, στα Κατεχόμενα, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκε με τον Μάαρτεν Βέρβεϊ, γενικό διευθυντή και επικεφαλής της υπηρεσίας στήριξης δομικών μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που προχωρούν μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο, αλλά και το εμπόριο που αναπτύσσεται στο νησί, στο πλαίσιο και των κανονισμών που ρυθμίζουν το καθεστώς της πράσινης γραμμής κ.λπ.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η αναμόχλευση εντάσεων

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Συνεχίζονται το βαρύ κλίμα στις σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας, η αξιοποίηση της έντασης από διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που επιζητούν αύξηση της επιρροής τους στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και η συζήτηση στα Σκόπια για τις τροπολογίες που αφορούν την αλλαγή του Συντάγματος στο πλαίσιο της αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίας των Πρεσπών ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα.

Ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μιλώντας χτες στο σερβικό τηλεοπτικό δίκτυο «Pink TV», εξέφρασε την πεποίθηση πως «δεν θα γίνει πόλεμος στο Κοσσυφοπέδιο», ωστόσο επανέλαβε την έκκλησή του στην ηγεσία του προτεκτοράτου να «λογικευτεί» και να αντιληφθεί τις συνέπειες των πρόσφατων αποφάσεών του που αφορούν την επιβολή δασμών 100% σε σερβικά προϊόντα και την προώθηση νομοσχεδίου για ψήφιση (στις 14 Δεκέμβρη) για τη δημιουργία στρατού. Χαρακτήρισε την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών «απρόβλεπτο αντίπαλο», με τον οποίον «δεν είμαστε σε θέση να παίξουμε "σκάκι" ιδιαίτερα όταν έχει τη βοήθεια 10 θεατών». Εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα του θα καταφέρει να διατηρήσει την ειρήνη στην περιοχή, τονίζοντας: «Είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα γίνει πόλεμος αλλά δεν θα επιτρέψουμε πογκρόμ κατά του λαού μας, όπου και εάν ζει».

Το ίδιο 24ωρο, ο Κινέζος πρέσβης στη Σερβία Λι Μαντσάνγκ, συμμετέχοντας σε εκδήλωση στο πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, εξέφρασε και αυτός την πεποίθηση πως «δεν αναμένεται πόλεμος στο Κοσσυφοπέδιο». Οταν ρωτήθηκε εάν η Κίνα θα στηρίξει στρατιωτικά τη Σερβία σε περίπτωση πολέμου, απάντησε πως δεν είναι ανάγκη να γίνει πόλεμος όταν μπορούν τα προβλήματα να επιλυθούν με συζητήσεις. «Η κινέζικη εξωτερική πολιτική είναι υπέρ της εξεύρεσης ειρηνικής λύσης», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η χώρα του σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο. Επί της ουσίας δηλώνει παρούσα στην περιοχή, που έχει ιδιαίτερη σημασία για τους σχεδιασμούς της με τους «εμπορικούς δρόμους».

Επικοινωνία Βούτσιτς - Στόλτενμπεργκ

Λίγες ώρες μετά, ο Βούτσιτς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, για να διαμαρτυρηθεί για τα σχέδια της Πρίστινας. Υποστήριξε πως η πρόθεση μετασχηματισμού των «Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσσόβου» σε στρατό έρχεται «τη λάθος στιγμή», εξέφρασε «ανησυχία» για τους «πιθανούς κινδύνους» που μπορεί αυτό να σημάνει για τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο και την ασφάλεια της Σερβίας αλλά και για «την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής».

Σερβικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν να διατηρήσουν «άμεση και μόνιμη επαφή» και ότι ο σερβικός στρατός θα αποκαταστήσει τις καθημερινές επαφές με τη ΝΑΤΟική δύναμη KFOR στο Κοσσυφοπέδιο, με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών και τον έλεγχο της κατάστασης στην περιοχή.

Προχτές ο γγ του ΝΑΤΟ είχε εκφράσει «ανησυχία» πως τα σχέδια για τη δημιουργία στρατού στο Κοσσυφοπέδιο γίνονται τη «λάθος στιγμή» και πως αυτά προωθούνται παρά τις περί του αντιθέτου συστάσεις αρκετών ΝΑΤΟικών συμμάχων.

Δημόσια διαβούλευση των τροπολογιών στα Σκόπια

Στα Σκόπια, συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα η δημόσια διαβούλευση για τις τροπολογίες για εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, εν μέσω των συνεχιζόμενων αντιδράσεων του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, που πραγματοποίησε προχτές βράδυ νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο των Σκοπίων. Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως είναι «ανοικτός» σε συστάσεις των οκτώ πρώην βουλευτών του VMRO-DPMNE για κάποιες αλλαγές στις διατυπώσεις των τροπολογιών, προσθέτοντας πως τα Σκόπια είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Αθήνα «για να συμβουλευτεί τη θέση της» στο κείμενο των συνταγματικών τροπολογιών. Ενδιαφέρον προκάλεσαν σε αυτό το σημείο χτες πληροφορίες γνωστής εφημερίδας των Σκοπίων ότι μία «φιλική γειτονική χώρα» ετοιμάζει να δημοσιοποιήσει τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Ζ. Ζάεφ, με τις οποίες θα αποκαλυφθεί «πόσα χρήματα πήρε ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός για να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών» με την Ελλάδα και «τι έκανε για να κυβερνήσει αφότου έχασε τις εκλογές του 2016».

Πάντως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) Κρίστιαν Μίτσκοσκι ανήγγειλε νέα σειρά κινητοποιήσεων ενόψει των προεδρικών εκλογών, που αναμένεται να διεξαχθούν εντός του 2019.

Στο μεταξύ, μέσα στον κυκεώνα εξελίξεων των τελευταίων ημερών και έπειτα από τις γνωστές δηλώσεις Ζάεφ περί «Μακεδόνων του Αιγαίου», έγινε γνωστό πως στην κωμόπολη Αριδαία του νομού Πέλλας δημιουργήθηκε πριν περίπου τρεις βδομάδες «ΜΚΟ» με την επωνυμία «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας» από έναν «φιλόλογο» ονόματι Κρστε Μισιρκόφ, σε μια ακόμα επιβεβαίωση των αλληλοτροφοδοτούμενων αλυτρωτισμών σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ που «ταΐζουν» οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί, που αποτυπώνονται στη συμφωνία των Πρεσπών.

Τέλος, χτες η αμερικανική πρεσβεία στο Μαυροβούνιο εξέδωσε ανακοίνωση για την πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης στη χώρα κατά την εορταστική περίοδο σε εμπορικά κέντρα, νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΠΣΟ
Αλληλεγγύη στον ναύτη Σταύρο Παπαδάκη

Η Επιτροπή Νέων Εργαζομένων της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας με ανακοίνωσή της «εκφράζει την αλληλεγγύη της στον Ελληνα ναύτη Σταύρο Παπαδάκη που διαμαρτυρήθηκε ενάντια στη συμμετοχή της ελληνικής φρεγάτας "Ναβαρίνον" - στην οποία υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία - στα παιχνίδια πολέμου του ΝΑΤΟ «Sea Guardian », έξω από τα ελληνικά σύνορα. Η διαμαρτυρία έρχεται μετά από πολλές δράσεις των συνδικάτων της Ελλάδας ώστε η χώρα τους να μη γίνει βάση από όπου θα ξεκινάνε πόλεμοι».

Σημειώνει ακόμη πως «ο ανταγωνισμός μεταξύ μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, το κυνήγι τους για περισσότερα κέρδη και μεγαλύτερα μερίδια αγοράς κρύβεται πίσω από τη βαθύτερη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων κάθε χώρας σε αποστολές και ασκήσεις εκτός συνόρων. Είναι η άλλη όψη των πολιτικών ενάντια στην εργαζόμενη νεολαία σε κάθε χώρα με μέτρα ενάντια στους μισθούς, στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, στην Κοινωνική Ασφάλιση και τα δικαιώματα της νεολαίας γενικότερα.

Μόνο ανασφάλεια και σοβαρούς κινδύνους μπορούν να περιμένουν η εργατική τάξη και η νεολαία μέσα από αυτές τις εξελίξεις. Εχουμε ήδη γίνει μάρτυρες του τι έφεραν όλα αυτά στις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου: Φτώχεια, πολέμους και χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες διωγμένους από τις χώρες τους να πνίγονται στη θάλασσα».

Και καλεί «Ομοσπονδίες και Συνδικάτα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον ναύτη Σταύρο Παπαδάκη (που είναι επίσης μέλος του ναυτεργατικού σωματείου ΠΕΜΕΝ που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) και να καταγγείλουν την απαράδεκτη τιμωρία του».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ