ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Συνεχίζουν αποφασιστικά την απεργία

Τα σχέδια αύξησης στη φορολογία των ναυτεργατών επιβεβαίωσε χτες ο... «έκπληκτος» υπουργός Ναυτιλίας

Με την ενότητά τους και την ταξική αλληλεγγύη οι ναυτεργάτες συνεχίζουν κόντρα στην προσπάθεια κυβέρνησης και κεφαλαίου να καλλιεργήσουν κλίμα «κοινωνικού αυτοματισμού»
Με την ενότητά τους και την ταξική αλληλεγγύη οι ναυτεργάτες συνεχίζουν κόντρα στην προσπάθεια κυβέρνησης και κεφαλαίου να καλλιεργήσουν κλίμα «κοινωνικού αυτοματισμού»
Στους καταπέλτες των πλοίων για 5η συνεχή μέρα έμειναν χτες οι ναυτεργάτες, δίνοντας με αποφασιστικότητα τον απεργιακό τους αγώνα, που εξελίσσεται από την περασμένη Πέμπτη με διαδοχικές 48ωρες απεργίες. Από χτες, Τρίτη, στις 6 το πρωί άρχισε η τρίτη 48ωρη απεργία τους, ενώ για αύριο, Πέμπτη, έχουν κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Οι ναυτεργάτες αγωνίζονται ενάντια στη φοροεπιδρομή που έχουν κηρύξει κυβέρνηση και κουαρτέτο στο εισόδημά τους, μεθοδεύοντας μέχρι και 54% φορολόγηση των ναυτεργατών, την ώρα που για τους εφοπλιστές εξασφαλίζεται πλήθος φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων.

Οι ναυτεργάτες διεκδικούν την κατάργηση των αντιασφαλιστικών και φοροληστρικών νόμων, αγωνίζονται ενάντια στη «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, στην κατάργηση των ΣΣΕ, δίνουν τη μάχη για θαλάσσιες μεταφορές που να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες, σύγχρονες, με οργανικές συνθέσεις και συνθήκες εργασίας που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες πλοίων και πληρωμάτων και δεν θα υπονομεύουν την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα.

Προσπάθειες υπονόμευσης και «ζέσταμα» απεργοσπαστικών μηχανισμών

Από την πρώτη στιγμή, οι ναυτεργάτες έκαναν δική τους υπόθεση την οργάνωση και περιφρούρηση του αγώνα τους, στέλνοντας το μήνυμα της κλιμάκωσης, ενώ το περιεχόμενο του απεργιακού τους αγώνα είναι άρρηκτα δεμένο με τα συμφέροντα συνολικά της εργατικής τάξης, λειτουργεί ενισχυτικά και για την αυριανή πανεργατική απεργία.

Αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά είναι που έχουν θορυβήσει εφοπλιστές, κυβέρνηση, τα επιτελεία του συστήματος και τα αστικά ΜΜΕ (πολλά από τα οποία άλλωστε ανήκουν σε εφοπλιστές...) και έχουν θέσει σε εφαρμογή όλους τους γνωστούς μηχανισμούς για την υπονόμευση της απεργίας.

Τη σημαία των προσπαθειών υπονόμευσης κρατάει ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής. Χτες, επανήλθε με νεότερη ανακοίνωση, για... να εκφράσει την έκπληξή του για την... «αδιάλλακτη στάση» των ναυτεργατικών σωματείων, τα οποία συνεχίζουν την απεργία, ενώ, τάχα, «η κυβέρνηση έχει απορρίψει το ενδεχόμενο» να αυξηθεί η φορολογία των ναυτεργατών μέχρι και το 45%. Αναφέρει μάλιστα πως η συζήτηση με το κουαρτέτο «περιορίστηκε σε ενδεχόμενη αύξηση της τάξεως μόλις του 3%».

Με άλλα λόγια, ενώ μέχρι προχτές ο υπουργός διατεινόταν ότι δεν αλλάζει το φορολογικό καθεστώς των ναυτεργατών, χτες επιβεβαίωσε τα σχέδια αύξησης στη φορολογία τους! Κατά τ' άλλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, ισχυρίστηκε χτες ότι οι ναυτεργάτες απεργούν «για ανυπόστατο ζήτημα»...

Στην ίδια ανακοίνωση, ο Π. Κουρουμπλής «θυμήθηκε» τους νησιώτες γιατί μένουν χωρίς συγκοινωνία, χωρίς όμως να λέει ότι από το Σεπτέμβρη και μετά είναι καταδικασμένοι στον εφιάλτη της μερικής απομόνωσης, αφού υπάρχουν νησιά που βλέπουν πλοίο ανά 10 μέρες. Θυμήθηκε και τους νησιώτες παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, όταν η κυβέρνηση κατάργησε το αφορολόγητο στο αγροτικό πετρέλαιο, ενώ οι εφοπλιστές είναι φοροαπαλλαγμένοι.

Παράλληλα, προσφεύγοντας στην ενεργοποίηση του «κοινωνικού αυτοματισμού» πρόσθεσε: «Είναι πραγματικά σεβαστή κάθε διεκδίκηση. Θα πρέπει όμως να λαμβάνει υπόψη της και το δικαίωμα άλλων πληθυσμιακών ομάδων να μην οδηγηθούν στην καταστροφή»...

Ταυτόχρονα, ΜΜΕ, κυβερνητικά στελέχη, αλλά και στελέχη άλλων αστικών κομμάτων αξιώνουν τη δρομολόγηση απεργοσπαστικού «πλοίου ασφαλείας», στο όνομα «μεταφοράς ευπαθών προϊόντων». Στη σχετική επιχείρηση, όπως σε κάθε ναυτεργατική απεργία, παίζουν ρόλο και οι γνωστοί μεγαλοαγρότες της Κρήτης, που επιχειρούν να στρέψουν τη μικρομεσαία αγροτιά του νησιού ενάντια στους ναυτεργάτες, την ώρα που τους τσακίζει ο ίδιος αντίπαλος. Χτες, μάλιστα, οι εν λόγω παράγοντες καλούσαν σε συγκέντρωση στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Οι ναυτεργάτες απαντούν με την ταξική τους ενότητα

Απέναντι σε αυτό το μπλοκ του κεφαλαίου, οι ναυτεργάτες προτάσσουν την ταξική ενότητά τους.

Στο Ηράκλειο, όπου είχε εξαγγελθεί το απόγευμα η συγκέντρωση των μεγαλοαγροτών ενάντια στην απεργία, τα πληρώματα τριών ακτοπλοϊκών πλοίων έδωσαν απάντηση σηκώνοντας καταπέλτες και βγάζοντας τα πλοία έξω από το λιμάνι, στο αγκυροβόλιο.

Στην Πάτρα δεν γύρισε προπέλα. Στο πλευρό των Ελλήνων ναυτεργατών στα πλοία που είναι δρομολογημένα στη γραμμή της Αδριατικής, συμπαρατάχθηκαν και οι αλλοδαποί ναυτεργάτες, αναδεικνύοντας τη δύναμη της ταξικής αλληλεγγύης. Χαρακτηριστικά, στο νέο λιμάνι της Πάτρας, στο πλοίο «CRUISES EUROPA» με σημαία Ιταλίας, από τους 87 ναυτεργάτες οι 52 είναι Ελληνες, οι υπόλοιποι είναι Ιταλοί και Ρουμάνοι. Στο πλοίο «CRUISES OLYMPIA» με ιταλική σημαία, στους 89 ναυτεργάτες οι 53 είναι Ελληνες, οι υπόλοιποι είναι Ιταλοί και Ρουμάνοι. Το RO/RO (φορτηγό/οχηματαγωγό) «EUROCARGO TRIESTE» με σημαία Μάλτας, αφού ξεφόρτωσε, παραμένει στη ράδα. Το πλήρωμά του αποτελείται από Φιλιππινέζους και Βούλγαρους ναυτεργάτες. Δηλαδή, δεν υπάρχει ούτε ένας Ελληνας.

Στο παλιό λιμάνι της Πάτρας, το πλοίο «EUROFERRY IGRASIA» έχει 12 Ελληνες ναυτεργάτες. Το υπόλοιπο πλήρωμα αποτελείται από 52 Ιταλούς και 1 Βούλγαρο.

Στο λιμάνι του Πειραιά ξεχωριστό ήταν το στιγμιότυπο της σύσκεψης που έγινε χτες στο πλοίο «Blue Star ΔΗΛΟΣ», με τη συμμετοχή πληρωμάτων από τα διπλανά καράβια. Εκ μέρους των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων μίλησε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Σάββας Τσιμπόγλου, ο οποίος κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις και τους μηχανισμούς που επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν κυβέρνηση και εφοπλιστές για να υπονομεύσουν την απεργία. «Δε θα περάσει, συνεχίζουμε», τόνισε ο Σ. Τσιμπόγλου, τονίζοντας ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης και του υπουργού είναι χωρίς αντίκρισμα. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Δυναμώνει το κύμα αλληλεγγύης

Το ΠΑΜΕ εξέδωσε κάλεσμα σε Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των ναυτεργατών.

Οπως τονίζει, «οι ναυτεργάτες έχουν απέναντί τους την κυβέρνηση και τους εφοπλιστές, όλο τον προπαγανδιστικό τους μηχανισμό, που επιδιώκουν να συκοφαντήσουν τον αγώνα τους και να δημιουργήσουν κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πατώντας στους νόμους που έχουν ψηφίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και αξιοποιώντας την πείρα της καταστολής και των πολιτικών επιστρατεύσεων που έχουν επιχειρηθεί ξανά και ξανά απέναντι στους απεργιακούς αγώνες των ναυτεργατών, επιδιώκει να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό. Δεν θα τους περάσει! Οι ναυτεργάτες με τη στήριξη και την αλληλεγγύη της εργατικής τάξης της χώρας μας, των λαϊκών στρωμάτων στις πόλεις και στα νησιά θα ανατρέψουν και αυτή την προσπάθεια καταστολής από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Τύπου και Χάρτου, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), Εμφιαλωμένων Ποτών, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Συλλόγων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΤΜ.

Τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου, Θεσπρωτίας, Λέσβου, Φωκίδας, Λευκάδας, Σάμου, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λάρισας, Νάουσας, Λαυρίου, Αρτας.

Την αλληλεγγύη τους εκφράζουν ακόμα το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών και πολλά ακόμα σωματεία.

ΛΑΡΚΟ
Απεργούν σήμερα και αύριο οι εργολαβικοί εργαζόμενοι

Την πρόταση της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ να μονιμοποιηθούν, εφόσον το δεχθούν οι μέτοχοι, μόνο 16 εργαζόμενοι σε σύνολο 140 που απασχολούνται μέσω εργολάβων, απέρριψε ομόφωνα η Γενική Συνέλευση του κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας και αποφάσισε την πραγματοποίηση απεργίας σήμερα Τετάρτη και συμμετοχή στην αυριανή πανελλαδική πανεργατική απεργία. Στη συνέλευση συμμετείχαν 100 εργολαβικοί εργαζόμενοι και στη μυστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε η πρόταση της εργοδοσίας απορρίφθηκε με 100 ψήφους.

Σε επιστολή του Συνδικάτου προς την εργοδοσία σημειώνεται: «Σας δηλώνουμε πως η Γενική Συνέλευση απέρριψε τη διασπαστική κατά τη γνώμη μας απόφασή σας και αποφάσισε την υλοποίηση των κινητοποιήσεων που ήδη σας έχουμε κοινοποιήσει». Το Συνδικάτο προβάλλει το αίτημα να ενσωματωθούν όλοι οι εργαζόμενοι από τις εργολαβίες στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ, με σύμβαση αορίστου χρόνου.

ΛΑΡΙΣΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Απεργιακή απάντηση στη μείωση μισθών

Απόφαση για απεργία την Παρασκευή 9/12 - κι αφού θα έχουν πάρει μέρος στην πανεργατική απεργία την προηγούμενη μέρα - πήραν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων της Λάρισας, αντιδρώντας, αγωνιστικά, στη μείωση των μισθών που επιβάλλει η πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων. Οι μειώσεις, που υπολογίζονται από 300 μέχρι 800 ευρώ το χρόνο, αφορούν στους εργαζόμενους στα σχολεία του Δήμου Λαρισαίων, αλλά και των Τεμπών, οι οποίοι, μάλιστα, παραμένουν απλήρωτοι από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Οπως επισημαίνει το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών ν. Λάρισας, οι εξελίξεις αυτές κινούνται στη βάση ενός σχεδιασμού που ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, η οποία είχε προχωρήσει σε μειώσεις, στη «λογική» της εξεύρεσης πόρων για προσλήψεις, δηλαδή του μοιράσματος της φτώχειας. Αντίστοιχα, η νέα δημοτική αρχή, πέρσι το Σεπτέμβρη, επιχείρησε να μειώσει κατά 70% τους μισθούς για να κάνει προσλήψεις, στήνοντας σκηνικό ανθρωποφαγίας ανάμεσα σε εργαζόμενους και ανέργους προς «άγραν ψήφων» ενόψει και των τότε βουλευτικών εκλογών.

Τώρα, η πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων επανέρχεται, προσπαθώντας να «περάσει» αυτό που δεν κατάφερε πέρυσι. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, για να το πετύχει προχωρεί σε μια άνευ προηγουμένου παρέμβαση στη λειτουργία του, με τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής να καλεί τους εργαζόμενους στην καθαριότητα να υπογράψουν δήλωση αποκήρυξής του.

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν αυτές τις μεθοδεύσεις, να μη φοβηθούν, αλλά να τις αντιπαλέψουν, καθώς έχουν μακρόχρονη εμπειρία από τους αγώνες που έδωσαν μαζί με το ταξικό τους σωματείο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ