ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Κινητοποιήσεις συνταξιούχων σε 4 πόλεις

Στις 11 π.μ. σε Αθήνα (πλατεία Εθνικής Αντίστασης), Θεσσαλονίκη (Εργατικό Κέντρο), Γιάννενα (Εργατικό Κέντρο) και Χανιά (πλατεία Αγοράς)

«Θα είμαστε στους δρόμους μέχρι να ανατρέψουμε τις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές», δηλώνουν οι απόμαχοι της δουλειάς
«Θα είμαστε στους δρόμους μέχρι να ανατρέψουμε τις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές», δηλώνουν οι απόμαχοι της δουλειάς
Με αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες κόντρα στη λογική της ανάπτυξης που στηρίζεται στην εξασφάλιση κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο, βγαίνουν σήμερα στους δρόμους οι συνταξιούχοι σε όλη τη χώρα συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που διοργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΟΤΑ.

Πιο συγκεκριμένα σήμερα:

  • Στην Αθήνα, η συγκέντρωση των συνταξιούχων έχει οριστεί στις 11 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και θα συμμετέχουν οι συνταξιούχοι της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.
  • Στη Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο οι συνταξιούχοι της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας.
  • Στα Γιάννενα, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο οι συνταξιούχοι της Ηπείρου και του Αγρινίου.
  • Στα Χανιά, στις 11 π.μ., στην πλατεία Αγοράς οι συνταξιούχοι της Κρήτης.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη σημερινή συγκέντρωση στην Αθήνα απευθύνει στα μέλη του και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθήνας.

Οπως καταγγέλλουν οι συνεργαζόμενες οργανώσεις των συνταξιούχων «τα χτυπήματα από τις αντεργατικές αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν τελειωμό. Σε κοινή γραμμή με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ τσάκισαν το πενιχρό συνταξιουχικό μας εισόδημα με την αφαίρεση του 13ου και 14ου μισθού, με το χαράτσι του ΛΑΦΚΑ, τις αυξήσεις του ΦΠΑ και της φορολογίας.

Αφαίρεσαν σημαντικές εξετάσεις και φάρμακα από τις λίστες όλων των Ταμείων, χειροτέρευσαν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ετοιμάζουν το κλείσιμο των νοσοκομείων, σε πρώτη φάση σε άπορους και άνεργους και τη χορήγηση αντίγραφων φαρμάκων».

Απέναντι σε αυτή την επίθεση στη ζωή τους αλλά και στη ζωή συνολικά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις καλούν σε ξεσηκωμό σε μαζική αγωνιστική συμμετοχή στις σημερινές κινητοποιήσεις αλλά και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 15 του Δεκέμβρη σε όλη τη χώρα.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ
Κανένας εμποροϋπάλληλος δε δουλεύει την Κυριακή

Απεργία του κλάδου την Κυριακή 12 Δεκέμβρη αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας ενάντια στην απόφαση της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Αθήνας για άνοιγμα των καταστημάτων

«Ανυπακοή και απειθαρχία σε πολιτικές αποφάσεις που σαν οδοστρωτήρας περνούν πάνω από τα δικαιώματά μας και μας οδηγούν στην εξαθλίωση. Κανένα μαγαζί ανοικτό την Κυριακή 12 Δεκέμβρη. Κανένας εμποροϋπάλληλος δεν δουλεύει την Κυριακή 12 Δεκέμβρη. Δεν συναινούμε στο έγκλημα της κατάργησης της Κυριακής αργίας. Κυριακή 12 Δεκέμβρη απεργούμε». Αυτό αποφάσισαν οι εμποροϋπάλληλοι της Αθήνας στην προχτεσινή γενική τους συνέλευση μετά από πρόταση της διοίκησης του κλαδικού τους συνδικάτου. Στο πλαίσιο της απεργίας έχει οριστεί συγκέντρωση στις 9 το πρωί στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης, 5Β) και ο αγώνας κλιμακώνεται με τη συμμετοχή του κλάδου στην πανεργατική απεργία στις 15 του Δεκέμβρη και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 11 το πρωί στην Ομόνοια.

Χτες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συμμετοχής των εργαζομένων τόσο στην απεργία την Κυριακή 12 Δεκέμβρη όσο και στην απεργία στις 15 του Δεκέμβρη το κλαδικό συνδικάτο πραγματοποίησε μαζική εξόρμηση στα εμπορικά καταστήματα της Ερμού. Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ο σύλλογος σε ανακοίνωσή του, «επιβάλλεται χωρίς καμία καθυστέρηση να οργανώσουμε τον αγώνα μας για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και της ΕΕ. Επιβάλλεται η προετοιμασία για κλιμάκωση των αγώνων, κοινό μέτωπο εργαζομένων, ΕΒΕ, αγροτών, νεολαίας, γυναικών».

Παράλληλα, απόφαση για απεργία των εργαζομένων στα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας την Κυριακή 12 Δεκέμβρη πήρε και η διοίκηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Η μόνη απάντηση το κοινό μέτωπο εργατών - αυτοαπασχολούμενων - αγροτών

«Η απόφαση για άνοιγμα την Κυριακή 12-12-2010 είναι καθ' υπόδειξη του κυβερνητικού σχήματος και είναι ενταγμένη στο συνολικό πακέτο μέτρων που θεσμοθετούνται και υλοποιούνται με στόχο να κλείσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι μικρές επιχειρήσεις». Αυτό καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων ΒΔ Ελλάδας και Νήσων, τονίζοντας ότι «μόνο με την ύπαρξη μαζικών και αγωνιστικών συλλόγων μπορεί να αντιμετωπιστεί το τσουνάμι του αφανισμού μας».

«Τους μόνους που θα ωφελήσει σε βάρος των χιλιάδων μικρών εμπόρων το άνοιγμα στις 12 του Δεκέμβρη είναι τα πολυκαταστήματα και οι μεγάλες ελληνικές και ξένες αλυσίδες της οδού Ερμού και του Κολωνακίου», καταγγέλλουν με την υπογραφή τους σε κοινό κείμενο - καταγγελία 14 Ενώσεις και Σωματεία ΕΒΕ της Αθήνας. «Είναι κοροϊδία και προσβολή σε όσους αγωνίζονται να κρατήσουν τις δουλειές τους και να υπερασπίσουν το εισόδημα και τα δικαιώματά τους ο ισχυρισμός ότι τα μαγαζιά του κέντρου πρέπει να ενισχυθούν επειδή τους δημιουργούν πρόβλημα οι διαδηλώσεις», τονίζουν και απαιτούν να ανακαλέσει την απόφαση η Νομαρχία της Αθήνας, δηλώνοντας ότι σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους θα αντιπαλέψουν τέτοια μέτρα που στοχεύουν στη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων και στον αφανισμό των μικρών καταστημάτων.

Το κείμενο υπογράφουν: Σύλλογος Βιβλιοχαρτοπωλών Αθηνών και Προαστίων, Σωματείο καταστηματαρχών Κουρέων - Κομμωτών «Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ», Ενωση Ιδιοκτητών Καθαριστριών - Βαφείων και Συναφών Επαγγελμάτων Αθηνών «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», Ενωση Μικροκαταστηματαρχών Υποδηματοποιών Αθηνών και Προαστίων, Σύνδεσμος Εμποροραπτών - Ραπτών Καταστηματαρχών Αθηνών. Επίσης οι Ενώσεις των ΕΒΕ: Μεταμόρφωσης, Αγ. Βαρβάρας, Αχαρνών, Πετραλώνων και Ηλιούπολης, η Ενωση Επαγγελματιών Εμπόρων και Βιοτεχνών Αγ. Παρασκευής, η Ενωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων και ο Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Ν. Ερυθραίας.

Εντεταλμένοι της μεγαλοεργοδοσίας

Σε ...επαναστατική πράξη επιχείρησε θρασύτατα χτες να ανάγει την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που μεθοδεύει από κοινού και για λογαριασμό των μεγαλοεργοδοτών του εμπορίου η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΕΣΑ). Μαινόμενη εναντίον συνολικά των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και όλων όσοι - εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι - αντιστέκονται στις αντιδραστικές μεθοδεύσεις του μεγάλου κεφαλαίου για λογαριασμό του οποίου πρόθυμα μπαίνει σε ρόλο δούρειου ίππου η γνωστή για την ...αλλεργία της απέναντι σε κάθε μορφή αγώνα πλειοψηφία, που δε δίστασε μέσω του προέδρου της να ξεκαθαρίσει ότι είναι αποφασισμένη να προωθήσει το άνοιγμα των καταστημάτων στις 12 του Δεκέμβρη, ακόμα κι αν ακυρωθεί στο ΣτΕ η απόφαση της Νομαρχίας της Αθήνας. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου, «αν πρέπει να γίνει επανάσταση θα γίνει»! Χαρακτήρισε «πάγιο αίτημα» του ΕΣΑ τη λειτουργία των καταστημάτων δύο Κυριακές μέσα στο Δεκέμβρη και ...φιλοδοξία τη μετατροπή της Αθήνας «σε ένα ανοιχτό Mall». Την ίδια στιγμή επανέλαβε τη χυδαία προσπάθεια της πλειοψηφίας να «χρεώσει» στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και στην... κακή ψυχολογία τα άδεια ταμεία και την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι, αποσιωπώντας τις πραγματικές αιτίες για τη δραματική πτώση του τζίρου που ο ίδιος υπολογίζει σε 40% σε σχέση με πέρσι.

Παρέμβαση για επανασύνδεση ρεύματος σε άνεργη

Στιγμιότυπο από την χτεσινή παρέμβαση
Στιγμιότυπο από την χτεσινή παρέμβαση
Μαζική παρέμβαση πραγματοποίησε χτες η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) και το Συνδικάτο της Αττικής, στη ΔΕΗ της Ν. Ιωνίας, απαιτώντας την άμεση επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε άνεργη του κλάδου. Μαζί ήταν και εκλεγμένοι και εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» της Ν. Ιωνίας.

Η άνεργη, δούλευε σε βιοτεχνία ρούχων στην περιοχή της Ν. Ιωνίας και απολύθηκε πέρσι, στις 15 Δεκέμβρη. Εξαιτίας της αδυναμίας της να αποπληρώσει τη ηλεκτρικό ρεύμα, το συνολικό ποσό έφτασε 636 ευρώ και η επιχείρηση της έκοψε το ρεύμα. Στη χτεσινή παράσταση τα στελέχη της Ομοσπονδίας απαίτησαν την άμεση επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ για το ποσό ζήτησε να γίνει διακανονισμός, το οποίο, όμως, θα αρχίσει να αποπληρώνει από τη στιγμή που θα βρει δουλειά και όχι στο διάστημα της ανεργίας της.

Ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, σημείωσε πως «τα ταξικά συνδικάτα συνδικάτα, το ΠΑΜΕ, δε θα επιτρέψει την εξαθλίωση των εργαζομένων. Καλούμε όλους τους ανέργους να συσπειρωθούν στα ταξικά συνδικάτα, να απαιτήσουμε να μη κόβεται νερό, ΔΕΗ, ΟΤΕ σε ανέργους, να απαιτήσουμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας, για την ανακούφιση των ανέργων και των οικογενειών τους».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org