ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 8 Νοέμβρη 2020
Σελ. /40
ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Ακόμα και τα αυτονόητα απαιτούν αγώνα και διεκδίκηση

Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις λαϊκών νοικοκυριών που βρέθηκαν παλιότερα στη θέση των σεισμοπαθών της Σάμου

Πάρνηθα 1999
Πάρνηθα 1999
Πάντα, μετά από κάθε μεγάλη καταστροφή, σεισμό, πλημμύρα, πυρκαγιά, οι κυβερνήσεις ανακοινώνουν τα περιβόητα «μέτρα αποκατάστασης και ενίσχυσης». Επίσης, πάντα, αυτά τα μέτρα είναι ανεπαρκέστατα μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής και των πραγματικών αναγκών για τα λαϊκά νοικοκυριά που πλήγηκαν, ενώ πολύ συχνά η διαδικασία δεν είναι μόνο μακροχρόνια, αλλά μεγάλο μέρος των πληγέντων δεν αποζημιώνεται καν. Ετσι, χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται τελικά ξεκρέμαστοι.

Καμία εντύπωση δεν προκαλεί βέβαια αυτό το επαναλαμβανόμενο γεγονός, αφού μιλάμε για το ίδιο αντιλαϊκό κράτος, που αφήνει απροστάτευτο το λαό πριν, στη διάρκεια και μετά από κάθε φυσική καταστροφή, συνθλίβοντας τις ανάγκες του στην πολιτική του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εμπειρία από το σεισμό της Πάρνηθας το 1999 - μία από τις μεγαλύτερες ιστορικά καταστροφές στη χώρα μας - είναι αποκαλυπτική για το γεγονός ότι δεν γίνεται πραγματική και 100% αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια. Ακόμα και σήμερα, μετά από 22 ολόκληρα χρόνια, υπάρχουν οικογένειες στη Μεταμόρφωση και τη Νέα Φιλαδέλφεια, που όχι μόνο δεν κατάφεραν να επισκευάσουν τα σπίτια τους, αλλά ακόμα χειρότερα, παραμένουν χρεωμένες στις τράπεζες.

Λέσβος 2017

Eurokinissi

Λέσβος 2017
Κι αυτό επειδή, αν και αρχικά από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε ανακοινωθεί ότι το κόστος επισκευής θα καλύπτεται από το κράτος στο 100%, στη συνέχεια, όταν «ξεχάστηκε» το θέμα, τα «ψιλά γράμματα» των νόμων τους και των υπουργικών αποφάσεών τους προέβλεπαν τραπεζικό δανεισμό με όρους που σε πολλές περιπτώσεις ήταν αδύνατο να ικανοποιηθούν...

Ακόμα στο «περίμενε»

Ομως, ας μην πάμε τόσο μακριά. Ας δούμε τι έχει γίνει στο πιο κοντινό παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

-- ΣΕΙΣΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ 12 ΙΟΥΝΗ 2017: Ο σεισμός των 6,3 βαθμών Ρίχτερ προκάλεσε στο νησί τεράστιες καταστροφές. Μετά από έναν χρόνο, το 2018, είχαν γίνει ελάχιστα πράγματα στο θέμα της αποκατάστασης, παρά τις κατά καιρούς κυβερνητικές υποσχέσεις. Μάλιστα, το 2018, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει λόγο για ...8χρονο πλάνο «αποκατάστασης», την ίδια περίοδο που εκκρεμούσε η κατεδάφιση των περίπου 260 «κόκκινων» κτιρίων! Ενα χρόνο μετά το σεισμό δεν είχαν κατεδαφιστεί καν τα ετοιμόρροπα κτίρια... Οσον αφορά δε τα λεγόμενα «κίτρινα» κτίρια, τα επισκευάσιμα δηλαδή, οι ιδιοκτήτες τους, σε συνεργασία με μηχανικό, ακόμα και δύο χρόνια μετά το σεισμό κατέθεταν φακέλους με το κοστολόγιο των ζημιών! Χαρακτηριστικό επίσης της ...ταχύτητας της αποκατάστασης είναι πως το 2018 εκδόθηκε η πρώτη άδεια ανέγερσης! Οι κυβερνητικές εξαγγελίες έκαναν λόγο για επιχορήγηση 1.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για ένα καινούργιο σπίτι. Το 80% του ποσού καλύπτεται από το κράτος και το 20% από τραπεζικό δάνειο. Μόνο που καμιά τράπεζα δεν χορηγούσε δάνειο...

Καρδίτσα 2020

Eurokinissi

Καρδίτσα 2020
-- ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΑΤΤΙΚΗΣ 23 ΙΟΥΛΗ 2018: Μετά από δύο ολόκληρα χρόνια, η Ενωση Πυρόπληκτων Ανατολικής Αττικής με παρέμβασή της χαρακτήριζε τα όσα συμβαίνουν σχετικά με την αποκατάσταση των πληγέντων «κοροϊδία χωρίς ημερομηνία λήξης». Κι αυτό γιατί οικογένειες παραμένουν ακόμα καθηλωμένες σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, ακόμα και σε μισοκατεστραμμένες κατοικίες. Επίσης, ακόμα και τώρα, δεν έχουν κατεδαφιστεί ή επισκευαστεί σπίτια σε εντός σχεδίου περιοχή και με οικοδομική άδεια. Ζητούνται δε η κατεπείγουσα απομάκρυνση απορριμμάτων, αποβλήτων και οι αποξηλώσεις αμιάντου στις πληγείσες περιοχές, που έχουν κωλυσιεργήσει απαράδεκτα καταστρέφοντας την υγεία των κατοίκων. Ουσιαστικά πλην του καθαρισμού του οικοπέδου έναντι της εισόδου Νέου Βουτζά, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έκαναν απολύτως τίποτα, με ευθύνη της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης.

-- ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2020: Περίπου 40 μέρες μετά τη φονική κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή της Καρδίτσας και κόστισε τη ζωή σε 3 ανθρώπους, οι όποιες διακηρύξεις για αποζημιώσεις, μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αντιπλημμυρικά έργα μένουν κενό γράμμα. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων αποδεικνύεται Γολγοθάς για τους πληγέντες και αναμένεται να κρατήσει μέχρι τα τέλη Νοέμβρη ή και αργότερα. Πολλοί αυτοαπασχολούμενοι δεν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία, αφού ήταν αδύνατο να συγκεντρώσουν το σύνολο των εγγράφων που τους ζητήθηκαν, μιας και καταστράφηκαν ή χάθηκαν με την πλημμύρα και οι εργατοώρες που θα δαπανήσουν δεν αξίζουν για το ύψος της αποζημίωσης που τελικά θα λάβουν. Ταυτόχρονα, όπως είχαν καταγγείλει πληγέντες στον «Ριζοσπάστη» από τις πρώτες κιόλας μέρες, τους ζητούσαν ακόμα και φωτογραφίες που να αποδεικνύουν ότι τα σπίτια τους είχαν πλημμυρίσει! Αντίστοιχα, κάτοικοι που ο αέρας σήκωσε τη σκεπή των σπιτιών τους και πλημμύρισαν, δεν δικαιούνται καθόλου αποζημίωση! Το επίδομα για τη ζημιά στις οικοσκευές των σπιτιών δεν έχει δοθεί σε κανέναν μέχρι σήμερα και ταυτόχρονα κυκλοφορούν διαρροές ότι σε όσους η ζημιά είναι κάτω των 5.000 ευρώ, δεν θα τους δοθεί αυτό το επίδομα. Στους αυτοαπασχολούμενους, τα 8.000 ευρώ που εξαγγέλθηκαν, εκτός του ότι δεν έχουν δοθεί σε πολλούς, επιπλέον δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά, καθώς σύμφωνα με το Επιμελητήριο Καρδίτσας η πλειοψηφία των μαγαζιών στην πόλη έχει ζημιές που ξεκινάνε από τα 20.000 ευρώ.

-- ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2020: Μόλις πριν από λίγες μέρες, σχεδόν τρεις μήνες μετά τις καταστροφές, οι Επιτροπές Αγώνα Κατοίκων Ληλαντίου και Καστέλλας κατήγγειλαν τη μεγάλη καθυστέρηση των έργων αποκατάστασης και ουσιαστικής αντιπλημμυρικής θωράκισης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών όχι μόνο δεν έχουν αρχίσει, αλλά ακόμα και τα ποτάμια δεν έχουν καθαριστεί από τα φερτά υλικά και τη λάσπη - άμμο. Η κυβέρνηση τους είπε ότι το χρονοδιάγραμμα μιλάει για ολοκλήρωση της μελέτης το πρώτο τρίμηνο του 2021, αλλά είναι άγνωστο πότε θα αρχίσουν ή θα ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα. Οσον αφορά τις αποζημιώσεις, αυτές προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, ενώ η απίστευτη γραφειοκρατία αναγκάζει πολλούς πληγέντες να μην μπαίνουν καν στη διαδικασία συμπλήρωσης των απαραίτητων εγγράφων.

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο ενδεικτικά παραδείγματα για το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Κι αν κάτι έχει αποδειχτεί διαχρονικά είναι ότι οι πληγέντες κάτοικοι της Σάμου έχουν έναν δρόμο για να ορθοποδήσουν, να αποζημιωθούν για το 100% των καταστροφών και να προστατέψουν τη ζωή τους: Τη συλλογική διεκδίκηση και δράση, την οργάνωση και πάλη μέσα από τους συλλογικούς τους φορείς.


Κ. Πασ.


Σε εξέλιξη η ... μετασεισμική τραγωδία των κατοίκων της Σάμου

Επτά μέρες μετά το σεισμό, εκατοντάδες οικογένειες ζουν ακόμα στο δρόμο και περιμένουν να δουν μέτρα ουσιαστικής αποκατάστασης

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πληγέντων
Οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πληγέντων
Σε πλήρη εξέλιξη είναι η τραγωδία που ζει ο λαός της Σάμου μετά τα 6,7 Ρίχτερ που χτύπησαν το νησί, την Παρασκευή 30 Οκτώβρη, με απολογισμό δύο νεκρά παιδιά και εκατοντάδες αστέγους, ενώ σοβαρές είναι οι ζημιές που καταγράφονται επίσης σε Ικαρία και Χίο. Παράλληλα με τις καταστροφές που έχει προκαλέσει, ο σεισμός ήρθε να αναδείξει τις εγκληματικές ευθύνες διαχρονικά των αστικών κυβερνήσεων, των δημοτικών και περιφερειακών τους αρχών, του αστικού κράτους, που δεν δίνουν δεκάρα για την ουσιαστική προστασία και θωράκιση του λαού από τέτοια φαινόμενα και μάλιστα σε μια σεισμογόνο χώρα, επειδή τα έργα αυτά έχουν χαρακτηριστεί μη επικερδή από τους επιχειρηματικούς ομίλους και κατ' επέκταση «μη επιλέξιμα» από την ΕΕ.

Σε Βαθύ, Καρλόβασι, στα χωριά της Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, οι καταστροφές που έχουν γίνει σε σπίτια, σχολεία, πανεπιστημιακά κτίρια, στην οδοποιία, όπως και σε μικρομάγαζα, επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών είναι ανυπολόγιστες.

Εκατοντάδες οικογένειες στη Σάμο παραμένουν στο δρόμο, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ληφθεί από την κυβέρνηση και τους κρατικούς μηχανισμούς κανένα ουσιαστικό μέτρο (πέρα από τα γνωστά ημίμετρα για σκηνές, κοντέινερ και κάποια δωμάτια σε ξενοδοχεία) για την προστασία και ανακούφιση όλου αυτού του κόσμου.

Εκκενώνονται περιοχές


Είναι τέτοια η κατάσταση που διαμορφώνεται, καθώς το φαινόμενο συνεχίζεται με τους μετασεισμούς, που αργά το βράδυ της Πέμπτης 5 Νοέμβρη, δόθηκε στη δημοσιότητα ανακοίνωση του δήμου Ανατ. Σάμου, σύμφωνα με την οποία «απομακρύνεται οργανωμένα όλος ο πληθυσμός που κατοικεί:

1) Οσον αφορά στην πόλη της Σάμου, τμήμα της οδού Ιωάννη Λεκάτη, τμήμα της οδού Εμμανουήλ Σοφούλη, τμήμα της οδού Καπετάν Σταμάτη, όλη η οδός Μνησάρχου και όλη η οδός Βακιρτζή.

2) Οσον αφορά στην Κοινότητα Βαθέος, στην περιοχή ενορία Χριστού και Αγίας Ματρώνας, στην περιοχή Κοινοτικό Κατάστημα - Αγροτικό Ιατρείο - Σπαθαριά - Παλιάς Αγοράς - Αγίου Αντωνίου και Μεγάλης Παναγίας». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα γινόταν προσπάθεια οι κάτοικοι όλων αυτών των περιοχών να «στεγαστούν σε ξενοδοχειακά καταλύματα», ενώ τονίζεται ότι «η παρούσα απόφαση κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών από τους κινδύνους που διατρέχουν από επαγόμενα του σεισμού κατολισθητικά φαινόμενα και από εκτεταμένες καταρρεύσεις κτιρίων ή στοιχείων τους κατά τη μετασεισμική περίοδο».

Η διαδικασία εκκένωσης ολόκληρων χωριών ήταν σε εξέλιξη από την Παρασκευή το πρωί.

Τα τελευταία στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα, τα οποία ήταν την περασμένη Τετάρτη και αυτά συγκεχυμένα, «μιλούσαν» για περίπου 500 οικογένειες άστεγες, καθώς τα σπίτια τους είχαν κριθεί μη κατοικήσιμα. Αριθμός που είναι βέβαιο ότι θα μεγαλώσει μέχρι την ολοκλήρωση των ελέγχων, αλλά και του φαινομένου. Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια λειψά στοιχεία, είχαν ξεπεράσει τις 1.000 οι δηλώσεις κατοίκων για εκτεταμένες φθορές και μεγάλες ρωγμές, ακόμα και καταρρεύσεις των σπιτιών τους.


Από τις οικογένειες που ξεσπιτώθηκαν, μέχρι την Παρασκευή αρκετές παρέμεναν μέσα στα αυτοκίνητά τους, σε προαύλιους χώρους σχολείων, αλάνες, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις του δημάρχου της Δυτικής Σάμου, που έγιναν την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με τις οποίες αναμενόταν κάποια στιγμή να μεταφερθούν στο χωριό Κονταίικα τουλάχιστον 4 κοντέινερς, καθώς πάνω από 80 άνθρωποι έμειναν εντελώς άστεγοι και από τις 30 Οκτώβρη που έγινε ο σεισμός βρίσκονται στο ύπαιθρο!

Οι εκτιμήσεις του δήμου Δυτικής Σάμου, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου, μόνο από τις περιοχές και τα χωριά αυτής της περιοχής (Δυτ. Σάμου) υπολογίζεται ότι «τα κόκκινα σπίτια μπορεί να φτάσουν και τα 1.000, εφόσον σε πολλά χωριά δεν έχουν προχωρήσει οι σχετικοί έλεγχοι».

Ακόμα, τα ίδια συγκεχυμένα στοιχεία της Τετάρτης έδειχναν ότι από τα 35 δημόσια κτίρια που είχαν ελεγχθεί, τα 15 είχαν χαρακτηριστεί προσωρινά μη κατάλληλα για χρήση.

Οσον αφορά τα σχολεία, από τα 44 που ελέγχθηκαν τα 11 έχουν κριθεί ακατάλληλα. Πρόκειται για 5 στο Βαθύ και 6 στη Χώρα, στο Πυθαγόρειο και το Καρλόβασι.

Πέρασε μια βδομάδα και ακόμα τίποτα...

Κυβέρνηση, υπουργεία, περιφερειακές και δημοτικές αρχές και το κράτος τους, 7 μέρες μετά τον σεισμό είναι φανερό ότι δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν ούτε καν τα στοιχειώδη, όπως τη διαμονή των οικογενειών που ξεσπιτώθηκαν. Εχει φανεί στην πράξη ότι τα όποια μέτρα ανακοινώθηκαν για επίταξη ξενοδοχείων, σκηνές και κοντέινερς παραμένουν εντελώς ανεπαρκή.


Επιπλέον, μία βδομάδα μετά κυβέρνηση, κρατικός μηχανισμός δεν ήταν σε θέση να πουν τίποτα συγκεκριμένο απέναντι στα αιτήματα του λαού της Σάμου για γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών, για την αποζημίωση 100% των καταστροφών που προκάλεσε ο σεισμός σε σπίτια, λαϊκές περιουσίες, αυτοαπασχολούμενους, για μέτρα και έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, ούτε έστω των σχολείων, ή το «καθάρισμα» τουλάχιστον από το πλήθος των ερειπωμένων κτισμάτων, πρόβλημα διαχρονικό του νησιού, που έγινε η αιτία για τον άδικο χαμό των δύο παιδιών.

Η στάση αυτή από την κυβέρνηση εντείνει τους φόβους του σαμιώτικου λαού ότι θα έχει την τύχη που είχαν μέχρι τώρα οι κάτοικοι άλλων περιοχών που χτυπήθηκαν από σεισμούς σε Λέσβο, Κω, ακόμα και της Αττικής μετά τον σεισμό στην Πάρνηθα το 1999, που ούτε αποκατάσταση των ζημιών είδαν, ούτε βέβαια αποζημιώσεις και έργα αντισεισμικής θωράκισης.

Αλλωστε, είναι ενδεικτική ως προς τις διαθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στους πληγέντες η στάση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, ο οποίος, όπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Σάμου, παραμένει «άφαντος» από την περασμένη Τρίτη. Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο με τον τίτλο: «Ντροπή και αίσχος! Αφαντος ο υπουργός Εργασίας! Τηλεδιασκέψεις με τους βιομηχάνους - Lockdown για τους εργαζόμενους!», αναφέρει ότι από την Τρίτη που το ΕΚΣ προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον υπουργό για να μεταφέρει τα αιτήματα των εργαζομένων του νησιού, από το γραφείο η απάντηση είναι ότι «είναι πολύ απασχολημένος και βρίσκεται σε πολύ σημαντικές τηλεδιασκέψεις», αδιαφορώντας για τις ανάγκες των πληγέντων εργαζομένων της Σάμου. Βέβαια, είναι πρόθυμος ο ίδιος και η κυβέρνηση της ΝΔ να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλοεπιχειρηματιών...

Το έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο


Το έγκλημα στη Σάμο αποδείχτηκε πως ήταν προδιαγεγραμμένο. Οπως επιβεβαιώνουν έγγραφα και Ερωτήσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», του συνδυασμού που στηρίζει το ΚΚΕ, οι αρμόδιοι φορείς γνώριζαν εδώ και χρόνια την κατάσταση.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και ειδικά μετά το σεισμό στη Λέσβο και την Κω, είχε αναδείξει την άμεση και επιτακτική ανάγκη για την εδώ και τώρα αντισεισμική θωράκιση του νησιού, για ελέγχους στις δομές του νησιού (σχολεία, νοσοκομεία, άλλα δημόσια κτίρια, λιμάνια κ.ο.κ.), ενώ ζητούσε ενημέρωση για το αν έχει εκπονηθεί σχέδιο από την Πολιτική Προστασία στην περίπτωση που χτυπήσει ο Εγκέλαδος, για την προστασία του πληθυσμού τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το σεισμό.

Με άλλη Ερώτησή της, από το 2016, έθετε θέμα για άμεσες παρεμβάσεις στα ερειπωμένα κτίρια που υπάρχουν σε όλες τις περιοχές του νησιού (είτε γκρέμισμα είτε επισκευή και συντήρηση) και ένα από αυτά έγινε η αιτία να βρουν άδικο θάνατο τα δύο παιδιά, όταν έπεσε τοίχος και τα καταπλάκωσε.

Ωστόσο, οι απαντήσεις που δόθηκαν τότε από το δήμο αναδεικνύουν τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, δημοτικών και περιφερειακών αρχών εκλεγμένων με τα ψηφοδέλτια των αστικών κομμάτων, συνολικά του κράτους τους, που δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν ούτε δεκάρα για έργα που αφορούν την ίδια τη ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους, καθώς αυτά δεν προσφέρουν το προσδοκώμενο ποσοστό κέρδους που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αλλωστε, επειδή ακριβώς τα έργα αυτά είναι «ασύμφορα» για το κεφάλαιο, δεν χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και χαρακτηρίζονται «μη επιλέξιμα».

Ενδεικτικά στις 27/3/2016 η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε Ερώτηση στη δημοτική αρχή του δήμου Σάμου με τίτλο «Αντισεισμική προστασία» και ζητούσε να δοθούν «σαφείς απαντήσεις για τον αντισεισμικό έλεγχο σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια, καθώς και για το μηχανισμό και τα μέσα που διαθέτει ο δήμος για να παρέμβει σε περίπτωση σεισμού», τονίζοντας ότι «αποτελεί κυριολεκτικά έγκλημα η μη θωράκιση του λαού από τα φυσικά φαινόμενα, εν προκειμένω τους σεισμούς, ένα έγκλημα που συντελείται διαχρονικά από την πολιτική εξουσία που υπηρετεί την ανάπτυξη για λογαριασμό των μονοπωλίων, σε βάρος των έργων για την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών».

Δείχνοντας ότι τα έργα αντισεισμικής θωράκισης δεν είναι στην προτεραιότητα κυβερνήσεων - ΕΕ, επειδή δεν εξασφαλίζουν κέρδη για τους ομίλους, έφερνε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι «στο κατ' ευφημισμόν "Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα" η Περιφέρεια Β. Αιγαίου ούτε που σκέφτηκε να δώσει κάποια προτεραιότητα σ' αυτόν τον τομέα, ενώ η πρότασή μας, να είναι ένας από τους βασικούς άξονες του δήμου, απορρίφθηκε από τη δημοτική αρχή».

Διέξοδος είναι η οργάνωση των πληγέντων

Το συμπέρασμα είναι ότι το κράτος του κεφαλαίου και η πολιτική της ΕΕ, που φροντίζουν μόνο για το κέρδος των καπιταλιστών, δεν μπορούν να λύσουν κρίσιμες ανάγκες του λαού.

Αμεση λύση και διέξοδος είναι η οργάνωση των πληγέντων. Τα εργατικά σωματεία, οι σύλλογοι και μαζικοί φορείς έχουν ευθύνη και μπορούν να μπουν μπροστά, και οι κομμουνιστές ήδη πρωτοστατούν σε αυτήν την πάλη.

Η ανάπτυξη της αλληλεγγύης, η οργάνωση, η πάλη ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, που τα μετρά όλα με τη «μεζούρα» της λογικής «κόστους - οφέλους», είναι τα όπλα και του λαού της Σάμου. Αλλιώς οι σεισμόπληκτοι κινδυνεύουν να μείνουν για πολύ καιρό σε σκηνές και αυτοκίνητα, τα σχολεία που χρειάζονται επισκευή να είναι για χρόνια σε κοντέινερ, οι αυτοαπασχολούμενοι να μείνουν στον «αέρα» και σε κατάσταση χρεοκοπίας.


Α. Ζ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ