ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 8 Νοέμβρη 2020
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΖΗΜΙΕΣ «ΙΑΝΟΥ» ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Να μην περάσει το κυβερνητικό σχέδιο παραπλάνησης και εφησυχασμού

Η αποζημίωση που θα λάβουν οι πληγέντες απέχει σημαντικά από την πλήρη κάλυψη των απωλειών στην παραγωγή τους

Από την πρόσφατη κινητοποίηση Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας στο κατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα
Από την πρόσφατη κινητοποίηση Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας στο κατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα
Η τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αποζημίωση των πληγέντων αγροτών από τον «Ιανό» διαφημίζεται από την κυβέρνηση ως ένα σημαντικό μέτρο για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους.

Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι καθόλου έτσι...

Σε ισχύ οι «κόφτες» του ΕΛΓΑ

Οι αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που ισχύουν αποκλειστικά για τους πληγέντες του «Ιανού», με βάση την τροπολογία είναι, οι εξής:

-- Αλλαγή του άρθρου 23 του κανονισμού, η οποία δίνει τη δυνατότητα το ανώτατο όριο αποζημίωσης να φθάνει στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας, από το 80% που ίσχυε πριν. Αυτό ωστόσο δεν συνεπάγεται αποζημίωση της ζημιάς στο 100%, γιατί η ασφαλιζόμενη αξία είναι ένα μέγεθος που εξαρτάται από παράγοντες όπως το ύψος των ασφαλίστρων που έχει πληρώσει ο γεωργός και ο μέσος όρος της παραγωγής της εκάστοτε περιοχής, όχι δηλαδή από την πραγματική παραγωγή του συγκεκριμένου κάθε φορά παραγωγού και την αξία της παραγωγής του.

-- Αλλαγή του άρθρου 24, η οποία δίνει τη δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής με απόφαση του ΔΣ του ΕΛΓΑ.

-- Απαλλαγή των πληγέντων αγροτών από την καταβολή των τελών εκτίμησης υπέρ ΕΛΓΑ.

Οι συγκεκριμένες αλλαγές ωστόσο δεν μεταβάλλουν σε τίποτα την ουσία του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ, ο οποίος διαθέτει μια σειρά από «κόφτες», οι οποίοι θα έχουν ως αποτέλεσμα η αποζημίωση που θα λάβουν οι πληγέντες να απέχει σημαντικά από την πλήρη κάλυψη των απωλειών στην παραγωγή τους.

Γι' αυτό, άλλωστε, ενώ οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου αναφέρονται σε ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, η επιπλέον επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από τις παραπάνω αλλαγές του κανονισμού δεν θα ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια με βάση την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Παρότι δίνεται φαινομενικά η δυνατότητα χορήγησης αποζημίωσης στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας, αυτή θα γίνει πραγματικότητα σε ελάχιστες περιπτώσεις αγροτών.

Αυτό συμβαίνει για τους εξής λόγους:

  • Η πλειοψηφία των γεωργών (60-70%) αξιοποιούν τη δυνατότητα που έχουν να «επιλέγουν» τη μειωμένη (κατά 20%) ασφαλιστική εισφορά, είτε επειδή δεν έχουν να πληρώσουν είτε επειδή από την πείρα τους έχουν καταλάβει ότι δεν τους συμφέρει η καταβολή του πλήρους ασφαλίστρου, λόγω της ανεπαρκέστατης ασφαλιστικής κάλυψης του ΕΛΓΑ. Ολοι αυτοί οι αγρότες του χαμηλού ασφαλίστρου χάνουν ντε φάκτο το 20% της ασφαλιζόμενης αξίας, δηλαδή η αποζημίωση που θα λάβουν θα έχει ταβάνι στο 80% αυτής.
  • Σε αυτήν την απώλεια θα προστεθεί και το επιπλέον τσεκούρι του άρθρου 7 του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικού Κεφαλαίου του ΕΛΓΑ, που εξακολουθεί να ισχύει κανονικά. Με βάση το συγκεκριμένο άρθρο, από το ποσοστό ζημιάς του πορίσματος του ΕΛΓΑ αφαιρείται ένα 15% και η συνολική αξία που προκύπτει από τον τύπο υπολογισμού της ασφαλιζόμενης αξίας πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή 0,88. Δηλαδή, για τον υπολογισμό της αποζημίωσης, η ασφαλιζόμενη αξία πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή 0,748 (0,85x0,88). Ο «κόφτης» αυτός του άρθρου 7 μπορεί να αντισταθμιστεί μόνο σε χωράφια με υψηλή παραγωγή ανά στρέμμα.

Ετσι, για να λάβει ένας γεωργός το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας ως αποζημίωση θα πρέπει εκτός από το να έχει πληρώσει το 100% της ασφαλιστικής εισφοράς και να έχει πάθει ζημιά 100%, επιπλέον το χωράφι του να παρουσιάζει παραγωγή σε κιλά ανά στρέμμα πολύ μεγαλύτερη του μέσου όρου στην περιοχή.

Ενα παράδειγμα

Ενας βαμβακοκαλλιεργητής στο νομό Καρδίτσας για να αποζημιωθεί στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας, η οποία με βάση τον ΕΛΓΑ έχει οριστεί στα 153 ευρώ ανά στρέμμα, θα πρέπει:

1) Να έχει καταβάλει το σύνολο του ασφαλίστρου που είναι 6,12 ευρώ/στρέμμα.

2) Να έχει υποστεί ζημιά στο 100% της παραγωγής του, με βάση το πόρισμα του ΕΛΓΑ.

3) Η καλλιέργειά του να παρουσιάζει ελάχιστη παραγωγή 454,5 κιλών ανά στρέμμα, τη στιγμή που με βάση τον ΕΛΓΑ η μέση παραγωγικότητα στο νομό Καρδίτσας είναι 340 κιλά ανά στρέμμα (340 x 0,748 = 454,5).

Ετσι:

Αν η παραγωγικότητα των χωραφιών του παραπάνω γεωργού κυμαίνεται γύρω από τον μέσο όρο του νομού, τότε η αποζημίωση που θα λάβει σε περίπτωση 100% ζημιάς μόλις που θα προσεγγίζει το 75% της ασφαλιζόμενης αξίας, δηλαδή 114,5 ευρώ/στρέμμα (153 x 0,748), αν και εφόσον ο αγρότης έχει καταβάλει το 100% του ασφαλίστρου.

Αν ο ίδιος αγρότης μέσης παραγωγικότητας (340 κιλά ανά στρέμμα) έχει καταβάλει το μειωμένο ασφάλιστρο (4,9 ευρώ/στρέμμα), τότε το ποσοστό κάλυψής του θα μειωθεί κατά άλλο ένα 20%, φτάνοντας στο 60% της ασφαλιζόμενης αξίας, δηλαδή 91,5 ευρώ ανά στρέμμα (153 x 0,748 x 0,80) τη στιγμή που έχει πάθει ζημιά 100%.

Ασφαλώς, το γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει με όρους ασφαλιστικής αξίας και όχι πραγματικής παραγωγής, από μόνο του σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων δεν καλύπτονται ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα του αγρότη, ακόμα και αν αυτός λάβει το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας. Τα έξοδα αυτά (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, νερό, πετρέλαιο - ενέργεια, ενοικίαση ή απόσβεση μηχανών, ενοικίαση γης), χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η εργασία του παραγωγού, κυμαίνονται για μια μέση βαμβακοκαλλιέργεια στη Θεσσαλία μεταξύ 150 - 200 ευρώ ανά στρέμμα. Δηλαδή, ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση της αποζημίωσης στο 100% της ασφαλιστικής αξίας, που αντιστοιχεί σε 153 ευρώ ανά στρέμμα, δεν εξασφαλίζεται ούτε καν η κάλυψη του κόστους.

Την ίδια ώρα, δεν θα πάρουν φράγκο οι γεωργοί με ποσοστό ζημιάς κάτω από 20%, ενώ, με βάση τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, η πλειοψηφία των παραγωγών (χαμηλό ασφάλιστρο) με ζημιές που κυμαίνονται στο 80% της παραγωγής και με χωράφια μέσης παραγωγικότητας, θα λάβουν κάτω από το 50% της ασφαλιζόμενης αξίας.

Συμπερασματικά, η τροπολογία της κυβέρνησης το μόνο που εξυπηρετεί είναι η ανάγκη της να κερδίσει χρόνο ώστε να απορροφηθεί η πίεση που ασκεί το οργανωμένο αγροτικό κίνημα με τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που αυτό παίρνει, μέσω των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών στις πληττόμενες περιοχές.

Το ΚΚΕ αποκάλυψε αυτήν την πραγματικότητα επιμένοντας στην ανάγκη καθολικής και οριστικής κατάργησης του άρθρου 7 του κανονισμού, που θα επέφερε μια βελτίωση, χωρίς όμως και πάλι να εξασφαλίζεται η πλήρης κάλυψη των απωλειών σε παραγωγή - εισόδημα. Αποκάλυψε ότι εκτός από την απάτη που στήνει η κυβέρνηση με τη δήθεν αποζημίωση 100%, δεν εξασφαλίζει ούτε την έγκαιρη αποζημίωση. Απαίτησε καθολική αναθεώρηση του κανονισμού, για έγκαιρη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς σε όλες τις περιπτώσεις. Γι' αυτούς τους λόγους καταψήφισε την τροπολογία.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί τη διαχρονική υποβάθμιση του ΕΛΓΑ

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποκτήσει το «δικαίωμα» να παρουσιάζει το μαύρο άσπρο και την όποια αλλαγή στο καθεστώς λειτουργίας του ΕΛΓΑ ως «κοσμογονία», εξαιτίας και της πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που επί μια δεκαετία διακυβέρνησης (2010 - 2019) δεν εφάρμοσαν ούτε τα αυτονόητα.

Τόσα χρόνια δεν έδιναν φράγκο στον ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, τη στιγμή που με βάση το άρθρο 7 του νόμου 3877/2010 προβλέπεται ετήσια κρατική επιχορήγηση, ύψους μέχρι το 20% των εσόδων του από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, οι οποίες ξεπερνούν τα 160 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Στέρησαν έτσι από τον οργανισμό μέσα σε 10 χρόνια πάνω από 320 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα μιλώντας για μνημονιακές δεσμεύσεις που δήθεν δεν επέτρεπαν στην κυβέρνησή του να χορηγήσει τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση. Δίνει με αυτόν τον τρόπο αέρα στα πανιά της ΝΔ που εμφανίζεται σήμερα ότι δίνει «λύση», επιστρέφοντας, με μια ασαφή διάταξη, ένα μικρό μόνο μέρος, ούτε το 20% των παραπάνω χρωστούμενων ποσών (επιχορήγηση των ετών 2018 και 2019).

Απάντηση δίνουν ο οργανωμένος αγώνας και η ανάδειξη της διεξόδου

Είναι αναγκαίο οι βιοπαλαιστές αγρότες να μην πιαστούν στα δίχτυα αποπροσανατολισμού που έχει απλώσει η κυβέρνηση, με συνυπεύθυνα όλα τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετείχαν σε κυβερνήσεις στο πρόσφατο παρελθόν και έχουν τη φωλιά τους λερωμένη.

Απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική και την προπαγάνδα που τη συνοδεύει μπορεί να δοθεί μονάχα με την οργάνωση και αγωνιστική διεκδίκηση, σε κοινή πορεία και δράση με τους εργατοϋπαλλήλους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, για μέτρα αποκατάστασης, αποζημίωσης στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλά και μέτρα πρόληψης, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά έργα.

Σήμερα, λόγω της ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, υφίστανται μια σειρά από αντικειμενικές προϋποθέσεις για πρόληψη των καταστροφών και προστασία της παραγωγής. Για να μπορέσουν όμως αυτές οι προϋποθέσεις να πραγματωθούν σε όφελος των βιοπαλαιστών αγροτών, απαιτείται διαφορετική οργάνωση της παραγωγής, υπό άλλη εξουσία. Οσο τα κλειδιά της οικονομίας τα έχει η αστική τάξη θα συνεχίζεται η σημερινή κατάσταση.

Είναι λοιπόν αναγκαίο να ανοίξει, με τη συμβολή των κομμουνιστών που δρουν στο αγροτικό κίνημα, πλατιά αυτή η συζήτηση. Να φωτιστεί το γεγονός ότι το σημερινό σύστημα έχει ως κριτήριο τα συμφέροντα των τραπεζών και των επιχειρηματικών ομίλων, και όχι του λαού.

Με την εξουσία στα χέρια της εργατικής τάξης σε συμμαχία με τους βιοπαλαιστές αγρότες, μπορούν να πάρουν σάρκα και οστά μια σειρά από δυνατότητες που σήμερα φαντάζουν απραγματοποίητες. Η κοινωνικοποίηση της συγκεντρωμένης από τα μονοπώλια παραγωγής και ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός θα μπορέσουν να διαμορφώσουν όλες εκείνες τις υποδομές που απαιτούνται για την προστασία της αγροτικής παραγωγής. Η συγκεκριμένη προοπτική είναι αναγκαίο να μπολιάζει τον σημερινό αγώνα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ