ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 8 Νοέμβρη 2020
Σελ. /40
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
ΚΛΑΔΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
Με το λουκέτο στο χέρι οι μικροί επαγγελματίες, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση

Συνδικαλιστές του κλάδου μιλούν στον «Ριζοσπάστη»

Eurokinissi

Μαζί με τους εργαζόμενους του κλάδου, τις συνέπειες από το δεύτερο «λουκέτο» στην Εστίαση, που προηγήθηκε του νέου lockdown, βιώνουν οι μικροί επαγγελματίες. Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την αρχή της πανδημίας, την ανυπαρξία ουσιαστικής στήριξης από την κυβέρνηση, αλλά και την απάντηση που πρέπει να δοθεί απέναντι στην πολιτική που τους τσακίζει για να υπηρετεί τις μεγάλες αλυσίδες, τους ομίλους κ.ο.κ., συνδικαλιστές του κλάδου μιλούν στον «Ριζοσπάστη».

Μαζί με τους εργαζόμενους πληρώνουμε το μάρμαρο των κυβερνητικών παλινωδιών

Βασίλης ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΣ, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Εστίασης νομού Χανίων

«Οκτώ μήνες έχουν περάσει από το πρώτο lockdown. Τότε, ερχόμασταν ήδη από έναν "κακό χειμώνα" και περιμέναμε να ξεκινήσει η σεζόν για να κλείσουμε τρύπες. Αντί αυτού, μας έκλεισαν κυριολεκτικά μέσα σε ένα απόγευμα και έπρεπε να ζήσουμε δυόμισι μήνες με 800 ευρώ, τα οποία μπήκαν με καθυστέρηση και με αυτά έπρεπε να καλύψουμε και τη ζημιά... Τώρα μας κλείνουν πάλι και το κάνουν και πάλι αιφνιδιαστικά: Ομως, αυτό για τον κλάδο έχει πρόσθετο κόστος. Στα σκουπίδια άμεσα τα ευπαθή προϊόντα (φαγητά, φρούτα, άλλες προμήθειες), ενώ σειρά έχουν αυτά που λήγουν κοντά κ.λπ.

Επιπλέον, μέσα στην καραντίνα, η ΔΕΗ προειδοποιούσε με διακοπή και δεν δεχόταν καμία διευκόλυνση διακανονισμού, ούτε σε εποχιακά μαγαζιά που ετοιμάζονταν να ανοίξουν ή δεν είχαν ανοίξει καν. Πιο "προωθημένες" οι νέες ιδιωτικές εταιρείες, δεν δέχονταν ούτε μία μέρα καθυστέρηση πληρωμής! Κατευθείαν κόψιμο της παροχής ρεύματος, σε μαγαζιά που ήταν κλειστά παρά τη θέλησή τους, έχοντας μέσα ψυγεία και καταψύκτες γεμάτα!

Οταν ανοίξαμε, είχαμε να αντιμετωπίσουμε τη συμπίεση της λειτουργικότητας των μαγαζιών και κατ' επέκταση του τζίρου. Στα μέσα Αυγούστου υπήρξε νέα μείωση ωραρίου λειτουργίας. Αεροπλάνα και πλοία πηγαινοέρχονταν ασφυκτικά γεμάτα... αλλά πάντα έφταιγε η Εστίαση. Η "κουτσουρεμένη" σεζόν τελείωσε και με αυτήν καλούμαστε να ζήσουμε τον χειμώνα.

Και φτάνουμε στο νέο lockdown, χωρίς καμία ουσιαστική οικονομική βοήθεια. Μέσα σε όλους αυτούς τους μήνες δεν ενισχύθηκε καθόλου το σύστημα Υγείας. Ανοίξανε "χύμα" τα σύνορα για χάρη των μεγάλων ταξιδιωτικών γραφείων, των μεγαλοξενοδόχων, των αεροπορικών και των ναυτιλιακών και τώρα εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουμε το μάρμαρο.

Σε όλα αυτά, εντυπωσιακή ήταν και είναι η απουσία της Ομοσπονδίας του κλάδου, η οποία έχει αρκεστεί σε καθυστερημένες χρονικά ανακοινώσεις...

Πρέπει οι συνάδελφοι να βγάλουν συμπεράσματα. Τα παραμύθια περί "βαριάς βιομηχανίας" της χώρας και "ραχοκοκαλιάς της εθνικής οικονομίας" δεν είναι για εμάς τους μικρούς ή αυτοαπασχολούμενους ή τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. Ούτε στο ελάχιστο δεν ταυτίστηκε η τσέπη μας με τα φετινά κέρδη των ξενοδόχων, της "Fraport", των αεροπορικών και των ναυτιλιακών εταιρειών. Δεν μοιράστηκε και ούτε πρόκειται να μοιραστεί η TUI και η κάθε TUI τα κέρδη της μαζί μας.

Η νέα κρίση βέβαια δεν ακουμπάει όλο τον κλάδο το ίδιο. Εμείς επικεντρώνουμε τη δράση μας στους μικρούς, αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες με λίγο προσωπικό και οικογενειακές επιχειρήσεις. Σε αυτούς δηλαδή που ζούνε από τον κόπο τους. Αυτό το τμήμα του κλάδου είναι με το λουκέτο στο χέρι.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις πρέπει να συσπειρωθούμε στους Συλλόγους μας και τις Επιτροπές Αγώνα. Μαζί και με τους συνάδελφους επαγγελματίες στο Εμπόριο και στη Βιοτεχνία να διεκδικήσουμε μέτρα στήριξης άμεσα. Μαζί με τους αγρότες που περνάνε και αυτοί τα ίδια και μαζί με τους εργαζόμενους στον κλάδο μας.

Διεκδικούμε άμεση οικονομική στήριξη, κατάργηση όλων των άδικων φορολογικών μέτρων, στήριξη των συναδέλφων που θα κλείσουν, προστασία από διακοπές ρεύματος και νερού, προστασία από πλειστηριασμούς και δάνεια, αποφασιστική στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας».

Οι μικροί εστιάτορες δεν αντέχουν άλλο

Χρήστος ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Εστιατόρων - Ψητοπωλών - Καφέ μπαρ Θεσσαλονίκης

«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας και των κυβερνητικών μέτρων, από το Μάρτη, η Εστίαση βρίσκεται στο επίκεντρο, τόσο με τους μήνες των lockdown όσο και με τους 5 μήνες της "κουτσής" λειτουργίας.

Προβάλλεται η άποψη πως "η Εστίαση δεν αντέχει άλλο". Εδώ, βέβαια, χρειάζεται μια διευκρίνιση: Η Εστίαση ως κλάδος της οικονομίας πλήττεται αλλά δεν θα χαθεί, όπως δεν χάθηκε και το λιανικό εμπόριο. Οι μικροί εστιάτορες είναι αυτοί που δεν αντέχουν άλλο, αυτοί είναι που πρώτοι είτε θα κλείσουν τα μαγαζιά τους είτε θα τα κάνουν "δώρο" στους μεγαλοκαρχαρίες που καραδοκούν.

Από τη στιγμή που ανοίξαμε το Μάη και έπειτα δεν υπήρξε μέρα που να μπορέσουμε να δουλέψουμε κανονικά. Οι περιορισμοί ήταν για πολλούς απαγορευτικοί. Αν σε αυτό προσθέσουμε την παντελή έλλειψη στήριξης της κυβέρνησης από το Μάη και μετά, όλοι καταλαβαίνουμε σε τι κατάσταση έχει φτάσει ο μικρός επαγγελματίας σήμερα.

Τα χρέη έχουν συσσωρευτεί και συνεχίζουν απλά να πηγαίνουν παραπίσω, μετατίθενται σε μια μελλοντική ημερομηνία στην οποία θα σκάσει η φούσκα και θα μας παρασύρει όλους σε μόνιμα λουκέτα.

Την ίδια ώρα που βλέπαμε την κυβέρνηση να πετάει στο καλάθι των αχρήστων τις θυσίες του λαού για να ικανοποιήσει μεγαλοξενοδόχους, μεγάλους ομίλους των Μεταφορών κ.τ.λ., την ίδια ώρα που βλέπαμε μπροστά μας τον κόσμο να αναγκάζεται να συνωστίζεται στα λεωφορεία κ.ο.κ., εμείς επί μήνες δουλεύαμε με το άγχος αν μια καρέκλα έχει μετακινηθεί 5 - 10 εκατοστά πιο εκεί, αν η ώρα πήγε 12 + 1... Και η συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου έκανε υπομονή, πειθάρχησε στα μέτρα.

Ορισμένοι δεν δίστασαν να ενοχοποιήσουν γενικά τους χώρους Εστίασης ως υπεύθυνους για τη διασπορά του ιού με αφορμή τη συμπεριφορά μιας μερίδας του κλάδου. Λέγανε π.χ. ότι στη Θεσσαλονίκη "κατάστημα έκανε πάρτι στα Λαδάδικα". Αυτό που δεν λένε είναι ότι τα Λαδάδικα είναι στην κυριολεξία 3 δρόμοι και μπορούν να ελεγχθούν από τις αρχές, αλλά εδώ στην πόλη γνωρίζουμε πολύ καλά γιατί δεν ελέγχεται.

Αν η κατάσταση δεν ανατραπεί άμεσα, χιλιάδες μαγαζιά στη χώρα θα βάλουν λουκέτο και αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο. Εχουν μαζευτεί και συνεχίζουν να μαζεύονται τόσα χρέη, που το όριο των 30.000 ευρώ του νέου Πτωχευτικού Κώδικα φαντάζει πραγματικά αστείο. Θα χάσουν χιλιάδες οικογένειες και μαγαζιά και περιουσία και σπίτια και αυτό δεν είναι πλέον κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας, είναι το μέλλον των επαγγελματιών της Εστίασης αν η κατάσταση αυτή δεν αλλάξει».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερώτηση για τη στήριξη των επαγγελματιών στο χώρο της Εστίασης

Μέτρα ουσιαστικής στήριξης των επαγγελματιών της Εστίασης, ιδιαίτερα για τις μικρότερες επιχειρήσεις, απαιτεί από την κυβέρνηση το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας.

Στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του Κόμματος μεταξύ άλλων σημειώνουν:

«Τα μέτρα που έως τώρα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση - η ένταξη στο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής, η μείωση του ενοικίου κ.λπ. - σε καμιά περίπτωση δεν αντισταθμίζουν τα τρέχοντα έξοδα και τα χαμένα έσοδα αυτών των επιχειρήσεων. Πάγια όπως ρεύμα και ενοίκια, η πιθανότητα καταστροφής προμηθειών, αλλά και οι μέχρι τώρα υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, καθιστούν αναγκαία τη στήριξη του κλάδου, ειδικά τις μικρότερες επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν ακόμα και ζητήματα επιβίωσης. Χιλιάδες είναι αυτοί που βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας και του λουκέτου».

Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να πάρει επιπρόσθετα μέτρα, ιδιαίτερα για όσους επαγγελματίες έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ:

  • Να ενταχθούν άμεσα στο επίδομα ειδικού σκοπού.
  • Να απαλλαχθούν από τις εισφορές ατομικής ασφάλισης για όλους τους μήνες που επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού, χωρίς αλλοίωση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων. Οι εισφορές να επιδοτηθούν από το κράτος.
  • Να απαλλαχθούν από την καταβολή δημοτικών τελών για τραπεζοκαθίσματα κ.λπ. για τους μήνες που ισχύουν τα έκτακτα μέτρα.
  • Να εξασφαλιστούν φτηνότερα τιμολόγια και να απαγορευτούν οι διακοπές σε ρεύμα, νερό για τους επόμενους μήνες.
  • Να απαγορευτούν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις, κάθε μέτρο αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς Δημόσιο και τράπεζες, μέχρι τον Απρίλη.
  • Να ενταχθούν άμεσα σε αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, με παράλληλη κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος, αρχής γενομένης από τα εισοδήματα του 2019, ώστε οι προβλεπόμενες αναστολές να έχουν ένα στοιχειώδες αντίκρισμα.
  • Να παραγραφεί μέρος των ήδη συσσωρευμένων χρεών σε εφορία και τράπεζες, καταρχήν τόκοι και πρόστιμα, το 30% του υπόλοιπου χρέους.
  • Να αποδοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους όσοι δεν καταφέρουν να κρατήσουν τις μικροεπιχειρήσεις τους χωρίς τις προϋποθέσεις που οδηγούν την πλειοψηφία αυτών εκτός.
Οχι άλλη κοροϊδία - Ουσιαστικά μέτρα για τις χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις

Δημήτρης ΚΑΤΣΑΡΟΣ, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Αθήνας και της διοίκησης της ΟΒΣΑ

«Μετά από μία πρωτόγνωρη σεζόν, καλούμαστε να "μαζέψουμε τα κομμάτια μας" και να προετοιμαστούμε για έναν δύσκολο χειμώνα. Η εμφάνιση της πανδημίας και τα έκτακτα μέτρα που επιβλήθηκαν οδήγησαν σε συσσώρευση των υποχρεώσεών μας, σε συνδυασμό με τη μείωση των εσόδων που συνεχίστηκε για τους μικρούς του κλάδου, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αντεπεξέλθουμε ούτε στα τρέχοντα έξοδα.

Οι επαγγελματίες στην Εστίαση δουλέψαμε μαζί με τους εργαζομένους μας κάτω από αντίξοες συνθήκες και με κίνδυνο την προσωπική μας υγεία για να τα βγάλουμε πέρα. Ο τζίρος μας μειώθηκε δραματικά, 60% σε σχέση με πέρυσι. Τα χρέη συσσωρεύτηκαν. Τα 800 ευρώ του κυβερνητικού φιλοδωρήματος δεν έφτασαν ούτε για τα αναγκαία. Βλέπαμε αυτήν τη μειωμένη τουριστική κίνηση που υπήρξε να την καρπώνονται οι μεγάλες αλυσίδες, μέσα από τα γνωστά πακέτα διακοπών που προσφέρουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Την ίδια ώρα, μεγάλες επισιτιστικές αλυσίδες και μεγάλες επιχειρήσεις αξιοποιούσαν τους μεγάλους χώρους και απολάμβαναν τα δωράκια που τους έδινε η κυβέρνηση μέσω των ΠΝΠ, όπως και όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα οδηγούμαστε ξανά σε κλείσιμο και χιλιάδες επαγγελματίες βρίσκονται μπροστά σε έναν "μαύρο" χειμώνα, μετά το "γκρίζο" καλοκαίρι...

Δεν ανεχόμαστε νέα κοροϊδία, είναι ζωτική ανάγκη η λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των χιλιάδων μικροεπιχειρήσεων. Μέτρα που να λαμβάνουν υπόψη τις άμεσες ανάγκες, αλλά και τα συσσωρευμένα βάρη και τις συνέπειες των προηγούμενων 8 μηνών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ