ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Προτεραιότητα η σύσταση της Γραμματείας για τα περιφερειακά σχήματα

Συνεχίζεται η συζήτηση για τους όρους πιθανής επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Με ένταση συνεχίζονται οι διεργασίες - ειδικά παρασκηνιακά - ενόψει της άτυπης τριμερούς συνάντησης που θα γίνει στις 25 Νοέμβρη στο Βερολίνο, ανάμεσα στον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μ. Ακιντζί. Στο επίκεντρο της συζήτησης μπαίνουν οι όροι ανάπτυξης των συνεργασιών που φουντώνουν με επίκεντρο τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στους οποίους επιδρά καθοριστικά το παζάρι της Τουρκίας με τις άλλες πλευρές, τόσο γύρω από το Κυπριακό όσο και απευθείας για την «αξιοποίηση» και μεταφορά των υδρογονανθράκων προς την ευρωπαϊκή αγορά κ.λπ.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης υποστήριξε ότι με βάση τα όσα έχουν προηγηθεί, είναι εφικτό στο Βερολίνο να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα ανοίξουν το δρόμο για τα επόμενα βήματα, όσον αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών.

Την ίδια στιγμή, ο Κύπριος υπουργός υπογράμμισε ότι συνεχίζεται μεθοδικά η προσπάθεια για να ξεφύγει η Λευκωσία από μια μονοθεματική εξωτερική πολιτική, που ασχολείται αποκλειστικά με το Κυπριακό, και να δώσει έμφαση στην ενίσχυση των σχέσεων με τα κράτη της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου, όπως και στην ενίσχυση του ρόλου της Κύπρου στην ανάληψη και υλοποίηση των αποφάσεων της ΕΕ. Είπε ακόμα ότι προχωρούν οι διαβουλεύσεις με γειτονικά κράτη της περιοχής για τη σύσταση της Μόνιμης Γραμματείας που θα συντονίζει τριμερείς μηχανισμούς συνεργασίας και έχει αποφασιστεί να εδρεύει στη Λευκωσία. «Πρόκειται για έναν μεγαλεπήβολο σχεδιασμό» που δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2023, εξήγησε, προσθέτοντας πως το «όραμα» είναι ότι θα αποτελέσει τη βάση για έναν «Μεσογειακό Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη», στον οποίο θα συμμετέχουν όλα τα κράτη της περιοχής, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις.

Την ίδια στιγμή, στα Κατεχόμενα φουντώνει η συζήτηση για τους όρους συμμετοχής σε νέες πιθανές συνομιλίες, καθώς, ενόψει και των «προεδρικών εκλογών» της άνοιξης, έρχονται στην επιφάνεια πολλές αντιθέσεις.

Ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους και ο «ΥΠΕΞ», Ερσίν Τατάρ και Κουντρέτ Οζερσάι αντίστοιχα, σε συνέντευξη που έδωσαν προ ημερών επανέλαβαν ότι η «κυβέρνηση» διαφωνεί με πολλούς από τους χειρισμούς του «Προέδρου» Μ. Ακιντζί και ότι χρειάζεται να συζητηθεί και το ενδεχόμενο δημιουργίας δύο κρατών στο νησί. Ο Οζερσάι επαναδιατύπωσε τη θέση για «αλλαγή του παραδείγματος», υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν πλέον οι όροι και οι πραγματικότητες για έναν «ομοσπονδιακό συνεταιρισμό» και συμπληρώνοντας πως κάποιοι από τον «διεθνή παράγοντα» αισθάνονται επίσης την ανάγκη για «αλλαγή ματιάς»...

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΚΡΟΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Δεσμεύσεις για ενίσχυση συνεργασίας και οικονομικές συμφωνίες πολλών δισ.

Αξιοποιώντας και τη Συμφωνία του 2015 για το Κλίμα, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ

Μακρόν και Σι έστειλαν διάφορα μηνύματα προς τις ΗΠΑ
Μακρόν και Σι έστειλαν διάφορα μηνύματα προς τις ΗΠΑ
ΠΕΚΙΝΟ.--

Κίνα και Γαλλία πρέπει να μοιραστούν περισσότερες ευθύνες και να εξασκήσουν τους ρόλους που τους αναλογούν ως δύο από τις ισχυρότερες δυνάμεις παγκοσμίως, με δεδομένο ότι ο κόσμος σήμερα είναι μάρτυρας αλλαγών που συναντά κανείς πολύ λίγες φορές μέσα σε έναν αιώνα. Τα παραπάνω δήλωσε ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, υποδεχόμενος στην έδρα της κυβέρνησής του τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, που χτες αναμενόταν να ολοκληρώσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα, με αφορμή και το ότι η Γαλλία ήταν μία από τις «τιμώμενες χώρες» στη φετινή Διεθνή Εκθεση της Σαγκάης.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν σειρά διμερών συμφωνιών για ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας, στις οποίες ξεχωρίζει η «Εκκληση του Πεκίνου για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την κλιματική αλλαγή», όπου Παρίσι και Πεκίνο διακήρυξαν την «πλήρη υποστήριξή τους στη Συμφωνία του Παρισιού» του 2015, χαρακτηρίζοντάς την «μη αναστρέψιμη διαδικασία και μπούσουλα για μια ισχυρή δράση για το κλίμα». Στην «Εκκληση» εκφράζεται η «μεγάλη αποφασιστικότητα» των δύο πλευρών «να βελτιωθεί η διεθνής συνεργασία όσον αφορά τις κλιματικές αλλαγές, ώστε να εξασφαλιστεί η απόλυτη και αποτελεσματική υλοποίηση της Συμφωνίας του Παρισιού».

Αναδεικνύεται ότι η λεγόμενη «αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών» και η υποτιθέμενη «υπεράσπιση του περιβάλλοντος» θα καθορίσουν βασικούς άξονες για την ανάπτυξη της γαλλοκινεζικής αλλά και της ευρωκινεζικής συνεργασίας, που αποκτά μάλιστα ειδικό βάρος δεδομένης της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του 2015. Καθόλου τυχαία, ο Μακρόν στις δικές του δηλώσεις από τη μία ανέδειξε τις προοπτικές που ανοίγονται για τη διμερή συνεργασία και από την άλλη εξέφρασε τη «λύπη» του για την επιλογή που κάνουν «κάποιες άλλες χώρες» να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του 2015. Χωρίς να κατονομάσει τις ΗΠΑ, είπε ότι θέλει να δει αυτές τις επιλογές ως επιλογές «που γίνονται περιθωριακά» και συμπλήρωσε: «Διότι όταν η Κίνα, η ΕΕ, η Ρωσία - η οποία επικύρωσε πριν από μερικές βδομάδες τις Συμφωνίες του Παρισιού - δεσμεύονται με σθεναρότητα, η μεμονωμένη επιλογή του ενός ή του άλλου δεν αρκεί για να αλλάξει την πορεία του κόσμου. Οδηγεί μόνο στην περιθωριοποίησή του».

Μακρόν και Σι υπέγραψαν ακόμα «πλάνο δράσης για τις γαλλοκινεζικές σχέσεις», όπου διαγράφονται στόχοι περαιτέρω συντονισμού σε πολλούς κρίσιμους τομείς, ενώ ξεχώρισαν και πολλές οικονομικές συμφωνίες (συνολικής αξίας 15 δισ. δολαρίων) που έκλεισαν ή παρουσιάστηκαν ότι είναι ένα βήμα πριν από την οριστικοποίησή τους. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν:

- Το μνημόνιο κατανόησης ανάμεσα στον κινεζικό όμιλο «Beijing Gas Group» και τη γαλλική «Engie» για να συνεργαστούν στην κατασκευή και λειτουργία τερματικού σταθμού LNG στη βόρεια κινεζική πόλη Τιαντζίν.

- Η κοινή επιχείρηση που θα συγκροτήσουν η γαλλική «Total» με την κινεζική «Shenergy Group» για τη διανομή υγροποιημένου φυσικού αερίου, μέσω του Δέλτα του ποταμού Γιανγκτσέ.

- Η επιτάχυνση της ενεργειακής συνεργασίας και μέσα από την επανεπεξεργασία πυρηνικών καυσίμων, με την άμεση εμπλοκή της γαλλικής «Orano» (πρώην «Areva»).

Συνολικά, οι οικονομικές συμφωνίες που υπεγράφησαν προσεγγίζουν σε αξία τα 15 δισ. δολάρια και αφορούν τομείς όπως η αεροναυπηγική, η Ενέργεια και η αγροτική παραγωγή.

Να σημειωθεί πάντως ότι στην επιφάνεια βγήκαν και εκατέρωθεν προβληματισμοί για τους όρους της συνεργασίας. Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση του Μακρόν για «λάθη του παρελθόντος» που «πρέπει να αποφευχθούν», ενώ εκτίμησε ότι «όσο περισσότερο καταφέρνουμε να δείξουμε ότι η ΕΕ γνωρίζει να υπερασπιστεί τα στρατηγικά της συμφέροντα, έχει συντονισμένη ατζέντα επιθετική και αμυντική, τόσο περισσότερο θα αντιμετωπίζεται αξιόπιστα από την Κίνα».

ΣΥΡΙΑ
Αμερικανικό σχέδιο ελέγχου των πετρελαιοπηγών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οι ΗΠΑ προωθούν τον έλεγχο του συριακού πετρελαίου προχωρώντας βάσει «διευρυμένου στρατιωτικού σχεδίου» που ενέκρινε στις 25 Οκτώβρη στον Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με στρατηγούς και άλλους αξιωματούχους του Πενταγώνου. Το σχέδιο, που ανακοινώθηκε χτες, προβλέπει τη συνέχιση της παραμονής τουλάχιστον 800 Αμερικανών στρατιωτών που υποτίθεται πως θα αποχωρούσαν από τη Συρία τάχα για να εξασφαλιστεί πως δεν θα πέσουν στα χέρια τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Βερσίνιν, πάντως, απέκλεισε, χτες, κάθε πιθανή συνεργασία της Ρωσίας με τις ΗΠΑ τονίζοντας ότι το πετρέλαιο είναι «περιουσία του συριακού λαού». Προχτές, το τουρκικό πρακτορείο «Αναdolu» είχε μεταδώσει πληροφορίες για τη δημιουργία δύο νέων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ντέιρ Εζόρ της ΒΑ Συρίας. Τον Οκτώβρη το ρωσικό υπουργείο Αμυνας αποκάλυψε στοιχεία που καταγράφουν το ρόλο αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών που κλέβουν το συριακό πετρέλαιο με τη στήριξη στρατιωτικών και την κάλυψη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Τα στοιχεία αυτά ανέφεραν πως οι ΗΠΑ κερδίζουν από το λαθρεμπόριο του συριακού πετρελαίου περίπου 30 εκατ. δολάρια το μήνα.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, προσπάθησε να προβάλει την αποτελεσματικότητα των μυστικών υπηρεσιών του στρατού της χώρας του στη Συρία ανακοινώνοντας τη σύλληψη μίας συζύγου του φερόμενου ως νεκρού ηγέτη των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. Θύμισε ότι νωρίτερα είχαν αιχμαλωτιστεί η μεγαλύτερη αδελφή του Μπαγκντάντι και ένας από τους γαμπρούς του στη Συρία.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ξεκίνησαν οι προεκλογικές κόντρες Τζόνσον - Κόρμπιν

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Νέα δυναμική αποκτά η ενδοαστική κόντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο με επίκεντρο το Brexit ενόψει των πρόωρων εκλογών της 12ης Δεκέμβρη. Χτες, ο Βρετανός πρωθυπουργός και αρχηγός των Συντηρητικών, Μπόρις Τζόνσον, ξεκίνησε και επίσημα τη δική του προεκλογική εκστρατεία προσπαθώντας να αποδυναμώσει τον κυριότερο αντίπαλό του και αρχηγό των Εργατικών, σοσιαλδημοκράτη Τζέρεμι Κόρμπιν. Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ» ο Τζόνσον παρομοίασε τον Κόρμπιν με τον Σοβιετικό ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν λόγω δήθεν της πρόθεσής του να αυξήσει σημαντικά τη φορολογία στους πολύ πλούσιους. Στη συνέχεια εμφανίστηκε στους δημοσιογράφους έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ διαβεβαιώνοντας πως εάν επιστρέψει στην εξουσία με άνετη πλειοψηφία θα προχωρήσει «άμεσα» στην επικύρωση της νέας συμφωνίας που ανακοίνωσε με την ΕΕ στις 17 Οκτώβρη για το Brexit.

Προηγουμένως ο Τζόνσον πήρε την άδεια της βασίλισσας Ελισάβετ Β' ώστε να διαλυθεί η Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, από την πλευρά του, ο οποίος ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία την περασμένη βδομάδα με το σύνθημα «Πραγματική Αλλαγή», διαβεβαίωσε πως εάν εκλεγεί θα προωθήσει ...φιλολαϊκές πολιτικές. Στη σκιά της προεκλογικής εκστρατείας πέρασε σχεδόν απαρατήρητη η παραίτηση του υπουργού Ουαλίας, Αλούν Κέιρς, με αφορμή την ψευδή κατάθεση που έδωσε σε σχέση με μια υπόθεση βιασμού.

ΗΠΑ
Την επόμενη βδομάδα οι δημόσιες ακροάσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η νίκη των Δημοκρατικών στις εκλογές για νέο κυβερνήτη στο Κεντάκι και η πλήρης επικράτησή τους στις εκλογές για τη νέα πολιτειακή Βουλή στη Βιρτζίνια προκαλούν προβληματισμό σε ανώτερα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020. Μεταξύ άλλων λόγω της έντονης δραστηριότητας που ανέπτυξε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να εξασφαλίσει την εκλογή των Ρεπουμπλικάνων υποψηφίων.

Οι εξελίξεις στις κάλπες συνοδεύτηκαν χτες με τον καθορισμό των ημερομηνιών για τις πρώτες δημόσιες ακροάσεις των επιτροπών του Κογκρέσου που διενεργούν έρευνα για πιθανή παραπομπή του Αμερικανού Προέδρου σε δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσης. Οι δημόσιες ακροάσεις ορίστηκαν στις 13 και 15 Νοέμβρη.

Οι πρώτοι τρεις μάρτυρες, που θα κληθούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις των επιτροπών για την πιθανώς επιλήψιμη στάση του Προέδρου Τραμπ στο επίμαχο τηλεφώνημα της 25ης Ιούλη στον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Ζελένσκι, όπου ζητούσε να διωχθεί ο γιος του αντιπάλου του Τζ. Μπάιντεν, είναι ανώτεροι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μεταξύ τους είναι η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Μαρί Γιοβάνοβιτς, που αποπέμφθηκε τον περασμένο Μάη με εντολή Τραμπ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ