ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Συνεχίζεται ο λαϊκός αγώνας

Από την κινητοποίηση της Τρίτης 5 Νοέμβρη στο Σαντιάγκο, όπου δυναμικό «παρών» έδωσαν οι εκπαιδευτικοί
Από την κινητοποίηση της Τρίτης 5 Νοέμβρη στο Σαντιάγκο, όπου δυναμικό «παρών» έδωσαν οι εκπαιδευτικοί
ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.--

Συνεχίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις στη Χιλή, με τους εργαζόμενους, συνταξιούχους και νέους να απορρίπτουν τους ελιγμούς που επιχειρεί η αντιδραστική κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Πινιέρα. Τη Δευτέρα και την Τρίτη η συσπείρωση 115 συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων, Κοινωνική Ενότητα (Unidad Social), πραγματοποίησε νέες συγκεντρώσεις και συζητήσεις σε όλη την χώρα, και την Τρίτη συγκέντρωση έξω από το Κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο, καταδικάζοντας τη λεγόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης.

Η συσπείρωση αυτή των συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα συνδικάτα, την Ενωτική Συνομοσπονδία Εργατών Χιλής, τις Ομοσπονδίες Εργαζομένων στη Μεταλλευτική Βιομηχανία, στις Κατασκευές, στα λιμάνια, στην Υγεία, τις Συνταξιουχικές Ενώσεις, το Συνδικάτο Καλλιτεχνών, τις Ενώσεις Καθηγητών και Πανεπιστημιακών, τις Ενώσεις Φοιτητών και Μαθητών και άλλες οργανώσεις. Ολοι μαζί προβάλλουν ένα σύνολο άμεσων αιτημάτων, ένα «μανιφέστο» όπως το λένε «ενάντια στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο, την κύρια αιτία της μεγάλης κοινωνικής ανισότητας», και καλούν σε ουσιαστικές αλλαγές που δεν έγιναν εδώ και 30 χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας του Πινοσέτ.

Τα άμεσα αιτήματα είναι τα εξής: 1. Νέο Σύνταγμα μέσω Συνταγματικής Συνέλευσης. 2. Σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τιμωρία όσων τα παραβιάζουν. 3. Ελάχιστος μισθός 500.000 πέσος για τους εργαζόμενους τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. 4. Πλήρης αναγνώριση των συνδικαλιστικών ελευθεριών σε όλα τα επίπεδα, δικαίωμα στην απεργία και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. 5. Ελάχιστη σύνταξη ισοδύναμη με τον ελάχιστο μισθό. 6. Βασικές ποιοτικές υπηρεσίες. 7. Δικαίωμα στις δημόσιες μεταφορές. 8. Μείωση του ωραρίου εργασίας. 9. Προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων στην Υγεία, στην Εκπαίδευση, στη στέγαση.

Με αυτά τα αιτήματα η Κοινωνική Ενότητα έδωσε την Τρίτη περιθώριο στον Πινιέρα και στην κυβέρνησή του να απαντήσουν σε 5 μέρες και γραπτά, προειδοποιώντας ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα με νέα γενική απεργία και άλλες μορφές. Χτες, πάντως, η κυβέρνηση Πινιέρα ανακοίνωσε σχέδιο για αύξηση του ελάχιστου μισθού στα 350.000 πέσος (από 301.000 που είναι σήμερα, γύρω στα 400 δολάρια το μήνα) μέσω της επιδότησης των επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα, οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι οι νεκροί διαδηλωτές από πυρά της στρατιωτικοποιημένης αστυνομίας (καραμπινιέροι) και του στρατού (που μετά από δυο βδομάδες κινητοποιήσεων η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει) φτάνουν τους 23, πάνω από 2.500 είναι οι τραυματίες, ενώ υπό κράτηση βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που κυμαίνεται μεταξύ 5.000 και 9.000. Ετσι, μία από βασικές προϋποθέσεις των διαδηλωτών για να υπάρξει διάλογος είναι να αφεθούν ελεύθεροι οι κρατούμενοι και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι των δολοφονιών.

Το Συνδικάτο Καλλιτεχνών Xιλής (Sidarte) έχει καταγγείλει ότι στις 3 Νοέμβρη βρέθηκε στη συνοικία Pedro Aguirre Cerda, στα νότια του Σαντιάγκο, κρεμασμένη σε φράχτη η 36χρονη καλλιτέχνης του δρόμου Ντανιέλα Καράσκο, γνωστή και ως «La Mimo», και ζητά να διεξαχθεί έρευνα και να αποδοθεί δικαιοσύνη, αφού οι συνθήκες θανάτου της παραμένουν άγνωστες. Η Καράσκο εθεάθη ζωντανή τελευταία φορά στις 19 Οκτώβρη σε διαδήλωση, όταν - όπως καταγγέλλεται - συνελήφθη από τους καραμπινιέρους.

Τη συμπαράστασή του στους Χιλιανούς καλλιτέχνες εκφράζει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, καταγγέλλοντας παράλληλα τη συνεχιζόμενη καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων στη Χιλή και δηλώνοντας τη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα του λαού.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Εκλογές με ενισχυμένη αστυνομική παρουσία στην Καταλονία

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Νέα διεθνή εντάλματα σύλληψης σε βάρος τριών αυτονομιστών, πρώην μελών της καταλανικής κυβέρνησης, εξέδωσε προχτές το βράδυ το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, εξαιτίας της διεξαγωγής δημοψηφίσματος και την απόπειρα απόσχισης της περιφέρειας τον Οκτώβρη του 2017. Τον περασμένο Οκτώβρη είχαν ανακοινωθεί ποινές για καταβολή προστίμων και φυλάκισης έως και 13 έτη στους 12 πρώην ηγέτες, ενώ είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για στάση και κακοδιαχείριση κατά του πρώην Προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουιτζντεμόντ, που έχει διαφύγει στις Βρυξέλλες.

Τα εντάλματα σύλληψης κατά του Τόνι Κομίν και του Λούις Πουίγκ θα παραδοθούν στην «αρμόδια δικαστική αρχή στο Βέλγιο» και της Κλάρα Πονσάτι στις αρχές της Σκοτίας. Ο Κομίν διώκεται για «στάση» και «υπεξαίρεση δημόσιων πόρων», η Πονσάτι για «στάση» και ο Πουίγκ για «ανυπακοή» και «υπεξαίρεση δημόσιων πόρων». Ο δικηγόρος της Κλ. Πονσάτι ανακοίνωσε ότι η πελάτισσά του θα μεταβεί σήμερα, Πέμπτη, σε δικαστήριο στο Εδιμβούργο για να συλληφθεί και η υπεράσπιση θα ζητήσει να αφεθεί ελεύθερη με καταβολή εγγύησης. Ο δικηγόρος χαρακτήρισε «αυτό το ένταλμα σύλληψης μια συστηματική απόπειρα ποινικοποίησης του αγώνα για ανεξαρτησία που κάνουν περισσότερα από 2 εκατομμύρια Καταλανοί».

Η Εισαγγελία των Βρυξελλών έχει εισηγηθεί την έκδοση του Πουιτζντεμόντ στην Ισπανία και αναμένεται η ανάλυση του εντάλματος σύλληψης από τη βελγική Δικαιοσύνη. Θυμίζουμε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης Οριόλ Ζουνκέρας βρίσκεται ήδη εδώ και δύο χρόνια στη φυλακή και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 13 ετών.

Οι καταδίκες έχουν αναζωπυρώσει εδώ και ένα μήνα τις διαδηλώσεις αυτονομιστών στη Βαρκελώνη και σε άλλες πόλεις της Καταλονίας. Ενόψει των βουλευτικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή «σημαντικός αριθμός» αστυνομικών δυνάμεων θα σταλούν στην Καταλονία προκειμένου «να διασφαλιστεί η κανονικότητα», ανακοίνωσε χτες ο υπηρεσιακός σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ.

Στις δημοσκοπήσεις το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσεθ εξακολουθεί να προηγείται αλλά με μικρές απώλειες, ενώ ενισχύονται το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και το εθνικιστικό «Vox», που ζητούν πιο σκληρή αντιμετώπιση και ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΙΛΝΙΟΥΣ.-- ΝΑΤΟικές ασκήσεις («Σιδερένιος Λύκος») με τη συμμετοχή 11 κρατών - μελών ξεκίνησαν στη Λιθουανία, κοντά στα ρωσικά σύνορα, και θα διαρκέσουν έως τις 18 Νοέμβρη. Οι ασκήσεις γίνονται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της πίεσης προς τη Ρωσία και ενώ οι ενδοϊμπεριαλιστικές εντάσεις στη Βαλτική έχουν οξυνθεί.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Πιέσεις για την «επείγουσα» συγκρότηση νέας κυβέρνησης στον Λίβανο, ώστε να αναλάβει γρήγορα τη διαχείριση της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, άσκησε χτες ο περιφερειακός διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Μέση Ανατολή, Σαρότζ Κουμάρ Τζχα, μετά τη συνάντησή του με τον Λιβανέζο Πρόεδρο Μισέλ Αούν, εν μέσω συνεχιζόμενων διαδηλώσεων ενάντια στη διαφθορά του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τουλάχιστον τρεις αντικυβερνητικοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν χτες από τα πυρά αστυνομικών στο νότιο Ιράκ, όπου εντείνονται οι πολυήμερες απεργίες και διαδηλώσεις. Επιπλέον ανακοινώθηκε το κλείσιμο διυλιστηρίων στην περιοχή Καγιάραχ λόγω μπλόκων που στήνουν οι διαδηλωτές σε οδικούς κόμβους.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Χιλιάδες εκπαιδευτικοί, που απεργούν εδώ και έναν μήνα, διαδήλωσαν χτες ξανά στην πρωτεύουσα της Κροατίας Ζάγκρεμπ απαιτώντας υψηλότερους μισθούς.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο υπηρεσιακός προσωπάρχης στον Λευκό Οίκο, Μικ Μαλβέινι, ανακοίνωσε πως δεν προτίθεται να καταθέσει στις επιτροπές του Κογκρέσου που ερευνούν το ενδεχόμενο παραπομπής του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία «γελοία, κομματική και παράνομη». Νωρίτερα το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε τη σύλληψη του 50χρονου Αμερικανού Ντιμίτριους Πιτς, μετά την ομολογία του ότι σχεδίαζε πριν συλληφθεί το 2018 να διαπράξει βομβιστική επίθεση στο Κλίβελαντ τη μέρα της αμερικανικής εθνικής εορτής. Παραδέχθηκε επίσης πως είχε απειλήσει τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και μέλη της οικογένειάς του.

ΑΜΑΝ.-- Τρεις Μεξικανοί τουρίστες, μια Ελβετίδα και τέσσερις Ιορδανοί τραυματίστηκαν χτες το μεσημέρι από έναν άνδρα, για άγνωστους λόγους, έξω από γνωστό αρχαιολογικό χώρο στο Τζιράς της βόρειας Ιορδανίας.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Μετά από την προχτεσινή απόλυση εκατοντάδων νοσοκομειακών γιατρών που δουλεύουν σε κρατικά νοσοκομεία επειδή τόλμησαν να συμμετάσχουν σε απεργία για μισθολογικές διεκδικήσεις, χτες η αστυνομία στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε Χαράρε διέλυσε διά της βίας τη διαδήλωση δημοσίων υπαλλήλων που παλεύουν για καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας. Το ίδιο διάστημα, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων διαπιστώνουν τους θανάτους εκατοντάδων ελεφάντων και άλλων άγριων ζώων από πείνα και δίψα λόγω παρατεταμένης ξηρασίας.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τα σχολεία στο Νέο Δελχί άνοιξαν χτες πάλι, καθώς τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης θεωρήθηκε ότι βελτιώθηκαν. Πάντως οι περισσότεροι μαθητές γύρισαν στα θρανία φορώντας μάσκες. Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες μέρες οι σχετικές μετρήσεις κατέγραψαν μέχρι και πάνω από 18 φορές υψηλότερα επίπεδα σε μικροσωματίδια που συγκεντρώνονται στον αέρα και θεωρούνται επικίνδυνα.

ΣΕΡΒΙΑ
Παίρνει πυραύλους «Pantsir-S», αλλά όχι «S-400»...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΜΟΣΧΑ.--

Οι εντεινόμενοι ανταγωνισμοί ΗΠΑ - Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια οξύνονται, με την κυβέρνηση του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς να ανακοινώνει ότι δεν μπορεί να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα «S-400», μολονότι αναγνώρισε «τη μεγάλη αποτελεσματικότητά του» στη διάρκεια των πρόσφατων ρωσοσερβικών στρατιωτικών γυμνασίων «Σλαβική Ασπίδα». Η κίνηση αυτή θεωρείται ότι προήλθε από τις πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ, με τις οποίες η σερβική πλευρά θέλει να διατηρεί σχέσεις ενόψει του μεγάλου παζαριού για το Κοσσυφοπέδιο.

Πάντως ο Βούτσιτς επιβεβαίωσε πως θα αναπτυχθούν «σύντομα» στη Σερβία ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς «Pantsir-S», όπως είχε νωρίτερα ανακοινώσει και ο Αλεξάντερ Μικχέγεφ, επικεφαλής του ρωσικού κρατικού μονοπωλίου «Rosoboronexport», με την επισήμανση πως όλα προχωρούν σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Σέρβος Πρόεδρος εκτίμησε ότι χάρη στους δικούς του χειρισμούς η σερβική Πολεμική Αεροπορία «ενισχύθηκε σημαντικά», ενώ πρόσθεσε πως «η Σερβία είναι μικρή χώρα, περιτριγυρισμένη από το ΝΑΤΟ. Από τις αντιδράσεις τους για τους πυραύλους "S-400" καταλαβαίνετε τι θέλουν...».

Την περασμένη βδομάδα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών και ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Μάθιου Πάλμερ (που σήμερα έχει συνάντηση στην Αθήνα με τον Ελληνα αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτη), είχε προειδοποιήσει τη Σερβία «να μην αγοράσει ρωσικά όπλα που θέτουν τον κίνδυνο αμερικανικών κυρώσεων».

Χτες πάντως ανακοινώθηκε πως θα υπερδιπλασιαστεί η έκταση της υπόγειας αποθήκης ρωσικού φυσικού αερίου στο Μπανάτσκι Ντβορ, όπως προβλέπει ρωσοσερβικό μνημόνιο που υπεγράφη τον περασμένο Γενάρη. Οι εγκαταστάσεις θα διευρυνθούν ώστε να έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης όχι 750 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου αλλά 2 δισ. κ.μ. Πέρυσι η ρωσική «Gazprom» είχε εξαγάγει στη Σερβία 2,15 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου, αύξηση 1,2% σε σχέση με το 2017.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ