ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
Η κυβέρνηση να πάρει πίσω την απαράδεκτη ρύθμιση για το ΚΕΘΕΑ

Μαζική η συμμετοχή των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ στη χτεσινή 24ωρη πανελλαδική απεργία

Από προηγούμενη κινητοποίηση
Από προηγούμενη κινητοποίηση
Πανελλαδική 24ωρη απεργία πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ απαιτώντας την απόσυρση της αυταρχικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που κατέθεσε η κυβέρνηση καταργώντας το αυτοδιοίκητο του Οργανισμού. Στην Αθήνα από νωρίς το πρωί οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν την απεργιακή συγκέντρωσή τους στις κεντρικές υπηρεσίες του Οργανισμού, με σχεδόν καθολική συμμετοχή, ενώ πολύμορφες απεργιακές δράσεις αναπτύχθηκαν σ' όλη τη χώρα. Οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα, ενώ τις επόμενες μέρες θα αποφασίσουν για τη συνέχιση του αγώνα τους.

Την απόσυρση της διάταξης με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να προωθήσει τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την υπονόμευση των καθαρών προγραμμάτων, καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, απαίτησε χτες και ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο ανάμεσα σε άλλα ενσωματώνει και την εν λόγω ΠΝΠ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως «η ωμή παρέμβαση που επιχειρεί η κυβέρνηση στο ΚΕΘΕΑ είναι στην κατεύθυνση της πιστής εφαρμογής της πολιτικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά, που υποβαθμίζει τα "στεγνά" θεραπευτικά προγράμματα, στρώνοντας το δρόμο για τον απόλυτο συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης». Ανέδειξε παράλληλα τη σύμπλευση της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων σε αυτήν την κατεύθυνση, σύμπλευση που κατά τη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση επιχείρησαν να κρύψουν επικεντρώνοντας την αντιπαράθεσή τους στο αν θα είναι έμμισθα ή όχι τα διορισμένα από τον υπουργό μέλη του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ.

Σημείωσε ακόμη ότι αντίστοιχη στρατηγική, όπως αυτή της σημερινής κυβέρνησης, είχαν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, υπογραμμίζοντας πως και στο ζήτημα αυτό συγκρούονται δύο στρατηγικές, αφού «το ΚΕΘΕΑ υπηρετεί συγκεκριμένη αντίληψη ενάντια στην τοξικοεξάρτηση, γι' αυτό και θέλουν να το ξηλώσουν τελείως», ενώ, από την άλλη, «η στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ είναι η "μείωση της βλάβης" και αυτό είναι που πριμοδοτούν και εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις πριονίζοντας τα θεμέλια της απεξάρτησης, με θύματα χιλιάδες χρήστες, αλλά και τους εργαζόμενους που βιώνουν την αβεβαιότητα για το μέλλον».

Ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων, των θεραπευόμενων και των οικογενειών τους ενάντια στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, για την ενίσχυση της δράσης του, με νέες μονάδες με μόνιμο, επαρκές προσωπικό και πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι υπόλοιπες ΠΝΠ

Θυμίζουμε ότι με την ΠΝΠ και με το πρόσχημα της «διαφάνειας» καταργείται η εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ με συλλογικές διαδικασίες από τους εργαζομένους του, τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους. Η συμμετοχή στο ΔΣ ήταν εθελοντική και χωρίς αμοιβές. Τώρα θα διορίζεται και τα μέλη του, κατά την ΠΝΠ, θα είναι «καταξιωμένα πρόσωπα του οικονομικού χώρου»...

Παράλληλα, το νομοσχέδιο περιέχει επίσης τις ΠΝΠ που αφορούν:

-- Τα μέτρα της γενναίας στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων που είχαν συναλλαγές με την εταιρεία «Thomas Cook», η οποία υπενθυμίζεται ότι «βάρεσε κανόνι» πετώντας στο δρόμο δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, για τους οποίους, ωστόσο, αυτό που προβλέπεται δεν αντιστοιχεί ούτε σε ψίχουλο. Οσο για τους μικρούς επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, όπως προμηθευτές, οι οποίοι καταστράφηκαν, δεν προβλέπεται τίποτα.

-- Διευθετήσεις υποτίθεται για την προστασία της πρώτης κατοικίας οι οποίες ωστόσο είναι στο πλαίσιο του νόμου Σταθάκη που ουσιαστικά ξηλώνει την όποια προστασία, και έχει βέβαια ημερομηνία λήξης στο τέλος του χρόνου.

-- Την ακύρωση της τελευταίας για το 2019 δημοπρασίας ηλεκτρικού ρεύματος (ΝΟΜΕ), στο πλαίσιο των προετοιμασιών που «τρέχει» η κυβέρνηση της ΝΔ για την παραπέρα απελευθέρωση της Ενέργειας, από «άλλο δρόμο».

Σε ό,τι αφορά την ΠΝΠ για την «Thomas Cook» ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε ότι η κυβέρνηση με την εξαίρεση των μεγαλοξενοδόχων από το τέλος διαμονής και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις στην καταβολή του ΦΠΑ έδειξε «γρήγορα αντανακλαστικά στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων». Αντίθετα, για τους εργαζόμενους, η καταβολή του επιδόματος ανεργίας και η επέκταση καταβολής του κατά ένα μήνα δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες τους. Απαίτησε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων όλων των εργαζομένων που εργάζονται σε επιχειρήσεις που εμπλέκονται με την «Thomas Coοk», να μη μείνει κανείς ανασφάλιστος, έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ χωρίς όρους και προϋποθέσεις, διασφάλιση θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Το ΚΚΕ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο.


ΑΡΘΡΟ
Λάσπη στον ανεμιστήρα

Πριν από ενάμιση μήνα, η κυβέρνηση επιχείρησε να δικαιολογήσει την ΠΝΠ που καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ αφήνοντας υπονοούμενα για «τη χρηστή διοίκηση και δημοσιονομική διαχείριση». Χτες στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας επανήλθε και παρουσίασε ως «άσο στο μανίκι» της κυβέρνησης ένα «πόρισμα - βόμβα» για το Θεραπευτικό Πρόγραμμα «Προμηθέας» του ΚΕΘΕΑ στις φυλακές Διαβατών, που επιβεβαίωνε τάχα τις καταγγελίες του. Για να δημιουργήσει εντυπώσεις, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι το πόρισμα συντάχθηκε από «υπηρεσιακούς παράγοντες που έκαναν εσωτερική έρευνα». Αυτό που δεν είπε, βέβαια, είναι ότι το πόρισμα συντάχθηκε από το ίδιο το ΚΕΘΕΑ και ότι οι «υπηρεσιακοί παράγοντες» που έκαναν την έρευνα είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοί του!

Συγκεκριμένα, στις αρχές του 2018, το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ αξιολόγησε ως ιδιαίτερα ανησυχητικές πληροφορίες που έφταναν από εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ «Προμηθέας» για τη λειτουργία του προγράμματος, συμπεριφορές στελεχών του που υπερέβαιναν ζητήματα δεοντολογίας και διαχείρισης οργανωτικών ζητημάτων. Για το λόγο αυτό, το ίδιο το ΚΕΘΕΑ προχώρησε στη σύσταση Ομάδας Εργασίας, προκειμένου να διερευνήσει όλες τις πτυχές λειτουργίας του συγκεκριμένου προγράμματος και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Οι εργαζόμενοι που αποτελούσαν την Ομάδα Εργασίας είχαν μάλιστα να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και προβλήματα, να επεξεργαστούν, να διασταυρώσουν και να τεκμηριώσουν πληροφορίες, κι όλα αυτά μέσα στη φυλακή Διαβατών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κάνουν δύο αιτήματα παράτασης της κατάθεσης του πορίσματος, το οποίο κατατέθηκε τελικά τον Ιούλη του 2019.

Ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε ο Οργανισμός αναδεικνύει την αναγκαιότητα και τη σημασία διαφύλαξης του αυτοδιοίκητου χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ. Στον αντίποδα, η στάση της κυβέρνησης επιβεβαιώνει ότι δεν διστάζει να καταφύγει ακόμα και σε συκοφαντίες, προκειμένου να δικαιολογήσει την αντιλαϊκή πολιτική της και στο θέμα των ναρκωτικών. Ο στόχος της είναι ξεκάθαρος: Να πλήξει το κύρος του ΚΕΘΕΑ και να σπείρει αμφιβολίες για το έργο που προσφέρει παρά την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωσή του, να κλονίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης και όσων είναι ακόμα εκτός της θεραπευτικής διαδικασίας, να υπονομεύσει το ρόλο των δωρεάν «στεγνών» προγραμμάτων, ώστε να πέσει ως «ώριμο φρούτο» η ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης, η διεύρυνση της χορήγησης υποκατάστατων.


Ε.


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΙΝΙΚΟΥΣ ΚΩΔΙΚΕΣ
Επικίνδυνες διατάξεις για τις λαϊκές ελευθερίες

Με δύο διαδοχικές συνεδριάσεις, που αφορούσαν τη συζήτηση επί των άρθρων και την έκφραση γνώμης εξωκοινοβουλευτικών φορέων, συνεχίστηκε χτες η επεξεργασία, στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, του αντιδραστικού νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο «διορθώνει» προς το χειρότερο τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι, λίγο πριν παραδώσει τη σκυτάλη στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Αλλωστε, το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ ενσωματώνονται όλες οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης επιβεβαίωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππας, ο οποίος μιλώντας στην κοινοβουλευτική Επιτροπή διευκρίνισε ότι μπορεί το κόμμα του να καταψηφίζει επί της αρχής, όμως «στις περισσότερες διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας είμαστε θετικοί και σε πάρα πολλές του Ποινικού Κώδικα», όπως είπε, για να προκαλέσει και την εύγλωττη βέβαια απορία του υπουργού Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα, «τότε γιατί καταψηφίζετε;», διευκρινίζοντας πως η διαφωνία της ΝΔ στο σχετικό νομοσχέδιο που είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στη διαδικασία.

Περαιτέρω χτυπήματα στους λαϊκούς αγώνες

Στην αντίπερα όχθη, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, ανέδειξε και χτες τη διατήρηση των αμερικανόπνευστων θεσμών της ποινικής διαπραγμάτευσης - συναλλαγής και συνολικά τις διατάξεις, όπως αυτές που αφορούν τον «τρομονόμο», που πλήττουν τις ελευθερίες και τα δικαιώματα του λαού.

Οπως ανέφερε για τον «τρομονόμο», ουσιαστικά με τις διατάξεις που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως η διατύπωση για «εισαγωγή αδικημάτων γενικής διακινδύνευσης», γίνεται φανερό ότι «επιδιώκει να μη μείνει απέξω ούτε ένα αδίκημα, το οποίο να μην μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να υπαχθεί και να ενταχθεί στα αδικήματα της τρομοκρατίας, σε συνδυασμό βέβαια και με τη διεύρυνση, που έχει ήδη γίνει και την αρκετά αόριστη διάταξη της προστασίας της κοινωνικής ειρήνης και των αδικημάτων κατά της κοινωνικής ειρήνης, που εύκολα υπάγει αρκετές από τις λαϊκές κινητοποιήσεις σε τέτοιας μορφής αδικήματα».

Αναφέρθηκε ακόμα στις διατάξεις του «τρομονόμου» που αφορούν το αδίκημα της «δημόσιας απειλής». Το αδίκημα αυτό εντάχθηκε καταρχάς στους Ποινικούς Κώδικες από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με προβλεπόμενη ποινή έως 3 έτη, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ το πάει «έως 5 έτη», τονίζοντας ότι, σύμφωνα με αυτό το αδίκημα, το οποίο έχει βάση τις σχετικές Οδηγίες της ΕΕ, «οποιαδήποτε αντίδραση που θέτει υπό αμφισβήτηση το υπάρχον σύστημα, μπορεί υπό προϋποθέσεις να θεωρηθεί ως τρομοκρατική ενέργεια. Είναι γνωστές άλλωστε οι απόψεις των ευρωπαϊκών θεσμών για τη ριζοσπαστικοποίηση».

Ειδική αναφορά έκανε, ανάμεσα σε άλλα, στις διατάξεις που επαναφέρουν την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων κατά των πλειστηριασμών. «Τέτοιου είδους διατάξεις εισήχθησαν εξαρχής για να καταστείλουν, για να χτυπήσουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις, που γίνονταν και που έμειναν αλώβητες, βέβαια, και στον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα». Πρόσθεσε ότι «θεωρούμε πως η απελευθέρωση των πλειστηριασμών πάει χέρι χέρι με την ποινικοποίηση των αγώνων που αντικειμενικά ξέρετε ότι θα αναπτυχθούν και ήδη αναπτύσσονται και γι' αυτόν το λόγο παίρνετε τέτοια μέτρα».

Για τη διάταξη που προβλέπει την προστασία των στελεχών των τραπεζών ανέφερε ότι προκαλεί το κοινό αίσθημα ειδικά όταν πρόκειται για σκανδαλώδεις υποθέσεις παροχής δανείων χωρίς εγγυήσεις.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org