ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Σήμερα η σύσκεψη για την οργάνωση της απεργιακής μάχης

Στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων

Τη μάχη για να υψωθεί ένα ισχυρό και μαζικό απεργιακό μέτωπο απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας εντείνουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, κόντρα και στην επεξεργασμένη τακτική που ξεδιπλώνει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός για την υπονόμευση των αγώνων των εργαζομένων.

Στην κατεύθυνση αυτή, συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν πάρει αποφάσεις για απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, σε σύσκεψη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος), με θέμα «Οργάνωση της απεργιακής μάχης μετά από τις τελευταίες εξελίξεις που προκύπτουν από την απόφαση της ΓΣΕΕ για γενική απεργία στις 28 Νοέμβρη».

Η σύσκεψη οργανώνεται με πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Φαρμάκου - Καλλυντικού, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Τύπου και Χάρτου.

Απέναντι στην υπονομευτική τακτική που εξυπηρετεί την επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας

«Μπροστά οι δικές μας ανάγκες - Οχι τα κέρδη των λόγων». Με το σύνθημα αυτό, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ προετοιμάζουν με όλες τους τις δυνάμεις την απεργία, καλώντας τους εργαζόμενους να βγουν μπροστά, διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου που δίνει τη χαριστική βολή στις συντάξεις, κατάργηση του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου που μπαίνει σε εφαρμογή βάζοντας τον κατώτατο μισθό στην τανάλια της «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου.

Η οργάνωση της απεργιακής μάχης, μαζί με τα εμπόδια που βάζουν κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία, βρίσκει απέναντί της τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού: Οταν η αρχική άρνηση και απόρριψη της πρότασης που κατέθεταν οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ αποδείχθηκε πως δεν μπορεί να εμποδίσει την πραγματοποίηση απεργίας - καθώς είχε ήδη υιοθετηθεί από συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα - έδωσε τη σκυτάλη στην επιχείρηση διάσπασης του απεργιακού μετώπου και εκφυλισμού της μάχης της απεργίας και του περιεχομένου της.

Με μοιρασμένους ρόλους, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός επιδόθηκε στο παιχνίδι της «κολοκυθιάς» με την ημερομηνία της απεργίας:

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ αποφάσισε απεργία στις 28 Νοέμβρη, σε μια συνεδρίαση όπου περίσσεψαν οι τοποθετήσεις γύρω από την «αναποτελεσματικότητα» των αγώνων, οι διαπιστώσεις για το φαινόμενο της... «απεργομανίας», τα ψεύτικα δάκρυα για τη μη συμμετοχή των εργαζομένων και άλλα παρόμοια. Ακολούθως, με διαδικασίες - εξπρές, η πλειοψηφία του ΕΚΑ μετέφερε τη μέρα της απεργίας στις 28 Νοέμβρη, ενώ ευθυγραμμίστηκε και στο άσφαιρο περιεχόμενο που επιχειρεί να δώσει στην απεργία η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Στο ίδιο κάδρο, η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ και οι ίδιες συνδικαλιστικές δυνάμεις που στη ΓΣΕΕ αποφάσισαν απεργία στις 28 Νοέμβρη, διατηρούν την απεργία στο Δημόσιο στις 14 Νοέμβρη, επιβεβαιώνοντας την ενιαία υπονομευτική τακτική, που στόχο έχει να εμποδίσει την πραγματοποίηση ενιαίας πανεργατικής απεργίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Κόντρα στις παραπάνω μεθοδεύσεις που υπηρετούν τα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας να επιβάλουν «σιγή νεκροταφείου» στους εργαζόμενους, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συζητούν σήμερα με στόχο την προετοιμασία και την επιτυχία της απεργίας, την ενίσχυση συνολικά του απεργιακού μετώπου με ακόμα περισσότερες δυνάμεις.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
Σε θέσεις μάχης για απεργία και Συλλογικές Συμβάσεις

Στιγμιότυπο από τη Γενική Συνέλευση
Στιγμιότυπο από τη Γενική Συνέλευση
Γενική συνέλευση μπροστά στην επικείμενη απεργία και με θέμα τη διεκδίκηση ΣΣΕ στον κλάδο που να απαντούν στις ανάγκες των εργαζομένων, πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου.

Στη διαδικασία συμμετείχαν εργαζόμενοι από 45 χώρους δουλειάς.

Εισηγητικά, ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Λεωνίδας Σακκάς, ανέφερε ότι στον κλάδο υπογράφονταν 6 ΣΣΕ, οι οποίες έχουν λήξει όλες, η τελευταία το 2011. Στη μάχη για τη διεκδίκηση ΣΣΕ, όπως αποφάσισε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση, βάση διαπραγμάτευσης είναι οι τελευταίες ισχύουσες ΣΣΕ.

Το Συνδικάτο τον προηγούμενο μήνα έστειλε πρόταση σε όσους εργοδοτικούς συνδέσμους έχουν μείνει, καθώς δύο εργοδοτικοί σύνδεσμοι διαλύθηκαν ώστε σύμφωνα με την αντεργατική νομοθεσία τα μέλη τους να μην είναι υποχρεωμένα να εφαρμόσουν ΣΣΕ που μπορεί να υπογραφόταν. Τέλη Οκτώβρη έγινε η πρώτη συνάντηση με τον ΣΕΒ και τη ΓΣΕΒΕΕ, όπου μπήκαν στο τραπέζι οι ΣΣΕ λιθογράφων, χαρτοποιίας και κυτιοποιίας. Οπως φάνηκε, η εργοδοσία θέλει η συζήτηση να ξεκινήσει από μηδενική βάση και όχι πάνω στις τελευταίες ΣΣΕ.

«Για εμάς η ΣΣΕ είναι ολοκληρωμένη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου», τόνισε ο Λ. Σακκάς. «Με αυτή τη χαμοζωή δε συμβιβαζόμαστε! Η έναρξη των συζητήσεων για τις ΣΣΕ είναι απλά η αρχή (...) Πρέπει να συμφωνήσουμε εδώ πως η καλύτερη υποστήριξη της πρότασής μας για ΣΣΕ είναι μια γερή και μαζική απεργιακή απάντηση».

Αναδεικνύοντας την υπονομευτική στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού απέναντι στην κοινή μάχη που δίνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις για μαζική απεργιακή απάντηση των εργαζομένων, ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι «έχει μεγάλη σημασία στη μάχη της απεργίας να απομονώσουμε τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Τώρα αναδεικνύεται πιο καθαρά πως το ΠΑΜΕ είναι ο μόνος πόλος συσπείρωσης που μπορούν να εμπιστευτούν οι εργάτες».

Απέναντι στην κάλπικη προπαγάνδα της κυβέρνησης και των αστικών ΜΜΕ, επισήμανε πως «για να δώσουμε τη μάχη της απεργίας με αξιώσεις πρέπει να ανοίξει η συζήτηση σε κάθε μικρό και μεγάλο χώρο δουλειάς. Να καταλάβουν οι συνάδελφοι ότι οι ΣΣΕ είναι κάτι που μας αφορά όλους και ο μόνος τρόπος για να υπογραφούν είναι να υποστηριχθεί αυτή η προσπάθεια από όλο τον κλάδο».

Πλούσια πείρα από χώρους δουλειάς και τις μάχες που δόθηκαν

Ακολούθησε μια καλή συζήτηση, με εργαζόμενους να μεταφέρουν την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς αλλά και συμπεράσματα από τις μάχες που δόθηκαν.

Απολυμένος εργαζόμενος από την «Ιριδα» αναφέρθηκε στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας για να διαιρέσει τους εργαζόμενους, για να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους και να υλοποιήσει ευκολότερα τους σχεδιασμούς της, καταλήγοντας ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία το βασικό συμπέρασμα που βγαίνει είναι «Ολοι στο σωματείο, αν δεν είμαστε στρατευμένοι σε αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».

Αλλοι εργαζόμενοι μετέφεραν την εικόνα από εργοδοσία που κλείνει και ανοίγει επιχειρήσεις λόγω χρεών, και πιέζει εργαζόμενους που τους οφείλει δεδουλευμένα και ένσημα να παραιτηθούν «οικειοθελώς» για να επαναπροσληφθούν, ίσως, σε νέα επιχείρηση με τον κατώτατο μισθό, συν κουπόνια και «μαύρη» εργασία.

Αλλοι μίλησαν για την επιχείρηση χαρτοποιίας «ΜΕΓΑ», σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το 50% του προσωπικού είναι νέοι εργαζόμενοι, που είναι ακόμα πιο φθηνό εργατικό δυναμικό, ενώ η εντατικοποίηση είναι «στο κόκκινο». Η εργοδοσία προσπαθεί να κρατήσει τους εργαζόμενους μακριά από το Συνδικάτο, λέγοντας ότι «εδώ δεν έχουμε σωματεία, τα συζητάμε σαν οικογένεια». Γεγονός που δείχνει ότι φοβάται τη δράση του Συνδικάτου, κάτι που επιβεβαιώθηκε όταν μοίρασε ανακοίνωση έξω από το εργοστάσιο γα τα εργατικά «ατυχήματα», με στελέχη της εργοδοσίας να εκφράζουν την ανησυχία τους για αυτό. Αναφέρθηκε ακόμα ότι γυναίκες εργαζόμενες παίρνουν μικρότερους μισθούς από τους άντρες εργαζόμενους, των οποίων οι μισθοί είναι ήδη χαμηλοί.

Εργαζόμενος από την κυτιοποιία «Paper Pack» μίλησε για τις προσλήψεις που έχει κάνει η εργοδοσία, με μισθούς των 600 ευρώ, αλλά και τις απολύσεις που έκανε ψάχνοντας για φθηνότερες λύσεις, ενώ ορισμένες από αυτές αφορούσαν σε εργαζόμενους που πρωτοστάτησαν στην οργάνωση του αγώνα.

Στη συνέλευση μίλησε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας του κλάδου, Παναγιώτης Κατάρας, τονίζοντας κι αυτός την ανάγκη συσπείρωσης στο Συνδικάτο, ώστε ενισχυμένο να δίνει πιο αποτελεσματικά τις μάχες για τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και ότι η μάχη για την απεργία πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων.

Πανοικοδομική απεργία στις 14 Νοέμβρη

Σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική πανοικοδομική απεργία την Τετάρτη 14 Νοέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, καλεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

«Ολο το προηγούμενο διάστημα», σημειώνει το Συνδικάτο, «μαζί με τους συναδέλφους δώσαμε μικρές και μεγάλες μάχες: Για υπογραφή Συμβάσεων με αυξήσεις στα μεροκάματα, καλυτέρευση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, για την αναγνώριση και διανομή των "υπέρ αγνώστων" ενσήμων, για μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς στη γύρω περιοχή και την εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτούς».

Οπως επισημαίνει, η δράση αυτή έφερε «τις αυξήσεις στους οικοδόμους του "Ακτωρα" από 5% έως 15%, την υπογραφή των 3 ΣΣΕ με όλους τους υπεργολάβους στα 3 μεγαλύτερα έργα της Αττικής, στον "Αστέρα" Βουλιαγμένης, στην ανάπλαση του Φαληρικού όρμου και στην ανακαίνιση του "ΛΗΔΡΑ", όπου καταφέραμε να περιορίσουμε την αυθαιρεσία της εργοδοσίας».

Στη βάση αυτή, επισημαίνει πως έχουν δημιουργηθεί «καλύτερες προϋποθέσεις στην πάλη για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μετά από 9 χρόνια» και καλεί σε κλιμάκωση της πάλης με την πανοικοδομική απεργία.

Το πλαίσιο των αιτημάτων της απεργίας είναι το εξής:

-- Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, με αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς.

-- Επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων.

-- Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

-- Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

-- Μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας.

-- Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και της φοροληστείας.

-- Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Απεργιακή συγκέντρωση των οικοδόμων και στη Θεσσαλονίκη

Απεργιακή συγκέντρωση στις 14 Νοέμβρη οργανώνει και το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, στις 10.30 π.μ., μπροστά στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους.

Ηδη έχουν ξεκινήσει εξορμήσεις με την ανακοίνωση του Συνδικάτου στους χώρους δουλειάς. Χτες έγιναν περιοδείες σε σκάμματα του Μετρό και σε γιαπιά στο κέντρο της πόλης, ενώ ήδη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με μαθητές των εσπερινών Λυκείων της Σταυρούπολης.

Σήμερα προγραμματίζεται περιοδεία στα σκάμματα του Μετρό στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και αύριο θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση με στάση εργασίας στο αμαξοστάσιο του Μετρό (ΜΑΚΡΟ) και στη συνέχεια περιοδεία στο αεροδρόμιο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ