ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Εξετάζει το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας

Ενώ συνεχίζονται οι εκατέρωθεν δηλώσεις για συνέχιση του «διαλόγου»

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζ. Τρία (δεξιά) με τον Ευρωπαίο επίτροπο Π. Μοσκοβισί

Copyright 2018 The Associated

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζ. Τρία (δεξιά) με τον Ευρωπαίο επίτροπο Π. Μοσκοβισί
ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε χτες ότι η ΕΕ δεν αποκλείεται να επιβάλει κυρώσεις στην Ιταλία, αναφέροντας: «Θέλω το διάλογο, αλλά οι κυρώσεις μπορεί τελικά να εφαρμοστούν, αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία... Στις 13 Νοεμβρίου (σ.σ. τότε εκπνέει η σχετική προθεσμία) αναμένουμε μία ισχυρή, λεπτομερή απάντηση από την ιταλική κυβέρνηση (...) Είμαι υπέρ μιας φιλικής προς την ανάπτυξη πολιτικής στην Ιταλία. Μια πολιτική με υψηλότερο δημόσιο χρέος δεν είναι φιλική στην ανάπτυξη».

Αλλά και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, επίσης είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων για υπερβολικό χρέος σε βάρος της Ιταλίας και για το λόγο αυτό ετοιμάζει και τη σχετική έκθεση για το χρέος». Πρόσθεσε ότι «τα περασμένα χρόνια δεν ενεργοποιήθηκε η διαδικασία, διότι η Ιταλία είχε ουσιαστικά ευθυγραμμιστεί με το Σύμφωνο Σταθερότητας». «Αν δεν αλλάξει όμως το κείμενο οικονομικού προγραμματισμού της ιταλικής κυβέρνησης, φέτος η Κομισιόν θα πρέπει να αναθεωρήσει τα συμπεράσματά της», κατέληξε.

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας είχε ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, με ανακοίνωση όπου τονιζόταν η «σημασία των υγιών δημόσιων οικονομικών (...) ως προϋπόθεση για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και μια ομαλή λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης» και συμπληρωνόταν: «Αναμένουμε από την Ιταλία και την Επιτροπή να ξεκινήσουν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο και από την Ιταλία να συνεργαστεί στενά με την Επιτροπή στην προετοιμασία ενός αναθεωρημένου δημοσιονομικού σχεδίου, το οποίο θα είναι σύμφωνο με το ΣΣΑ (σ.σ. το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης)».

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία είπε ότι «έχουμε κάποιες διαφωνίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ της Επιτροπής και της Ιταλίας». Ωστόσο, επανέλαβε, τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού δεν θα αλλάξουν, ενώ τόνισε πως η Ρώμη αναμένει το ιταλικό δημόσιο χρέος (131% του ΑΕΠ) να μειωθεί χάρη στην ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας, που - όπως είπε - θα αυξήσει και τα δημόσια έσοδα.

Επαινοι ντι Μάγιο για την πολιτική των ΗΠΑ

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι, κάλεσε σε διαδήλωση στις 8 Δεκέμβρη στη Ρώμη, για να ειπωθεί «ειρηνικά» στους «κυρίους αυτούς στις Βρυξέλλες: Αφήστε μας να δουλέψουμε, να ζήσουμε και να αναπνεύσουμε».

Επίσης, ο άλλος αντιπρόεδρος και ηγέτης του «Κινήματος 5 Αστέρων», Λουίτζι ντι Μάγιο, υποστήριξε ότι το ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού για την «αντιμετώπιση του δημόσιου ελλείμματος» μπορεί να αποτελέσει τη «συνταγή» της ΕΕ εναντίον της λιτότητας. Μιλώντας στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» εκτίμησε ότι οι Βρυξέλλες δεν θα επιβάλουν κυρώσεις στη Ρώμη, επειδή θα υπάρξει διάλογος και η Ιταλία θα μειώσει το δημόσιο χρέος της μέσα από αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων έκρινε σκόπιμο να επιδοκιμάσει και τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται κατά 4% «χάρη στην επεκτατική οικονομική πολιτική, που όλοι θεωρούσαν λανθασμένη, τη μείωση των φόρων και των επενδύσεων σε υποδομές». Εκθειάζοντας τη φιλομονοπωλιακή πολιτική Τραμπ, που θέλει επίσης να εφαρμόσει στην Ιταλία, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι «μπορούμε να αλλάξουμε τους κανόνες της λιτότητας και των επενδύσεων και να ενισχύσουμε την ΕΕ και την Ευρωζώνη... Θα κάνουμε ένα τατουάζ για να εξηγήσουμε στη διεθνή οικονομική κοινότητα ότι δεν θέλουμε να αφήσουμε την Ευρωζώνη...».

ΗΠΑ - ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Δείγματα αύξησης συμμετοχής σε κλίμα έντονης πόλωσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η έντονη πόλωση και ο εγκλωβισμός των εργαζομένων στα διλήμματα Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών υποψηφίων φαίνεται πως αύξησαν τη συμμετοχή του εκλογικού σώματος στις κάλπες των φετινών ενδιάμεσων εκλογών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέρες πριν τη χτεσινή ημερομηνία, της 6ης Νοέμβρη, πάνω από 36.000.000 Αμερικανοί είχαν αξιοποιήσει τη δυνατότητα της ψηφοφορίας κατά τις προηγούμενες μέρες, γεγονός που φανερώνει μία σαφή τάση αύξησης της συμμετοχής. Το στοιχείο αυτό φαίνεται πως δυσκολεύει τους εκλογικούς αναλυτές να κάνουν ασφαλείς προβλέψεις, ιδιαίτερα μετά το «μάθημα» που πήραν από την ανατροπή των περισσότερων προγνωστικών τους στις τελευταίες προεδρικές εκλογές του 2016. «Δεν πρόκειται για μία συνηθισμένη εκλογική διαδικασία. Αυτό που μπορεί να υποθέσει κανείς με ασφάλεια είναι ότι γινόμαστε μάρτυρες μιας υβριδικής διαδικασίας μεταξύ ενδιάμεσων και προεδρικών εκλογών» από την άποψη της συμμετοχής των ψηφοφόρων, επισήμαναν χαρακτηριστικά πολιτικές αναλυτές στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα, «Politico». Σε γενικές γραμμές πάντως οι περισσότερες αναλύσεις έδειξαν να συγκλίνουν στο ότι η αύξηση της συμμετοχής αναμένεται να ευνοήσει κυρίως τους υποψήφιους των Δημοκρατικών.

Ταυτόχρονα ήρθαν στην επιφάνεια οι ουκ ολίγες αδυναμίες του μηχανισμού διεξαγωγής των εκλογών, καθώς σε αρκετές πολιτείες (Τέξας, Τζόρτζια, Νέα Υόρκη, Βόρεια Καρολίνα κ.α) παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων πολύωρες καθυστερήσεις και μεγάλες ουρές ψηφοφόρων, λόγω χαλασμένων ηλεκτρονικών συστημάτων ψηφοφορίας, ή προβλήματα στις εγγραφές των ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους.

Ακόμα, το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, το FBI και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες παρακολουθούσαν στενά την εκλογική διαδικασία και φέρονταν σε κατάσταση «ετοιμότητας» προκειμένου να αποκρούσουν, αν χρειαζόταν, «επιθέσεις ξένων χάκερς».

Ο Πρόεδρος της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ, συμμετείχε δραστήρια σε συγκεντρώσεις Ρεπουμπλικάνων, σηκώνοντας ιδιαίτερα ως «απειλή για την ασφάλεια» το ζήτημα της μετανάστευσης, με αφορμή τα καραβάνια των μεταναστών από την Κεντρική Αμερική που διασχίζοντας το Μεξικό κατευθύνονται προς τα σύνορα των ΗΠΑ, όπου έχουν αναπτυχθεί πάνω από 15.000 στρατιώτες. Δραστήρια συμμετείχε επίσης στην καμπάνια των Δημοκρατικών ο πρώην Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

ΣΥΡΙΑ
Ρωσο-ιρανικές διαβουλεύσεις για «πάταξη της τρομοκρατίας»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών Ρωσίας και Ιράν επιβεβαίωσαν χτες την «ανάγκη συνέχισης του πολέμου κατά της τρομοκρατίας στη Συρία» μέχρι την πλήρη εξάλειψή της.

Αφορμή για την έκδοση σχετικής ανακοίνωσης έδωσε η ολοκλήρωση ρωσο-ιρανικών διαβουλεύσεων στην Τεχεράνη, με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Συρία και την εξεύρεση «πολιτικής λύσης» τερματισμού των συγκρούσεων με εγγυήσεις για τη διασφάλιση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της χώρας. Επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας ήταν ο απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου στη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ, και επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας ήταν ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Αλί Σαμκχανί. Οι Ιρανοί αξιωματούχοι φέρεται επίσης πως ενημερώθηκαν λεπτομερώς για τα αποτελέσματα της τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Τουρκίας, Ρωσίας, Γαλλίας και Γερμανίας στις 27 Οκτώβρη στην Κωνσταντινούπολη, που είχε αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις στη Συρία.

Τέλος, χτες Γάλλοι εισαγγελείς εξέδωσαν διεθνή εντάλματα σύλληψης σε βάρος τριών Σύρων αξιωματούχων, κατηγορώντας τους για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Πρόκειται για τον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Συρίας και στενό σύμβουλο του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ Ασαντ, Αλί Μαμλούκ, τον επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας της Πολεμικής Αεροπορίας, Τζαμίλ Χασάν, και τον ανώτερο αξιωματούχο της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας, Αμπντέλ Σαλάμ Μαχμούντ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Η Μέι δεν θέλει συμφωνία «με κάθε κόστος»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ισχυρίστηκε χτες πως δεν είναι διατεθειμένη να κάνει με «οποιοδήποτε κόστος» μία συμφωνία με την ΕΕ σε σχέση με την αποχώρηση της χώρας. Επιβεβαίωσε έτσι τη συνέχιση του βασικού «αδιέξοδου» στο θέμα των συνόρων Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς οι δύο πλευρές εξακολουθούν να αναζητούν μία φόρμουλα ώστε να αποφευχθούν οι αυστηροί τελωνειακοί έλεγχοι μεταξύ μίας χώρας - μέλους της ΕΕ και μίας περιοχής (Βόρεια Ιρλανδία) που αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο εκπρόσωπος της Μέι, Τζέιμς Σλέικ, μετέφερε στους δημοσιογράφους την πεποίθηση της πρωθυπουργού πως «παραμένει ακόμη σημαντική δουλειά» μέχρι την επίτευξη μίας συμφωνίας.

Στο Δουβλίνο, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαραντκάρ, μιλώντας το ίδιο 24ωρο στο κοινοβούλιο, εμφανίστηκε ανοικτός «σε δημιουργικές λύσεις» για το ξεπέρασμα του αδιεξόδου στα σύνορα, τονίζοντας πως δεν θα πρέπει να υπάρχουν «ημερομηνίες λήξης» για τη διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Νωρίτερα, σφυγμομέτρηση της άποψης των Βρετανών, που καταγράφηκε από την εταιρεία «Survation» για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου «Channel 4», έδειξε πως εάν γινόταν σήμερα ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, το 54% του εκλογικού σώματος θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ και το 46% κατά. Σε σχετική ερώτηση που τέθηκε στην ίδια δημοσκόπηση, το 36% των ερωτηθέντων απάντησε πως θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία, το 35% ότι πρέπει να μείνει στην ΕΕ και το 19% πιστεύει πως η διαδικασία πρέπει να καθυστερήσει, ώστε να κλειστεί συμφωνία.

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 20.000 ψηφοφόρων μέσω διαδικτύου από τις 20 Οκτώβρη έως τις 2 τρέχοντος μηνός.

ΙΣΡΑΗΛ
«Ανοησίες» χαρακτηρίζει την κατοχή της Παλαιστίνης ο Νετανιάχου

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Το μαύρο άσπρο προσπάθησε να κάνει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε ό,τι αφορά τη συνέχιση των εβραϊκών εποικισμών και την κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών. Μιλώντας σε κλειστή σύνοδο στελεχών του κόμματός του, Λικούντ, χαρακτήρισε «ανοησίες» το γεγονός της κατοχής της Παλαιστίνης από τον ισραηλινό στρατό. Συνέκρινε μάλιστα τους συνεχιζόμενους εβραϊκούς εποικισμούς με τις «αυτοκρατορίες που κατακτούσαν και αντικαθιστούσαν (στις περιοχές που καταλάμβαναν) ολόκληρους πληθυσμούς δίχως κανείς να το κάνει θέμα»!

Στην ίδια σύνοδο φέρεται πως έδωσε το «πράσινο φως» για την προώθηση νομοσχεδίου που θα επιτρέψει την επιβολή θανατικής ποινής σε Παλαιστίνιους που κατηγορούνται για επιθέσεις σε βάρος Ισραηλινών.

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως τη Δευτέρα ελεύθεροι σκοπευτές του Ισραηλινού στρατού κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας τραυμάτισαν στο πόδι τον 22χρονο Παλαιστίνιο διαδηλωτή Αΐντ Αμπού Αμρο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ