ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Αντιδράσεις και παζάρια με τις συνταγματικές τροποποιήσεις

Σε Επιτροπές της Βουλής της ΠΓΔΜ έχουν μπει οι τροπολογίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος
Σε Επιτροπές της Βουλής της ΠΓΔΜ έχουν μπει οι τροπολογίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος
ΣΚΟΠΙΑ.--

Στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων της Βουλής της ΠΓΔΜ προωθούνται σήμερα τα προσχέδια τροπολογιών του Συντάγματος, που εκπορεύονται από την ευρωατλαντικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών και τα οποία δημοσιοποίησε την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, επιχειρώντας (υπό τις πιέσεις των αλβανόφωνων πολιτικών που τον στηρίζουν) να πετύχει και την προσάρτηση της συμφωνίας της Οχρίδας του 2001, που τερμάτισε τις συγκρούσεις του στρατού με ένοπλους Αλβανόφωνους αυτονομιστές. Μέχρι την τελική ολοκλήρωση της διαδικασίας, τα παζάρια αναμένεται να συνεχιστούν και να κορυφωθούν στο φόντο της οξυμένης ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσίας.

Κατά τον προβλεπόμενο κανονισμό, αναμένεται συζήτηση κάθε τροπολογίας στη Βουλή επί τρεις εργάσιμες μέρες. Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης όλων των τροπολογιών, αναμένεται αυτές να τεθούν συνολικά σε ψήφιση από την Ολομέλεια του Σώματος, κατά πάσα πιθανότητα την 1η Δεκέμβρη. Για να εγκριθούν οι τροποποιήσεις θα πρέπει στη συγκεκριμένη φάση να ψηφιστούν με απλή πλειοψηφία, δηλαδή από τουλάχιστον 61 βουλευτές του 120μελούς Κοινοβουλίου. Θα επακολουθήσει νέα διαβούλευση και τρίτη και τελευταία ψηφοφορία στην Ολομέλεια, που σύμφωνα με τον Ζάεφ αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως τα μέσα Γενάρη. Στην τελευταία ψηφοφορία απαιτείται και πάλι αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων της Βουλής (80 ψήφοι).

Οι τροπολογίες που προωθεί η κυβέρνηση Ζάεφ φαίνεται να συμπεριλαμβάνουν αμφιλεγόμενα σημεία, που θα μπορούσαν μελλοντικά να αξιοποιηθούν από διάφορες (εθνικιστικές και όχι μόνο) δυνάμεις ώστε να εξυπηρετηθούν οι απώτερες επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών στα Δυτικά Βαλκάνια. Ξεχωρίζει η επιλογή της κυβέρνησης να μην αλλάξει στην πρώτη τροπολογία τη λέξη «Μακεδονία» με «Βόρεια Μακεδονία» στο άρθρο 36 του Συντάγματος, με το πρόσχημα ότι γίνεται αναφορά «σε ιστορικά γεγονότα». Γίνεται λόγος για «μακεδονική» υπηκοότητα και «μακεδονική» εθνότητα, κάτι ανιστόρητο, αφού η Μακεδονία ως γεωγραφικός χώρος πάντα κατοικούνταν από διάφορες εθνότητες. Συντηρείται έτσι το σπέρμα του αλυτρωτισμού, κάτι που από την πρώτη στιγμή επισήμαινε το ΚΚΕ, ξεχωρίζοντας βεβαίως το κύριο, ότι η συμφωνία είναι ενάντια και στους δύο λαούς, Ελλάδας και ΠΓΔΜ, γιατί προχωρά τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η δεύτερη τροπολογία αναφέρεται στο προοίμιο του Συντάγματος, όπου γίνεται εξειδίκευση στην αναφορά «ASNOM» («Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της Μακεδονίας») και στο οποίο προτείνεται να συμπεριλαμβάνεται και η συμφωνία της Οχρίδας του 2001, με την οποία τερματίστηκαν οι τότε ένοπλες συγκρούσεις. Στην τρίτη τροπολογία αναφέρεται πως θα είναι σεβαστές «η εθνική κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών». Στην τέταρτη τροπολογία γίνεται αναφορά στους πολίτες της χώρας που κατοικούν ή διαμένουν «στο εξωτερικό», αντί της σημερινής αναφοράς σε «γειτονικές χώρες». Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη τροπολογία αναγράφεται ότι η Πολιτεία «μεριμνά για τα μέλη του μακεδονικού λαού που ζουν στο εξωτερικό, δίχως αυτό να σημαίνει ανάμειξη στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις».

Απαρατήρητη δεν περνά και η επιλογή της κυβέρνησης Ζάεφ να μην αλλάξει την αναφορά του άρθρου 7 του Συντάγματος περί «μακεδονικής γλώσσας», μολονότι στη συφωνία των Πρεσπών αναφέρεται ότι ανήκει στην οικογένεια των σλαβικών γλωσσών.

Η «πρόβλεψη» του Χαν και η αντίδραση του VMRO

Χτες, πάντως, ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» προέβλεψε ότι το 2025 είναι μία «ρεαλιστική» προθεσμία ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ «εφόσον τηρήσουν όλες τις προηγούμενες προϋποθέσεις και κριτήρια, δίχως παρακάμψεις».

Επίσης χτες, ο Χριστιάν Μίτσκοσκι, πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO - DPMNE, είχε συνάντηση με Αυστριακούς αξιωματούχους κατά την οποία επανέλαβε την αντίθεσή του στη συμφωνία των Πρεσπών, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση Ζάεφ για «αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά», εξαιτίας του τρόπου αντιμετώπισης των πολιτικών της αντιπάλων.

Παράλληλα, στελέχη του VMRO κάλεσαν χτες τους υποστηρικτές του κόμματος να συμμετάσχουν σήμερα το απόγευμα στις 7 μ.μ. σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δικαστικό Μέγαρο στα Σκόπια, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν - μεταξύ άλλων - για «αντικανονική επίσπευση» της διαδικασίας που αύριο Πέμπτη στέλνει στη φυλακή για δύο χρόνια τον πρώην ηγέτη του κόμματος και πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά την καταδίκη του για υπόθεση διαφθοράς.

Περιοδεία Κουρτς σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο

ΒΙΕΝΝΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Διήμερη επίσκεψη σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο, με το «βλέμμα» στη συνολικότερη ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στις ευρωτλαντικές δομές, πραγματοποίησε χτες και προχτές ο Σεμπάστιαν Κουρτς, καγκελάριος της Αυστρίας, η οποία έχει την προεδρία στην ΕΕ αυτό το εξάμηνο. Μία από τις προτεραιότητες που έχει θέσει η αυστριακή προεδρία είναι η προσέγγιση των Δυτικών Βαλκανίων, με τον Κουρτς να έχει δηλώσει πως «η ΕΕ θα είναι ολοκληρωμένη όταν θα έχουν ενταχθεί ως μέλη τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων».

«Η επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ της Σερβίας και της πρώην επαρχίας της είναι βασική προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ», τόνισε ο Κουρτς τη Δευτέρα σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.«Είναι ζωτικής σημασίας να ολοκληρωθεί επιτυχώς ο διάλογος», συνέχισε ο Αυστριακός καγκελάριος, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίσει υποστηρικτικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Οι συνομιλίες για «εξομάλυνση» των σχέσεων Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, υπό την καθοδήγηση της ΕΕ, έχουν ανασταλεί από το Σεπτέμβρη, χωρίς να έχει καθοριστεί νέα ημερομηνία για την έναρξή τους.

Για χτες είχε προγραμματιστεί στην Πρίστινα συνάντηση του Κουρτς με τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι και τον πρωθυπουργό Ράμους Χαραντινάι, με στόχο επίσης να «ενθαρρύνει» την πρόοδο στις συνομιλίες με τη Σερβία.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σενάρια για πρόωρες εκλογές και αλλαγή καγκελαρίου

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η έντονη ενδοϊμπεριαλιστική διαπάλη για το μέλλον και τον χαρακτήρα της ΕΕ και της Ευρωζώνης και για τους όρους συμμετοχής της Γερμανίας (και των άλλων κρατών - μελών), αλλά και για τη στάση απέναντι σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα κ.λπ.) αποτυπώνεται στη συζήτηση που έχει πυροδοτήσει στη χώρα η απόφαση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, να μη θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) στο συνέδριο του κόμματος (6-8 Δεκέμβρη), αλλά να παραμείνει καγκελάριος μέχρι το τέλος της θητείας της το 2021.

Θυμίζουμε ότι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για την ηγεσία της CDU είναι ο πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας και νυν σύμβουλος επιχειρηματικών ομίλων, Φρίντριχ Μερτς, η γενική γραμματέας του κόμματος, Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ, και ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν.

Σε προχτεσινή παρέμβασή του, ο πρώην σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, σημείωσε πως η καγκελάριος παραμένει μεν στο αξίωμά της, «αλλά δεν την εμπιστεύομαι πλέον στη μεταρρύθμιση της Ευρώπης». Επίσης, κανείς δεν γνωρίζει «πόσο καιρό ακόμα θα παραμείνει η Μέρκελ καγκελάριος», πρόσθεσε.

Ο Σρέντερ εκτίμησε ότι ο Φρίντριχ Μερτς είναι πολύ πιθανός διάδοχος της Αγκ. Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος, κάτι που «θα ήταν ένα πισωγύρισμα στην παλιά CDU με οπισθοδρομικές απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις». Ο ίδιος εκτιμά πως η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση του «μεγάλου συνασπισμού» έχει γίνει και αναμένει πρόωρες βουλευτικές εκλογές μέχρι τα μέσα του 2019.

Ενδιαφέρον έχει και κεντρικό άρθρο γνώμης της εφημερίδας «Die Welt», όπου σημειώνεται: «Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής είναι αποφασισμένος υποστηρικτής της Δύσης. Εναν μεταβατικό καγκελάριο, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χρειάζονται τώρα η Γερμανία και ο κόσμος, για να ξεκινήσει η μετά Μέρκελ εποχή».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αρνείται τη «συμμόρφωση» με τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Η Τουρκία δεν θα συμμορφωθεί» με τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων «αποσταθεροποιητική για τον κόσμο».

Είπε ακόμα ότι οι κυρώσεις αποτελούν βήμα «αντίθετο στο διεθνές Δίκαιο». Αλλά και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου - από το Τόκιο όπου είχε επίσημες επαφές με την ιαπωνική κυβέρνηση - δήλωσε ότι «ενώ ζητούσαμε εξαίρεση από τις ΗΠΑ, ήμασταν επίσης και πολύ ειλικρινείς απέναντί τους, ότι το να στοχοποιούν το Ιράν δεν είναι συνετό. Η απομόνωση του Ιράν είναι επικίνδυνη και η τιμωρία του ιρανικού λαού δεν είναι δίκαιη (...) Η Τουρκία είναι κατά των κυρώσεων, δεν πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθούν τα οποιαδήποτε αποτελέσματα μέσω επιβολής κυρώσεων (...) Θεωρώ ότι ο ουσιαστικός διάλογος και η αφοσίωση είναι πολύ πιο χρήσιμα».

Την ίδια στιγμή, όλα δείχνουν ότι «καλά κρατεί» και το παζάρι της ΕΕ με την Τουρκία. Την ώρα που μια σειρά υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν τη σημασία της συνεργασίας Βρυξελλών - Αγκυρας σε πολλά «μέτωπα» (Μεταναστευτικό, Ενέργεια κ.λπ.), η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας παραμένει πολύ αμφίβολη, προκρίνεται όμως σταθερά η διατήρηση της διμερούς συνεργασίας, «αναπροσαρμοσμένη». Ετσι, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Γιοχάνες Χαν - σύμφωνα με τη γερμανική «Die Welt» - υποστήριξε ότι «μακροπρόθεσμα, θα ήταν πιο τίμιο για την Τουρκία και την ΕΕ να χαράξουν νέους δρόμους συνεργασίας και να τερματίσουν τις ενταξιακές συνομιλίες (...) Η υποψηφιότητα της Τουρκίας για την ΕΕ δεν είναι ρεαλιστική για το άμεσο μέλλον». Επίσης, ότι η επιμονή στη διατήρηση ενταξιακών διαπραγματεύσεων «μπλόκαρε το μονοπάτι σε μια ρεαλιστική, στρατηγική εταιρική σχέση» ΕΕ - Τουρκίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ