ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Καβγάδες» με κοινό ζητούμενο τη συνταγματική θωράκιση της αντιλαϊκής πολιτικής

Με όχημα τη συνταγματική αναθεώρηση εξελίσσονται η δικομματική «κοκορομαχία» ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και η προσπάθεια να στηθούν κάλπικα «δίπολα» για τον εγκλωβισμό του λαού, «κοκορομαχία» που έχει μεταξύ άλλων στόχο να κρύψει ότι κοινός παρονομαστής των αντιδραστικών προτάσεων που καταθέτουν και οι δυο είναι τα συμφέροντα του κεφαλαίου και η παραπέρα θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος.

Τη συνέχεια χτες έδωσαν τα όσα παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ σχετικά με τις θέσεις του κόμματός του, ενόψει και της έναρξης της σχετικής συζήτησης στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα.

Σχετικά με την εξασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας, ώστε να μη διαταράσσεται η άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής και προκειμένου να καθιερωθεί «σταθερός εκλογικός κύκλος», οι προτάσεις της ΝΔ προβλέπουν μεταξύ άλλων την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής, καθώς και την εκλογή του απευθείας από τον λαό, που θα διαλέγει ανάμεσα στους δυο επικρατέστερους, σε περίπτωση που οι δύο πρώτες ψηφοφορίες στη Βουλή είναι άκαρπες.

Σημειωτέον ότι η πρόταση αυτή της ΝΔ μοιάζει «σαν δυο σταγόνες νερό» με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που επίσης προτείνει την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη διάλυση της Βουλής, προκειμένου να εξασφαλίζεται η κυβερνητική σταθερότητα.

Οι προτάσεις της ΝΔ προβλέπουν ακόμη πως ο Πρόεδρος θα συγκαλεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Παραπέρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι θέλει «το νέο Σύνταγμα να εγγυάται σταθερό οικονομικό περιβάλλον» για τους επιχειρηματικούς ομίλους και την κερδοφορία τους, προτείνοντας να καθιερωθούν συνταγματικοί κανόνες που «θα αποτρέπουν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό». Πρότεινε ακόμα στο νέο Σύνταγμα να κατοχυρώνεται ότι οι προϋπολογισμοί θα είναι πάντα «ισοσκελισμένοι» και ότι δεν θα επιτρέπεται η επιβολή βαρών με αναδρομική ισχύ.

Παρουσίασε ακόμη τις αντιδραστικές προτάσεις της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, εκλογή από τη Βουλή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και μεταφορά κρατικών αρμοδιοτήτων στην Τοπική Διοίκηση, που θα έχει δικούς της πόρους, υπονοώντας νέο χαράτσωμα των δημοτών. Προτείνει ακόμα συνταγματική κατοχύρωση της διαδικασίας της «αξιολόγησης», καθώς και την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Βέβαια, στο πλαίσιο της δικομματικής αντιπαράθεσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να μετατρέψει το Σύνταγμα και τη σχετική συζήτηση σε εργαλείο «αντιπερισπασμού από τη ζοφερή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα» και πως θέλει να «συριζοποιήσει το Σύνταγμα», αλλά η ΝΔ δεν θα το επιτρέψει.

Οι προτάσεις του προέδρου της ΝΔ έδωσαν αφορμή στον ΣΥΡΙΖΑ να αναπαράγει το παραμύθι περί «προόδου και συντήρησης», με το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ να τον κατηγορεί για «νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία» και για «μεγάλη απόσταση που τον χωρίζει από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή».

«Μοναδική του έγνοια είναι η συνταγματοποίηση των νεοφιλελεύθερων εμμονών του» πρόσθεσε, απαντώντας στην κατηγορία Μητσοτάκη για «συριζοποίηση του Συντάγματος».

ΤΣΙΠΡΑΣ - ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ
Αλυτο παραμένει το ζήτημα του πλήρους διαχωρισμού κράτους - Εκκλησίας

INTIME NEWS

Συμφωνία «εξορθολογισμού» των σχέσεων κράτους και Εκκλησίας ανακοίνωσαν χτες βράδυ ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, μακριά βέβαια απ' το υπερώριμο αίτημα για πλήρη διαχωρισμό των σχέσεων κράτους και Εκκλησίας. Τα βασικά σημεία της συμφωνίας αφορούν στη μισθοδοσία των κληρικών και στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, ζήτημα γύρω απ' το οποίο οι χτεσινοβραδινές εξαγγελίες προκάλεσαν τουλάχιστον ερωτήματα που μένει να απαντηθούν και να αποσαφηνιστούν το επόμενο διάστημα. Η όλη υπόθεση πάντως παραπέμπει σε «παζάρι» με προβολή στη συνταγματική αναθεώρηση και τις αλλαγές που δρομολογούνται.

Ο Αλ. Τσίπρας ανέγνωσε επί της ουσίας το κοινό ανακοινωθέν στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση. Σύμφωνα με αυτό, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε «συναινετικές και αμοιβαία αποδεκτές και επωφελείς πρωτοβουλίες που αφορούν τον εξορθολογισμό των σχέσεών» τους. Στόχος - όπως αναφέρθηκε - είναι να τεθεί το πλαίσιο διευθέτησης και επίλυσης ιστορικών εκκρεμοτήτων, αλλά και να ενισχυθεί η αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του ελληνικού κράτους.

Η συμφωνία - που εφόσον εγκριθεί απ' την ιεραρχία θα πάρει τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης - προβλέπει:

-- Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι με τον αναγκαστικό νόμο 1731/1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.

-- Αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου ως, με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε.

-- Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

-- Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.

-- Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.

-- Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών.

-- Με τη Συμφωνία διασφαλίζονται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.

-- Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας. Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.

Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΤΑΕΠ) θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.

Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος.

Τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων οι Μητροπόλεις εθελοντικά παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.

Η ήδη συσταθείσα με τον Ν.4182/2013 Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εντάσσεται επίσης στο ΤΑΕΠ και διοικείται με το σημερινό κατά νόμο καθεστώς.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με τη σειρά του, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό «για τις πρωτοβουλίες και τις θέσεις σας» και ως συντελεστή «σ' αυτή την ιστορική στιγμή σ' αυτό το μεγάλο γεγονός που η Εκκλησία θα αισθάνεται όχι ότι γίνεται πιο πλούσια, δεν την ενδιαφέρει αυτό, αλλά ότι γίνεται πιο λειτουργική στην πραγματοποίηση των οραμάτων που έχει» και σημείωσε ότι «η συμφωνία εκπέμπει την πρόθεσή μας να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά σεβόμενοι ο ένας τον άλλο», υπογραμμίζοντας ότι «θα προχωρήσουμε σε ένα πνεύμα αυτοτέλειας και συνεργασίας».

Χαιρετίζει τη συμφωνία η ΝΔ

Χαρακτηριστική είναι, τέλος, η αντίδραση της ΝΔ, η οποία εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμφωνία κυβέρνησης - Εκκλησίας, επειδή αποτελεί «καθυστερημένη υιοθέτηση» της δικής της πάγιας θέσης για τις σχέσεις πολιτείας - Εκκλησίας!

Οπως σημειώνει, «σήμερα απεδείχθη περίτρανα ότι τα εκκρεμή ζητήματα στις σχέσεις των δύο πλευρών δεν χρήζουν συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά μπορούν κάλλιστα να ρυθμιστούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες τις οποίες, υπενθυμίζεται, ότι είχε λάβει η κυβέρνηση της ΝΔ ήδη από το 2013, με τη σύσταση κοινής εταιρείας κράτους - Εκκλησίας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, την υλοποίηση των οποίων είχε ματαιώσει για ιδεοληπτικούς λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ
Συμφωνίες «που θα αποκαλυφθούν τους επόμενους μήνες»

Στον απόηχο της μήνυσης που κατέθεσε κατά παντός υπευθύνου για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμησης και διασποράς ψευδών ειδήσεων σε βάρος του, με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών, ο τέως υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, μιλώντας χτες στο «Open», επανέλαβε ισχυρισμούς του ότι βάλλεται από τις «δυνάμεις της αδράνειας», ενώ υπεραμύνθηκε των επιλογών του ως υπουργός, κάνοντας σαφές ότι απηχούσαν απόψεις και του πρωθυπουργού και ότι αποσκοπούσαν να καταστήσουν την Ελλάδα χώρα με «ηγεμονικό ρόλο» στη Βαλκανική και ευρύτερα.

Παραπέρα, μίλησε για συμφωνίες που έγιναν με ΗΠΑ και Γαλλία για την Κύπρο και για την προστασία των «ενεργειακών τους επενδύσεων» στο νησί, συμφωνίες που όπως είπε «θα αποκαλυφθούν τους επόμενους μήνες», δείχνοντας επί της ουσίας προς την κατεύθυνση όξυνσης των ανταγωνισμών για τα μερίδια στον ενεργειακό πλούτο της περιοχής.

Για το θέμα του καθορισμού της αιγιαλίτιδας ζώνης, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχαν ενημερωθεί προ εξαμήνου για την προετοιμασία των Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούν την αιγιαλίτιδα ζώνη, ενώ παρέπεμψε στον Αλ. Τσίπρα για εξηγήσεις σχετικά με την αλλαγή της απόφασης για το θέμα αυτό.

Τέλος, εμφανίστηκε αρνητικός στη συνέχεια της κυβερνητικής συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, λέγοντας ότι πρέπει να αναζητηθεί νέο σχήμα, με «σοσιαλιστικές» και «κεντροαριστερές» δυνάμεις.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάλπικη αντιπαράθεση για να κρύβεται η σύγκλισή τους στα μεγάλα και κρίσιμα

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει σχετικά με την αντιπαράθεση για τη συνταγματική αναθεώρηση:

«Καθημερινά προστίθεται ένα νέο επεισόδιο κάλπικης αντιπαράθεσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, για να κρύψουν τη σύγκλισή τους στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα.

Τέτοια περίπτωση είναι και η συνταγματική αναθεώρηση, τη στιγμή που βασικά ζητήματα της αναθεώρησης βρίσκονται, με παραλλαγές, στις προτάσεις και των δύο.

Για παράδειγμα, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν στην ανάγκη να μη διαταράσσεται για διάφορους λόγους (π.χ. εκλογή ΠτΔ) η "πολιτική συνέχεια", δηλαδή η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, με τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει προφανώς μετάνοια για τη στάση του το 2014.

Από κει και πέρα τσακώνονται ποιος εκπροσωπεί την "πρόοδο" και ποιος τη "συντήρηση". Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει το καρότο, με κούφια συνθήματα περί "εμβάθυνσης της δημοκρατίας" και "κοινωνικής προστασίας", όταν διαπρέπει σε εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική. Η, δε, ΝΔ το μαστίγιο, με τη διατύπωση προτάσεων που προσαρμόζουν ακόμη περισσότερο το Σύνταγμα στην αντιλαϊκή πραγματικότητα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ