ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Απαντούν αγωνιστικά στο νομοσχέδιο - έκτρωμα που κατέθεσε η κυβέρνηση

Το νομοσχέδιο σμπαραλιάζει το ωράριο των γιατρών, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ και απαιτεί την άμεση απόσυρσή του

Σε συγκέντρωση αύριο στο υπουργείο Υγείας και σε 24ωρη απεργία όταν το νομοσχέδιο μπει στην Ολομέλεια της Βουλής καλεί η ΟΕΝΓΕ (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)

Eurokinissi

Σε συγκέντρωση αύριο στο υπουργείο Υγείας και σε 24ωρη απεργία όταν το νομοσχέδιο μπει στην Ολομέλεια της Βουλής καλεί η ΟΕΝΓΕ (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Σε πανελλαδική στάση εργασίας (12.00 - 15.00) και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας καλεί αύριο Τετάρτη η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα που κατέθεσε χτες στη Βουλή η κυβέρνηση με την διαδικασία του επείγοντος, για την «οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών».

Το νομοσχέδιο, κομμάτι της συνολικότερης επίθεσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα δικαιώματα των εργαζομένων, «διευθετεί - ελαστικοποιεί το χρόνο εργασίας, σμπαραλιάζει κάθε κανονικότητα στο ωράριο των γιατρών, απορρυθμίζει τη λειτουργία τμημάτων και κλινικών», υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ, η Εκτελεστική Γραμματεία της οποίας έχει αποφασίσει επίσης την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας τη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλειας της Βουλής.

Η ΟΕΝΓΕ απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής και σε άλλα σωματεία και φορείς, σημειώνοντας πως «το νομοσχέδιο πρέπει να βρει τη συνολική καταδίκη και τον συντονισμένο αγώνα για την απόσυρσή του, την καταψήφισή του. Συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη, γιατί ανοίγει το δρόμο για ανατροπές στο χρόνο εργασίας και στους άλλους κλάδους».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν: 5ήμερο - 6ωρο - 30ωρο με μία ενεργή εφημερία το μήνα, με επαρκή χρόνο ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της εφημερίας και ρεπό την επόμενη μέρα.

Βασικά σημεία του νομοσχεδίου

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο ενεργοποιεί τα Προεδρικά Διατάγματα που ενσωματώνουν τις ευρωενωσιακές Οδηγίες και διευθετούν το χρόνο εργασίας των γιατρών. Μέσω αυτών προωθείται η ανατροπή του σταθερού, ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας όλων των γιατρών που εργάζονται στις δημόσιες Μονάδες Υγείας, στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους τους γιατρούς και για τις υπηρεσίες που μπορούν να παράσχουν στους ασθενείς.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες, ωστόσο ο υπολογισμός δεν θα γίνεται ανά βδομάδα, αλλά με περίοδο αναφοράς το τετράμηνο. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι ένας γιατρός μπορεί να εφημερεύει για πάνω από ένα μήνα ή και περισσότερο, όλες τις καθημερινές, δωδεκάωρα.

Ακόμα, προωθείται η νομοθέτηση του «opt out», δηλαδή της δυνατότητας να αυξάνεται ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας από 48 στις 60 ώρες! Η όποια πρόβλεψη περί «ατομικής συναίνεσης» του γιατρού είναι μόνο τυπική, με δεδομένα τα προβλήματα υποστελέχωσης σε γιατρούς και άλλους υγειονομικούς και με την απειλή της «αξιολόγησης». Τα φαινόμενα αυταρχισμού και αυθαιρεσίας, τα «εντέλλεσθε» που δίνουν και παίρνουν, οι πιέσεις διευθυντών και διοικήσεων, είναι οι «προάγγελοι» αυτών που πρόκειται να συμβούν... Από τη μια το υπουργείο Υγείας προπαγανδίζει προκλητικά ότι η «οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών» αποσκοπεί στην προστασία της υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων τους και από την άλλη τούς καλεί «εθελοντικά» να τα απεμπολούν!

Η «εξαίρεση» του 60ώρου θα αποτελεί τον κανόνα. Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι αυτό θα έχει ισχύ για τρία χρόνια, μέχρι να γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις, είναι υποκριτικός, με δεδομένα τα μνημόνια διαρκείας, τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούν τη μείωση των δαπανών για Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια, την εμπέδωση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ακόμα, στο νομοσχέδιο ως χρόνος εργασίας ορίζεται ο χρόνος κατά τον οποίο ο γιατρός βρίσκεται στο χώρο εργασίας. Προκύπτει λοιπόν ότι η εφημερία ετοιμότητας, σε περίπτωση που δεν χρειαστεί να πάει ο γιατρός στο νοσοκομείο, δεν συμπεριλαμβάνεται στο χρόνο εργασίας. Ενώ βρίσκεται σε επιφυλακή για να προσφέρει τις υπηρεσίες του ανά πάσα ώρα και στιγμή, θα θεωρείται ότι «αναπαύεται» και ενδεχομένως να μην πληρώνεται. Ετσι, παρόλο που προς το παρόν δεν ενσωματώνονται οι προβλέψεις της «έκθεσης Σέρκας», ανοίγει ο «ασκός του Αιόλου» για το σπάσιμο του χρόνου εργασίας σε επόμενη φάση, σε «ενεργό» και «ανενεργό».

Προβλέπεται ότι «σε περίπτωση μείωσης ή απώλειας» της προβλεπόμενης εβδομαδιαίας ανάπαυσης λόγω υπερωρίας χορηγείται ισοδύναμος αντισταθμιστικός χρόνος μέσα στις επόμενες 14 μέρες. Κανένας όμως «ισοδύναμος, αντισταθμιστικός χρόνος», μέρες μετά, δεν μπορεί να αντισταθμίσει τη συσσωρευμένη κούραση, την πρόωρη φθορά της υγείας.

Προβλέπεται επίσης ότι με Υπουργική Απόφαση θα μπορούν να ορίζονται τα Κέντρα Υγείας και οι Μονάδες Υγείας των ΔΥΠΕ που θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν περιοχές στις οποίες το βράδυ δεν θα υπάρχει κανένας γιατρός για τα επείγοντα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζονται στην ΠΦΥ.

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Να δυναμώσει το «όχι» στο αντιδραστικό σχέδιο κυβέρνησης - εργοδοτικών συνδικαλιστών

Μέσα σε κλίμα εκβιασμών και τρομοκράτησης από τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για τη στήριξη του απαράδεκτου κυβερνητικού σχεδίου για τον ΕΔΟΕΑΠ, άρχισε χτες και συνεχίζεται σήμερα και αύριο η σχετική ψηφοφορία για το ασφαλιστικό ταμείων των εργαζομένων στον Τύπο και τα ΜΜΕ, χωρίς να γίνει καμία Γενική Συνέλευση, ενημέρωση και συζήτηση για τις αλλαγές στο καταστατικό του, όπως ρητά ορίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καταγγέλλει ότι πρόκειται για «σχέδιο ολοκληρωτικής διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης» και καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο να ψηφίσουν «όχι» στο αντιδραστικό σχέδιο κυβέρνησης - εργοδοτικών συνδικαλιστών που φέρνει πιο γρήγορο θάνατο και στον ΕΔΟΕΑΠ.

Με ανακοίνωσή του επισημαίνει τα εξής:

«ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σε ΕΣΗΕΑ - ΕΠΗΕΑ μας καλούν με εκβιασμούς να υπερψηφίσουμε την κυβερνητική τροπολογία διάλυσης των όποιων κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων μας απέμειναν.

Θέλουν όλο τον κλάδο συνένοχο στα βρώμικα σχέδιά τους. Θέλουν η σημερινή και η οποιαδήποτε αυριανή κυβέρνηση να επικαλούνται τη "συμφωνία" μας στο σχέδιο διάλυσης που προωθούν με τακτικές "αναλογιστικές μελέτες". Θέλουν τη συναίνεσή μας στο τσεκούρι διαρκείας των δικαιωμάτων μας. Θέλουν να βάλουν εμπόδια στη διεκδίκηση σύγχρονης Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους τους εργαζόμενους - άνεργους - συνταξιούχους, σύμφωνα με τις ανάγκες μας και τις δυνατότητες της εποχής μας.

Αν ψηφιστεί το "ΝΑΙ" όπως μας καλούν ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, μία απάντηση θα ακούμε από όλους τους (σημερινούς και επόμενους) υπουργούς στην κατρακύλα που έρχεται: "Εσείς τα ψηφίσατε...".

Γι' αυτό εδώ και ένα χρόνο δεν τολμούν να κάνουν Γενικές Συνελεύσεις. Γι' αυτό αρνούνται ακόμα και σήμερα να γίνει ουσιαστική συζήτηση. Γι' αυτό αρνούνται να ενημερώσουν υπεύθυνα όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, στήνοντας τις κάλπες του εκβιασμού.

Η μόνη απάντηση στις αντιδραστικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις είναι να βγει ένα μεγάλο "ΟΧΙ". Μόνο με αυτό το αποτέλεσμα κυβέρνηση και εργοδοσία θα δουν ότι οι εργαζόμενοι είναι ενωμένοι και δεν παζαρεύουν τα δικαιώματά τους! Μόνο με αυτό το αποτέλεσμα θα δουν ότι έχουν έναν υπολογίσιμο αντίπαλο, αποφασισμένο να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν! Μόνο με μαζική καταψήφιση του σχεδίου διάλυσης, θα μείνει ζωντανή η διεκδίκηση των κλεμμένων, η απαίτηση να πληρώσει κράτος και εργοδοσία.

Απαιτούμε να γίνει Γενική Συνέλευση των μελών του ΕΔΟΕΑΠ και να υπάρξει ενημέρωση, να συζητηθούν όλες οι προτάσεις και να αποφασίσουμε με βάση το δικό μας, πραγματικό συμφέρον.

Το πραγματικό δίλημμα: Η συνδικαλιστική συμμαχία των κομμάτων που μαζί και χώρια έχουν ψηφίσει 4 μνημόνια και εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους τσακίσματος όλων των εργασιακών μας δικαιωμάτων ούτε θέλει ούτε μπορεί να "σώσει" την Κοινωνική Ασφάλιση. "ΝΑΙ" στις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ σημαίνει πιο γρήγορος θάνατος, όχι μόνο του ΕΔΟΕΑΠ, αλλά συνολικά της Κοινωνικής μας Ασφάλισης. Αν υφαρπάξουν το "ΝΑΙ" ο αγώνας μας θα είναι πολλαπλάσια δύσκολος την επόμενη μέρα. "ΟΧΙ" στις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ σημαίνει ότι δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από όσα έχουμε κατακτήσει. Αντίθετα διεκδικούμε Κοινωνική Ασφάλιση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, χωρίς καμιά επιβάρυνση για τους εργαζόμενους - άνεργους - συνταξιούχους. Το μαζικό και αποφασιστικό "ΟΧΙ" δημιουργεί προϋποθέσεις πιο αποφασιστικής αναμέτρησης με κυβέρνηση - ΝΔ - εργοδοσία. Εμείς έχουμε τη δύναμη, εμείς μπορούμε να τους εμποδίσουμε!».

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Κινητοποίηση στη ΔΟΥ Καλλιθέας

Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Καλλιθέας (Ελ. Βενιζέλου 195) ενάντια στις κατασχέσεις και τη φορολογική εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων οργανώνουν σήμερα, Τρίτη, στις 7.30 π.μ. οι Ενώσεις ΕΒΕ Καλλιθέας, Αγ. Δημητρίου και οι Επιτροπές Αγώνα της ΠΑΣΕΒΕ Μοσχάτου - Ταύρου, Π. Φαλήρου - Αλίμου.

ΝΑΟΥΣΑ
Συλλαλητήριο ενάντια στην υποβάθμιση του νοσοκομείου

Συλλαλητήριο ενάντια στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου Νάουσας σε Κέντρο Υγείας διοργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, αύριο, Τετάρτη, στις 8.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στάσεις εργασίας έχουν προκηρυχθεί για τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Νάουσας (8 π.μ. - 1 μ.μ.) και για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας (7 π.μ. - 3 μ.μ.).

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας καλεί όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, αγρότες, μαγαζάτορες, γυναίκες και νέους να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο. Να παλέψουν για: Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία για όλους. Να λειτουργήσουν οι 8 βασικές κλινικές του νοσοκομείου, όπως υπήρχαν πριν από τις συγχωνεύσεις. Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και κάλυψη όλων των κενών με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο καλεί επίσης η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νάουσας και ταυτόχρονα διεκδικεί: Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προληπτικό έλεγχο για τους ανασφάλιστους, άνεργους γονείς και τις οικογένειές τους. Δωρεάν και πλήρη εμβολιασμό και ιατρικό έλεγχο όλων των μαθητών, μέσω κρατικών δομών και κινητών μονάδων Υγείας, με ευθύνη των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ανεξάρτητα από τον φορέα ασφάλισης του γονέα. Αμεσο σχεδιασμό για τη δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας στο πλαίσιο του ΕΣΥ, που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την παρακολούθηση της σωστής ανάπτυξης και της υγείας όλων των μαθητών, την πρόληψη, τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ