ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολυνομοσχέδιο - τερατούργημα της συγκυβέρνησης

Κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή το «πολυνομοσχέδιο» της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ που αναμένεται να οδηγήσει μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα στη μαζική χρεοκοπία εκατομμύρια νοικοκυριά. Στα κείμενα που συνοδεύουν το «πολυνομοσχέδιο» κωδικοποιούνται τα αντιλαϊκά μέτρα και οι αντιδραστικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στη νέα φάση της κλιμακούμενης επίθεσης ενάντια στο λαό, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης υπέρ του κεφαλαίου.

Οπως και να διαβαστούν τα μέτρα κυβέρνησης - τρόικας εύκολα διαπιστώνεται ότι κινούνται στην κατεύθυνση της ακόμα μεγαλύτερης μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης, κάτι που επιχειρείται να εξασφαλιστεί με ολομέτωπες επιθέσεις που μειώνουν μισθούς και συντάξεις, αυξάνουν το χρόνο υποχρεωτικής εργασίας χωρίς πρόσθετες αμοιβές, μειώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές για τον εργοδότη, αυξάνουν διάφορα τέλη και χαράτσια για το λαό, ενισχύουν τις φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, πολλαπλασιάζουν τους φόρους για τους αυτοαπασχολούμενους, τους εργαζόμενους, τους αγρότες.

Η τελική λίστα με τη δέσμη των αντιλαϊκών μέτρων που όλο το τελευταίο διάστημα επεξεργάζονταν τα επιτελεία της κυβέρνησης και της τρόικας, εμφανίζεται ακόμα πιο «φουσκωμένη» από τα αρχικά σενάρια, προφανώς μετά τις ...διαπραγματεύσεις που υποτίθεται ότι έγιναν ανάμεσα στους εταίρους.

Με τις καινούριες ρυθμίσεις:

  • Καταργείται η καθολικότητα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
  • Αυξάνονται στα 67 τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης
  • Καταργείται οριστικά για όλους τους συνταξιούχους το δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας
  • Μειώνονται 5-15% όλες οι συντάξεις
  • Μειώνεται το εφάπαξ που χορηγούν τα Ταμεία
  • Καταργείται από το 2014 το ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους μέχρι 64 χρόνων
  • Μειώνονται οι μισθοί
  • Καταργούνται τα οικογενειακά επιδόματα
  • Δρομολογούνται διαδικασίες για μαζικές απολύσεις στο δημόσιο
  • Λεηλατούνται οι μικρομεσαίοι αγρότες με αύξηση της εισφοράς του ΟΓΑ, μείωση του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ και την άγρια φορολόγηση που σχεδιάζεται σε βάρος τους
  • Καθιερώνεται χαράτσι για κάθε συνταγογράφηση και κάθε εισαγωγή σε νοσοκομείο

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, το πολυνομοσχέδιο, αυτό το τερατούργημα που θα προκαλέσει την ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης του λαού, θα μπει σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται μέχρι το βράδυ να έχει ψηφιστεί.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Σαρωτικές περικοπές και ανατροπές

Τα νέα μέτρα που κατατέθηκαν στη Βουλή σαρώνουν κυριολεκτικά τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, κόβουν βάρβαρα τα εφάπαξ και μάλιστα αναδρομικά, καταργούν τα ειδικά επιδόματα ανεργίας, χτυπούν τα πολυτεκνικά επιδόματα, ενώ ταυτόχρονα λύνουν τα χέρια των εργοδοτών για απολύσεις μειώνοντας τις αποζημιώσεις και προσαρμόζουν το χρόνο εργασίας στις ορέξεις της εργοδοσίας.

Συγκεκριμένα, από την 1/1/2013 καταργούνται για όλους τους συνταξιούχους, το Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας σε όλα τα ταμεία των κύριων συντάξεων, ενώ καταργούνται και τα δώρα των επικουρικών συντάξεων. Συνολικά η περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης κύριων και επικουρικών στερεί από τους συνταξιούχους πάνω από 2,3 δισ. ευρώ το 2013, ενώ το 2016 το ποσό αυτό θα ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ.

Επιβάλλεται νέο χαράτσι στις κύριες και επικουρικές συντάξεις 5%-15%. Το χαράτσι επιβάλλεται στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης ή άλλης σύνταξης (χηρείας, από άλλο Ταμείο), ως εξής:

  • 5% στις συντάξεις από 1.000 μέχρι 1.500 ευρώ
  • 10% στις συντάξεις 1.500- 2.000 ευρώ
  • 15% για τις συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ.

Η επιβάρυνση των συνταξιούχων για το επόμενο έτος θα είναι 1,1 δισ. ευρώ.

Ισχυρό χτύπημα δέχονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αφ' ενός οι αγρότες που κατά τεκμήριο έχουν τις χαμηλότερες συντάξεις που χάνουν τα δώρα, αλλά και οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ (από το 2014), οι οποίοι θα πρέπει πλέον να συμπληρώνουν το 64ο έτος της ηλικίας τους πέραν των εισοδηματικών κριτηρίων που έχουν τεθεί και αποκλείουν ήδη πολλούς. Εμπόδια και νέοι όροι μπαίνουν και για τους υπερήλικες ανασφάλιστους.

Παράλληλα, με τις περικοπές αυξάνονται έμμεσα και οι εισφορές -των ασφαλισμένων πριν το 1993- μέσα από την αύξηση του πλαφόν που υπάρχει στις ασφαλιστέες αποδοχές.

Για τους αγρότες που έχουν καθυστερήσει την εξόφληση των εισφορών τους παρελθόντων ετών επιβάλλεται η εξόφληση να γίνεται με προσαύξηση 2,5% κατά ασφαλιστική κατηγορία όπως ισχύουν σήμερα.

Στα ...67!

Αυξάνονται κατά δύο χρόνια τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία όλων των Ταμείων να συνταξιοδοτείται στα 67 χρόνια. Μόνο στην περίπτωση 40 χρόνων αδιάλειπτης εργασίας που θα ασφαλίζεται, το όριο τίθεται στα 62 χρόνια. Ταυτόχρονα, όλα τα όρια ηλικίας και τα απαραίτητα ένσημα για συνταξιοδότηση που όριζε ο νόμος 3863/2010 για το 2015, εφαρμόζονται δύο χρόνια νωρίτερα, δηλαδή από την 1/1/2013, παγιδεύοντας έτσι χιλιάδες εργαζόμενους λίγα χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση.

Φθηνές και «ελεύθερες» απολύσεις

Ανατροπές επιβάλλονται και στα εργασιακά.

Με την παραπέρα μείωση του χρόνου προειδοποίησης από τους 6 μήνες (μάξιμουμ) στους 4 μήνες (μάξιμουμ) ουσιαστικά απελευθερώνονται οι απολύσεις, αφού το κόστος για τις επιχειρήσεις ελαχιστοποιείται. Στην πράξη, η συντριπτική πλειοψηφία των απολύσεων, θα γίνεται με προειδοποίηση και άρα η αποζημίωση στους απολυμένους κόβεται κατά 50%. Για 1 έως 2 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη η προειδοποίηση είναι ένας μήνας, από 2 χρόνια έως 5 χρόνια εργασίας, ο χρόνος προειδοποίησης 2 μήνες, από 5 έως 10 χρόνια 3 μήνες και για 10 χρόνια και πάνω ο χρόνος προειδοποίησης ορίζεται στους 4 μήνες.

Αλλά και στις ελάχιστες περιπτώσεις που οι εργοδότες προβαίνουν σε απολύσεις χωρίς προειδοποίηση, και εδώ μειώνεται το ύψος της αποζημίωσης με δύο τρόπους. Για όσους έχουν πάνω από 16 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη και δικαιούνται αποζημίωση άνω των 12 μισθών, για τα πρόσθετα έτη μπαίνει πλαφόν 2.000 ευρώ στις τακτικές αποδοχές. Και το χειρότερο, με τη δημοσίευση του νόμου ο χρόνος εργασίας «παγώνει» και έτσι οι απολύσεις στο μέλλον θα υπολογίζονται μόνο με τα χρόνια εργασίας που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο εργαζόμενος.

Καταργείται η καθολικότητα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, και πλέον οι όροι της «δεσμεύουν» μόνο όσους εργοδότες είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που τη συνομολογούν. Οι μισθοί και τα μεροκάματα «παγώνουν» στο επίπεδο των 586 ευρώ μικτά και 511 ευρώ (για κάτω των 25 ετών) σύμφωνα με τις ριζικές μειώσεις της ΠΥΣ του προηγούμενου Φλεβάρη. Καταργείται το επίδομα γάμου που προβλέπει η Εθνική Σύμβαση, ενώ για τις τριετίες οι εργαζόμενοι πρέπει να προετοιμάζονται για την νέα Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου την προσεχή Ανοιξη που θα τις καταργήσει.

Ο χρόνος εργασίας των εργαζομένων αποσυνδέεται από το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Το 5νθήμερο, 8ωρο, 40ωρο καταργείται, οι εργοδότες μπορούν να μοιράζουν το χρόνο στη διάρκεια του 6ήμερου, εξασφαλίζοντας υπερωριακή απασχόληση χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Εφαρμόζεται σχετική οδηγία της ΕΕ, που μειώνει το χρόνο ανάπαυσης ανάμεσα σε δύο βάρδιες από τις 12 στις 11 ώρες. Ενισχύονται οι εργοδότες με σταδιακή μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, ενώ ενισχύονται τα δουλεμπορικά γραφεία και οι εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων με την «απελευθέρωση» της λειτουργίας τους και την απάληψη κάθε τυπικού εμποδίου.

Χτύπημα στα επιδόματα

Χτύπημα δίνεται και στους πολύτεκνους καθώς τα πολυτεκνικά επιδόματα συρρικνώνονται δραστικά και τίθενται εισοδηματικά κριτήρια. Ολόκληρο το επίδομα λαμβάνεται εάν το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 6.000 ευρώ, τα 2/3 αν το εισόδημα είναι από 6.000 έως 12.000 ευρώ και το 1/3 αν το εισόδημα είναι από 12.000 έως 18.000 ευρώ. Το επίδομα ανέρχεται στο ποσό των 40 ευρώ για το ένα παιδί, 80 ευρώ για τα δύο, 130 για τα τρία και 180 για τα 4 παιδιά.

Καταργούνται τα ειδικά επιδόματα και ενισχύσεις σε μια σειρά εργαζόμενους που είχαν μείνει άνεργοι επειδή έκλεισαν, συγχωνεύτηκαν ή μεταφέρθηκαν οι επιχειρήσεις που εργάζονταν. Η κατάργηση θίγει εργαζόμενους όπως στα Λιπάσματα, στη ΜΑΒ, στην «Ολυμπιακή Αεροπορία», στην «Πίνδο», σε κλωστοϋφαντουργίες της Νάουσας, «Οττο Εβρος» κ.λπ.

ΦΟΡΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
Ανατιμήσεις σε υγραέριο, τσιγάρα κ.ά.

Σε επόμενο «πακέτο» το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο υγραέριο κίνησης των αυτοκινήτων, στα τσιγάρα και καπνικά προϊόντα, η παραπέρα φορολογική επιβάρυνση των φτωχομεσαίων αγροτών, ρυθμίσεις θεμάτων που αφορούν στη λεγόμενη «απλοποίηση» - κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, η είσπραξη του ετήσιου τέλους κυκλοφορίας οχημάτων και άλλες «προαπαιτούμενες δράσεις» περιλαμβάνονται στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή.

Το μπαράζ από τα νέα πακέτα με τους αντιλαϊκούς φόρους και τα άλλα χαράτσια θα κατατεθεί στη Βουλή με επόμενο νομοσχέδιο, το οποίο θα προβλέπει και την αναδρομική εφαρμογή τους από τα εισοδήματα του 2012.

Στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου έχουν περιλάβει και τα παρακάτω:

Την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του υγραερίου κίνησης (LPG) από τα 200 ευρώ στα 330 ευρώ στο χιλιόλιτρο (αύξηση 65%) στο επίπεδο που έγινε η «εξίσωση» - απογείωση του πετρελαίου θέρμανσης των νοικοκυριών με το πετρέλαιο κίνησης. Οι τιμές στη λιανική αναμένεται να ξεπεράσουν το 10%, με την τιμή του υγραερίου κίνησης να φτάνει στο 1 ευρώ το λίτρο (από περίπου 90 λεπτά σήμερα). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, το νέο μέτρο θα τους αποφέρει πρόσθετα έσοδα ύψους 19 εκατ. ευρώ το χρόνο.

- Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο κατά 214%, συγκεκριμένα στα 66 ευρώ στο χιλιόλιτρο από 21 ευρώ μέχρι σήμερα, μέτρο που περιμένουν να τους αποδώσει 53 εκατ. ευρώ το χρόνο. Από την καρατόμηση επιστροφών ΦΠΑ στους αγρότες περιμένουν επιπλέον «εξοικονομήσεις» ύψους 180 εκατ. ευρώ το χρόνο.

- Παραπέρα ανατιμήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα τσιγάρα και στον καπνό (στριφτά τσιγάρα κ.ά.) μέσω «αλλαγών» στον τρόπο του υπολογισμού τους. Προχωρούν με ανατιμήσεις στο πάγιο μέρος του φόρου, μέτρο που αναμένεται να επιβαρύνει περισσότερο τις λεγόμενες φτηνές μάρκες, στις οποίες έχει στραφεί η λαϊκή κατανάλωση. Εκτιμούν ότι το μέτρο θα αποδίδει 67 εκατ. ευρώ το χρόνο.

- Από φέτος αλλάζει η διαδικασία πληρωμής για τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ οχημάτων. Καταργείται το ειδικό σήμα κυκλοφορίας και το μόνο αποδεικτικό στοιχείο για την πληρωμή του είναι η απόδειξη εξόφλησης.

Στα αστυνομικά όργανα ανατίθεται ο έλεγχος τελών κυκλοφορίας, μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών και διασύνδεσης με τη βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών.

- Ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων (για επαγγελματίες και επιχειρήσεις) αντικαθίσταται από τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών. Τα τηρούμενα βιβλία χωρίζονται σε 2 κατηγορίες, συγκεκριμένα σε «απλογραφικά» για ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 1,5 εκατ. ευρώ και «διπλογραφικά» για μεγαλύτερα ποσά.

- Θεσπίζεται η θέση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, με 5ετή θητεία και αρμοδιότητα τη διοίκηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Η θητεία του θα είναι 5ετής, όπως δηλαδή προβλέπεται στις «προαπαιτούμενες δράσεις» και θα λαμβάνει και μπόνους στην περίπτωση που εκπληρώνει τους στόχους που του έχουν τεθεί.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Ενα δισ. η πρώτη λυπητερή

Ενα δισ. ευρώ αρπάζονται για αρχή από την αγροτιά με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και ακολουθεί η νέα... λυπητερή από τα όσα θα προβλέπει το νομοσχέδιο για τη φορολογία.

Μόνο η απώλεια από την περικοπή των δώρων στους συνταξιούχους του ΟΓΑ για το 2012 θα είναι 673 εκατ. ευρώ και το ποσό αυτό θα αυξηθεί κατά 15 εκατ. ευρώ το 2014 και κατά 14 εκατ. ευρώ αντίστοιχα το 2015 και 2016. Επίσης η αύξηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης του ΟΓΑ σημαίνει 90 εκατ. ευρώ επιβάρυνση από το 2013. Ακόμα από τη μείωση του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ από το 11% στο 6% προβλέπεται ετήσια απώλεια για τους αγροτοκτηνοτρόφους κατά 180 εκατ. ευρώ, ενώ από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο από 21 ευρώ το λίτρο σε 66 ευρώ το λίτρο προβλέπεται ετήσια απώλεια 53 εκατ. ευρώ.

Στα παραπάνω θα έρθει να προστεθεί η άγρια φορολόγηση των αγροτοκτηνοτρόφων με την καθιέρωση του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, όπου οι πληροφορίες λένε ότι θα επιβληθεί συντελεστής 13%, ενώ από τη φορολόγηση των χωραφιών οι σχετικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιβάρυνση 500 εκατ. ευρώ περίπου.

Και όλα αυτά ενώ έχει ήδη επιβληθεί από φέτος αύξηση 11% στο αγροτικό ρεύμα και από το 2013 προβλέπεται και νέα αύξηση, ενώ επίσης έχει ήδη επιβληθεί από φέτος αύξηση της εισφοράς για τον ΟΓΑ μέχρι και 29%. Μάλιστα με την υποχρεωτική μετάταξη σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία από φέτος, η επιβάρυνση μόνο από την αύξηση της εισφοράς στους 519.733 ασφαλισμένους που μετατάχθηκαν από την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία στη δεύτερη, είναι 63,8 εκατ. ευρώ. Και έπεται συνέχεια και σε αυτό το θέμα.

Από αυτή την ολέθρια πολιτική η φτωχομεσαία αγροτιά μόνο πολύ μεγάλη φτώχεια και άγρια χαράτσια έχει να περιμένει.

Λεηλατούν τα εφάπαξ

Σε πραγματική λεηλασία εξελίσσονται οι μειώσεις στα εφάπαξ που συναποφάσισαν στη συγκυβέρνηση, που φτάνουν, μάλιστα, να περικόπτουν μέχρι και τα 2/3 του ποσού που ελάμβαναν, έχουν μάλιστα αναδρομική ισχύ από 1.8.2010 για όσους μέχρι τώρα εργαζόμενους δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος.

Οπως ξεκαθαρίζεται στο πολυνομοσχέδιο, οι μειώσεις αυτές δε θα πρέπει να θεωρούνται τελικές, αφού παρέχεται στον αρμόδιο υπουργό η δυνατότητα να προχωρήσει σε παραπέρα μειώσεις μέχρι και 35%!!!

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο και ανά Ταμείο Πρόνοιας, τα εφάπαξ μειώνονται:

Εργοληπτών Δημοσίων Εργων του ΕΤΑΑ κατά 83,00%

Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών του ΤΑΠΙΤ κατά 63,91%

Προσωπικού Ταμείου Νομικών του ΤΠΔΥ κατά 52,21%

Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων του ΤΕΑΠΑΣΑ κατά 45,49%

Υπαλλήλων ΝΠΔΔ του ΤΠΔΥ κατά 42,29%

Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων του ΤΑΠΙΤ κατά 41,52%

Προσωπικού Ιονικής -Λαϊκής Τράπεζας του ΤΑΥΤΕΚΩ κατά 41,17%

Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος του ΤΠΔΥ κατά 36,94%

Λογαριασμός Πρόνοιας Υπαλλήλων ΙΚΑ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατά 35,11%.

Δικηγόρων Αθηνών του ΕΤΑΑ κατά 32,80%

Εφημ/λών & Υπαλλήλων Πρακτορείων Θεσ/νίκης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κατά 28,41%

Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ΤΑΠΙΤ κατά 26,77%

Δημοσίων Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ κατά 22,67%

Προσωπικού Ιπποδρομιών του ΤΑΠΙΤ κατά 18,38%

Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων του ΕΤΑΑ κατά 17,42%

Προσωπικού Εταιρειών Τσιμέντων του ΤΑΠΙΤ κατά 17,35%

Εφημ/λών & Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κατά 8,21%

Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ κατά 6,19%

Κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ κατά 3,84%

Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου του ΤΑΠΙΤ κατά 2,21%

Αστυνομικών του ΤΕΑΠΑΣΑ κατά 1,94%

Σε όσους ασφαλισμένους δεν έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές για τη χορήγηση εφάπαξ παροχής ή οποιασδήποτε άλλης αποζημίωσης, καταβάλλεται αποζημίωση λόγω αποχώρησης, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 15.000 ευρώ.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Φιλέτα γης στους ιδιώτες

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει και προηγούμενη τροπολογία για την εκχώρηση φιλέτων δημόσιας γης στους ιδιώτες, εκτάσεων του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού που ανήκουν σε άλλους φορείς.

Προκειμένου να διευκολύνουν το ξεπούλημα των εκτάσεων του παλιού αεροδρομίου Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά σε μεγάλους ιδιώτες «επενδυτές» μεταβιβάζεται η πλήρης και αποκλειστική κυριότητα όλων των ακινήτων που υπάρχουν στις εκτάσεις αυτές στο ελληνικό δημόσιο, που με τη σειρά του βέβαια τα έχει μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τα ακίνητα που ανήκαν σε άλλους φορείς, όπως:

- Η έκταση 169.450 τ.μ. περίπου του ΕΟΤ, επί της οποίας έχει ανεγερθεί το κτιριακό συγκρότημα του Ανατολικού Αεροσταθμού, συνολικής επιφανείας 36.500 τ.μ. περίπου (κτίριο Saarinen) και το οποίο περιλαμβάνει τα κτίρια αναχωρήσεων, αφίξεων, ναυλωμένων πτήσεων, καθώς και το γειτονικό κτίριο του τελωνείου, συνολικής επιφανείας 10.000 τ.μ. περίπου.

- Το κτίσμα του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού εμβαδού 145,28 τ.μ. περίπου των ΕΛΤΑ, το οποίο βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου με αριθμό 49Α του πρώην Δυτικού Αερολιμένα.

- Η Πρώην Νομαρχία Αθηνών, νυν Περιφέρεια Αττικής σε έκταση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού εμβαδού 40.419 τ.μ. περίπου.

Με άλλες τροπολογίες αίρονται ορισμένα τεχνικά εμπόδια για το ξεπούλημα των ακινήτων του υπουργείου Δικαιοσύνης στο Γουδί και των υπουργείων Παιδείας και Υγείας στο Μαρούσι.

ΚΚΕ
Στυγνό έγκλημα το χτύπημα των συντάξεων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ το περασμένο Σάββατο, σημειώνεται για τις νέες περικοπές στις συντάξεις:

«Η κυβέρνηση μπορεί να μείωσε τις περικοπές για τα ανώτερα κλιμάκια των συντάξεων, όμως προχωρά στο νέο στυγνό έγκλημα σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των συνταξιούχων που παίρνουν χαμηλές ή συντάξεις πείνας. Αυτό κάνει η νέα δραστική μείωση συντάξεων, η πλήρης κατάργηση δώρων και επιδομάτων, η αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα, η ακρίβεια, τα χαράτσια, οι νέοι φόροι κ.ά. Οι συνταξιούχοι πρέπει να δώσουν τη δική τους απάντηση μαζί με τους εργαζόμενους και τη νεολαία στην απεργία, στις διαδηλώσεις, στη λαϊκή αντεπίθεση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ