ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
Γέννημα του συστήματος η «Χρυσή Αυγή»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ανάμεσα σε διάφορες αναρτήσεις και ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα της «Χρυσής Αυγής» που συναγωνίζονται για το ποια είναι πιο αντικομμουνιστική και αντιΚΚΕ, βγαλμένες από την αφρόκρεμα της αστικής προπαγάνδας, εμφανίστηκε και ένα κείμενο με τίτλο: «Εφεδρεία του συστήματος είναι το ΚΚΕ!»

Πρόκειται για ένα φαιδρό και κατάπτυστο κείμενο με σωρεία ψευδών και διαστρεβλώσεων, ακριβώς στην αγαπημένη τους γκεμπελική τακτική. Κάνουν λόγο για «συνεργασία του ΚΚΕ με το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ», για «εισπράξεις σκανδαλωδώς συντάξεων της "εθνικής αντίστασης"», για «συγκυβέρνηση πότε με τον Μητσοτάκη και πότε με τον Παπανδρέου - Μητσοτάκη», για τη «χρυσοφόρα σύμβαση για τα ψηφιακά τηλέφωνα του ΟΤΕ» για «ροπαλοφόρους» και άλλα τέτοια. Δηλαδή, ακριβώς όλα όσα κατά καιρούς χρησιμοποιεί η αστική προπαγάνδα, το ίδιο το αστικό σύστημα, για να χτυπήσει το ΚΚΕ και τους αγώνες του.

Η λογική και η προπαγάνδα της Χρυσής Αυγής είναι ίδια και απαράλλαχτη με εκείνη που σχεδιάζουν και υλοποιούν τα επιτελεία των καπιταλιστών και προβάλλονται από τα Μέσα Ενημέρωσης που έχουν στην ιδιοκτησία τους. Ο,τι και να πουν η ουσία δεν αλλάζει. Είναι ντίλερ των αφεντικών και πλασάρουν φτηνούς εργάτες με μεροκάματα πείνας, πολεμάνε τις κινητοποιήσεις των εργατών με χαρακτηριστικό παράδειγμα όσα έλεγαν στους χαλυβουργούς στο Βόλο, κυνηγάνε και επιτίθενται σε μετανάστες εργάτες που προηγούμενα τούς έχουν κυνηγήσει τα αφεντικά στο χώρο δουλειάς και οι δυνάμεις καταστολής. Αυτοί είναι. Συστημικοί μέχρι το μεδούλι, γέννημα - θρέμμα ενός συστήματος που καταστρέφει το λαό. Γι' αυτό πολεμάνε το ΚΚΕ. Γιατί λέει στο λαό ότι πρέπει να οργανωθεί και να παλέψει ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα και τα δεκανίκια του, όπως είναι και η «Χρυσή Αυγή».

Αδιέξοδη πρόταση για το λαό

«Ο κ. Σαμαράς πρέπει να έχει σύντομα την τύχη του κ. Παπανδρέου και του κ. Παπαδήμου (...) οι μεσοβέζικες στάσεις απόρριψης πτυχών του μνημονίου, αφήνοντας ανέγγιχτο το σκληρό πυρήνα του, δεν μεταβάλλουν επί της ουσίας τις επιπτώσεις της ασκούμενης πολιτικής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την επικαιρότητα.

Στις εκτιμήσεις αυτές όμως φωτογραφίζεται εν μέρει και ο ίδιος και το αδιέξοδο της πρότασής του στο λαό για αλλαγή φρουράς στον κυβερνητικό θώκο, πρόταση «γαρνιρισμένη» με την αυταπάτη ότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο νέος ένοικος του Μαξίμου, θα ασκήσει φιλολαϊκή διαχείριση. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει ότι οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται, όμως το περιεχόμενο της πολιτικής παραμένει βαθιά ταξικό, εναντίον του λαού, υπέρ της πλουτοκρατίας. Ανάλογο προσανατολισμό πολιτικής αντικειμενικά θα ασκήσει και ο ίδιος, στο βαθμό που αναγνωρίζει σαν μοχλό της ανάπτυξης που οραματίζεται την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ. Αυτός είναι ο καθοριστικός κρίσιμος παράγοντας που διαμορφώνει τελικά την εφαρμοζόμενη πολιτική. Πράγματι οι μεσοβέζικες - δημαγωγικές - στάσεις απόρριψης των μνημονίων, αλλά όχι των δανειακών συμβάσεων, όχι του χρέους που σώρευσε η πλουτοκρατία και καλείται να αποπληρώσει ο λαός, όχι της ευρωένωσης που η στρατηγική της είναι μνημόνιο διαρκείας για όλες τις χώρες - μέλη της, και φυσικά όχι της ιδιοκτησίας των μεγαλοεπιχειρηματιών, της οποίας τα συμφέροντα αυτή η στρατηγική υπηρετεί, δε μεταβάλλουν ούτε στο ελάχιστο τις συνέπειες που θα υφίσταται ο λαός. Τέτοια είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑντιΚΚΕ εργολαβία

Το να στήσεις αντιΚΚΕ σενάριο και να γεμίσεις μισή σελίδα χώρο στο «Κυριακάτικο Βήμα» με φανταστικές κατασκευές, αποτελεί συστατικό της κάλπικης δημοσιογραφίας, που θέλει και τους ειδικά εκπαιδευμένους δημοσιογράφους σε αποστολή να το κάνουν. Και ο συγκεκριμένος Λ. Σταυρόπουλος έχει αποδειχτεί και σε άλλες προηγούμενες περιπτώσεις πως είναι για τέτοιου τύπου αποστολές. Ετσι και τώρα, βάζοντας μπόλικη φαντασία, αναμασά την προσφιλή για το συνάφι του διαδοχολογία στο ΚΚΕ. Ετσι για άλλη μια φορά ανέσυρε την προηγούμενη δημοσιευμένη κατασκευή του για το άρθρο του Γ. Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ , που είχε δημοσιευτεί στο «Ριζοσπάστη», προσθέτοντας και διάφορες φαιδρές συκοφαντίες για στελέχη του ΚΚΕ και για τον «Ριζοσπάστη», κρίνοντας προφανώς εξ ιδίων τα αλλότρια, πιο σωστά, από τα αστικά κόμματα, λες και το ΚΚΕ είναι σαν τα μούτρα τους. Οι αντιΚΚΕ εργολάβοι με το «Βήμα» στην πρωτοπορία τους νομίζουν πως με τέτοια μεθοδευμένα ψέματα και συκοφαντίες θα καταφέρουν να χτυπήσουν το ΚΚΕ. Αλλά θα μείνουν με την όρεξη.


Βαθύτατα ταξικός ο χαρακτήρας των μέτρων...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΒΕΒΑΙΟΤΑΤΑ, τα μέτρα που προβλέπει το περίφημο πολυνομοσχέδιο είναι «βαριά», «άδικα», «ισοπεδωτικά», «εισπρακτικά», «σκληρά». Μέχρι και αυτοί που το... συνέταξαν το παραδέχονται και το ομολογούν.

Οι πάντες κατηγορούν αυτή την «προσαρμογή», φροντίζοντας όμως παράλληλα να μας θυμίσουν πόσο «αναγκαία» είναι.

Αυτό όμως που κανείς δε λέει, παραδέχεται ή τονίζει είναι πως αυτοί οι χαρακτηρισμοί (και άλλοι πολλοί) δεν ισχύουν ...για όλους. Από τα μέτρα «χάνουν» και εξαθλιώνονται κάποιοι (δηλαδή ο λαός) και κερδίζουν κάποιοι άλλοι (δηλαδή η πλουτοκρατία).

Το υπερεπείγον σχέδιο νόμου που μας παρουσίασαν όσο και αν το ψάξεις, όσο και αν το αναλύσεις δε θα βρεις ούτε ένα μικρό σημείο του με το οποίο να θίγεται ένας τραπεζίτης, ένας εφοπλιστής ή μια πολυεθνική.

Αντιθέτως, και περικοπές εργοδοτικών εισφορών έχει και ζεστό χρήμα σε εταιρείες και διάφορους «συνεργαζόμενους» με το Δημόσιο προβλέπει και φοροαπαλλαγές και μειώσεις μισθών και πολλά πολλά πράγματα που κάνουν ένα ΔΣ μιας Ανώνυμης Εταιρείας ...χαρούμενο.

Κι όλα αυτά δεν είναι μια ...μικρή λεπτομέρεια αλλά η ουσία της υπόθεσης καθώς και η «εγγύηση» ότι θα έρθουν και άλλα τέτοια πολυνομοσχέδια μετά από αυτό το υποτιθέμενα «τελευταίο».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, από εδώ το έχουν, από εκεί το φέρνουν, το μπουρδουκλώνουν, το μπερδεύουν, όμως για ...νέο «κούρεμα» το πάνε οι «Ευρωπαίοι εταίροι» μας και το ΔΝΤ.

Φυσικά έχουν πολύπλοκους και μυστήριους τρόπους να το πετύχουν, από αυτούς που διασφαλίζουν ωραιότατα τα κέρδη των «διεθνών επενδυτών», ενίοτε μάλιστα τα αυξάνουν κιόλας. Ξέρετε, «επαναγορές», «τιτλοποιήσεις» και άλλα.

Ποιος όμως θα πληρώσει και αυτό το «κούρεμα» που «ψήνουν»; Προφανώς αυτός που πλήρωσε και το προηγούμενο, το περίφημο PSI. Δηλαδή, οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα δημόσια νοσοκομεία και πάει λέγοντας. Με νέες μειώσεις στις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές.

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Μείγματα» - δηλητήριο

Οι διεργασίες στη συγκυβέρνηση και τα κόμματα που την απαρτίζουν, δείχνουν ότι επιταχύνεται στο προσκήνιο και κυρίως στο παρασκήνιο η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Ο άξονας παραμένει αυτός που ανέδειξε και προεκλογικά το ΚΚΕ. Σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει απρόσκοπτα τη συνέχιση της διαχείρισης υπέρ της πλουτοκρατίας, έστω και με παραλλαγές στα επιμέρους, και προκειμένου να αφομοιώσει τις αγωνιστικές διαθέσεις του λαού, το αστικό σύστημα διαμορφώνει νέο δίπολο. Στη θέση των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, βάζει τώρα την κυβέρνηση με πόλο τη ΝΔ από τη μια και με πόλο το ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη. Στη βάση αυτή κορυφώνονται οι διεργασίες κύρια του ΠΑΣΟΚ, που βγήκε ηττημένο από τις τελευταίες εκλογές, τροφοδοτώντας με ψήφους και στελέχη το ΣΥΡΙΖΑ.

Το δίπολο έχει διαφορετική κατεύθυνση για το μείγμα της πολιτικής που πρέπει να εφαρμοστεί προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση. Η ΝΔ, όπως και ένα κομμάτι των ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, συμφωνούν στα μέτρα λιτότητας, σαν αναγκαία προϋπόθεση για να καλυφθούν τα ελλείμματα και τα χρέη, να σταθεροποιηθεί η οικονομία και στη συνέχεια να έρθει η ανάπτυξη. Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ, βλέπει διέξοδο από την κρίση με τη διοχέτευση κρατικού χρήματος στο κεφάλαιο για να κάνει επενδύσεις. Γι' αυτό ζητάει διαγραφή μέρους του χρέους και μορατόριουμ για την αποπληρωμή του υπόλοιπου, ευρωομόλογα και ευρωπαϊκή ρύθμιση για το χρέος, αναβάθμιση του ρόλου της ΕΚΤ και ζεστό χρήμα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Οι διαφορές στη διαχείριση που προτείνουν οι δυο πόλοι, αντανακλούνται και στις διεθνείς συμμαχίες που συνάπτουν ή επιδιώκουν. Τα κόμματα της συγκυβέρνησης, κύρια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είναι προσηλωμένα στη στρατηγική βαθιάς ενσωμάτωσης στην Ευρωζώνη και την ΕΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ υμνεί κι αυτός την ΕΕ, επιτίθεται όμως στη Γερμανία και λοξοκοιτάζει προς τις ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι τα στελέχη του εκθειάζουν κατά καιρούς τη διαχείριση της κρίσης που ασκεί η κυβέρνηση Ομπάμα, με χαμηλά τραπεζικά επιτόκια και κρατικό ρευστό στις επιχειρήσεις. Οπως μιλάει με θέρμη και για την πολιτική Ομπάμα στον τομέα της Υγείας, παρά το γεγονός ότι στόχος της είναι να ισχυροποιήσει τα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Πού ταυτίζονται τα δυο μείγματα, άρα και οι δυο πόλοι; Στο ότι η ανάπτυξη που επιδιώκουν θα γίνει με την Ελλάδα ενσωματωμένη στην ΕΕ και δεν μπορεί παρά να έχει για μοχλό τα μονοπώλια και την κερδοφορία τους. Η οποία, με τη σειρά της, προϋποθέτει διαρκή υποτίμηση της εργατικής δύναμης, μονοπώληση κλάδων της παραγωγής, μείωση της φορολογίας για το κεφάλαιο και τζάμπα χρήμα για να κάνει επενδύσεις. Από αυτή τη σκοπιά, ανεξάρτητα από τη συνταγή της διαχείρισης, το φαΐ είναι σκέτο δηλητήριο για το λαό. Λύση που απαντά στα συμφέροντά του είναι να δέσει τον αγώνα ενάντια στα μέτρα, με την πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους. Μόνο τότε, όταν κατακτήσει την εξουσία και αποσπάσει από τους αστούς τα κλειδιά της οικονομίας, θα έχει λυμένα τα χέρια να οργανώσει την παραγωγή με αποκλειστικό κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες του.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ