ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επικίνδυνη υπερχρέωση των νοικοκυριών στις τράπεζες

Ξεπέρασαν τα 7 τρισ. δραχμές τα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια

Ξεπέρασαν τα 7 τρισ. δραχμές τα υπόλοιπα των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων, που χορηγούν οι εμπορικές τράπεζες και τα ειδικά πιστωτικά ιδρύματα. Την ίδια στιγμή οι αφορολόγητες καταθέσεις ρέπος έφτασαν αισίως τα 10,7 τρισ. δραχμές, ενώ οι καταθέσεις ταμιευτηρίου, με τις μηδενικές πλέον αποδόσεις, εμφανίζουν τάσεις υποχώρησης. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Στατιστικού Δελτίου Οικονομικής Συγκυρίας, που εκδίδει η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), τα οποία αναφέρονται μέχρι και τον Αύγουστο του 2001. Το πιο ανησυχητικό δεν είναι τα 7.086 δισ. δραχμές (ανεξόφλητο υπόλοιπο καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων, που αντιπροσωπεύουν το 5,4% του ΑΕΠ), αλλά η καλπάζουσα αύξηση του ποσοστού, εξέλιξη που καταδεικνύει ότι ενσωματώνουμε τους ρυθμούς της αναπτυγμένης καπιταλιστικής Ευρώπης και των ΗΠΑ (η ιδιωτική χρέωση προς τις τράπεζες κινείται σε επίπεδα άνω του 50% του ΑΕΠ μέχρι και 70-80%).

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα υπόλοιπα των στεγαστικών δάνειων που χορηγούν οι εμπορικές τράπεζες και τα ειδικά πιστωτικά ιδρύματα (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο - Παρακαταθηκών και Δανείων) στο τέλος Αυγούστου ανήλθαν σε 4.736 δισ. δραχμές. Ενδεικτικό της επέκτασης των δανείων αυτών είναι ότι σε ετήσια βάση αυξάνονται με ρυθμούς άνω του 32% μέχρι και 38%, σε αντίθεση με το 2000, που οι ρυθμοί αύξησης κυμαίνονταν στο 25-28%. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και η καταναλωτική πίστη. Τον Αύγουστο του 2001, τα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων ανήλθαν σε 2.351 δισ. δραχμές, η δε εξέλιξη των επιμέρους κατηγοριών ήταν η ακόλουθη: Τα υπόλοιπα των δανείων με τοκογλυφικές πιστωτικές κάρτες ανήλθαν σε 1.056 δισ. δραχμές. Τα καταναλωτικά δάνεια με δικαιολογητικά σε 579 δισ. δραχμές και, τέλος, τα υπόλοιπα των προσωπικών δανείων σε 715,5 δισ. δραχμές. Χαρακτηριστικό και εδώ ο εντυπωσιακός ρυθμός αύξησής τους, ειδικά στις πιστωτικές κάρτες, μέχρι και 61,5% σε ετήσια βάση.

ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ
Κυβερνητική κάλυψη στη ληστρική εκμετάλλευση

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη, σε σχετική Επερώτηση βουλευτών της ΝΔ

Το διαχρονικό πρόβλημα των ληστρικών πανωτοκίων των τραπεζών απασχόλησε χτες τη Βουλή με αφορμή Επερώτηση βουλευτών της ΝΔ αλλά η κυβέρνηση διά στόματος του αρμόδιου υφυπουργού Γ. Φλωρίδη ξεκαθάρισε ότι δε σκοπεύει να προχωρήσει σε νέα νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του προβλήματος.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης υπογράμμισε ότι το πρόβλημα με τα πανωτόκια παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια κάτι που δείχνει ότι όποια κυβέρνηση και αν πέρασε αυτό που προωθούσε ήταν τα συμφέροντα και τα υπερκέρδη των τραπεζών.

Ο βουλευτής τόνισε ότι όλο το σύστημα δουλεύει υπέρ των συμφερόντων του τραπεζικού συστήματος και ανέφερε ότι στην αναλογία επιτοκίων χορήγησης και κατάθεσης, φαίνεται η ληστρική εκμετάλλευση των πολιτών αφού η αναλογία είναι δυσθεώρητη και μάλιστα είναι η μεγαλύτερη μέσα στην ΕΕ μετά τη Φινλανδία.

Ο Α. Τζέκης είπε ότι το ζήτημα είναι θέμα πολιτικής βούλησης και η κυβέρνηση δεν έχει αυτήν τη βούληση να χτυπήσει την τοκογλυφία του τραπεζικού συστήματος γιατί εκφράζει τα συμφέροντα τόσο του τραπεζικού χρηματιστηριακού κεφαλαίου όσο και του βιομηχανικού και εφοπλιστικού κεφαλαίου. Ανέφερε δε ότι λόγω της τοκογλυφικής πολιτικής των τραπεζών μια σειρά από περιοχές της χώρας (Καστοριά, Γρεβενά κ.ά.) έχουν μαραζώσει κυριολεκτικά αφού έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τα δυσβάστακτα επιτόκια οι μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Και πρόσθεσε:

«Βλέπουμε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λειτουργεί όχι ασύδοτα αλλά νομότυπα μέσα στο πλαίσιο που καθορίζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις με αποτέλεσμα να είναι ασύδοτη η κερδοφορία του. Είναι πρόθεση της κυβέρνησης να κρατάει όλα αυτά τα λαϊκά νοικοκυριά κάτω από τη δικτατορία του τραπεζικού συστήματος. Δεν είναι ανίσχυρη η κυβέρνηση αλλά απεναντίας ηθελημένα εκπροσωπεί τα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου».

Τέλος αναφερόμενος στην πρόσφατη συγχώνευση Εθνικής Τράπεζας και Alfa Bank τόνισε ότι «θα είναι θετική μόνο για τα συμφέροντα των τραπεζών και του τραπεζικού κεφαλαίου αφού χάνεται ο δημόσιος χαρακτήρας της Εθνικής Τράπεζας και αμφισβητούνται οι θέσεις εργασίας χιλιάδων εργαζομένων».

ΒΟΥΛΗ
Τροπολογία διευκόλυνσης του ξεπουλήματος

Κάθε δυνατή μεθόδευση εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσει πάσει θυσία το πρόγραμμα ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας που εξακολουθεί να παραμένει στο κράτος. Σ' αυτά τα πλαίσια κατατέθηκε χτες τροπολογία στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία αυξάνεται το εύρος της τιμής με την οποία εισάγονται οι μετοχές των μεγάλων εταιριών στο Χρηματιστήριο, και παρέχονται παραπέρα... διευκολύνσεις και εκπτώσεις σε θεσμικούς επενδυτές που θέλουν να αποκτήσουν μετοχές. Η τροπολογία είναι καθαρά φωτογραφικού χαρακτήρα και αφορά κύρια τη ΔΕΗ- και όχι μόνο- αφού η νέα ρύθμιση ισχύει για όσες επιχειρήσεις έχουν ενεργητικό πάνω από 200 δισεκατομμύρια δραχμές.

Σύμφωνα με την τροπολογία, κατ' αρχήν αυξάνεται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες το εύρος των προσφορών που μπορούν να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση μετοχών. Μέχρι τώρα ήταν 15% και με την τροπολογία διαμορφώνεται στο 20%. Επιπλέον θεσμικοί επενδυτές που δεν έχουν ζητήσει μετοχές με την αρχική διαδικασία του «βιβλίου προσφορών», μπορούν εκ των υστέρων να αποκτήσουν μετοχές, όχι στην τελική τιμή που ορίζεται για την εισαγωγή της μετοχής στο ΧΑΑ. αλλά στην κατώτερη τιμή του εύρους. Ετσι για παράδειγμα αν το εύρος της τιμής για την εισαγωγή είναι από 1.000 μέχρι 1.200 δραχμές και η τελική τιμή 1.120 δραχμές, κάποιος... θεσμικός επενδυτής, θα έχει στο εξής τη δυνατότητα να αποκτά μετοχές ακόμα και με 1.000 δραχμές, εξασφαλίζοντας από την αρχή τεράστια πλεονεκτήματα έναντι των υπολοίπων ενδιαφερομένων και ανταγωνιστών του.

ΠΕΡΙ ΕΥΡΩ...

-Πότε αποφασίστηκε η καθιέρωση του ευρώ σαν ενιαίου νομίσματος για τις χώρες - μέλη της ΕΕ;

-Εκείνο που αρχικά αποφασίστηκε ήταν η πορεία προς την Οικονομική και Νομισματική Ενωση ανάμεσα στις χώρες που ήταν μέλη της ΕΟΚ. Οι οικονομικά ισχυροί της ΕΟΚ από παλιότερα -και πριν από τη δεκαετία του '80, όταν έγινε η Ελλάδα μέλος- προσπαθούσαν να ενισχύσουν διάφορες τάσεις ...«ενιαιοποίησης» σε αρκετές πλευρές των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες - μέλη. Ολοι θα θυμούνται την περιβόητη πορεία προς την «ενιαία αγορά της ΕΟΚ» του 1992, και τη σχετική φιλολογία που είχε αναπτυχθεί και στη χώρα μας.

Ωστόσο, πριν φτάσουμε στο ...ορόσημο του 1992, στη Σύνοδο Κορυφής που έγινε το Δεκέμβρη του 1991 στην πόλη Μάαστριχτ της Ολλανδίας, οι ισχυρές χώρες της ΕΟΚ με πρωταγωνιστές τη Γερμανία και τη Γαλλία, μεθόδευσαν την εκμετάλλευση των εξελίξεων, που είχαν μεσολαβήσει με τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, ώστε να επισπευστούν οι διεργασίες για την ανασυγκρότηση και αναδιάρθρωση της Αγοράς, στις νέες συνθήκες.

Εκεί, στο Μάαστριχτ, υπογράφηκε η ομώνυμη Συνθήκη, που ανάμεσα στα άλλα προέβλεπε:

  • Μετονομασία της ΕΟΚ σε Ευρωπαϊκή Ενωση
  • Δρομολόγηση των διαδικασιών για την Οικονομική και Νομισματική Ενωση
  • Δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
  • Υιοθέτηση κοινού - ενιαίου νομίσματος για τις χώρες που θα συμμετάσχουν στην ΟΝΕ.

Για την οικονομική ολιγαρχία, η ΟΝΕ και το Ευρώ αποτελούν οπωσδήποτε μια υπέρβαση. Αποτελούν σημαντικό μέρος στην υλοποίηση ενός ιδιαίτερα σημαντικού «οράματος», που είχε εκπονήσει το διεθνές κεφάλαιο στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει νέους όρους και καλύτερες προϋποθέσεις για τη διεύρυνση της κερδοφορίας του, μέσα από τη δημιουργία ενιαίων θεσμών και κέντρων εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και του συνόλου των εργαζομένων. Για τους εργαζόμενους, πρώτα και κύρια την εργατική τάξη, η παραπέρα καπιταλιστική ολοκλήρωση είναι ταυτισμένη με τη διαιώνιση της λιτότητας σε ό,τι αφορά τα εισοδήματά τους, αλλά και βίαιες «προσαρμογές», σε όλα τα δεδομένα που καθορίζουν τη θέση τους σ' αυτό το ίδιο το κεφαλαιοκρατικό σύστημα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ